Midden-Europa blijft christelijk: enorme demonstratie tegen abortus in Bratislava

Screenshot_2

(Vertaling: E.J. Bron)

“Voor het leven en voor het vaderland!” In de Slowaakse hoofdstad Bratislava hebben ongeveer 50.000 mensen voor de bescherming van het leven en strengere wetten tegen abortus gedemonstreerd. Bij de derde nationale Pro-Life-mars liepen afgelopen zondag deelnemers uit Slowakije en hun buurlanden een twee kilometer lange route rondom het presidentiële paleis en het regeringsgebouw. Onder het motto “Voor de kleinsten onder ons” eisten de demonstranten een revisie van de nog uit de communistische tijd stammende wet, die voorziet in een strafvrije abortus tot de twaalfde zwangerschapsweek. Deze periode zou verlaagd moeten worden of helemaal ingetrokken en betere informatie en begeleidende maatregelen zouden het voor de betrokken vrouwen mogelijk moeten maken om afstand te nemen van een afbraak van de zwangerschap, zei men.

Mitteleuropa

De aartsbisschop van Bratislava en voorzitter van de Slowaakse Bisschoppenconferentie, Stanislav Zvolensky, bracht tijdens een door hem geleide godsdienst in het kader van de Pro-Life-mars de zegen van paus Franciscus over. De paus zou hopen “dat dit prijzenswaardige initiatief met het doel de onschatbare waarde van het menselijk leven vanaf het eerste moment van zijn ontvangenis tot aan de laatste ademtocht, zou zorgen voor een nieuwe inzet in de toekomst zowel als in het heden”, las Zvolensky een door de Vaticaanse kardinaal-secretaris Pietro Parolin ondertekende begroeting.

De aartsbisschop van Košice, Bernard Bober, zei in zijn preek tijdens de godsdienst op het Vrijheidsplein dat de “leiders van de wereld” tegenwoordig veel zouden praten over de vrede en oorlog en moord zouden veroordelen, echter “niet hardop wilden toegeven dat de grootste vijand in de westelijke samenlevingen het afslachten van het ongeboren kind” zou zijn en dat dit “een directe oorlog, een direct ombrengen, een directe moord zou zijn waarbij meer mensen sterven dan in gewapende conflicten.”

De Pro-Life-mars, die in Slowakije “Mars voor het leven” (Pochod za život) wordt genoemd, werd georganiseerd door de Slowaakse Bisschoppenconferentie evenals de door haar voor de afwikkeling van projecten ingestelde organisatie “Kanet”. De eerste mars vond in 2013 in de Oost-Slowaakse stad Košice plaats, de tweede in 2015 in Bratislava, destijds met 85.000 deelnemers.

Sterker dan tot nu toe moest de derde mars de politieke aspecten van de bescherming van leven op de boorgrond plaatsen. Men zou willen, aldus aartsbisschop Zvolensky, “dat we samen door de straten van Bratislava lopen om rustig en blij te laten zien dat wij het menselijk leven vanaf het begin tot aan de natuurlijke dood hooghouden”.  De organisatoren riepen de deelnemers op zich te onthouden van agressieve en beledigende uitlatingen. Men distantieerde zich vooral van uitlatingen die tot een “onderdrukking van mensenrechten en vrijheden” zouden kunnen leiden. “Ongepaste politieke en andere reclame” zou niet gewenst zijn.

Heel duidelijk had vooral de voorzitter van het parlement, Andrej Danko, zijn deelname aan de Pro-Life-mars aangekondigd. De voorzitter van de gematigde Slowaakse Nationale Partij (SNS) had nog bij de nationale bedevaartstocht in Šaštín-Stráže op 15 september verklaard dat er “helemaal niet zoveel abortussen zouden zijn” en met het oog op de komende parlementsverkiezingen zou men “thema´s moeten zoeken waarbij we ons kunnen aansluiten en niet uit elkaar drijven.”

Afgelopen vrijdag echter ondertekende Danko met Tomas Terba, de voorzitter van de pas enkele maanden geleden opgerichte partij “Christelijke Democratie – Leven en Welvaart – Alliantie voor Slowakije”, een memorandum “Voor het leven en voor het vaderland”. Men zou zodoende de eerste stap hebben gezet “om rationaliteit te brengen in zo´n serieus thema als de bescherming van het leven”. Met zou “alle relevante politieke partijen” uitnodigen voor een rondetafelconferentie, een samenwerking met de LSNS van Kotleba zou echter uitgesloten zijn. Samen met de “Alliantie voor het leven”, die in 2015 het mislukte “referendum voor het gezin” had georganiseerd, zou men de strafwet willen aanpassen en “het propageren en vergemakkelijken van pedofilie evenals andere seksuele afwijkingen willen verbieden”.

De centrale figuur van de nieuwe partij is Stefan Kuffa, die oorspronkelijk in de parlementsclub van de OlaNO zat en later lid was van de Christendemocratische Beweging (KDH). Zijn broer Marian Kuffa, priester in Zakovce aan de boet van het Tatragebergte, is vanwege zijn betrokkenheid voor de daklozen, maar ook zijn radicale afwijzing van homoseksuelen in het hele land bekend.

Bron:
http://unser-mitteleuropa.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, katholieke kerk, Midden-Europa, Slowakije. Bookmark de permalink .

9 reacties op Midden-Europa blijft christelijk: enorme demonstratie tegen abortus in Bratislava

 1. rottenpikwick zegt:

  Zodra er Soepjurken aan te pas komen, haak ik af! Elke vrouw die dat wil, mag van mij een abortus! Maar hier zijn het weer merendeels kerels die beslissen over een een vrouwenlijf en wel/geen abortus! Wat ik hierboven lees, is voor mij achterlijke ZOOI en vergelijkbaar met de islam! Weg met die misdadige SoepjurkenZooi!

  Like

 2. Henk der Niederlánder zegt:

  Ik hoop toch niet dat dit ook op gaat na een verkrachting want dan is de wet nogal krom zou Ik zeggen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Johan zegt:

  Anti-abortus-propaganda is flauwekul. Het is schadelijke indoctrinatie.
  Iedere vrouw dient zelf te kunnen bepalen, of ze abortus wilt of niet. Daar heeft verder geen staat of godsdienst iets mee te maken.

  Like

 4. Ton Ruygrok zegt:

  Kindjes hoe klein ., ook zij zijn Mensjes …, en die laat je gewoon leven…, waarom moet dat aan stukken geknipt en getrokken worden .. , en als vuil in de kliko verdwijnen…, omdat ze weerloos zijn en er van hen niets te vrezen valt…, wat gruwelijk weergaloos laf…., we zijn wat dit betreft directe kopieën van Josef Mengele.., loopt die … zaadstengel… en/ of dat… zaadgat… eens wat minder achterna als kindertjes je niet welgevallig zijn..,
  A.Ruygrok,Monster.

  Like

  • Henk der Niederlánder zegt:

   Maar zoals Ik al zei Ton.
   Hoe gaan ze dat doen met vrouwen die zwanger geraakt worden door een verkrachting.
   Moet haar man of toekomstige man ervoor opdraaien dat hij komt te zitten met een ongewild kind.
   Dit zal zeker nog enige discussie opleveren denk Ik.

   Like

   • Ton Ruygrok zegt:

    Bij verkrachting is het Kindje even onschuldig… dus gewoon laten leven… verkrachter door de Schredder en in de Kliko…,
    Ton.

    Like

 5. M. zegt:

  Heel simpel kan men voor verkrachtingen een uitzonderingsregel maken.
  Zo moeilijk is dat niet.
  Beter dan dat miljoenen afgebroken leventjes uit gemakzucht gerechtvaardigd moeten worden door een paar verkrachtingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s