Duitse deelstaat Sachsen heeft het meest te lijden onder Rusland-sancties

Screenshot_254

(Vertaling: E.J. Bron)

Vijf jaar Rusland-sancties hebben duidelijk meer schade toegebracht aan de economie in het oosten van Duitsland dan aan de ondernemingen in het westen. Volgens een actueel overzicht van de Oost-commissie van de Duitse Economie daalde tussen 2013 en 2018 het handelsvolume van de deelstaat Sachsen het meest met 72,5%, in de andere vijf oostelijke deelstaten samen (zonder Berlijn) was dit gemiddeld 27,8%. In het westen van Duitsland kromp de uitwisseling van waren slecht met 17%.

Mitteleuropa

De secretaris van de Oost-commissie, Michael Harms, wijt de sterke daling er vooral aan dat Oost-Duitse machinebouwers heel sterk op Rusland waren gericht. “Dat zijn geen grote concerns, het zijn allemaal middenstanders, en de uitvallen hebben dan wel een enorme betekenis”, zei hij tegenover het persbureau dpa. “Er zijn machinebouwers in het oosten van Duitsland, die ons wanhopig hebben opgebeld omdat het verlies van grote projecten hen in enorme economische moeilijkheden brengt.”

Harms benadrukte echter dat de daling in de handel niet alleen maar het gevolg zou zijn van de sanctiegevolgen. Er zou ook sprake zijn van indirecte effecten: “Veel Duitse bedrijven zeggen bijvoorbeeld in zo´n politiek milieu hun strategische investeringsprojecten in Rusland op de lange baan te schuiven. Of de Russische regering zegt: Wij oriënteren ons toch liever op China. Deze effecten zijn moeilijk te becijferen.”

Het grootste deel van de EU-sancties tegen Rusland vanwege het bloedige conflict in de Oost-Oekraïne duurt op 31 juli al vijf jaar. Rusland heeft als tegenmaatregel ook strafmaatregelen opgelegd aan de landen van de Europese Unie. De totale schade wordt door de Oost-commissie op een miljardenbedrag van drie cijfers geschat. De minister-president van Sachsen, Michael Kretschmer (CDU), had enkele weken geleden met zijn eis om de sancties op te heffen voor verbazing gezorgd. Kort daarna verlengde de EU de sancties tot januari 2020.

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EUSSR, Krankzinnigheid, Rusland. Bookmark de permalink .

3 reacties op Duitse deelstaat Sachsen heeft het meest te lijden onder Rusland-sancties

 1. Trucker zegt:

  Ja en in Vlaanderen de fruitboeren uit Limburg, vroeger steeds een heel grote afzetmarkt in Rusland, nu afgelopen en het kost de overheid tonnen aan ondersteuningsmaatregelen.
  En toch willen ze net als de eu HQ brussel dictators blijven vasthouden aan dat contraproductieve embargo tegen Rusland.
  Dat heb je met politici die hoeven enkel verantwoording af te leggen aan zichzelf en daarom zorgen ze in alles dat ze doen dat er zelf goed uitkomen –>én beter<–

  Like

 2. fredjohan zegt:

  Sancties tegen Rusland zijn Europees(EU) masochisme.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s