Iraanse vrouwen vechten voor vrijheid

Screenshot_9

(Door: Uzay Bulut – Vertaling: E.J. Bron)

Drie Iraanse vrouwen, die in Teheran´s beruchte gevangenis in Qarchak werden vastgehouden, werden onlangs veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar. Hun “misdaad”? Het niet dragen van de hoofddoek en zodoende het uitdagen van de islamitische kledingorde van het land. De vrouwen werden gearresteerd, nadat een video, die ze tijdens Internationale Vrouwendag online publiceerden, viraal ging. In de clip zijn ze te zien hoe ze in een metro in Teheran blootshoofds rondlopen en bloemen aan vrouwelijke passagiers uitdelen.

Gatestone Institute

“De dag zal komen, waarop vrouwen niet gedwongen zijn om te vechten”, hoor je een van hen zeggen, terwijl een ander de hoop uitspreekt dat vrouwen in hidjabs op zekere dag in staat zullen zijn om zij aan zij met vrouwen te lopen die beslissen deze niet te dragen.

De strijd voor het recht van een vrouw haar hoofd niet te moeten bedekken, spoorde de Iraans-Amerikaanse journaliste en onderscheiden activiste Masih Alinejad – schrijfster van “The Wind in My Hair: My Fight for Freedom in modern Iran” – aan om een sociale mediabeweging genaamd “My Stealthy Freedom” op te richten.

De beweging heeft in het kader van haar inspanningen de hashtag #White Wednesdays in het leven geroepen, waarmee de Iraanse vrouwen foto´s van zichzelf op openbare plekken zonder hoofddoek kunnen uitwisselen – of beelden van zichzelf met symbolische witte hoofdbedekkingen en andere kledingstukken – en over hun opvattingen betreffende vrouwenrechten discussiëren.

In de vijf jaren sinds haar oprichting heeft “My Stealthy Freedom” duizenden foto´s en video´s gekregen en meer dan een miljoen aanhangers.

In een onlangs met “Gatestone Institute” gevoerd interview zei Alinejad, die in New York in “zelf-ballingschap” leeft:

“Al 40 jaar gebruiken de autoriteiten van de Islamitische Republiek dwang, openbare schaamte en geweld om tegen vrouwen op te treden. Wat nu anders is, is dat de vrouwen zich verzetten en hun rechten opeisen. Ik ben in 2014 min Stealthy Freedom campagne tegen de “obligatoire hidjab” begonnen, en sindsdien is ze massaal gegroeid, met initiatieven zoals ´White Wednesdays´, die het regime constant hoofdpijn bezorgen, omdat vrouwen moediger geworden zijn om de autoriteiten vanwege hun burgerrechten uit te dagen.

De autoriteiten van de Islamitische Republiek zeggen dat de ´obligatoire hidjab´  wet zou zijn en opgevolgd zou moeten worden. Er moeten echter vragen gesteld worden bij slechte wetten en ze moeten gewijzigd worden. Op dit moment zijn vrouwen die tegen de achterlijke obligatoire hidjab-wet vechten de grootste uitdaging voor het klerikale regime in Iran, en als een rivier, die uiteindelijk elke hindernis zal overwinnen, kunnen deze vrouwen niet worden tegengehouden.

Maar uiteindelijk hebben we de ondersteuning van de internationale gemeenschap nodig om dit probleem bij de Iraanse autoriteiten te thematiseren en maatregelen te nemen.”

Alinejad´s geschriften en politieke voorspraken hebben echter een hoge tol geëist. Zoals ze in 2018 in de “New York Times” schreef, kon ze sinds 2009 Iran niet meer bezoeken uit angst gearresteerd te worden. Ook haar familie, die “nog altijd in het arme dorp woont, waarin zij in het noorden van Iran is opgegroeid” , werd door het regime geïntimideerd – zo erg zelfs, dat haar zuster haar op de Iraanse televisie openlijk verloochende.

Onder verwijzing naar het twee uur durende verhoor, waaraan de al oudere moeder van Alinejad onlangs werd onderworpen, liet Amnesty International zich er bezorgd over uit dat “de autoriteiten met het oog op hun langjarige ervaring met zulke misbruikpraktijken verklaringen, die zij onder druk heeft gegeven, in toekomstige propagandavideo´s zouden kunnen gebruiken.”

Vaak worden geweldvrije mensenrechtenactivisten door het regime met geweld aangevallen. Akbar Mohammadi, de broer van de in de VS wonende Iraanse vrouwenrechtenactiviste Nasrin Mohammadi, werd bijvoorbeeld tijdens de studentenopstand van 1999 gearresteerd. Akbar werd gefolterd en uiteindelijk na zeven jaar gevangenisstraf vermoord. Nasrin publiceerde het boek “Ideas and Lashes: The Prison Diary of Akbar Mohammadi” in het jaar 2012 over de foltering van haar gestorven broer.

“De gewelddadige onderdrukking van vrouwen door Iran is nog een voorbeeld voor de onderdrukking die het Iraanse volk iedere dag meemaakt”, zei Nasrin Mohammadi tegenover “Gatestone Institute”.

“De basis van deze tirannie is de religie-wet, die de regering sinds de revolutie van 1979 doordrukt. Vrouwen zijn in Iran tweederangs burgers en in principe slaven. De internationale gemeenschap moet de moed hebben om het religierecht te delegitimeren en zijn tirannieke karakter helder te benomen. Net zoals de vrije wereld tijdens de Koude Oorlog het communisme delegitimeerde, moet hij nu hetzelfde doen met de religie-wet.

De internationale gemeenschap zou zich op Iran moeten concentreren en zich inspannen om aan dit regime en andere gelijksoortige regimes in de hele wereld een einde te maken. In Iran zou ze ook moeten wijzen op de corruptie, waarbij de religie als voorwendsel wordt gebruikt om van het volk geld en macht te stelen.”

Een andere in de VS wonende activiste, Nasim Basiri – docentenassistente aan de afdeling Women, Gender and Sexuality Studies van de Oregon State University – zei tegen “Gatestone Institute”  dat ondanks de daaraan verbonden risico´s de feministische beweging in Iran groeit.

Basiri zei te geloven dat “buitenlandse feministes bondgenoten zouden zijn en als stem voor Iraanse vrouwen en vrouwenrechtenactivisten kunnen dienen.”

Verder zei ze:

“Veel Iraanse feministes denken dat de westelijke politiek de dictatuur in Iran begunstigd heeft, wat leidde tot een toename van het culturele en politieke geweld tegen vrouwen. Ze willen niet meemaken wat Afghaanse en Irakese vrouwen op grond van oorlogen meegemaakt hebben. Dat leidt niet tot de bevrijding en geeft aan autoritaire regimes uitvluchten om vrouwen in naam van de bescherming van de natie en van de strijd tegen het ´imperialisme´ tot zwijgen te brengen.”

Faranak Rostami, een Iraanse vluchtelinge in Qatar, zei tegen “Gatestone Institute”:

“Iraanse vrouwen willen dit regime echt inruilen tegen een liberale regering. We hebben vrijheid en gelijkstelling van de geslachten op alle terreinen nodig. Als we dat niet hebben, dan zouden we in het buitenland de vluchtelingenstatus moeten krijgen.”

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Uzay Bulut

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, dictatuur, Iran, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, machtswellust, Mensenrechten, Rotzakken, Verzet, Volksvijandigheid, Vrijheid, Westen. Bookmark de permalink .

22 reacties op Iraanse vrouwen vechten voor vrijheid

 1. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Iran is een islamitisch land. Daar gelden islamitische wetten. Wij willen hier geen islamitische wetten. Laten wij ons dan ook vooral niet bemoeien met de wetgeving in Iran. Laat ze het daar lekker zelf uitzoeken. Iran is hun land, met hun geschiedenis, met hun tradities, met hun cultuur, met hun gedoe. We kunnen ons alleen maar in onze vingers snijden, als we ons daarin gaan mengen.

  Like

  • Henk der Niederlánder zegt:

   Helemaal fout Oeps.
   Iran heeft al jaren genoeg van de Islamitische onderdrukking en met name de vrouwen.
   De Islam is daar allen aan de macht gekomen omdat de bevolking in begon te zien welk een corrupt systeem de sjah er indertijd op na hield.
   De pers wilde iets anders en koos voor hen een onbekend systeem waar ze na enkele jaren de gevolgen van gingen ondervonden maar dit was niet het systeem wat ze verwacht hadden en met name het vrouwelijke deel van de bevolking niet.

   Geliked door 3 people

   • Oeps zegt:

    @ Henk der Niederlánder (22 september 2019 om 20:40)

    Dames en Heren.

    Ook ten tijde van de shah was Iran een islamitisch land. Hij trachtte daar een westerse draai aan te geven. Dat is dus niet gelukt. De shah werd verdreven en Iran leeft weer in de middeleeuwen. De islam is als een vos, die wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken. Elke poging om een islamitisch land te veranderen is als vechten tegen de bierkaaien. Dat is bij voorbaat een verloren strijd. Het islamitische systeem is niet te veranderen. Iran is een wespennest, blijf ervan weg !!! Ga niet roeren in die beerput ginderwijd, want dan gaat het hier stinken. Eer je het beseft, komen de Iraniërs ook naar hier. Wij hebben onze handen immers al meer dan vol aan al die islamieten uit andere landen, die reeds hier zitten. Laten we onze aandacht erop richten die islamieten ONS land uit te sodemieteren. Laat islamieten gelukkig zijn in hun eigen land en laat ze daar met rust. Ga geen onkruid wieden bij je buurman. Dit is ONS land en dat is hun land.

    Like

   • Henk der Niederlánder zegt:

    Het klopt inderdaad dat Iran al voor de ajatollahs een islamitisch land was maar het is een land met een grote jeugdige bevolking die een veel betere opleiding heeft genoten dan welk islamitisch land dan ook.
    Het is algemeen bekend dat Iran dan wel een sjiïtisch land is en de Mullah’s laten het voor de buitenwereld over komen alsof iedereen daar diep gelovig is, maar de waarheid is toch een heel stuk anders.
    De gewone bevolking heeft namelijk niks met de Mullah”s en dat is een aantal jaren terug duidelijk naar voren gekomen.
    Dat is zeker sterk naar voren gekomen tijdens de opstanden ten tijde van de herverkiezing van Ahmadinejad toen de studenten de straat op gingen.
    Dat de Mullah’s het eigenlijke grote gevaar zijn en niet de bevolking wordt in de MSM uitdrukkelijk verzwegen, want de wapenindustrie heeft vijanden nodig, zoals je wel begrijpt.
    Als indertijd de Studenten meer internationale steun hadden gehad was er nou in Iran geen Mullah meer te vinden dat mag je gerust van me aannemen.

    Like

  • Joannes den Hollander zegt:

   Dat is ook mijn mening Oeps. Het interesseert me niets wat die untermenschen in hun thuislanden doen. Ik lig er geen moment wakker van. Ook niet als ze zich onder elkaar uitroeien. Zolang ze hier maar weg blijven, want waar ze ook komen, ze brengen alleen maar ellende.

   Geliked door 4 people

  • BigLJohn zegt:

   Oeps; Die islamitische wetten doen langzaam maar zeker hun intrede in west Europa. Steeds meer de door Sharia gecontroleerde zones komen erbij. Samen met links en de islam zijn ook kwaadaardige minderheidsgroepen succesvol bezig om onze cultuur om zeep te helpen. Wat vandaag in Iran gebeurt, gebeurt over 10 a 20 jaar hier in Nederland ook. Jan met de Pet heeft immers geen ene ruk in te brengen. Verzet hij zijn eigen tegen de islamisatie, dan staat hij met een been al in de cel. Geert Wilders kan zich daarom ook niet laten gelden. Als hij spreekt in de tweede kamer, gaat de rest op de bankjes zitten trommelen. Iedere motie van hem word weg gestemd. Zo heeft de Engelse Tommy Robinson ook al de nodige ellende mogen ervaren. De islam, mijn beste Oeps, is veel dichterbij dan u wel denkt.

   Geliked door 4 people

   • Tistochwat zegt:

    BigLJohn 22 september 2019 om 20:43

    Wat vandaag in Iran gebeurt, gebeurt over 10 a 20 jaar hier in Nederland ook.

    Over 5 jaar lijkt me realistischer.

    Geliked door 4 people

   • Oeps zegt:

    @ BigLJohn (22 september 2019 om 20:43)

    Dames en Heren.

    De EU en Rutte hebben de islam hier met open armen en ”welkom” binnen gehaald. De gevolgen daarvan beginnen zich inmiddels al af te tekenen. Het tij moet worden gekeerd, maar het water loopt reeds over de dijk. De dijk moet worden versterkt. En daar hebben we onze handen meer dan vol aan. We zullen er allemaal onze schouders onder moeten zetten. En onze neuzen zullen in één richting moeten wijzen. Zo niet, dan is het met ons gedaan !!! Het is hoog tijd voor een grote schoonmaak !!! Landverraders zijn slappe tinussen. En zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Rutte, de duivelaanbidder, moet wegwezen, oppleuren, opdonderen, opsodemieteren !!! De grenzen moeten dicht. En alles, dat hier niet thuis hoort, moet het land worden uitgezet. Dit is ONS land en niet het hunne !!!

    Geliked door 2 people

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    En ook stap voor stap dichterbij gebracht, gisteravond keek ik naar “Ik hou van Holland”, gewoon even simpel vermaak om te ontspannen, meestal hebben ze wat BN’ers en semi BN’ers waar nog nooit iemand van gehoord heeft, gisteravond was er een domme doos met een hoofddoek. Waar ik die van had moeten kennen? Geen idee. Nee ik zeg geen domme doos vanwege haar hoofddoek, ze wist zelfs op de meest eenvoudige vragen geen antwoord. Ze was daarbij zo lelijk als de nacht dus een nikab of boerka was voor haar een beter idee geweest.
    Wat doet zo’n doos in een programma met als titel Ik hou van Holland?

    Geliked door 3 people

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  Basiri zei te geloven dat “buitenlandse feministes bondgenoten zouden zijn en als stem voor Iraanse vrouwen en vrouwenrechtenactivisten kunnen dienen.”

  Dan heeft de vrouw Basiri nog nooit gehoord van Nederlandse feministes die de Iraanse vrouw gewoon de grond in trappen door zelf kopvodden te gaan dragen om hun zogenaamde feministische gedachtengoed ui te dragen.

  Het wordt echt tijd om man en paard te benoemen.

  Geliked door 6 people

 3. ruud beijer zegt:

  En hier in Almere zit groen slinks in het bestuur.
  Zij komen gehoofddoekt naar het gemeentehuis,omdat de PVV hier ook zetels heeft.Wat een walgelijk volk dat groen slinks.

  Geliked door 6 people

 4. Pietersen zegt:

  Ik dacht dat de hoofddoek niet verplicht was in de koran, maar het gaat hier natuurlijk niet om. Waar het wel om gaat is dat de ayatollahs iedere vorm van vrijheid willen tegenhouden want dan is de beer los. Gek dat vaak, achteraf gezien, een ‘onneembaar’ regime kinderlijk eenvoudig te wippen valt bij een volksopstand. Denk aan Roemenïe Chausescu… als men de moed maar even had. Ik redeneer zo ook door voor Nederland en de EU.

  Wat vooral goed meehelpt voor het fascistische islam regime in Teheran is als muts Sigrid Kaag en muts Jeanine Hennings met hoofddoek om bij de hoofd-ayatollah op de thee gaan, evanals vele regeringsmutsen uit Europa, zoals een Mogherini.
  Het is gewoon natrappen naar al die moedige Iraanse vrouwen, want over de mensenrechten gaan die EU wijven niet spreken daarvoor hebben zij immers zichzelf al uitgeschakeld met hun hoofddoek.

  Geliked door 2 people

 5. koddebeier zegt:

  Ghooo, en laten we nou helemaal geen protest horen van “onze” linkse feministen .
  Achterbakse huichelaars !!

  Geliked door 1 persoon

 6. Cleo zegt:

  En dan die toverkol Kaag met dat gordijn op haar kop heel onderdanig bij die Iraanse min van BuZa Rohani! Wat een verraadster🤬!

  Like

 7. Cleo zegt:

  NB Een heel belangrijk verschil tussen Iran en andere islamitische landen is dat de Iraanse bevolking al ver voor de islam een grote beschaving had (Perzië) en ook een veel oudere, diepgewortelde religie van Zoroaster.
  De gemiddeld zeer hoog opgeleide Iraanse bevolking is zich goed bewust van deze historie.
  Iraniërs voelen zich daarom ook totaal NIET verwant met de Arabische landen en volkeren, omdat zij een veel oudere, meer ontwikkelde beschaving hadden/hebben.
  De afkeer van de islam in Iran is daarom veel sterker.

  Geliked door 2 people

  • Henk der Niederlánder zegt:

   Inderdaad @ Cleo.
   Veel mensen hebben niet begrepen dat de verplichting om een kopvod te dragen in Iran alleen bedoeld is om aan de buitenwereld te laten zien dat Iran islamitisch is.
   Maar de Pers zoals jij ze naar alle waarheid noemt heeft niet veel met de Islam.
   Er lopen zat moslims rond daar maar die worden hoofdzakelijk ingezet om de bevolking onderdrukt te houden.
   Maar ja zalig zijn de simpelen van geest zal Ik maar zeggen.

   Like

  • Nemesis zegt:

   De autochtone bevolking de Perzen, zijn geen Arabieren. Die Arabs, kwamen dus ook nadat die mulla’s aan de macht waren binnen gerold, het doel zouden we ondertussen moeten kennen.

   Like

 8. de sluwe vos zegt:

  Als men de Islam wil bestrijden dan moet men hem ook en misschien wel vooral aanpakken in zijn thuislanden. Elk (overwegend) islamitisch land is een bron van het vergif dat Europa overspoelt. Die landen blijven allemaal steken in hun achterlijkheid met als gevolg ellende, hongersnoden en oorlogen. Hun miserie en de oorzaak van hun miserie, nl. de Islam importeren ze naar het Westen tot ook hun gastheer een hell hole is geworden zoals hun thuislanden. Daarom moeten wij elke beweging in die landen steunen die tegen de Islam ingaat.

  Like

 9. de sluwe vos zegt:

  Als we de islam willen bestrijden of uit de wereld willen dan moeten wij dit ook en misschien wel vooral doen in de thuislanden die (overwegend) islamitisch zijn. Hun zgn. heilige plicht is om de hele wereld islamitisch te maken. Hun eigen landen zijn hell holes behalve voor de rijke Arabieren dankzij hun oliebronnen. Islam brengt ongeletterdheid, armoede, onverdraagzaamheid, hongersnood en oorlogen voort. De zgn. vluchtelingen komen uit deze landen en zij willen, geholpen door de politiek, de media, de Kerk en de NGO’s, Europa islamiseren met als gevolg dat hun gastland verwordt tot een hell hole zoals hun eigen landen waaruit ze zijn gevlucht. Daarom moeten wij elke beweging steunen die in hun landen tegengas willen geven tegen de islamitsche dictatuur.

  Like

 10. scherpschutter1943 zegt:

  Laten we in nederland dan eerst maar eens de grenzen hermetisch afsluiten en alle moslims uitzetten. Dan een wettelijk verbod op de islam in al zijn verschijningen. Dan pas geloof ik dat we op de goede weg zijn om als natie te overleven. helaas worden we bestuurd door een stel galbakken die het geen reet kan schelen hoe het met de Nederlanders gaat (ook al bestaan ze niet volgens maxima). De boven ons gestelden zijn alleen maar geïnteresseerd in de eigen bankrekening en de macht van hun baantje. Dit zowel in de haag als in brussel,

  Like

 11. Tineke zegt:

  In Iran vechten de vrouwen voor de vrijheid,en hier worden we na de verlichting teruggeworpen naar de middeleeuwen !

  En dan denk ik gelijk weer aan professor Fortuyn.
  Wat is ons toch veel afgepakt………

  Like

 12. Jan zegt:

  Bevolking van Iran massaal in opstand tegen de tereur van de mullahs

  #BREAKING Chants of “Death to Khamenei” as Iran’s Bank Melli burns on Day 2 of #IranProtests in Behbahan. Nationwide protests that began Friday over rising fuel prices are turning into calls for regime change. (Film via MEK activists)@PoliticalShort @DonaldJTrumpJr @davereaboi

  Video
  https://tinyurl.com/wgu7c2j

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s