Nowy Reich

Screenshot_29.png

(Door: “Veni Etinam”)

Vandaag op de kop af, dertig jaar geleden, zagen mijn Poolse zwager en ik op het acht uur journaal hoe de Berlijnse muur ophield te bestaan. Niet dat we het niet verwacht hadden, het wachten was al een tijdje op de laatste Oost Duitser die het licht uit zou doen, maar toch… Toen het daadwerkelijk gebeurde zaten we daar… Met open mond. Onszelf afvragend wat dat allemaal voor ons, Europa en de wereld zou betekenen. We zijn nu dertig jaar verder, maar of we nu zoveel beter af zijn? Dat vraag ik me af…

Waar het allemaal eigenlijk precies mee begonnen is, weet ik eerlijk gezegd niet meer. Of wanneer dat was. Waarschijnlijk weet niemand dat meer, want op dat moment waren mijn Poolse familie en ik blij met ieder vieren van de communistische teugels waardoor het leven wat gemakkelijker zou worden. In Polen was na de voor de communisten dramatisch verlopen verkiezingen eerder dat jaar een ongemakkelijk wederzijds gedogen tussen de Communistische Partij en de vrije vakbond Solidarność ontstaan. Een gedogen waarvan velen zich afvroegen hoe lang dit goed zou (blijven) gaan. Het gevoel dat er iets aan ‘zat te komen’ overheerste, terwijl niemand wist, of ook maar kon bevroeden, hoe dit zou uitpakken. De schrik voor een bloedig einde zoals op het Tiananmenplein in juni van dat jaar in de Chinese hoofdstad Peking zat er namelijk nog goed in. De communisten hadden wederom getoond hun, laten we zeggen, nogal negatieve track record wat betreft het accepteren van veranderingen waar ze geen fan van zijn hoog te willen houden…

Toch gloorde er hoop, in dat jaar, 1989…

Lees verder>>>
(h/t “ScheitLeister”)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Nowy Reich

 1. Richard zegt:

  Ik denk dat het een omgekeerde revolutie was. En vooral een stille. Hier werd met succes het paard van Troje toegepast. Iedereen dacht dat het communistische Oosten de westerse vrijheid omarmde. Maar het omgekeerde was waar: Het communisme kwam als een wolf in schaapkleren naar het westen toe. En iedereen, zowel in het Oosten als in het Westen, werd om de tuin geleid.

  Like

 2. Republikein zegt:

  Gevolg en oorzaak.
  https://lupocattivoblog.com/2019/11/10/prof-dr-david-l-hoggan-die-ursachen-und-urheber-des-2-weltkriegs-137/
  Slechts 136 hoofdstukken gingen hier aan vooraf, ik raad iedereen aan om het niet te lezen.

  Like

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het ineen storten van de Sovjet-Unie is gelukkig zonder al te veel bloedvergieten verlopen, het vervolg liet echter wel te wensen over.
  Vandaag stond dit artikel in het AD;

  https://www.ad.nl/buitenland/ex-vrouw-van-schatrijke-rus-eist-miljarden-maar-moet-genoegen-nemen-met-75-miljoen-nu-moet-ik-in-armoede-leven~a7622d4a/

  Niks bijzonders toch, een soort showbizznieuws toch ?
  Nou tot je verder leest, de man wordt geschat op een vermogen van 16,4 miljard euro.
  16.400.000.000,= Dus, je verstand staat erbij stil, “verdiend” in de mijnbouw. Maar het wordt nog vreemder, de man is niet de rijkste man van Rusland, nee er zijn nog vijf mensen die meer bezitten!
  Nee die tsaren dát waren pas uitvreters, althans dat zei men, na de val van het communisme hebben een zootje oligarchen het stokje ongegeneerd overgenomen met dat verschil dat je niet meer kunt zien of iemand lid is van de keizerlijke familie, het zijn de grootste opportunisten die over de rug van velen zich onmetelijk rijk maken.

  Like

 4. fleckie zegt:

  Wat ‘behelsde’. het Pact, gesloten door Stalin, W.Churchill, en Roosevelt eigenlijk?.?.. ( De verdeeldheid ?, betr. het gezag dat mocht. ‘uitgeoefend’ worden, over de afgesproken landen, en voor hoelang? Wat solidarNosz , (Lech Valesa ). betreft, was. alleen maar nodig om de macht van het vaticaan, intact te houden in het. R.k.land POLEN, ( met zijn Kolenbekkengebied!!)<~<~<~<~<~<~<

  Like

 5. droevige mof zegt:

  Tijdens mijn veelvuldige bezoeken aan Nederland in de afgelopen maanden heb ik een duidelijke ontevredenheid en een groeiende spanning ervaren die ik de afgelopen twintig jaar niet zo heb ondervonden. De rechtse oppositie groeit van week tot week en de linkse mainstream wordt merkbaar stiller en dunner. De toon tussen links en rechts is veel scherper geworden en als Duitser sta ik soms tussen de vuren. De geschiedenis haalt mij ook in, want Duitse patriotten hebben het om begrijpelijke redenen moeilijk in Nederland. Maar dat geeft niet, dit is uw land en ik ben blij dat u het tij begint te keren.

  Geliked door 1 persoon

  • Monalisa zegt:

   Zal de geschiedenis zich herhalen van de jaren 30???

   Like

  • Tijl Uylenspiegel zegt:

   Nou dat ben ik niet met u eens.
   De Linkse mainstream wordt niet stiller maar laat zich juist steeds nadrukkelijker horen, met name in het debat rond de “klimaatdiscussie”, het lijkt verdorie wel een religie!
   Dat Duitse patriotten het moeilijk zouden hebben in Nederland verdient wat meer uitleg.
   En ach, Nederland is niet veel meer dan een autonome provincie van Duitsland.

   Like

   • droevige mof zegt:

    Tijl Uylenspiegel 11:59
    Het zijn mijn subjectieve indrukken, wat natuurlijk verkeerd kan zijn.
    Bij de NOS merkte ik dat er sinds de verkiezingsoverwinning van de FvD minder polemische berichtgeving over rechtse kwesties is geweest. Maar je hebt gelijk, de klimaatkermis wordt elke dag gevierd.
    In het verleden, 1871, 1914, 1939, is het Duitse patriottisme ook expansionistisch geweest. De Belgen kunnen daar van meespreken. Bij ontmoetingen met PVV- en FvD-sympathisanten was er altijd een zekere scepsis te bespeuren. Soms eindigden ze heel snel met een domme opmerking in mijn richting. (Heute gehört uns Deutschland, morgen die ganze Welt) Maar ik bin niet boos. Ik kan het begrijpen en ik zal mijn mond houden in de toekomst. Ook hier bij ejbron probeer ik me in te houden met waardeoordelen.

    Like

   • Tijl Uylenspiegel zegt:

    Nee hoor Droevige Mof, het laatste dat ik wil is u de mond snoeren en als u me een beetje beter zou kennen dan had u wellicht een van mijn artikelen gelezen waarin ik mijn bewondering voor de na-oorlogse Duitsers niet onder stoelen of banken steek.

    Like

 6. Anton J Meijer zegt:

  Ik heb het artikel gelezen en ben van mening dat deze precies de sfeer weergeeft die in dit land na 20 jaar politieke correctheid hangt. Mij verbaasd de toenemde irritatie tussen verschillende bevolkingsgroepen in Europa en Nederland in het bijzonder niet. Zoals auteur aangeeft speelt de politiek hierbij een belangrijke rol en met hem(?) ben ik eens dat wij een richting opgaan in dit land die gevaarlijk is. De kans op grootschalige rellen wordt steeds groter. Zeker nu de zogenaamde Zwarte Pieten discussie compleet dreigt te ontsporen.

  Ik ben het echter niet eens met de dreiging die uit het artikel zelf lijkt te gaan. Er bekruipt mij een onaangenaam gevoel. Dat maakt me bang. Mocht het verkeerd gaan in dit land dan zal dit wellicht de brandende lont in het kruidvat dat Europa nu is zijn. De gevolgen zullen niet te overzien zijn!

  Like

  • Snelle Jelle zegt:

   Nederland is zinkende. De komende jaren zullen uitwijzen of er inderdaad nog Hollanders zijn die bereid zijn te doen wat nodig is zoals de auteur zich in het artikel afvraagd. Gezien de ideologie die deze aanhangt kon dit voor Europa nog wel een desastreus uitpakken. Wie zei ook alweer dat een volgende keer er met stokken en stenen zal worden gevochten?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s