90% van het plastic in de oceaan komt uit Azië en Afrika

Screenshot_1

(Door: Marco Maier – Vertaling: E.J. Bron)

Uit een onderzoek bleek dat 90% van alle plastic in de oceanen uit Azië en Afrika afkomstig is. Maar in Duitsland wil men plastic tassen verbieden…

Contra magazine

Natuurlijk, plastic tassen zijn niet echt milieuvriendelijk, alhoewel er inmiddels al ecologisch afbreekbare plastic tassen bestaan die binnen afzienbare tijd verrotten. Desondanks moet de Duitser het gebruik van plastic draagtassen verboden worden. De reden? Zogenaamd de vervuiling van de zeeën en binnenwateren.

Maar als je de realiteit bekijkt, is dit alleen maar betutteling van de Greta-volgelingen. Want: volgens een onderzoek is ongeveer 90% van het plastic in de wereldzeeën afkomstig uit Azië en Afrika. Dat heeft het Duitse Helmholtz-Centrum voor milieuonderzoek vastgesteld. Van de ongeveer acht miljoen ton plasticafval, dat jaarlijks in de oceanen terechtkomt, is volgens dit onderzoek ongeveer 90% alleen uit tien grote rivieren afkomstig (volgorde naar graad van vervuiling):

 1. Jangtsekiang (China)
 2. Indus ((India/Pakistan)
 3. Gele Rivier (China)
 4. Hai He (China)
 5. Nijl (Egypte)
 6. Ganges (India/Bangladesh)
 7. Parelrivier (China)
 8. Amoer (Rusland/China)
 9. Niger (West-Afrika)
 10. Mekong (Zuidoost-Azië)

Van deze rivieren zorgt de Jangtsekiang alleen al voor meer dan de helft van het plasticafval. Mede een reden daarvoor is de omstandigheid dat in haar stroomgebied ongeveer 500 miljoen mensen leven. En dat zijn feiten, die men al sinds enkele jaren weet. Desondanks wil men de Duitsers, de Europeanen, de Amerikanen enz. een schuldgevoel aanpraten.

In ieder geval heeft China het probleem inmiddels opgepakt en de steden opgeroepen om duidelijk meer aan recycling te doen. Men heeft ingezien dat de vervuiling van de wateren met plastic tot grote problemen leidt en wil dit aanpakken. Maar van een milieubewustzijn, zoals dat al in Europa gevestigd is, is men daar nog heel ver verwijderd.

Bron:
www.contra-magazin.com
Door: Marco Maier

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Afrika, Azië, belangenverstrengeling, betutteling, Censuur, Communisme, cultuurrelativisme, demoniseren, Desinformatie, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Indoctrinatie, klimaatfascisme, Krankzinnigheid, Links fascisme, Linkse media, mainstream-media, Marxisme, meningsdictatuur, Milieu, moralisme, nieuw fascisme, onwetendheid, praatjesmakers, propaganda, Rotzakken, Socialisten, verloedering, Volksvijandigheid, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

28 reacties op 90% van het plastic in de oceaan komt uit Azië en Afrika

 1. Jules Vismale zegt:

  Niettemin heb ik wel gezien op de televisie dat de natuur en de oceanen, via stromingen en stormen, vaak een grote hoeveelheid van de plastic soep weer gewoon teruggeven aan de mensen met vervuilende stranden Zodat men wel gedwongen wordt om dit allemaal op te gaan ruimen! In je eigen rotzooi zitten is vaak ook verre van smakelijk!

  Geliked door 1 persoon

  • Piet Snot zegt:

   Ik heb niet de indruk dat ze daar mee zitten dat ze in hun eigen vuil en troep moeten leven.
   Anders maken ze er niet overal waar ze zijn zo’n tyfus zooi van.
   Overal waren “vluchtelingen” zijn verschijnen ratten door de troep die ze er van maken.
   Helemaal niets ruimen die gasten zelf op.

   Geliked door 1 persoon

   • scherpschutter1943 zegt:

    Welke soort ratten bedoelt u piet snot? ik ken er 2, de soort die we al hebben, die met die lange staart en die andere?

    Like

   • Piet Snot zegt:

    Scherp, allebei.
    Soort zoekt soort en vind mekaar altijd.

    Like

   • Jules Vismale zegt:

    En nog niet zolang gelden heeft de natuur zelf ook eens de oceaan volgestopt met allerlei otzooi uit de aarde in de vorm van puinsteen door middel van een vulkaanuitbarsting! Ik zag een gebied van tientallen kilometers op de oceaan die vol dreef met dat puinsteen.

    Like

 2. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Op zich denk ik wel dat het een goede zaak is te kijken naar alternatieven voor een aantal plastic verpakkingen, wie weet kunnen ze op termijn ook oplossingen die hier bedacht worden ook daar gaan gebruiken.
  Ben zeker geen milieufreak maar als je ziet wat ik als eenpersoonshuishouden wekelijks aan afval produceer dan krab je jezelf toch weleens op je achterhoofd.
  Het achterliggende probleem is echter de overbevolking van de aarde en daar weigert men vooralsnog in te begrijpen. Hoe lager op de sociale ladder hoe meer kinderen, kijk naar al de lappenpoppen die hier in Nederland het beeld vervuilen en immer met een sliert kinderen achter zich aan.

  Geliked door 3 people

  • andre zegt:

   Nou Tyl die alternatieven zijn er al heel heel lang want plastics zijn polymeren waar we al heel lang prima bio afbreekbaar materiaal tot onze beschikking hebben zonder ook maar iets meer te hoeven betalen. Het is weer die klote linkse kerk die alles opblaast voor eigen gewin. Net of we 1x per week naar zee rijden om ons plastc in zee te gooien……..en lappenpoppen vind ik een mooi woord!

   Geliked door 1 persoon

   • Piet Snot zegt:

    Heel erg lang geleden, zo’n 40-50 jaar, haalde we Chinees op met je eigen pannen in Amsterdam Oost
    Toen kreeg je ook geen bergen plastic mee, ze hadden het niet eens.
    Dus iedereen nam ze eigen pannen mee.

    Like

  • Piet Snot zegt:

   Tijl, jij produceert geen afval maar houd het over na dat je het eerst verplicht heb moeten kopen.

   Geliked door 1 persoon

 3. andre zegt:

  De kolder is zover doorgeslagen in D dat je niet eens meer een plastic tasje kan kopen in de winkel maar het moet doen met een fijne milieu vriendelijke gerycylde papieren zak. Lekker als het regent dan flikkeren al je boodschappen over de parkeer……….Fijn echt fijn deze regelzucht uit Bruxxel.

  Geliked door 2 people

 4. Monalisa zegt:

  Daar mogen wij voor betalen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Harry zegt:

  Ach Chinezen zijn niet dom !
  Maar wel vreselijk never-minded en nogal hardleers als het over regels en normen gaat .
  Ze leven echt voor zichzelf en hun éigen familie .
  De rest kan ze eigenlijk niet zo bommen .

  Maar hoe wil je zwarten in Afrika wat bijbrengen ?
  Indonesië en Maleisië zijn ook vreselijk . Vriendelijk lachend laten ze je lekker lullen .

  Krijg tegenwoordig bij het boodschappen doen regelmatig een papieren tas mee , als mijn handen te klein zijn om alles te dragen .
  Ik heb al zoveel van die tassen verbruikt , – een klein beetje water of andere nattigheid en ze zijn reddeloos – dat ik in mijn eentje al zeker goed ben ,
  voor het opofferen van één hele boom .
  Is dat dan de oplossing ?
  Al dat plastic is een ramp , alles is er van vergeven , de zee zit vol rotzooi , het grondwater is verziekt door medicijnenresiduen en drugsrestanten .
  Het probleem is dat we met veel te veel mensen opgescheept zitten op deze aardkloot .
  We zijn het zelfherstellend vermogen van de aarde gepasseerd .
  Het lijkt me raadzaam om alle negers en alle islamieten preventief te steriliseren .
  Gewoon om de aarde te redden .
  Hoeft die achterlijke Rutte ook al die miljarden niet te verspillen en ons te ontstelen .
  Win-win !

  Geliked door 3 people

  • scherpschutter1943 zegt:

   Harry, niet alleen steriliseren maar ook elimineren

   Geliked door 1 persoon

  • henk verhoef zegt:

   die chinezen lopen al een paar duizend jaar langer rond dan de rest van het zooitje en hebben ook veel meer meer gepresteerd dan de rest ooit zal doen
   zal het je te doien geven om 1,5 miljard mensen op een lijn te kriujgen luk=t nl in europa of nederland nogf niet om minder dan 25 partijtjes met zeikideen in = bijeen te krijgen
   wat zei die oude chineze filosoof ook a weer 4000 jaar geleden
   kijk een in de spiegel

   trOUWERNS IN FRANKRIJK KRIJG IK NU WEL “PLASTIC” TASJE WELKE SNEL VERGAAT EN ZO DE COMPOST BAK IN KAN
   gemaakt van- geloof ik- aardappels– denkdan ook nog -zouden die klote piepers daarom 2 euro de kilo zijn

   maar kijk nu even achter om– al het geschreeuw en al die goede ideeen en al dat- de aarde vergaat- we gaan gewoon verder want blijkt dan altijd weer niet waar te zijn
   De zure regen die alles zou vernietigen– is net als het balkie zuur gewoon weer overgegaan

   Like

 6. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Sssst, sssst, sssst !!!
  Pas op, niet over Afrika en Azië praten. Dat mag niet. Die waarheid mag niet gezegd worden. Dat is discriminatie. Dat is niet politiek correct. Je moet respect tonen voor die ”vooruitstrevende” gebieden.
  Denk eraan, afschaffen van plastic tasjes, plastic rietjes en plastic wattenstaafjes, dat gaat de wereld pas echt redden. Dat snapt u toch wel. Timmerfrans en zijn nar zeggen het immers zelf.

  Geliked door 4 people

 7. Johan van O zegt:

  Dit is niet het hele verhaal. Veel van ons plastic afval wordt geexporteerd naar Africa en Azie, waar families het sorteren en het bruikbare plastic verkopen. Wellicht is ons afval thuis verwerken een optie om een bijdrage te leveren aan dit probleem. Restant van het probleem zal nog groot genoeg zijn om het adequaat op te lossen.

  Geliked door 1 persoon

  • Oeps zegt:

   @ Johan van O (22 september 2019 om 13:41)

   Over recycling van allerlei materialen wordt, vooral door theoretici met weinig praktijkervaring zo gemakkelijk hoog opgegeven. Het lijkt allemaal zo mooi. Maar dat is theorie. De praktijk is net even anders. De kwaliteit van het gezamelde materiaal is namelijk niet homogeen en meestal nogal zwaar vervuild. Dat moet dus gesorteerd worden. En dat sorteren is nu juist de grote boosdoener. Dat kost veel en veel en veel duurder, dan men denkt. Uit een enorme berg ingezameld materiaal is veelal slechts een kleine hoeveelheid bruikbaar materiaal te winnen. Wat niet bruikbaar is, gaat alsnog op de afvalberg. Bovendien heeft het ingezamelde materiaal allerlei chemische en andere behandelingen en mishandelingen ondergaan. In het beste geval is het niet verder te verwerken dan tot tweede of derde keus materiaal. Bijmengen bij nieuw materiaal is veelal slechts beperkt mogelijk. Eventuele afnemers zijn alleen geïnteresseerd, als de inkoopprijs heel erg laag is. De marge voor de recycling-business is dus heel erg klein. Het risico is daarentegen heel erg groot. Als er bijvoorbeeld iets fout is gegaan tijdens het sorteerproces, kan het zo maar zijn, dat een hele partij wordt afgekeurd. Alleen in tijden van crisis en/of oorlog, wanneer nieuw materiaal moeilijk of niet verkrijgbaar is, is recycling populair. Maar ook dan blijft het effectieve nut beperkt. De kans, om fortuin maken in de recycling business, is vrijwel nihil. Uitzonderingen bevestigen de regel.

   Al enige tijd wordt plastic afval vanuit West-Europa naar enkele Aziatische en Afrikaanse landen geëxporteerd, om daar te worden verwerkt. Maar een aantal landen hebben hun grenzen hiervoor reeds gesloten. De enorme berg onverwerkbaar afval groeide ook hen boven het hoofd. Nu exporteren van het plastic afvalprobleem moeilijker wordt en recycling alhier nauwelijks winstgevend is, resteert eigenlijk alleen als adequate oplossing nog de vuilverbranding. Maar dat levert natuurlijk weer de nodige CO2 op. Op lange termijn zal alleen een reductie in de productie van plastic producten soelaas kunnen bieden. Maar is een dergelijke oekaze in de hedendaagse economie haalbaar ???

   Geliked door 1 persoon

   • Chris Dirick zegt:

    Ja, Oeps, je hebt gelijk. We exporteren ons plasticafval naar de Derde Wereld. Out of sight out of mind. Iedereen die dacht dat de inzameling in de plastic containers meehielp om de vervuiling te beheersen door het om te zetten in herbruikbare materialen dus serieus genaaid is. Bovendien is dit plastic (dat wij uitvoeren) dermate vervuild met bvb luierafval en andere rotzooi, niet meer te recicleren. Geen wonder dat , ik dacht Duterte (maar ik kan me vergissen), ermee dreigt de schepen die dit aanvoeren in Zuid Oost Azie terug te sturen naar de landen van herkomst van dit afval.

    Geliked door 1 persoon

 8. Piet Snot zegt:

  Ze hadden hier toch ook zo’n nep wet bedacht dat je voortaan 5 cent voor je plastic zakje moest gaan betalen om zakjes uit te bannen.
  Toen de verkopers uiteindelijk door hadden dat daar nooit iemand op gecontroleerd werd, was alles weer zo als voorheen.
  En krijg je weer gewoon een gratis plastic zakje bij de visboer, Chinees of de patatzaak.

  Geliked door 2 people

  • Oeps zegt:

   @ Piet Snot (22 september 2019 om 13:46)

   Dames en Heren.

   Ik was vorig jaar toevallig in Delft en bedacht van de gelegenheid gebruik te maken, om een mooi delftsblauw bord te kopen als huwelijkscadeau voor een goede vriendin. Mijn keuze viel op een bord, dat behoorlijk prijzig was. Ik vroeg aan de verkoopster, of ze het goed wilde inpakken, zodat ik het heel mee kon nemen. Toen zei ze, dat een plastic tasje 10 cent kostte. Ik wist niet, wat ik hoorde en antwoordde met: ”watte ???” Waarop de verkoopster zei dat dat van het milieu moest. ”Ooh,” zei ik ”dan verkoopt u dat dure bord toch lekker aan de milieufreeks. Ik heb het niet meer nodig. Het is mij 10 cent te duur.” En toen ben ik zonder aankoop de winkel uit gelopen. Tja, als een verkoopster niet weet, hoe ze met klanten om moet gaan, verkoopt ze niet veel.

   Geliked door 2 people

 9. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Misschien zouden we eens moeten beginnen met het verbieden van al die ”blisterverpakkingen”.
  Waarom moet frisdrank in plastic flessen verkocht worden ???
  En wat te denken van alle kunststoffen, die in SUV`s verwerkt zijn ???
  Weet u ook al hoeveel rotzooi er in spaanplaat verwerkt wordt ???
  Waarom moet brood in plastic zakken verpakt worden ???

  En hebt u er ook al eens over nagedenkt, hoe goed oorlog voeren is voor het millieu ???
  En al die private business jets zouden verboden moeten worden.
  Waarom moeten auto`s toch zo gigantisch groot zijn tegenwoordig, dat is pas echt slecht voor het millieu.

  Geliked door 1 persoon

 10. Qvic zegt:

  Plastic brandt prima, dus als ze alle koolwaterstoffen brandstoffen steeds duurder of onbetaalbaar maken, ga jij je huis toch met plastic afval warm stoken. Onder het mom van recyclen c/q hergebruik van plastic afval en dan valt het onder het kopje “groen”. Dat geeft een win win situatie en dat ruimt de plastic afvalberg lekker op. Er bestaan al kastjes waar je plastic weer omvormt in een brandbare vloeistof, een alternatief voor je (huis)stookolie en/of diesel. Maar wel met het label “groen” eraan. Dan kun je verantwoordt blijven rijden met je dieseltje en met een verwarmt huis en je warmwatervoorziening, volgens de linkse milieu fascisten. Dan ben je weer lekker klimaatneutraal bezig.

  Like

 11. Tistochwat zegt:

  Ik heb plastic tasjes/zakjes altijd gebruikt als vuilniszakje.
  Dan hoefde ik geen plastic vuilniszakjes te kopen.

  Like

 12. Saeftinghe zegt:

  Statiegeld op plastic flessen.
  Zou dat een beginnetje kunnen zijn?
  Flessen worden niet meer weggegooid, die toch op straat belanden worden door bedelaars opgeruimd.
  Net als vroeger!
  Men was vroeger niet zo dom als politici nu zijn.

  Like

  • Piet Snot zegt:

   Er zijn inderdaad zeer veel plastic flessen die zo de vuilnisbak ingaan.
   En op blikjes, want die flikkeren ze ook zo op straat.
   Of een kiloprijs voor een berg blikjes, dan worden ze vanzelf wel ingeleverd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s