Verklaring pleit Marinus van der Lubbe vrij

Screenshot_303

HANNOVER – Een document, dat is gevonden in de archieven van de rechtbank in het Duitse Hannover, pleit de Nederlander Marinus van der Lubbe vrij van het in brand steken van de Duitse Rijksdag in Berlijn in 1933, in de periode dat de nazi’s aan de macht kwamen. In het document staat een verklaring van een lid van de toenmalige nazi-knokploeg SA.

De Telegraaf

De communist Van der Lubbe werd als brandstichter schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. De nazi’s grepen de brand daarna aan om fundamentele politieke rechten van burgers buiten werking te stellen.

De SA-man Hans-Martin Lennings liet in 1955 een verklaring notarieel vastleggen waarin hij zegt dat Van der Lubbe de brand niet kon hebben gesticht. Hij bracht de Nederlander met de auto naar de Rijksdag. Bij aankomst vielen hem en enkele collega’s de brandlucht op die er hing en een lichte rook. Daaruit blijkt dat de brand al was gesticht, waarschijnlijk door de nazi’s zelf, voordat Van der Lubbe arriveerde.

Later heeft Lennings samen met zijn collega’s tevergeefs tegen de arrestatie van Van der Lubbe geprotesteerd. De SA-man, die in 1962 overleed, liet de verklaring vastleggen voor het geval er postuum een nieuw proces zou komen voor Van der Lubbe. Volgens de rechtbank gaat het om een authentiek document.

Bron:
www.telegraaf.nl
(h/t E.L.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Berlijn, demoniseren, Historie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, nationaalsocialisme, nazisme, Rotzakken. Bookmark de permalink .

14 reacties op Verklaring pleit Marinus van der Lubbe vrij

 1. H. Schwarz zegt:

  De behandeling van destijds de Duitse regering en Nazi,s tegen de onschuldige vermeende communist van der Lubbe, verschilt volgens mijn inziens niet zo heel veel, met hoe de EU/ Brussel met de huidige EU burgers omgaat.
  Deze worden ook ontdaan van hun rechten, berooft van hun pensioenen en bedreigt bij opstand met een intern EU leger. De EU burgers mogen steeds minder, net als destijds de Nazi,s al voor ogen stond! En vooral hun mond houden bij de massamigratie van islamisten!
  Gelukkig is de naam van de voormalige Duitse Nationaal Socialisten weg en is de naam van het ondemocratische EU parlement in Brussel nu stukken beter uit. De gehele entourage ziet er tegenwoordig tevens geheel anders uit als destijds die verdomde fascisten.
  Maar de overeenkomsten zijn volgens mij wel duidelijk aanwezig.
  Ein Reich ein folk ein Fuhrer. Een Europa, een volk, een leider!
  Of ik zie het helemaal verkeerd.
  Het is maar hoe je het ziet!

  Geliked door 2 people

 2. Henk.V zegt:

  Deze verklaring bevestigt het gerucht dat in de jaren dertig al na de brand in het Rijksdag gebouw circuleerde.De nazi’s zouden de brand in het gebouw zelf hebben aangestoken, met het doel de schuld ervan in de schoenen van de socialisten en communisten te schuiven. Voor de Hitler tijd leefde bij veel Duitsers de vrees dat, net als in ”Rusland’, er ‘ ook een geslaagde communistische staatsgreep zou plaatsvinden. De knokploegen van de nazi’s vochten hevig met linkse strijdgroepen en de uitslag daarvan stond niet echt vast.
  Om de gunst van het grote publiek in Duitsland voor zich te winnen kwamen de nazi’s met het plan om het gebouw waarin de Duitse volksvertegenwoordiging vergaderde in de as te leggen en bij de socialisten en communisten de schuld te leggen.
  De arrestatie van de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe die gedesoriënteerd door de gangen van het brandende gebouw dwaalde leverde het ”sluitende bewijs van de linkse schuld”. Deze jongeman bleek tijdens de rechtszaak totaal gedrogeerd. Het kostte geen moeite om hem te veroordelen . De verkiezingen leverden de nazi’s een overweldigende overwinning op, waarna , zoals wij weten , het Derde Rijk begon.

  Like

  • Lambiek zegt:

   Er liep een ondergrondse gang vanuit de vergaderzaal naar de woning van de voorzitter van de Rijksdag Hitlers compaan Hermann Goring. Deze is door de brandstichters gebruikt. Dat was uiteraard een opzetje van Hitler cs vergelijkbaar met de zgn coup van de gulenisten in Turkije die door Erdoganis opgezet.

   Like

 3. scherpschutter1943 zegt:

  mosterd na de maaltijd en boter aan de galg. Mooi verhaal voor de nabestaanden voor een forse smartegeld vergoeding. Het verhaal zal wel door een advocaat in de wereld zijn gebracht. Hoe heet die ook al weer, kan er even niet opkomen Nou ja, u weet wel wie ik bedoel.

  Like

  • boorzalf zegt:

   Tijdens het Proces van Neurenberg verklaarde Generaal Franz Halder onder ede, dat Göring op 20 april 1942 heeft gepocht dat hij de brand had gesticht (zie: vragen over de Rijksdagbrand). Bruno Loerzer verklaarde op 28 februari 1933 in een gesprek met Albrecht Freiherr von Freyberg-Eisenberg-Allmendingen: “Ich verstehe nicht, was die Leute alle für einen Unsinn über den Reichstagsbrand verbreiten. Ich habe von meinem Freunde Göring mit einer Gruppe von SA-Männernen Auftrag bekommen, den Reichstag anzuzünden.” (“Ik begrijp niet, wat de mensen allemaal aan onzin verspreiden over de brand van de Rijksdag. Ik heb van mijn vriend Göring de opdracht gekregen om met een groep SA mannen de rijksdag in brand te steken.”)

   Like

  • boorzalf zegt:

   . Tijdens het Proces van Neurenberg verklaarde Generaal Franz Halder onder ede, dat Göring op 20 april 1942 heeft gepocht dat hij de brand had gesticht (zie: vragen over de Rijksdagbrand). Bruno Loerzer verklaarde op 28 februari 1933 in een gesprek met Albrecht Freiherr von Freyberg-Eisenberg-Allmendingen: “Ich verstehe nicht, was die Leute alle für einen Unsinn über den Reichstagsbrand verbreiten. Ich habe von meinem Freunde Göring mit einer Gruppe von SA-Männernen Auftrag bekommen, den Reichstag anzuzünden.” (“Ik begrijp niet, wat de mensen allemaal aan onzin verspreiden over de brand van de Rijksdag. Ik heb van mijn vriend Göring de opdracht gekregen om met een groep SA mannen de rijksdag in brand te steken.

   Like

  • Jules Vismale zegt:

   Marinus van der Lubbe, geboren in Leiden en hij was zelfs een tijd woonachtig in
   ‘s-Hertogenbosch, was een echter reiziger door Europa heen en zijn tocht naar Berlijn zou uiteindelijk zijn ondergang worden! Hij werd namelijk op 10 januari 1934, voordat Van der Lubbe 25 jaar oud werd, in Leipzig onthoofd onder de guillotine en die hebben ze later in een kelder in het Rijksdaggebouw weer teruggevonden!

   Like

  • Bob Koster zegt:

   Beste Scherpschutter, dit verhaal ken ik al van 40 jaar geleden, toen er nog geen smartegeldadvocaten bestonden. Ik vrees dat uw communistenhaat u verblind heeft.
   Wist u dat de eerste Nederlanders die naar de concentratiekampen werden afgevoerd communisten waren? Die stonden nl door onze ijverige burgemeesters geregistreerd als mogelijke relschoppers bij de naderende mobililisatie.
   Ik heb nog enkele veteranen uit het verzet gekend, allemaal communisten. Ik heb niks met commie’s, maar geschiedsvervalsers mogen van mij de kogel krijgen.

   Like

   • scherpschutter1943 zegt:

    Bob Koster. Kan mij niet herinneren dat ik het woord communistenhaat gebruikt heb. U verward kennelijk mijn commentaar met iemand anders commentaar. Wel blijkt uit reactie wel waar uw symphatie ligt.

    Like

 4. Lambiek zegt:

  In zijn boek De Rijksdag Staat in Brand (NL vertaling) toont Benjamin Hett overtuigrnd aan dat vd Lubbe met de primitieve middelen die hem ter beschikking stonden niet de grote brand in de vergaderzaal kon hebben aangestoken. Wel een aantal kleine onschuldige brandjes in het bedrijfsreataurant die nauwelijks schade aanrichtten.

  Like

 5. droevige mof zegt:

  Weet iemand of Wilhelmina of Colijn zich bij de Rijksregering hebben ingezet voor hun “landgenoot”? Het proces voor de Volksgerichtshof was een farce. Waren ze blij dat ze er een communist minder hadden?

  Like

 6. Leo 1 zegt:

  De Duitse 9 / 11 zullen we maar zeggen.

  Like

 7. kampersrene zegt:

  Dat is natuurlijk “smerige” politiek….het houd maar niet op ….we worden er dagelijks mee geconfronteerd….alleen de naam is veranderd ….in correcten

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s