RUNEN (2)

Screenshot_206

De Glavendrup-steen op het Deense eiland Funen is een runensteen uit de vroege 10e eeuw. 

(Door: Eric A.)

Laat ik beginnen met dat ik na het eerste ingezonden stukje eigenlijk met de kennis die ik er nu van heb elke keer een paar runen en hun betekenis wilde uitleggen. Gewoon om de lezers die het wel interesseert te laten weten dat het geen inhoudsloze opsommingen van heidense letterreeksen of namen zijn, maar ze ieder apart in betekenis juist heel veel diepgang hebben. Nergens stond dat ik terug wil naar die tijd. Jammer dus dat er weer zoveel mensen negatief vanuit hun totale gebrek aan kennis, vanuit hun religie, of een combinatie daarvan, reageerden en er vooral zelf weer een geheel eigen invulling aan gaven.

Ik weet inmiddels wel dat er altijd dezelfde geïrriteerde reacties uit religieuze hoek komen, maar ik wilde gewoon iets vertellen over de belangrijke waarde van de runen, omdat de voorchristelijke historie nog steeds volledig onterecht wordt afgedaan als barbaars en onderontwikkeld. Sowieso is de term barbaar een Romeinse uitdrukking voor wat zij als onderontwikkeld en onbekend zagen. Vergelijkbaar met hoe moslims, die ons hun ver achtergebleven beschaving komen brengen, ons zien als ongelovigen en alles buiten de islam als ondergeschikt en minderwaardig. Juist in deze tijd van naar Amerikaans model egocentrisch denken, onverdraagzaamheid, zich snel beledigd en aangevallen voelen en navenant agressief gedrag zouden runen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op een stukje respect voor elkaar en voor de natuur en een hulp kunnen zijn bij de zoektocht naar innerlijke wijsheid, inzicht en zelfkennis, want runen zijn gebaseerd op positieve energie en niet op de zogenaamd heidense meedogenloze onmenselijkheid.

Naar mijn idee is met het verbieden van runen dan ook een heel belangrijke waarde in zelfbewustzijn en respect voor de natuur en leefgemeenschap verloren gegaan. Maar dat komt wel aan bod als ik de eerste runen ga omschrijven. Daarin zul je zien dat er altijd respect was voor de natuur en dat het veelvuldig gaat over het dagelijkse leven, over eigen handelen en de daar bijkomende eigen verantwoordelijkheid. Runen zijn dus in geen enkel opzicht inhoudsloos, barbaars of rechts-extremistisch. Ze werden gebruikt om dingen te beschrijven en te markeren en in betekenis als geheugensteun aan natuurlijke energie en naverwante normen en waarden van die tijd die ook nu nog relevant zijn.

Hoewel de runen vaak als magisch, geheimzinnig of als orakel worden beschreven, hebben ze net zo veel met magie of toverkracht te maken als met het nazisme of met extreemrechts. Niets dus. Ikzelf heb PTSS en heb na een tijd zelf gekozen om met runen te gaan werken. Therapieën werkten voor mij nauwelijks en ik vind een smeekbede aan God, een dagelijks gebedje (of 5) of een biecht veel te gemakzuchtig vaag en onbeduidend, omdat het me niet beweegt om na te denken over mezelf en over het leven. Niet in de laatste plaats omdat ik van klein kind af aan al een grote interesse heb in de Germaanse en Viking-cultuur in de geschiedenis van ons grondgebied, heb ik gekozen voor de 24 Germaanse runen. Er zijn namelijk, net als van elkaar afgeleide talen, ook meerdere runen reeksen.

Runen worden gebruikt om de vergeten onderbewuste oerkracht in jezelf te activeren, maar ook om diverse leggingen te doen. Leggingen zijn altijd gebaseerd op verleden, heden, en toekomst, wat te maken heeft met de drie nornen uit de noordse mythologie. Zelf ben ik niet geïnteresseerd in leggingen, maar je staat er versteld van wat er gebeurt als je een rune met een bepaalde achterliggende gedachte bij je draagt. Gewoon omdat je je bewust wordt van de betekenis die er achter een rune ligt. Het werkt dus niet vanuit een soort heidense tovenarij, maar vanuit je eigen oerkracht die je in verbinding stelt met wat er in je onderbewuste verscholen ligt en het helpt je vooral herinneren waar het leven echt om draait.

Ik heb dus persoonlijke ervaringen met runen en de kracht en bescherming die ze mij geven. Ik heb mijn eigen set gemaakt, omdat ik vind dat dit beter werkt dan een mooie set die je zo kunt kopen. In een zelfgemaakte set zit namelijk je eigen tijd van natuurmaterialen verzamelen en je eigen energie om ze vervolgens te maken. Als ik vind dat ik een rune nodig heb, draag ik die dicht bij mijn hart. Voor vrouwen is dit trouwens gemakkelijker dan voor mannen, omdat de meeste vrouwen een bh dragen waarin zij de rune kunnen leggen. Ik vind het dan ook belangrijk om vooral een goed medemens te zijn en anderen te helpen waar dat kan, zoals dat in de Germaanse en Viking-cultuur ook gebruikelijk was. De runen geven mij daarbij berusting en doordat ik er bewust mee bezig ben ook de wijsheid en het inzicht voor wat betreft het verleden en het heden en dat wens ik iedereen toe. Wat mijn lotsbestemming (Othala) voor de toekomst brengt, zie ik dan wel weer, daar heb ik weinig tot geen invloed op. Waar ik zeker niet naar op zoek ben, is een beloofd eeuwig leven, dus bespaar me a.u.b. de uit religieuze achtergrond geuite commentaren. Ik ervaar het als het gedram van een klein kind en ga er niet meer op in.

Nu ik dit heb uitgelegd probeer ik de volgende keer wat meer inzicht te geven wat betreft de runen, hun achterliggende betekenissen en hoe ze werken.

Door:
Eric A.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Historie. Bookmark de permalink .

22 reacties op RUNEN (2)

 1. FerdinanK zegt:

  Laat maar komen. Dank alvast.

  Geliked door 1 persoon

 2. Lambiek zegt:

  Weer zo’n verhaal over runen waardoor Himmler en zijn SS ookzo werden gefascineerd.

  Like

 3. Edwin Lauxen zegt:

  Interessant, ik ben benieuwd naar het volgende artikel over de Runen.

  Waar ik ook benieuwd naar ben is de Wolfsangel, het schijnt dat het onterecht een Runnen wordt genoemd, en dat is bedacht door de nazi’s.

  Geliked door 1 persoon

 4. Elisabeth zegt:

  Kijk er naar uit, ben nieuwsgierig wat jou uitleg is. Zelf heb ik er toen ook een tijdje voor mij zelf mee gewerkt en het heeft mij heel goed geholpen. Het heeft mij kracht en zelfrespect gegeven.

  Like

 5. Republikein zegt:

  Succes met de genezing/verwerking van het trauma.

  Like

 6. simon zegt:

  doet u toch ook een bh om, maakt tegenwoordig niks meer uit toch?
  ——————————————————————————————
  Dus u wilt niet in ‘religieuze sprookjes’ geloven, maar wel in ‘runen’?
  Nou ja zeg………….

  Like

  • Eric Annson zegt:

   Nogmaals, het gaat niet over religie of geloven, het gaat om zelfkennis en zelf ontwikkeling en runen helpen mij bij het ergens van bewust zijn of bewust mee bezig zijn. Het zijn geheugensteuntjes die de vergeten energie activeren die iedereen in zich heeft en je daar bewust van maken. Wat is daar mis mee?

   Geliked door 1 persoon

 7. Mein Kampf is een boek. Zijn daarom alle boeken fascistisch?

  Like

 8. Eric Annson zegt:

  valt niet mee hè Simon? Begrijpend lezen…?

  Geliked door 1 persoon

 9. Drs.E.N.Schilder zegt:

  Men spreekt van denkers en doeners maar er zijn ook mensen (heel veel zelfs) die er alleen maar ZIJN. Die denken nergens over na en doen uit zichzelf ook niks. Die hebben dagelijks sturing nodig anders weten ze niet wat zij met hun lege leven moeten aanvangen. Zielige mensen die vanuit hun ‘religie’ hersenspoeling met ontzettend domme opmerkingen denken te moeten reageren. Het is verspilde moeite om daar aandacht aan te geven. Die hebben zulke grote voeten dat u er altijd op staat en die zijn ZO dom dat ze, hoe helder u ook iets aan ze uitlegt, altijd middels hun er van klein kind af aan ingeramde middeleeuwse ‘geloof’ op zullen reageren. Altijd serieus, totaal humorloos, snel beledigd, snel kwaad en snel oordelend zonder de achterliggende en inhoudelijke boodschap te begrijpen. Zo hebben zij dat geleerd en DAT is hun missie. Als ze dat wel zouden begrijpen zouden ze namelijk ook hebben begrepen hoe de bijbel bedoeld was. Maar zij hebben nu eenmaal het IQ van een strontvlieg dus nemen ze elk woord letterlijk zonder de inhoud te begrijpen. De Islamitische (vooral Salafistische) aanhang is overigens NOG dommer!
  Maar gelukkig is er sinds 1820 de wet van ‘de vrijheid van godsdienst’…

  Geliked door 2 people

 10. Republikein zegt:

  Fontanel dicht, alles weg.

  Like

 11. Pingback: Runen (3) | E.J. Bron

 12. AEO zegt:

  Meneer Schilder, u blijft maar doorgaan met uw haat tegen het geloof. Waarom blijft u zo kortzichtig rondstampen als een kleuter die zijn zin niet krijgt?
  Om te beginnen ben ik niet gehersenspoeld! Hoe zeker bent u ervan dat u zelf niet bent gehersenspoeld door een fanatiek atheïsme?
  U weet niet eens wat er allemaal in de Bijbel staat beschreven, en hoeveel er zelfs bewezen is.
  Waar komen die met koralen overgroeide resten van Egyptische strijdwagens op de bodem van de Rode Zee dan vandaan?
  Waarom werd een heel gebied in het Noordwesten van Saoedi-Arabië met hekken en bewaking afgegrendeld, toen men daar bewijzen aantrof van de gebeurtenissen rondom de berg Sinaï, beschreven in Exodus?
  Sodom en Gomorra zijn, zoals in de Bijbel beschreven, door God met vuur en zwavel verwoest. Dit is allemaal te lezen in het boek Genesis. Zwavel komt overal ter wereld voor in vulkanische gebieden. Het is geel en heeft een zuiverheid van rond de 40%, maar alleen in het gebied van de verwoeste steden Sodom en Gomorra worden tussen de asresten zwavelbolletjes gevonden met een zuiverheid van 100%. Op geen enkele andere plek op aarde worden deze 100% zuivere zwavelbolletjes gevonden! Deze zwavelbolletjes zijn niet geel maar wit van kleur, en als men ze aansteekt branden ze met een blauwe vlam, en pas dan ontstaat er rondom het zwavelbolletje een gele neerslag.
  Het is echt triest dat u zo’ n haat heeft tegen God, want u kunt het nooit winnen!
  Er is zo ontzettend veel dat u niet weet, en hoe kunt u dan zo stellig over iets oordelen waar u geen eens weet van heeft?

  Like

 13. Pingback: Runen (4) | E.J. Bron

 14. Pingback: Runen (5) | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s