NAVO-protectoraat Kosovo: ook Praag wil erkenning herroepen

Screenshot_124

(Vertaling: E.J. Bron)

De Tsjechische president Miloš Zeman wil de erkenning door zijn land van Kosovo ongedaan maken. Dit verklaarde hij woensdag tijdens zijn bezoek aan de Servische hoofdstad Belgrado. Zeman wil daarover onderhandelen met de hoogste regerings- en parlementsvertegenwoordigers in Praag.

Duits - Zuerst

Een land, waarin oorlogsmisdadigers aan de top zouden staan, zou niet in de gemeenschap van democratische landen thuishoren, benadrukte Zeman. Het Tsjechische persbureau ČTK citeert hem met de woorden: “Ik zal vragen of dit (de herroeping van de erkenning) gedaan kan worden, omdat ik blij ben dat minister van Defensie Lubomír Metnar al heeft gezegd dat het een fout zou zijn geweest om Kosovo te erkennen.”

Volgens informatie van ČTK zouden de vertegenwoordigers van Kosovo na de uitlatingen van Zeman prompt hun deelname aan de voor donderdag geplande topontmoeting van de Visegrád-landen in Praag afgezegd hebben. De Kosovaarse minister-president Ramush Haradinaj was in juli afgetreden, nadat een speciale rechtbank ter vervolging van oorlogsmisdaden tijdens de Kosovo-oorlog in Den Haag hem voor een hoorzitting had gedagvaard.

Mocht de Tsjechische Republiek haar erkenning van Kosovo daadwerkelijk herroepen, dan zou dit al het 15e land zijn dat deze stap neemt. Het laatst was dit gedaan door de Centraal-Afrikaanse Republiek vorig jaar juli.

De Servische autonome provincies Kosovo en Metochië hadden in februari 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid verklaard. In het jaar 2010 werd de onafhankelijkheid van de regio door het internationaal gerechtshof erkend. Desondanks wordt de voormalige Joegoslavische deelrepubliek Kosovo, dat nu in feite een NAVO-protectoraat met de zwaarbewapende Amerikaanse militaire basis “Camp Bondsteel” is, door minder dan 100 landen erkend.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, gezond realisme, Kosovo, Tsjechië. Bookmark de permalink .

2 reacties op NAVO-protectoraat Kosovo: ook Praag wil erkenning herroepen

  1. Alex Delarge zegt:

    Kosovo is een provincie van Servie.

    Like

  2. andre zegt:

    Het gaat veel verder en altijd maar weer met die bedenkelijke rol van NL op de achtergrond er moet nog heel veel recht gezet gaan worden wat begint met jezelf te kunnen verdedigen om vervolgens het gesprek aan te gaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s