Waar ligt de schuld?

Screenshot_153

(Door: Rob Meyer)

Oerwouden branden, aangestoken door boeren, en multinationals, voornamelijk in de tropische hardhoutsector. Zij zijn dus de schuldigen? Leuke en interessante vraag. Die boeren moeten veel, heel veel soja verbouwen…voor ons, U en ik. Omdat we steeds meer sojaproducten consumeren. Die tropische hardhoutsector wil zoveel mogelijk voldoen aan de vraag naar tropisch hardhout, voor onze woningen. Want winst maken wil toch iedereen? Maar dan zijn we weer aanbeland bij U en ik, want we willen toch allemaal zo’n mooi hardhouten vloertje hebben, coute que coute?

Over de gevolgen voor de aarde wordt niet nagedacht. Ja, er zijn een paar links-groene clubs die met een totaal doorgeslagen blik oplossingen op de proppen komen. Die gespeend zijn van elke vorm van realisme, dus ontaardend in tunnelvisie. Dat werkt ook niet.

Wat werkt dan? Simpel.

Als iedereen eens introspectief terugkeert naar zichzelf en het eigen wensenpakketje grondig onder de loep neemt, dan kon dat zomaar verrassende resultaten opleveren. Alles begint bij U en ik. Als we geen kiwi’s meer eten en tevreden zijn met onze appels en peren, dan hoeven er ook geen vliegtuigen meer over de aarde te ‘CO2-en’. Zelfde geldt voor avocado’s, kokosnoten, mango’s, al dat lekkers dat van ver moet komen. Allemaal kerosineslurpers en stikstof, CO2 en meer atmosfeer vervuilende gassen producerend. Voor mijn exotisch fruit, hardhouten kozijnen en sojaburgers.

Ali Baba, Amazon, Bol.com, allemaal heel leuke en betaalbare internetwinkels. Die Bovenbazen zijn inmiddels miljardairs, van ons geld. Omdat we voor een dubbeltje eerste rang willen zitten. En omdat onze gulzigheid en hebzucht inmiddels grenzeloos is geworden. De nieuwste iPhone, we liggen al ’s nachts in slaapzakken voor de winkels. De Afrikaanse slaven werken heel hard voor ons om de grondstoffen voor onze smartphones te leveren. Heel lief van ze, maar ik denk toch niet dat een gezond denkend mens met een hart in zijn lijf daar lekker op kan slapen?

En al die internetshops hebben vliegtuigen nodig om Uw en mijn spulletjes over de aardbol te kunnen versturen. Daar komt die CO2 weer op de proppen. Voor U en mij. Maar we willen toch allemaal de mooiste en goedkoopste kleding, de hipste meubeltjes, een schitterende auto, de nieuwste smartphone, het meest exotische eten, de allernieuwste tablet, laptop, slimme meters, etc? Dan ben ik weer aanbeland bij U en ik.

Resumerend zou ik zomaar de conclusie kunnen trekken dat de eerste verantwoordelijkheid bij U en mij ligt. Dat het niet aan de Braziliaanse boeren, de houtbedrijven, Ali, Bol. Apple, Microsoft en Amazon ligt, maar bij U en mij. Want die bedrijven zijn helemaal niets zonder U en mij.

We denken nog steeds dat wij, burgers, machteloos zijn en slachtoffers van de machthebbers. Maar wij stemmen wel op die partijen die ons het beste uitkomen, conform aan Uw en mijn wensen. Dus niet de politiek is schuldig, maar U en ik die verkeerd hebben gestemd. U en ik die vanuit onze ignorante gulzigheid deze krankzinnige uitbuiting van onze mooie aarde in stand houden. En aldoor wijzen wij met onze vingers naar de ander, en zien niet dat we met één vinger naar de ander wijzen, doch dat er 3 naar onszelf wijzen.

Het begint bij U en ik. Dat is echte verandering.

Door:
Rob Meyer
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Waar ligt de schuld?

 1. rottenpikwick zegt:

  Die plasticZOOI zou ook zomaar ons EINDE kunnen worden! Dat de mens ten ondergaat aan plastic, is nog daar aan toe, maar ze nemen de hele schepping mee! Het verbruik van plastic verdubbelt! Als plastic het dna van zeedieren kan aantasten, kan dat bij de mens ook!

  Like

 2. har zegt:

  mafklapper, die rob meyer met zijn utopische gedachten, moet me nu zeker schuldig gaan voelen ?
  de co2 kan heel simpel gereduceerd worden hoor zonder enige vorm van luxe te verliezen, doe eens anti conceptie middel door het drinkwater van islamitische broedkip landen.
  want zolang als die 3e wereldlanden fokken als konijnen gaan we niks winnen, OOK niet als we terug gaan naar de luxe van de steentijd….

  Geliked door 2 people

 3. M.A.L. Sion zegt:

  Natuurlijk heeft Rob gelijk maar het is een gemeenplaats. Het is net als zeggen dat we allemaal adem halen. Hij kan zijn idee realiseren als hij een meerderheid van meer dan 50% van de bevolking en van Tweede Kamer leden achter zich krijgt.
  Als dat niet lukt en dat lijkt me aannemelijk dan is het roepen in de woestijn. En …. daar groeien geen bomen. Het is wel een mooie plaats om zonnepanelen uit te stallen en desnoods ook een aantal windmolens te zetten.
  Met de stroom die teveel is, kunnen ze de Sahel nat maken. Dan kunnen daar bomen groeien. Is hard nodig.

  Like

 4. henk verhoef zegt:

  u vraagt iedereen hand in eigen boezen steken en NADENKEN
  we zijn allemaal autist greta en nadenken is- ik wil hebben hebben en hebben en de rest- ach val maar dood
  ik een dikke pens– hoeveel veel te vol gevreten figuren ziet u feitelijk iedere dag– te veel- juist ja het begin vante grote veestapels
  de mens – er bestaat geen grotere egoist– oh ja ik ook en allemaal
  dus gaat nooit lukken al die “wat heet goede voornemens schoner en groener klimaat of zelfs een betere gezellige wereld in eigenhuislamer

  er zijn niet voor niets steeds meer eengezins huishoudens== want met een ander sdamenleven is al te veel

  Like

 5. Tistochwat zegt:

  Maar we willen toch allemaal de mooiste en goedkoopste kleding, de hipste meubeltjes, een schitterende auto, de nieuwste smartphone, het meest exotische eten, de allernieuwste tablet, laptop, slimme meters, etc?

  Welnee, wat kan mij die troep schelen? Ik voel me derhalve niet aangesproken.
  En ik wíl niet eens een ‘smartphone’, terwijl je straks niets meer kan zonder zo’n stom ding.
  En legt u mij eens uit, heer Meyer, hoe ik tegenwoordig mijn ‘bankzaken’ en de rest moet regelen zonder internet?
  O ja, en wat als je alleen maar superzachte katoen verdraagt op je huid? Moet je dan de hele dag maar in je blote reet gaan lopen?
  Een katoenplant wil niet best groeien in mijn achtertuin. Die doet het alleen in de (sub)tropen.

  De grootste gulzigaards zien we hier:

  En met hen vele ander ‘royals’.

  Geliked door 1 persoon

 6. Piet Snot zegt:

  Is dit de lange versie van dat WWF spotje met die klimaat koters?
  Waar bemoei je je mee?

  Like

 7. Henk der Niederlánder zegt:

  Meneer Rob Meyer wilt u me even vertellen wat voor een soort telefoon u hebt of is dat te veel gevraagd.
  Ik bedoel alleen hiermee dat Ik u verdenk dat U vanuit het linkse gedachtengoed ons iets op probeert te dringen.
  Wilt U misschien zo vriendelijk zijn om met uw quatsch ergens anders uw mening te gaan geven.
  Neem even van me aan dat Ik nog niet begonnen ben met U beste te noemen want dan wilt U namelijk mijn reactie niet meer lezen.
  We hebben er namelijk al veel te veel gezien en gehoord met jou onzin

  Geliked door 1 persoon

  • rob meyer zegt:

   Beste Henk, even ter info: ik helemaal niets met links. Dat is een clubje tunnelvisionairs die vanuit hun eigen bubbel iedereen tot slaaf willen maken. Maar ik voel me wel verantwoordelijk voor onze planeet en zie dat het consumentengedrag de spuigaten uitloopt. Vandaar mijn bezorgdheid. Het begint bij U en bij mij.

   Like

 8. Qvic zegt:

  @ Rob Meyer, dat heet nu eenmaal handel van vraag en aanbod. Die soja plantages breiden zich steeds verder uit, doordat de vraag door de voedingsindustrie steeds groter wordt. Dat hebben wij ook zelf hier in Europa gedaan om alle bossen te rooien voor o.a. schepen te bouwen in de 17e eeuw en om akkers en weilanden te maken voor de voedselvoorziening. Voor de groeiende populatie. Dan kun je moeilijk verbieden dat andere landen dat ook doen. Dat is zo… hypocriet denken.
  De westerse consument heeft inmiddels geen keuze meer, want dat soja (is zeer goedkoop) zit tegenwoordig in bijna alles net zo met palmolie. Alleen als de politiek het verbied om nog deze ingrediënten in ons voedsel te stoppen, dan pas stopt die handel. Dat bepalen U en ik niet. Of wil je zeggen, dat de consumenten dan maar geen fabrieksvoedsel meer mogen consumeren. Daar die internet zaken goedkoper hun handel aanprijzen, dan de winkels om de hoek. Dan ben toch een dief voor je eigen portemonnee. Want je kunt meer 1 keer je euro’s aan iets besteden. Dus jij betaald liever meer, voor minder? En daarbij is het klinkklare onzin dat met het CO2 en stikstof. Onze atmosfeer bestaat voor 99% uit stikstofdioxide, dus wat is het probleem dan met het stikstof? Net zo met het CO2 in de atmosfeer met amper 0.004%, dat een levensduur heeft van amper 12 uur. Want hoe meer CO2 in de atmosfeer hoe kouder het wordt. En niet die onzin van het wordt warmer. Dan begrijp je niets van scheikunde, dit wordt al in de 2e klas van de HAVO onderwezen. Als het CO2 ontstaat geeft het warmte aan zijn omgeving en als het vervalt onttrekt het weer warmte uit zijn omgeving. Dus onder de streep is het nul. Dus wat is het probleem dan?. Je gaat problemen benoemen, die nooit een probleem zij geweest. Dus met welk moraal heb jij dit dan verhaal geschreven?

  Geliked door 1 persoon

 9. Alex Delarge zegt:

  Zijn verhaal klopt wel. Ik koop bijvoorbeeld alleen maar Nederlandse groenten en fruit. De kwaliteit van Nederlandse appels is beter dan buitenlandse en zijn vooral goedkoper.Ook blijft het geld zo binnen de grenzen.

  Like

 10. Piet Snot zegt:

  Ik kan erg slecht tegen dit soort reclame.
  Ik doe wel 25 jaar met een koelkast, wasmachine of een stofzuiger.
  Ik koop werkschoenen omdat ze bijna onverwoestbaar zijn en relatief goedkoop.
  Heb een leren jas van wel 35 jaar oud.
  Gooi nooit afval of andere troep op straat.
  Schaf nooit rommel aan om er bij te horen zo als een smartfoon of andere “slimme” rommel.
  Repareer bijna alles zelf, zolang het mogelijk is.
  Heb een oude platte tv die niemand wil hebben omdat er een grijze vlek in het beeld zit, maar het verder goed doet.
  Mag ik nog een banaan eten?

  Geliked door 1 persoon

 11. Piet Snot zegt:

  Je ziet ook veel spotjes om de wereld op te ruimen om alle plastic uit de natuur op te ruimen met ze alle.
  Aan mij heeft het niet gelegen dat er overal zoveel troep ligt, ik gooi niks op straat.
  Laat ze lekker hun eigen troep opruimen.
  Ik ben geen schoonmaker voor iedereen die daar maling aan heeft.
  Een week later ligt er wel net zoveel troep.
  Als ik mijn vuilnisbak aan de weg zet, dan ruim ik alles op met een papierknijper wat ik onderweg tegen kom met het aan weg zetten van zo’n kliko.
  Dat zie ik ook nooit iemand doen in mijn straat.

  Geliked door 2 people

 12. Lucky zegt:

  Kinderen worden gek gemaakt….epidemie van eco-angst!

  https://www.breitbart.com/environment/2019/09/17/epidemic-of-kids-treated-for-eco-anxiety-over-climate-change/

  Epidemic of Kids Treated for ‘Eco-Anxiety’ over Climate Change

  Epidemie van kinderen behandeld voor ‘Eco-angst’ over klimaatverandering

  A growing number of children are being treated for an overwhelming terror of “environmental doom” as climate alarmists spread fears of an impending climate disaster, the Daily Telegraph has reported.
  “Protests by groups such as Extinction Rebellion, the recent fires in the Amazon and apocalyptic warnings by the teenage activist Greta Thunberg have prompted a ‘tsunami’ of young people seeking help,” the Telegraph’s science correspondent reported Monday.

  “A lot of parents are coming into therapy asking for help with the children and it has escalated a lot this summer,” said psychotherapist Caroline Hickman of the Climate Psychology Alliance (CPA).

  “The symptoms are the same [as clinical anxiety], the feelings are the same, but the cause is different,” she said. “The fear is of environmental doom — that we’re all going to die.”

  A spike in psychological trauma over global warming should come as no surprise, since climate alarmists have been intentionally amping up the rhetoric over a looming environmental apocalypse.

  Een groeiend aantal kinderen wordt behandeld voor een overweldigende angst voor “milieu-ondergang” terwijl klimaatalarmisten de angst voor een naderende klimaatramp verspreiden, zo meldt de Daily Telegraph.
  “Protesten van groepen zoals Extinction Rebellion, de recente branden in de Amazone en apocalyptische waarschuwingen van de tieneractiviste Greta Thunberg hebben een‘ tsunami ’van jonge mensen opgeroepen om hulp te zoeken,” meldde de wetenschapscorrespondent van de Telegraph maandag.

  “Veel ouders komen in therapie en vragen om hulp bij de kinderen en het is deze zomer enorm geëscaleerd”, zegt psychotherapeut Caroline Hickman van de Climate Psychology Alliance (CPA).

  “De symptomen zijn hetzelfde [als klinische angst], de gevoelens zijn hetzelfde, maar de oorzaak is anders,” zei ze. “De angst is voor de ondergang van het milieu – dat we allemaal zullen sterven.”

  Een piek in psychologisch trauma over de opwarming van de aarde zou geen verrassing moeten zijn, omdat klimaatalarmisten opzettelijk de retoriek hebben versterkt over een dreigende milieu-apocalyps.

  Like

 13. M. zegt:

  Ik zou graag terug willen naar de vla in glazen flessen die we terug brachten zodat ze hergebruikt konden worden en waarvan er geen afvalberg kwam van deze producten.
  Maar met de zogenaamde vooruitgang, lees achteruitgang, moest het allemaal in plastic verpakt worden en mag je alle in plastic verpakte boodschappen niet meer meenemen in je plastic tasje want dat is het probleem in links gekkenland.
  Het brood kochten we in papieren zakken zo milieu vriendelijk als het maar kon maar ook dat moest in plastic en niet omdat de burger daar om vroeg.
  Als er troep op de tv kwam ging de tv uit massaal en werd men gedwongen betere tv aan te bieden nu kijkt men alleen maar troep en is men al verslaafd geraakt aan die nietszeggende troep en leugens op tv.
  Men lijkt niet anders meer te willen zien en de minderheid die er van baalt kan niet tegengaan ook met die rotzooi en leugens geconfronteerd te worden omdat de massa die rotzooi slikt als zoete koek.
  Ik heb geen tv ( een verademing) en een met plakband bij elkaar gehouden telefoon van 21 jaar oud maar de domme smart generatie zal de mensen die niet dom willen zijn met smartflauwekul ook uiteindelijk helpen die troep op te dringen.
  Net als de pc je opgedrongen word door bankzaken.
  Wat de regering de eigen burgers flikt had dertig jaar terug ondenkbaar geweest want dan was men gedwongen tot aftreden of anders…..
  Nu staat half Nederland met het sterretje in het vet om genaaid te worden aan alle kanten en word de minderheid met gezond verstand die zich niet aan alle kanten wil laten naaien mee genaaid door de massa die met de ster in het vet staat om genaaid te worden.
  En denkt men met stemmen nog wat te bereiken terwijl alle politieke neuzen dezelfde destructieve kant op staan tegen het volk (motie 2010) en de enige neus die niet destructief tegen het eigen volk staat kan men buitensluiten of met een politiek proces een beetje zieken.
  Recht in uw gezicht.
  Dus wat valt er te stemmen ?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s