Netanyahu – vervloekt om slechte banden met Obama, vervloekt om goede banden met Trump

Screenshot_53.png

(Door: Herb Keinon – Vertaling: J. C. Th. Köhler)

Een goede, gezonde verhouding met de president was noodzakelijk voor een goede, sterke Israël-VS band. Toen dat ontbrak, stond alles (volgens de doemdenkers) op bezwijken. Zacht gezegd, premier Netanyahu en de toenmalige Amerikaanse president Obama hadden een moeizame verstandhouding. Obama was links, Netanyahu was rechts. Ze zagen de wereld door een heel andere bril en verschilden fundamenteel van mening over zowel Iran als de Palestijnen. Ten gevolge daarvan waren er continu ruzies, scheldpartijen, lekken, en een totaal onwerkbare relatie, wist de een na de andere deskundoloog uit te leggen.

Elk nieuw meningsverschil – over de nederzettingen, over het gedwarsboomde vredesproces, over de nucleaire overeenkomst met Iran, over Netanyahu´s speech voor het Congres – gaf weer aanleiding tot oververhitte krantenkoppen dat de hele VS-Israël relatie stond te bezwijken. Het was alsof Netanyahu´s moeizame verstandhouding met Obama betekende dat de hele VS-Israël verhouding in het afvoerputje dreigde te verdwijnen. Een goede, gezonde relatie met de president, zo gingen de verhalen, was nodig voor een goede, sterke VS-Israël relatie. Als dat ontbrak, zo zeiden de doemdenkers, stond alles op het punt van klappen.

Even een paar jaar vooruit spoelen. Nu heeft Netanyahu de best mogelijke verstandhouding met een Amerikaanse president die een Israëlische minister-president ooit heeft gehad. Ooit. En wat zeggen de krantenkoppen nu? De VS-Israël relatie staat op het punt van klappen vanwege de kracht van die relatie – die relatie is te goed.

Netanyahu, en bij gevolg Israël, waren vervloekt toen ze een moeizame relatie hadden met de Amerikaanse president en nu wordt Netanyahu, en bij gevolg Israël, vervloekt wegens een goede band met de president van de VS.

Drie dagen nadat Israël besloot de Amerikaanse Congresleden Ilhan Omar en Rashida Tlaib de toegang tot Israël te ontzeggen vanwege hun BDS-activiteiten, drie dagen na hyperventilerende krantenkoppen en overdramatische tweets, is het nu tijd voor iedereen om lekker onderuit te gaan zitten en te relaxen. Ook dit gaat voorbij.

Als de acht jaar Obama regering ons iets geleerd hebben, is het dat de relatie tussen Israël en de VS diep en sterk genoeg is om ernstige meningsverschillen over een politiek en een moeilijke en zeer kritische president te overleven. Tijdens de Obama-jaren hebben té velen Netanyahu´s verhouding met Obama verward met Israël´s verhouding met de VS. Ze zijn niet een en dezelfde. Er komt veel meer kijken bij de Israëlisch-Amerikaanse betrekkingen dan alleen de verhouding aan de top, hoe belangrijk die ook is. Er is ook de verhouding met het Congres: de militaire/inlichten samenwerking, de zakenrelatie en de historische banden tussen de twee landen, die teruggaan tot de sympathie die Amerika´s grondleggers hadden voor het idee van een Joodse staat.

De ene na de andere peiling geeft aan dat Israël een bijzonder sterke steun geniet onder het Amerikaanse publiek. Toegegeven, er is een sterke achteruitgang bij de progressieve vleugel van de Democratische Partij. Dat is zorgwekkend. Daar moet zorgvuldig naar gekeken worden. Serieuze inspanningen om dit te benaderen zijn op hun plaats. Eén ding is zeker. Die progressievelingen die al een hekel aan Israël hébben, zouden Israël niet positiever beoordelen als het land Omar en Tlaib hun gang had laten gaan met hun pogingen Israël af te kraken.

Ja, je wilt een goede relatie aan de top, maar zelfs als die er niet is – zoals de acht jaar Obama-Netanyahu hebben bewezen – kan de relatie tussen de twee landen gedijen en floreren. Hetzelfde geldt nu. Israël wil sterke steun van beide partijen, de Democraten en de Republikeinen. Maar als die er op dit moment niet is, kan de relatie verdergaan met groeien en floreren, omdat de andere bestanddelen er wel zijn: een bijzonder sterke band met de president, uitzonderlijk sterke militaire/inlichtingen samenwerking, zeer nauwe business samenwerking en nog steeds sterke steun onder het publiek. Het is ook te vroeg om over de twee-partijen steun een grafrede uit te spreken.

Ofschoon president Donald Trump pogingen in het werk stelt om hen af te schilderen als het gezicht van de Democratische Partij, vertegenwoordigen Omar en Tlaib de partij niet, evenmin het partijstandpunt in zake Israël. Ze vertegenwoordigen een vleugel binnen de partij – weliswaar een luide en aandacht trekkende vleugel – maar niettemin toch slechts een kleine vleugel en die moet niet overgewaardeerd worden.

De leider van de meerderheid in het Congres, Steny Hoper, zal de steun aan Israël niet opzeggen, omdat Israël aan Omar en Tlaib de toegang weigerde, ook al vond hij de beslissing “buitensporig”. Evenmin zullen de voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, Eliot Engel, of de senatoren Chuvk Schumer en Bob Menendez dat doen. De Democratische Partij bestaat niet alleen uit progressieven; de publieke opinie niet allen uit de redactie van de New York Times en de Amerikaanse politiek bestaat niet alleen uit Bernie Sanders. Zijn zij belangrijk? Natuurlijk. Zijn zij de overheersende trendsetter? Natuurlijk niet, anders zou Trump nu geen president zijn.

In de belangrijke en noodzakelijke discussie over of het verstandig was van Israël om aan de twee Congresleden de toegang te weigeren, is perspectief op zijn plaats. De VS-Israël relatie zal niet opeens boven ons hoofd instorten. Zelfs als ons aanzien nog verder zou afnemen in de ogen van de Democratische progressievelingen, genieten we nog altijd een buitengewone band met de president, een sterke band met de grote meerderheid in het Congres, een grootse relatie met het Amerikaanse militaire complex, de inlichtingen en zakelijke sectoren, en staan we in tamelijk hoog aanzien bij een flink deel van het Amerikaanse publiek.

Daar moeten we blij mee zijn en erop vertrouwen dat Israël´s waarde voor de VS ons in staat zal stellen, zoals in het verleden, om perioden waarin een ons minder vriendelijk gezinde president in het Oval Office zit, te overleven. Nog niet zo lang geleden bevonden we ons in zo´n situatie. We overleefden het. En ondanks alle onheilspellende krantenkoppen kunnen we het navertellen.

Bron:
https://www.jpost.com
Door: Herb Keinon

Vertaald uit het Engels door:
J. C. Th. Köhler
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Benjamin Netanyahu, Donald Trump, gezond realisme, Israël, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Links fascisme, Obama, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

6 reacties op Netanyahu – vervloekt om slechte banden met Obama, vervloekt om goede banden met Trump

 1. Harry zegt:

  Prima verhaal , heer Köhler .

  Maar Trump blijft niet eeuwig aan het roer staan .
  Hopelijk de volgende periode ook nog !
  Maar in die tussentijd zou er toch eens écht iets moeten gebeuren , om die rot-palestijnen op enorme achterstand te zetten .
  Want als er weer zo’n halve zachte – als Obama – in het witte huis terecht zou komen , begint de ellende weer van voor af aan .
  Het enige vertier in Gaza en de West Bank is zich te vermenigvuldigen en dat proces gaat net als bij bacteriëngroei progressief door , waardoor het steeds lastiger te bezweren wordt .

  Like

  • J. C. Th. Köhler zegt:

   Dank, Harry. Die stukken haal ik uit verschillende Israëlische sites. Deze kwam van Honest Reporting (honestreporting.com). Ik kan ze je aanbevelen, evenals Jewish Press (jewishpress.com). Daar krijg je de (naar Nederlandse maatstaven) niet-politiek correcte opvattingen. Dus positieve verhalen over Trump en Netanyahu en minder positieve verhalen over Obama. Kom daar in Nederland maar eens om!

   j.c.th.kohler@ziggo.nl

   Like

 2. Trucker zegt:

  Donald Trump’s voorganger was een islamiet dat is het verschil (!), alles wat Obama Hussein deed (ook in de USA zelf) was steeds in functie van de islam(iet).
  Ik kijk nog graag eens naar de video’s die ik heb opgeslagen waar de mainstream media roeptoeters vergezeld door de usual suspects (uit Hollywood en aanverwante) hun dromen voor werkelijkheid nemen als ze “voorspellen” dat Donald Trump “nooit president zal worden…
  Er zijn er zelfs die neuzelen als het zover is ze Amerika gaan verlaten…permanent
  Ook in Vlaanderen de gehele mainstream media meute ie de domme onwetende kijker/luisteraar in de maag splitste dat Donald Trump een antisemiet was, nu is het Salvini die een “populist” is

  Like

 3. Jan zegt:

  De reis naar Israel voor Tlaib en Omar was gefinancierd door de antisemitische en pro-terroristische organisatie Miftah, die nazipropaganda bezigt


  It fell to the Elder of Ziyon blog to remind everyone on Twitter that in 2013, Miftah published a blood libel against Jews. The term “blood libel” has been applied in other contexts in recent years, but Miftah claimed Jews have murdered Christian children to use their blood for baking matzos at Passover.

  Miftah also re-published (and later deleted) a column titled “Who Rules America: The Alien Grip on Our News and Entertainment Media Must Be Broken.” Vox’s Jane Coaston (one of a few exceptions among the media last week) noted the original source was National Vanguard, a neo-Nazi group founded by members of the National Alliance…
  ……

  https://thefederalist.com/2019/08/19/media-wont-report-tlaib-omars-israel-trip-planned-pro-terrorist-group/#.XVrwULaCm-Q.twitter

  Like

 4. rottenpikwick zegt:

  Er is al heel lang veel gedoe over de vrouw van Bibi en ook over hun zoon Yaïr. Veel Israëliers hebben de pest aan die 2, of aan de hele familie. Nu is er ook weer veel ophef over Sara Netanyahu. Bij een welkomstceremonie in de Ukraïne laat ze het aangeboden brood “vallen” ipv het op te eten. Ze komt ook nogal wiebelig uit het vliegtuig. Er was ook al een rel met haar in het vliegtuig. Zoek maar even op DuckDuckGo..
  http://www.mako.co.il/news-israel/2019_q3/Article-53e220bcd58ac61027.htm

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s