Duitsland: Waarom het oosten de leugens van het westen direct herkent

Screenshot_27.png

(Vertaling: E.J. Bron)

De meningsjournalistiek stuit in het oosten van Duitsland op bijzonder gevoelige oren. Te goed herinneren de ouderen zich nog de “bestraling met rood licht” door de DDR-media. Koppen zoals “Vluchtelingen zouden voor economisch wonder kunnen zorgen” herinneren veel mensen aan de koppen over productiesuccessen van het SED-orgaan “Neues Deutschland”.

PI News (2)

De constante poging om de Oost-Duitsers te vertellen wat ze moeten denken en op wie ze moeten stemmen, leidt zoals eens in de DDR tot de vlucht voor een soort overspoeling, met dit verschil dat tegenwoordig de sociale media de rol van de westelijke televisie hebben overgenomen…

De agressiviteit en intolerantie in de politieke discussie herinnert velen aan DDR-omstandigheden, met dit verschil dat de druk nu niet meer alleen van boven komt, maar ook van opzij door journalisten en door hen gehypte minderheden…

Uit de peiling bleek ook dat de bevolking inmiddels duidelijk onderscheid maakt tussen meningsuitingen in de openbare ruimte en in privékring – een fenomeen dat vele Oost-Duitsers eveneens maar al te goed uit de DDR kennen. Ook daar zagen de meeste mensen zich genoodzaakt om op school, op de universiteit of in het bedrijf anders te praten dan thuis…

De rabiate omgang met de AfD herinnert veel Oost-Duitsers daarom aan oude tijden. Wanneer de Bondsdag de grootste oppositiepartij hardnekkig een functie als vicepresident weigert, versterkt dat zelfs de indruk dat die al “gelijkgeschakeld” zou zijn als de DDR-Volkskammer.

Ook de beslissing van de Binnenlandse Veiligheidsdienst om de AfD sterker in de gaten te houden, activeert in het oosten onmiddellijk de herinnering aan de Stasi. Het verhinderen van haar manifestaties door anti-demonstranten, het niet toelaten van kandidaten in Sachsen, de oproep van prominente politici om de AfD te verbieden of van individuele personen hun fundamentele rechten af te pakken – dit alles geraakt in het oosten automatisch in de context van het DDR-verleden.

Dat het voor aanhangers van de AfD – zoals op affiches in Berlijn – zelfs verboden moet worden om gebruik te maken van de metro, overtreft daarbij zelfs de realiteit in de SED-staat…

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Lügenpresse", AfD (Alternative für Deutschland), belangenverstrengeling, democratie, demoniseren, Desinformatie, dictatuur, Duitsland, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, nieuw fascisme, political correctness, propaganda, Rotzakken, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Verzet, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

4 reacties op Duitsland: Waarom het oosten de leugens van het westen direct herkent

 1. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Telkens weer vraag ik me af waar die journalisten zijn gebleven die puur aan verslaggeving doen in plaats van hun politieke voor en afkeur te laten doorklinken, een journalist dient puur en alleen de werkelijkheid te verslaan, neutraal beide kampen hun zegje laten doen zonder er een eigen oordeel aan te hangen.
  Dan hadden ze zelf politicus moeten worden.
  Helaas beroepseer en ethiek schijnt niet meer in hun vaktaal voor te komen.

  Like

 2. droevige mof zegt:

  De hedendaagse linkerzijde vindt de oude DDR niet zo onaantrekkelijk. Misschien een beetje ouderwets maar in principe niet verkeerd. Interessant hoe de Duitse cultuurwetenschapster Yvonne Delhey, die in Nijmegen an der RU lesgeeft, haar Nederlandse publiek vertelt over “haar” DDR waarin noch een muur, noch een Stasi, noch een politiek correcte dictatuur voorkomt.
  Vanaf 7:41 uur.

  Like

 3. Peter zegt:

  Media heeft de mond vol van politiek in Rusland en hoe Putin zijn tegenstanders uitschakeld ,terwijl ze helemaal niet zo ver hoeven te reizen om dat van dichtbij te volgen ,het is hier niks anders ,of zelfs veel erger .

  Like

 4. Pingback: Uit de EU en de VN is beter voor het behoud van onze eigen Nederlandse identiteit en cultuur! | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s