Bolivia: Je zult branden voor Morales!

Screenshot_276

(Door: Wolfram Weimer – Vertaling: E.J. Bron)

De satellietopnames van de NASA zijn een waarschuwend signaal. Ze laten de branden in de Zuid-Amerikaanse regenwouden zien. De zichtbare brandrooiingen in het grootste regenwoud-gebied van de wereld teisteren al wekenlang de publieke opinie. Maar wie nauwkeuriger kijkt, ziet dat Brazilië geenszins alleen in brand staat. Er woeden ook enorme branden in Peru en Paraguay, het ergst in Bolivia.

Achgut.com

Dat heeft een reden. Want Bolivia heeft op 9 juli een decreet in werking gesteld dat niet alleen de massale brandrooiingen in het oerwoud toestaat, maar systematisch bevordert. De Boliviaanse president Evo Morales (foto) heeft op een persconferentie het brandoffensief op bijna heroïsche wijze aangekondigd en zich door boeren laten toejuichen. Het zou een recht van het Boliviaanse volk zijn om het oerwoud “uit te dunnen”. Daarom zou hij trots de “querna controlada”- de gecontroleerde brandoooiing – autoriseren. Bolivia zou zodoende “economisch groeien, vooral in de landbouw”.

Sinds het decreet werden er honderden enorme branden aangestoken om van het oerwoud nuttige stukken grond voor de landbouw te maken. In het oosten van Bolivia vreet zich een enorme vuurwals door het land en zorgt voor ontzetting bij de bevolking daar. Lokale politici van de oppositie waarschuwen vergeefs, de krant “El Deber” slaat alarm en meldt dat er in de afgelopen dagen minstens 500.000 hectare bos vernietigd zouden zijn. Uit het Oost-Boliviaanse Puerto Suarez komt de kreet om hulp, evenals uit Chiquitania. Maar wie kritiek heeft, wordt door het socialistische regime in Bolivia aangevallen.

De focus van de media is bijna alleen maar gericht op Brazilië

Het is Evo Morales heel handig gelukt om als grootste oerwoudverbrander aan internationale kritiek te ontsnappen. De catastrofe in Bolivia gaat grotendeels ten onder in de internationale berichtgeving. De focus van de media is bijna alleen maar gericht op Brazilië, want de president daar, Jair Bolsonaro, is geen socialist, maar rechts-populist. Zodoende trekt hij alle kritiek van de links-liberale wereldpers naar zich toe.

Terwijl het socialistische Bolivia zich nog agressiever tegenover het regenwoud gedraagt. Zó agressief, dat de katholieke kerk nu in het hele land heeft opgeroepen tot gebeden. Die moeten tot solidariteit met de slachtoffers van de branden oproepen en tot eenheid manen. De katholieke kerk is in Bolivia de machtigste advocaat van het protest geworden en waarschuwt voor een vernietiging van de schepping.

De aartsbisschop van Santa Cruz de la Sierra, Sergio Gualberti Calandrina, slaat alarm: “De branden betreffen heel Bolivia, nationale parken en milieubeschermingsgebieden.” Het vuur zorgt voor een enorme schade in o.a. de savanneregio´s Chiquitania en Chaco. De dupe hiervan zouden vooral de oorspronkelijke gemeenschappen en de biodiversiteit zijn. Vorige week zondag riep hij “een dag van het gebed” tegen het Amazone-vuur uit. Zijn doel: “We moeten een bewustzijn van voorzichtigheid scheppen voor ons gemeenschappelijk huis.” Zelfs het Vaticaan publiceert het dramatische appel uit Bolivia en noemt het Decreet 3973 concreet als veroorzaker van de catastrofe.

Een daad in de zin van de klassenstrijd

Het decreet nummer 3973 geldt voor Morales als socialistische verworvenheid, het maakt immers het rooien van grote stukken woud in de departementen Beni en Santa Cruz in het zogenaamde voordeel van de arme boerenbevolking mogelijk. Zodoende moet plaats gecreëerd worden voor de veeteelt. Morales beschouwt de brandrooiingen als een daad in de zin van de klassenstrijd om gelijk recht voor iedereen te scheppen. Daardoor is het Boliviaanse Amazonegebied volgens informatie van het Amazonenetwerk RAISG in de periode van 2005 tot 2018 al meerdere miljoenen hectares oerwoud kwijtgeraakt. Nu, omdat de vuurwals buiten controle dreigt te raken, accepteert hij in ieder geval dat buitenlandse hulp bij de brandbestrijding het land wordt binnengelaten, zoals het grootste blusvliegtuig ter wereld.

Maar Morales offert het regenwoud in werkelijkheid doelbewust op voor zijn geplande herverkiezing in oktober. Bolivia zit middenin een campagne voor de presidentsverkiezingen, en ook daarbij deinst de socialist niet terug voor drastische maatregelen. Want na het einde van derde ambtsperiode zou hij volgens de regels van de Boliviaanse grondwet eigenlijk moeten aftreden. Om desondanks in functie te kunnen blijven, organiseerde hij een omstreden referendum over een desbetreffende grondwetswijziging – dat hij verloor. Een nipte meerderheid zei “Nee” tegen de grondwetswijziging en herverkiezing. Morales zou definitief hebben moeten aftreden.

Maar plotseling verklaarde hij het referendum nietig in naam van het socialisme. Hij drukt zijn nieuwe kandidatuur door op basis van een beslissing van het Boliviaanse constitutionele gerechtshof: het afzien van de kandidatuur zou de mensenrechten van Evo Morales schenden. Een oppositieleider becommentarieerde dat als volgt: “Hij is een brandstichter. Ecologische zowel als politiek.”

Bron:
www.achgut.com
Door: Wolfram Weimer

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t Marc V.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Lügenpresse", "Nuttige idioten", achterlijkheid, Barbarisme, belangenverstrengeling, Brazilië, Censuur, Communisme, demoniseren, dictatuur, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, nieuw fascisme, Rotzakken, Socialisten, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

7 reacties op Bolivia: Je zult branden voor Morales!

 1. Rensk. zegt:

  Goh zou ie dat van Ollongren hebben omdat referendum af te schaffen? Of zou Ollongren dat van hem overgenomen hebben in naam van het groen/rode socialisme. Ze aapt graag na. Ze neemt wel meer dingen van andere landen over heb ik gemerkt. En dat zijn nou net niet de allerzinnigste dingen, die ze naaapt.

  Like

  • Ton Ruygrok zegt:

   Op de lagere school werd ons al verteld dat er elk jaar een gebied ter grote van NL aan regenwoud verdwijnt…, en dat was toen al tig jaar aan de gang en nu ruim een halve eeuw verder zou er dus zelfs geen tak meer te vinden moeten zijn… , lachen dan .. , wat een idioterie allemaal..,
   A.Ruygrok,Monster.

   Like

 2. Dr. Heinz zegt:

  Bolivia het land met grondstoffen voor accu’s.
  Lees dat nog eens, en dan word het duidelijk waarom die bosbranden er zijn!

  Geliked door 1 persoon

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het is goed om te beseffen dat het Amazone gebied groter is dan heel Europa inclusief Rusland.
  Daarmee praat ik niet goed wat er gebeurt maar het is nauwelijks te bevatten hoe groot dat gebied is.

  Like

  • Ton Ruygrok zegt:

   Hey Tijl .., jij rekent lekker ruim .., beter een km teveel …, dan een m1 tekort…,
   Ton Ruygrok

   Like

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Nee hoor Ton, ik reken niet, daar heb ik de capaciteiten niet voor, ik heb de informatie uit de Elsevier, als het gelogen zou zijn dan heb ik het in commissie gedaan.
    En voor alle duidelijkheid, ook ik was erdoor verrast maar het schijnt zo te zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s