Runen (3)

Screenshot_129

Runensteen bij Gnarrenborg (tussen Bremen en Hamburg).

(Door: Eric A.)

Lees hier deel 1 en hier deel 2 van “Runen”.

Runen werden in eerste instantie net als het Chinees en Arabisch van rechts naar links geschreven en gelezen. Het woord runen betekent trouwens fluisteren, afkomstig van het Germaanse en hedendaagse Duitse raunen. Het woord runen wordt in verband gebracht met de termen verborgen en geheim, vandaar fluisteren. Vanuit de verhalen uit de Noordse mythologie betekenen runen vooral wijsheid en kennis en dat is hoe ik runen voor mezelf gebruik, voor het vergaren van kennis, inzicht en wijsheid over mezelf en over het leven op deze aarde. Afgelopen week leerde ik trouwens dat de eerste runen (in Ierland gevonden) al meer dan 5000 jaar oud zijn en dat is maar liefst twee keer zo oud als wat ik er in eerste instantie over had geleerd en gevonden. Wow!

Eerst de vraag over de wolfsangel

De wolfsangel is géén letter of symbool in het FUTHARK. Dat teken heeft de filmreeks van Harry Potter als een soort van geheimzinnig toversymbool geïntroduceerd, maar is eigenlijk een gespiegelde versie van de rune Eihwaz, die staat voor de levensboom (taxus), ernst en bedachtzaamheid. De wolfsangel als zodanig komt in Duitsland trouwens al eeuwen lang voor op huizen, in familiewapens en op stadswapens en werd daadwerkelijk gebruikt om wolven mee te vangen. Net als bij een vishaakje zat er aas aan en als de wolf er in beet, zat hij met zijn gehemelte vast. Meer is het eigenlijk niet. De nazi’s hebben de wolfsangel een kwart slag gedraaid en plat gelegd waarmee het bij de SS werd geïmplementeerd als teken van verdienste voor ijver en enthousiasme. Het werd de Eif rune genoemd, van eifer. Trouwens, na de Eerste Wereldoorlog werd de Eihwaz rune (eveneens 90 graden gedraaid) ook al gebruikt als officieel ereteken voor hen die zich opgeofferd hadden. De wolfsangel als zodanig is dus niet door de nazi’s in het leven geroepen, maar wel 90 graden gedraaid en als onderscheidingsteken voor ijver en inzet voor officieren van de SS gebruikt. Hopelijk is de vraag hiermee een beetje beantwoord. Weet je trouwens dat Oxfam Novib en Bluetooth runentekens in hun logo’s hebben? Het Zweedse Bluetooth is namelijk vernoemd naar de Deense Viking koning Harald blauwtand, die aan zijn naam kwam omdat hij de glazuurlaag van zijn tanden had gevijld en ze blauw had laten maken om zijn vijanden angst aan te jagen. Bluetooth gebruikt in haar logo trouwens een combinatie van de runen Gebo (geschenk) en Berkana (groei). Verder zie je met regelmaat runentekens terug rondom de strong viking run en bij andere evenementen en zo zijn er tot op de dag van vandaag nog heel veel namen en symbolen die we in ons dagelijks leven nog tegenkomen, maar waarvan niemand meer weet waar ze eigenlijk voor staan of waar ze hun herkomst vinden.

Het oude FUTHARK

Zoals al ik al eerder schreef, heeft voor mij het Germaanse runenalfabet de voorkeur en dat bestaat uit 24 runen opgedeeld in 3 regels, die aettir worden genoemd. Elke aett bevat dus 8 runen. De eerste aett (van Freya) staat voor liefde, stabiliteit en welvarendheid. De tweede aett (van Hagal) staat voor het onberekenbare (de dingen die je overkomen in het leven) en het zich daarvan bewust zijn. De derde aett (van Tyr of Teiwaz) staat voor de behoefte aan wijsheid en ontwikkeling.

FEHU (de letter F)

FEHU is de eerste letter in de eerste aett en staat voor vee. Het verwijst daarmee naar tastbaar bezit. Vee was vroeger een bezit waarmee je aanzien en macht kon verwerven, het betekende persoonlijke rijkdom en was tevens een betaalmiddel. Het Engelse woord fee is hier bijvoorbeeld van afgeleid. Hoe meer vee iemand had, des te meer te eten en des te meer aanzien. Wie zijn rijkdom deelde met zijn gemeenschap, bijvoorbeeld door mensen voor diensten te betalen of feestmaaltijden te geven, werd als zeer edelmoedig gezien en genoot daarmee veel respect en aanzien. Het hebben van vee betekende enerzijds dus dat je altijd te eten had, maar anderzijds ook dat je mensen nodig had die voor je werkten. En daarmee had je ook extra verantwoordelijkheden, want als je vee of het personeel het slecht had, ziek werd, weinig te eten had of niet veilig was, was je bezit ook niks waard en dat geldt vandaag de dag nog steeds. Als je personeel het werk door jouw overdreven zuinigheid, hebzucht of tekortschieten niet meer kan doen waar je ze voor hebt aangesteld en mede daardoor niet meer gemotiveerd is, gaan de bedrijfsresultaten vanzelf achteruit en wordt de waarde van je bedrijf uiteindelijk ook minder. Je hebt het dus voor een groot deel zelf in de hand en dat realiseerden men zich vroeger maar al te goed. Een inzicht waar met name de huidige politici en heel veel werkgevers met hun hedendaagse kortzichtige Amerikaanse business mentaliteit nog een puntje aan kunnen zuigen, want tegenwoordig gaat het alleen nog maar om persoonlijk gewin en mag de staat vervolgens voor de uitkeringen zorgen. Slaven werden en worden trouwens ook vandaag de dag nog steeds door bepaalde beschavingen als vee gezien en ook als zodanig verhandeld.

Tegenwoordig schijnt tastbaar bezit een vies woord te zijn, maar FEHU betekent dus welstand, trots bezit, roerend goed en eigendomsrecht. Maar FEHU kan ook staan ook voor begin, vervulling, beloning, ondernemende energie en voor onzelfzuchtige overvloed. Qua bezit kan FEHU dus iets heel kleins zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook je huis, je auto of bedrijf zijn waar je voldoening in vindt. Het is in ieder geval altijd iets tastbaars en het betekent automatisch ook dat daar verantwoordelijkheden bij horen, want als je je huis of auto niet onderhoudt, vervalt de waarde en heb je uiteindelijk niets of schulden.

Sommige runenleggers beschouwen een omgekeerde rune als een teken dat je moet oppassen. Anderen maakt het niet uit hoe de rune ligt en gaan altijd van het positieve uit, wat dus betekent dat je beide opties moet bekijken. FEHU kan dus ook bedoeld zijn om je er op attent te maken dat je wat aandacht moet gaan besteden aan zaken die anders hun waarde kunnen verliezen. Het stimuleert mij om na te denken over waarom ik deze rune gepakt heb en het maakt me bewuster van mijn huidige situatie in het leven en geeft me stof tot nadenken over zowel het verleden als mogelijke toekomstplannen. En zo werkt elke rune. Als je gemakzuchtig bent en er zelf niets mee doet of het aan anderen overlaat, gebeurt er niets en ondervind je later de gevolgen die je zelf had kunnen voorkomen door er nu even bewust bij stil te staan, gewoon als reminder van hoe je op het punt van deze rune in het leven staat en of je actie moet ondernemen. FEHU zegt dus eigenlijk: geniet van je voorspoed en rijkdom, maar vergeet het niet met anderen te delen en waak voor eigen hebzucht en de jaloezie en hebzucht van anderen, want dat kan leiden tot verlies en armoede en waarschijnlijk niet alleen voor jou.

URUZ (de letter U)

URUZ is de tweede letter in de eerste aett en symboliseert de zwarte, twee meter in schouderhoogte langharige, absoluut ontembare oeros die alles en iedereen op zijn pad zonder angst bevocht. Een dier dat zeer tot de verbeelding sprak door zijn onuitputtelijke energie, zijn ongekende kracht, zijn onverschrokkenheid, zijn vechtlust en zijn dodelijke horens. Het overwinnen van een oeros was dan ook de eerste uitdaging voor een jonge Viking of Germaan om zijn moed en behendigheid te tonen. Vandaar dat de rune URUZ een rechtopstaande hoorn symboliseert. URUZ staat dus voor moed, zelfvertrouwen, gezondheid, een sterke wil, innerlijke kracht, vechten voor je gezondheid, vechten voor je vrijheid, uithoudingsvermogen, de moed, kracht en energie om problemen het hoofd te bieden en de bereidheid te knokken voor wat je wilt bereiken. Het is een rune die je vraagt of je laf bent, wegkijkt en problemen uit de weg gaat of moedig bent en je problemen het hoofd biedt. Dat kan soms fysieke kracht zijn, maar meestal betreft het psychische of spirituele kracht bij bijvoorbeeld ziektes of andere vormen van tegenslag. Uiteraard heeft ook deze rune weer verantwoordelijkheden en valkuilen die zich kunnen aandienen. Trots, overmoed, te snel handelen of juist te lang twijfelen, onnodig grof, bot of ongevoelig zijn of vermijding- of vluchtgedrag kunnen zich uiteindelijk tegen je keren. URUZ zit ‘m dus niet in trots, onbuigzaamheid, dominantie of uitsluitend fysieke kracht. URUZ zegt eigenlijk dat je eerst je eigen zwakheden moet onderkennen die je door er zelf aan te werken sterker kunnen maken. Trots bijvoorbeeld is een zwakte die door het ego in stand gehouden wordt en die vaak leidt tot overmoed en dom handelen met serieuze gevolgen. URUZ vraagt je of je de confrontatie met jouw oeros durft aan te gaan, je je niet uit het veld laat slaan en je ego weet te beheersen. Je ware kracht ligt namelijk in de beheersing van jouw ego en daarmee in je geestelijke groei en stabiliteit. Het kan dus geen kwaad om een rune als URUZ bij je te dragen als je besluit te vechten en je daarbij wel een beetje extra (geestelijke) kracht kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in je voornemen om tot het einde te vechten tegen je ziekte of andere problematiek en te vertrouwen op je eigen innerlijke kracht om deze obstakels te overwinnen. URUZ vraagt je dus eigenlijk: wordt het overgeven, vluchten of vechten?

Goed, dit waren de eerste twee letters van het FUTHARK. Runen hebben dus niks met geloof te maken, maar zijn in ieder geval voor mij de soms keiharde spiegel in mijn leven en het is aan mij om daar in te durven kijken en daarna eerlijk tegenover mezelf te durven zijn.

Door:
Eric A.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie. Bookmark de permalink .

16 reacties op Runen (3)

 1. hannah zegt:

  dit onderwerp is weer eens wat anders …. ???

  Geliked door 1 persoon

 2. Tineke zegt:

  Super interessant,en mooi duidelijk uitgelegd,want voor beginners lijkt het mij toch moeilijke materie!
  Dank u wel,

  Geliked door 1 persoon

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Een gedeelte van de uitleg van de wolfsangel ligt me nauw aan het hart.
  Het zorgen voor en waarderen van personeel.
  Nog niet eens zo heel lang geleden was dat de normaalste zaak van de wereld, een werknemer die langere tijd in dienst was werd gewaardeerd en dat liet men blijken ook.
  Ook omgekeerd was de loyaliteit van de werknemers naar de werkgever normaal, wie kent niet de gebrandschilderde ramen die door het personeel werden aangeboden bij een jubileum van een bedrijf, of een beeldhouwwerk.
  Waarom gaat dit me zo aan het hart ? Omdat dit voltooid verleden tijd is, werkgevers zijn alleen nog maar bezig met de werknemers zoveel mogelijk te laten presteren in een zo kort mogelijke tijd, dat mensen daardoor eerder opgebrand zijn interesseert niemand, voor jou tien anderen.
  Uitzendkrachten en zzp’ers zijn de nieuwe norm, voor de werkgever betekent dit; wel de lusten niet de lasten.
  En dat is zoals de huidige werknemer wordt gezien; als last.
  De werknemer is daarin meegegaan, loyaliteit lijkt uit het woordenboek geschrapt, is er een werkgever die net even meer betaalt dan vertrekt hij/zij.
  Let wel het is niet zo dat ik de schuld alleen bij de werkgever leg, ook de moderne werknemer treft blaam, het stapje extra zetten als dat nodig is wordt al gauw gezien als ‘uitsloven’.
  Gedeeltelijk komt het ook door mijn leeftijd maar ik zie het met lede ogen aan dat men tijdens de pauzes alleen nog maar in de weer is met de smartphone, een praatje met een collega komt nog maar zelden voor, men leeft langs elkaar heen in plaats van met elkaar.

  Geliked door 3 people

 4. benkok zegt:

  Heel interessant, deze oude taal vanuit het heidendom, blijkbaar in trek bij de Nazi’s en de NGO’s, die van de Bijbel en JHWH, de enige ware God, niets moeten hebben, maar liever vanuit occulte krachten hun levensvisie halen.
  Bij mijn studies Hebreeuws, de oorspronkelijke taal, waarin de Tenach (Oude Testamenst), oftewel de eerste 39 boeken van de Bijbel is geschreven, kom ik een andere, tragische ontwikkeling tegen, analoog aan de tragiek van deze “taal van het heidendom”.
  Ipv het Hebreeuws te zien als gewoon de taal waarin de Israelieten deze teksten hebben geschreven en van daar uit beter te begrijpen wat JHWH van en met ons wil, gaan ze het Hebreeuws ” an sich” verheerlijken, komen met kaballah en heel ver door gevoerde getallensymboliek aan.
  Ze bedenken een mystiek verstaan van het Hebreeuws tot een geheime kennis, die door verdere studie ontwikkeld kan worden en dan verdwijnt Degene, om Wie het gaat, JHWH dus, ons in Yeshua geopenbaard, naar de achtergrond.
  Degene met zgn. “diepere kennis” van het Hebreeuws wordt als goeroe de belangrijkste en het Hebreeuws wordt het doel ipv het middel.
  Bij deze Runentekens is het drama nog groter: een taal vanuit heidendom, vol occulte betekenis en afgoderij, wordt dan vereerd en de lettertekens op zich afgoden.

  En dat, terwijl de essentie zo eenvoudig en helder is volgens Yeshua: de Tenach/de hele Bijbel is samen te vaten als “heb JHWH lief boven alles en de naaste als jezelf”
  Of zoals de profeet Micha in hfdst. 6:8 zegt:
  “Hij (JHWH) heeft u bekend gemaak, o mens, wat goed is en wat JHWH van u vraagt: niet anders dan recht te doen en getrouwheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God (JHWH).

  Shabbat shalom,
  Ben Kok (joods-chr. pastor)
  tora-yeshua.nl

  Geliked door 1 persoon

  • Piet Snot zegt:

   Jij bent echt werkelijk niet in staat om net zo als iedereen een reactie te kunnen geven op een artikel en waar het over gaat.
   Werkelijk bij alles moet jij je geloof bij betrekken, hoe dan ook.
   Wat lijk jij mij een doodvermoeiende kerel in een normaal gesprek en omgang.
   Volgens mij niet eens mogelijk is met jou om een normaal gesprek te voeren wat niet over jou geloof gaat.

   Like

   • Ben Kok zegt:

    Dag Piet Snot,
    Het artikel gaat over een geloof, nl het geloof in Runentekens en de krachten daar achter en daar reageer ik op.
    Ik ontmasker dat als occult en blijkbaar is dat een gevoelige snaar bij jou, weer een mooi duivels stukje speelgoed weg .
    Maar je kunt het alsnog als levensvisie nemen, dan ontdek je wel waar het je heen leidt.
    Een gewaarschuwd mens telt nog voor 2 ook, dus wellicht wordt het nog “beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
    Shalom
    Ben

    Like

   • benkok zegt:

    Dag Piet Snot,
    Ik reageer inhoudelijk op een artikel dat gaat over het geloof in Runentekens en geloof in zekere krachten daar achter.
    Jij reageert zelf blijkbaar niet inhoudelijk, je kent me niet , maar doet wel een poging om een negatief beeld van me neer te zetten.
    Ik ontmasker een occult heidens systeem en dat raakt bij jou een gevoelige snaar, wellicht had je enige hoop dat dit heidendom voor jou een alternatief zou kunnen zijn?
    Speeltje onderuit gehaald ?
    Gewoon uitproberen dan maar, dan zie je wel waar het toe leidt. Je bent in elk geval gewaarschuwd voor het gevaar van dit duivelse pad.
    In plaats dat je die waarschuwing ter harte neemt of met argumenten komt, waarom die Runentekens een mens wel goed zouden doen, kom je niet verder dan een beetje schelden.
    Is dat wat die Runen opleveren?

    Shalom,
    Ben Kok (joods-chr. pastor)
    tora-yeshua.nl

    Like

   • Piet Snot zegt:

    LEZEN !!!! Meer had je er niet voor hoeven doen.

    “Goed, dit waren de eerste twee letters van het FUTHARK. Runen hebben dus niks met geloof te maken,”

    Maar daar gaat het jou helemaal niet om, alles wat afwijkt van jou geloof noem je occult.
    En elke kans om je geloof te verspreiden is er 1.
    En daarom lijk jij mij een vervelende vent, dat is heel iets anders dan schelden.
    Al ging het over het bestuderen van bakstenen, dan had jij nog steeds een reden gevonden om het occult te noemen, om jou fantasie vriend er bij te halen.
    Waarschuwen noem jij het.
    Ik noem het angst om iets te onderzoeken, omdat jij overal bang voor bent wat niet christelijk of joods heet.
    En wat jij er verder allemaal bij betrekt, ach, je weet niet beter.
    Bang dat jij je plekje kwijt raakt daarboven als jij je ergens anders in verdiept.

    Like

 5. Edwin Lauxen zegt:

  @Eric A

  Okee, Zit dat zo in elkaar, interessant …bedankt voor de uitleg over de wolfsangel 😉

  Geliked door 1 persoon

 6. Guus Derksen zegt:

  Als ik het woord “runen” intyp op Wikipedia, krijg ik meteen aan het begin al te zien:
  “Oudst dateerbare runeninscriptie (circa 160 na Chr.), aangebracht op een kam …”
  Groot verschil met meer dan 5000 jaar.
  Overigen, interessant artikel, weer eens wat anders dan al die ellende!

  Like

 7. Avidia zegt:

  Ik ben al meer dan 20 jaar met de Runentekens bezig.
  Toen ik in Spanje was heb ik aan het strand prachtige platte stenen gevonden en heb daar de Runentekens op geschilderd en daar werk ik mee.

  Like

 8. Remco zegt:

  Tot nu toe een geweldig stuk Erik .. Ik werk zelf al jaren met de Rune als paganist , en je verwoord het geweldig .. hulde en dank daar voor !!!

  Geliked door 1 persoon

 9. Pingback: Extreem-Rechts spreekt in code – oogenhand

 10. Pingback: Runen (4) | E.J. Bron

 11. Pingback: Runen (5) | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s