De mythe van de uitstervende ijsbeer

Screenshot_226

(Door: Jonathan Miltimore – Vertaling: E.J. Bron)

Velen van ons zagen met ontsteltenis de video: een hongerende ijsbeer, die op schrale grond naar voeding zoekt, zijn ribben zichtbaar en een geelwit vel. “Zo ziet de klimaatverandering eruit”, becommentarieerde “National Geographic”. Het tijdschrift verklaarde dat er op grond van het door de klimaatverandering smeltend zee-ijs steeds meer zoogdieren zouden verhongeren. Het verwees naar een nieuw wetenschappelijk onderzoek, dat er op duidt dat ijsberen voor hun voeding een wezenlijk hoger aantal calorieën nodig hebben dan tot nu toe werd aangenomen.

Die Unbestechlichen

De video, opgenomen door de fotografen Paul Nicklen en Cristina Mittermeier op Somerset Island, zorgde voor een schreeuw van verontwaardiging over het sterk afnemende aantal ijsberen door de globale opwarming.

“National Geographic” schat dat de film door 2,5 miljard mensen werd bekeken. De video is nog steeds de meest bekeken video op de website van “National Geographic”.

 

Wat er daarna gebeurde

Terwijl veel mensen zich de opnames van de ijsbeer herinneren, weten niet zoveel wat er daarna gebeurde.

Zoals Michele Moses onlangs in “The New Yorker” verklaarde, verweten wetenschappers “National Geographic” “losjes met de feiten om te gaan”. Velen wezen er op dat er geen bewijs voor zou bestaan dat de toestand van de beer het gevolg van de klimaatverandering was. De beer zou ook gewoon oud of ziek hebben kunnen zijn of aan een degeneratieve ziekte hebben kunnen lijden.

Een jaar later gaf Mittermeier dat toe.

“Ik kan niet zeggen dat deze beer honger leed vanwege de klimaatverandering”, schreef ze in “National Geographic”. “Misschien hebben we een fout gemaakt door niet het hele verhaal te vertellen – dat we naar een beeld gezocht hebben dat de toekomst voorspelt en dat we niet wisten wat er precies met de ijsbeer gebeurd was.”

De ijsbeer als symbool

Mittermeier wa sop zoek naar zichtbare bewijzen voor de toekomst, zoals zij die zich voorstelde, een toekomst die door klimaatverandering geteisterd zou worden. En op die dag vond ze dit bewijs in de vorm van een hongerende ijsbeer.

Zoals Moses van “The New Yorker” benadrukt, zijn ijsberen een “onbetwistbaar spiegelbeeld van de klimaatverandering” geworden.

“Het verhaal van de klimaatverandering werd deels door beelden van ijsberen verteld”, schrijft Moses. “Geen wonder: in hun glinsterende, ijzige levensruimte weerspiegelen ze een tegenoverliggende schoonheid, die door stijgende temperaturen vernietigd dreigt te worden.”

Dit beeld van één enkele, hongerende ijsbeer heeft er waarschijnlijk meer toe bijgedragen om de thematiek van de klimaatverandering te bevorderen dan welk document of welk IPCC-rapport zou hebben kunnen doen. Helaas vertelt het filmmateriaal ons weinig over de actuele stand van de ijsberenpopulatie.

Wat de cijfers zeggen

Terwijl het aan krantenkoppen niet ontbreekt, waarin verklaard wordt dat ijsberen met uitsterven bedreigd zouden worden, spreken de cijfers een heel andere taal.

Data van natuurbeschermingsverenigingen en de regering tonen aan dat de ijsberenpopulatie ongeveer vijf keer zo groot is als in de jaren-50 en drie of vier keer zo groot als in de jaren-70, toen ijsberen door een internationaal akkoord beschermd werden.

Hoewel ijsberen in het jaar 2008 onder bescherming geplaatst werden van de “Endangered Species Act”, omdat men vreesde dat hun Arctische jachtgebieden door een zich opwarmend klimaat gereduceerd zouden worden, is de ijsberenpopulatie al drie decennia stabiel.

In het jaar 1984 werd de ijsberenpopulatie op 25.000 geschat. Toen in 2008 de ijsberen een beschermde diersoort werden, stelde de “New York Times” vast dat het aantal onveranderd was gebleven: “Er zijn meer dan 25.000 ijsberen in het noordpoolgebied, waarvan er 15.500 op Canadees territorium rondstruinen.”

Nieuwe schattingen van de “International Union for Conservation of Nature” tonen een gemiddelde schatting van 26.500 (van 22.000 tot 31.000) in het jaar 2015. In de “State of the Polar Report 2018” schrijft de zoöloog Susan J. Crockford, dat na actualisering van de IUCN-data de nieuwe globale gemiddelde schatting bij meer dan 30.000 ligt.

Zelfs wanneer men van het laagste aantal uitgaat, is de schatting de hoogste sinds de ijsbeer in het jaar 1973 onder internationale bescherming werd geplaatst.

De toestand van de ijsberenpopulatie is tegenstrijdig aan de voorspellingen van wetenschappers, die gezegd hebben dat twee derde deel van de ijsberen de komende decennia op grond van de opwarming en het smeltende zee-ijs in het noordpoolgebied zou verdwijnen.

Het goede nieuws dat de ijsberen gedijen, zal waarschijnlijk niet zoveel aandacht trekken dan de beelden van een hongerende ijsbeer, die naar voedsel zoekt op Somerset Island. Desondanks verdient het verhaal van een oplevende ijsberenpopulatie het om verteld en met applaus gewaardeerd te worden.

Bron:
https://dieunbestechlichen.com

Bron oorspronkelijk artikel:
https://fee.org
Door: Jonathan Miltimore

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Fake News", belangenverstrengeling, betutteling, cultuurrelativisme, demoniseren, Desinformatie, gezond realisme, Groenen, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, klimaatfascisme, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Marxisme, meningsdictatuur, moralisme, nieuw fascisme, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Socialisten, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

16 reacties op De mythe van de uitstervende ijsbeer

 1. Lilith zegt:

  Ach ja, de zo uitbundig lachende mens bedient zich tezelfdertijd van ‘doemscenaria betreffende het klimaat’ om zo uiting te geven aan de diep verscholen negativiteit in hun eigen diepte (angst) die gemaskeerd moet worden met een lachende tronie. De zichzelf NIET kennende mens heeft het hier voor het zeggen. Vebeter de wereld,(het klimaat) begin bij….Uzelf!.

  Like

 2. koosv8 zegt:

  Ik begin mij steeds meer af te vragen tegen wie er gevochten moet worden, de klimaat idioten, of die van de leugen pers. Ik denk die laatste, want dan gaat die kudde klimaat idioten misschien ook weer enigszins NORMAAL doen.

  Like

 3. Jan zegt:

  Geschifte seminaristen biechten aan plantjes (iets met klimaatverandering)

  Seminary defends confessing sins to plants: ‘Beautiful, moving ritual’

  Students at a seminary in New York City recently confessed their sins to plants during a chapel service, an experience that drew nationwide ridicule but that a campus spokesman defended as a “beautiful, moving ritual” in a statement to The College Fix.

  https://www.thegatewaypundit.com/2019/09/climate-change-religion-seminary-students-offer-confessions-to-plants-in-ritual/

  Today in chapel, we confessed to plants. Together, we held our grief, joy, regret, hope, guilt and sorrow in prayer; offering them to the beings who sustain us but whose gift we too often fail to honor.
  https://tinyurl.com/y56h9q6x

  Like

 4. Jan zegt:

  Die ijsbeerwas inderdaad oud. NG voerde smerige propaganda

  National Geographic admits lying to its readers about the dying polar bear
  https://www.dailysabah.com/environment/2018/08/05/national-geographic-admits-lying-to-its-readers-about-the-dying-polar-bear

  Like

 5. Jan zegt:

  Linksvolk op een bijeenkomst over minder gebruik van auto’s, komt massaal met Audi, BMW, model:
  XXL

  Rot-Rot-Grün fährt mit 16 Limousinen zum Fußgängergipfel
  https://www.bz-berlin.de/landespolitik/senat-berlin-rot-rot-gruen-faehrt-mit-16-limousinen-zum-fussgaengergipfel?amp

  Geliked door 1 persoon

 6. henk verhoef zegt:

  zelfde verhaal over de laatste mannelijke zwarte/witte neus hoorn man
  Floortje en eva en floor stonden er bij
  allemaal links en van de npo en vliegend over de wereld voor een beter klimnaat
  en we stonden erbij en smulde ervan en het leukste WE betaalde er voor

  Like

  • freda110 zegt:

   Goh, ik dacht dat Floortje nog steeds met haar schopje aan het scheppen was om boompjes te planten in Afrika .maar ze had zeker blaren op haar handjes van het harde werken

   Like

 7. Wachteres zegt:

  https://www.xandernieuws.net/algemeen/greta-thunberg-preekt-nu-in-de-vs-haar-valse-kwaadaardige-klimaatevangelie/

  ‘Wreed of niet, dit 16 jarige meisje is het gezicht geworden van het kwaad.’ (Afbeelding:

  ‘St. Greta van Thunberg –beschermheilige van het tijdperk van domheid- is in de Nieuwe Wereld aangekomen om haar evangelie van de aanstaande ondergang van het klimaat aan ongelovigen te prediken,’ schrijft de conservatieve journalist James Delingpole sarcastisch.

  Want achter haar zoetsappige verhaaltjes over het klimaat en de natuur, en de zogenaamde crisis waar ‘moeder Aarde’ en toekomstige generaties mee te maken krijgen, zit een pleidooi voor keihard totalitarisme. Dat is geen geheime complottheorie, of zo. Delingpole wees bijna 10 jaar geleden in zijn boek ‘Watermelons’ op het masterplan van de ‘groene’ klimaatbeweging tegen het Westen, tegen de welvaart en zelfs tegen de hele mensheid. Dit masterplan is een openlijke samenzwering, die voor iedereen met maar een beetje achtergrond kennis zichtbaar is.

  et is een zeer gevaarlijke, kwaadaardige samenzwering. Als de groene eco-evangelisten, ecofascisten en econazi’s hun zin krijgen –en daar lijkt het ook in Nederland met het Klimaatakkoord en het verplichte afschakelen van aardgas sterk op-, zal de levensstandaard fors worden verlaagd, wordt energie extreem duur en voor velen onbetaalbaar, is het gedaan met onze laatste restjes vrijheid, worden nog meer landschappen verwoest door vogel- en vleermuis vermalende windmolens (de totempalen van de klimaatbeweging) en zal nóg meer geld en welvaart van de gewone burger in de zakken van de linksliberale oligarchie verdwijnen.

  https://www.breitbart.com/politics/2019/08/29/st-greta-of-thunberg-her-gospel-is-propaganda-her-cause-is-evil/

  Like

 8. Blaffertje zegt:

  Ik hoorde laatst van zo’n klimaatgekkie dat de ijsberen niet alleen verhongeren maar ook verdrinken door de opwarming v.d. aarde.
  Ik schoot zo vreseljjk in de lach om dat onzinverhaal.
  Ik vertelde haar dat ijsberen als beste kunne zwemmen en ECHT niet verdrinken.

  Ze praat nog steeds niet tegen mij.
  LOL.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s