Runen (8)

Screenshot_31

(Door: Eric A.)

Lees hier deel 1 t/m 7 van “Runen”

Zoals ik al heb uitgelegd, gebruikten de Germanen de natuur als beeldvorming voor de levenslessen in hun dagelijkse leven. Misschien zijn ISA en JERA daar wel de duidelijkste voorbeelden van. Ik wil trouwens nog even ingaan op enkele reacties op “Runen (7)”. Net als nu waren er toen ook paranormaal begaafde mensen (sjamanen) die, zoals tegenwoordig meestal via tarot kaarten wordt gedaan, runen gebruikten om te kunnen omschrijven wat zij zagen. Ik heb leggingen en uitspraken gezien en gehoord die een paranormaal begaafde iemand nooit uit zichzelf geweten kon hebben. Het is namelijk niet de sjamaan die de runen blind pakt, maar de persoon waar het om gaat die ze zelf pakt. Maar zoals gezegd houd ik me niet met voorspellingen bezig. Ik ben alleen geïnteresseerd in de betekenis en beschrijf de uitleg van de runen zoals ze bedoeld zijn. Ik ben dan ook van mening dat men zich vroeger veel bewuster was van hun leven en leefomgeving. Tegenwoordig denkt namelijk bijna niemand meer na, maar echoot vooral na wat een zogenaamde influencer (of imam of geestelijke) roept. Als voorbeeld de klimaatgekte en wat ze er voor de economie en het dagelijkse leven allemaal mee aanrichten.

ISA (Letter  I)

ISA is de derde rune uit de tweede aett en betekent letterlijk IJS. Ook dit is een tijdelijke fase in de cyclus van de jaargetijden en in het leven. Als water bevriest, worden zelfs de wildste golven stilgelegd. Bevroren water werd voor veel dagelijkse dingen voor de Germanen namelijk een blokkade. ISA staat dan ook voor stilstand, pauze, gedwongen rust, maar ook voor de perfecte tijd voor zelfreflectie en voorbereidingen. ISA geeft aan dat het nu niet de tijd is om vooruitgang of snelheid  te forceren (veel managers hebben daar een handje van), maar alles heeft nu eenmaal zijn natuurlijke cyclus en tijd van energie leveren en rust nodig. Iets wat we blijkbaar vergeten zijn sinds de komst van fabrieksarbeid en de 24 uurs economie en het grote aantal daaraan gelieerde mensen met een burn-out. Laten we tijd na de door wat dan ook gedwongen stilstand als in de tijd van de Germanen dus als dooi omschrijven. Stilstand wil namelijk niet zeggen dat je in de tussentijd niks kunt doen. Sterker nog, je moet je juist voor gaan bereiden op de tijd voor wanneer die dooi er komt en er voor gaan zorgen dat alles klaar staat om weer op volle kracht vooruit te kunnen als het zover is.

De tegenhanger van ISA is trouwens een andere vorm van stilstand. Hier bedoelt de rune de angst om in de spreekwoordelijke spiegel te durven kijken. De angst om jezelf te confronteren met je eigen gedrag en fouten. Een angst die automatisch leidt tot stilstand in je persoonlijke groei en waardoor je in terugkerende patronen of de spreekwoordelijke vicieuze cirkel blijft hangen. Wegkijken en wegvluchten. Het niet uit je comfortzone durven komen, zouden we nu zeggen. Ook hiervoor heb je dus de combinatie van URUZ en misschien een ANSUZ nodig.

Als je ISA pakt, heerst er innerlijke frustratie, omdat je wordt opgehouden in je voortgang. Er is een tijd aangebroken van gedwongen stilstand. Maar dit is ook de perfecte tijd om de confrontatie met jezelf aan te gaan en heel eerlijk tegen jezelf te durven zijn. Zoals ik al eerder schreef voor mij o.a. de reden waarom runen voor mij voelden als thuiskomen en voor mij werken als een perfecte therapie. Het geeft me inzicht in mijn verleden en het laat me leren uit mijn verleden.

Bij de cursus runen lezen trok mijn hele leven aan me voorbij en daarna was ik compleet uitgeput. Maar ik zag en leerde ineens zóveel over mezelf, daar wilde ik meer mee gaan doen. En dat doe ik, want ik werk dus nu in positieve zin aan mijn spirituele groei en ik voel me er innerlijk veel evenwichtiger en rustiger door. Ik denk nu na over dingen, wat voor mij veel meer waarde heeft dan mijn fouten en zonden afkopen met een gebed of weesgegroetje. Zo had ik het van huis uit als klein kind geleerd, maar ik zag er toen al geen toegevoegde waarde in. Voor iedereen mag dat anders zijn, dat respecteer ik, maar voor mezelf vind ik het veel te gemakzuchtig en vooral laf. Daarnaast leer ik er ook niks van, want het geeft me geen enkele mogelijkheid tot zelfreflectie. Het maakt het in mijn opinie veel te gemakkelijk om in herhaling te vallen en steeds weer dezelfde fouten te blijven maken, want alles wordt je zomaar vergeven. Maar als mens groei je niet en ook qua kennis niet. Maar dat is mijn persoonlijke opvatting. En ja, ik heb zeer positieve ervaringen met een rune bij me dragen als ik daar behoefte of steun aan kan hebben. Voor mij werkt dat perfect.

ISA zegt dus: je staat gedwongen stil, maar forceren heeft geen zin. Bereid je gedegen voor op betere tijden en neem de tijd om oprecht in de spiegel te kijken en de confrontatie met jezelf aan te gaan. Pas als je met jezelf in evenwicht bent, ben je voorbereid voor de toekomst en voor wat er hierna komen gaat.

Mijn ISA is trouwens een kiezel die qua kleur ook op ijs lijkt, net zoals HAGALAZ een kiezel is met heel veel kleine witte stippen erin en GEBO met goudkleurige tinten. Ik heb dus veel eigen energie gestoken in het vinden van de juiste stenen en in het maken van de runen voor mezelf. Ook qua grootte passen ze namelijk allemaal bij elkaar. Als in een rune namelijk je eigen energie zit, werkt dat beter volgens de sjamanen. Tegenwoordig zijn ze trouwens ook als prachtige sets stenen te koop, maar ik geef persoonlijk de voorkeur aan door de tijd en de natuur gevormde kiezels. De basis moet trouwens altijd een natuurproduct zijn. Steen, hout of leer bijvoorbeeld.

JERA (Letter J)

In het verlengde van ISA staat JERA, de vierde rune uit de tweede aett, die letterlijk jaar betekent. Daarmee worden de eeuwige terugkerende cyclussen en natuurverschijnselen weergegeven. Het betreft met name de cyclus van de 4 jaargetijden lente, zomer, herfst en winter, die van grote invloed zijn op het zaaien en oogsten en op de directe leefomgeving en dus op je persoonlijke leven. Ook eb en vloed en dag en nacht zijn cyclussen die elkaar al eeuwig elke dag volgens vaste patronen afwisselen.

Met JERA is de tijd aangebroken om na hard werken te gaan oogsten. JERA staat dan ook voor vernieuwing, beloning, groei, oogst, bewustwording van de levenscyclussen en vooral voor succes door inzet, zorgvuldige planning en geduld. Het borduurt voort op ISA waar door gedwongen stilstand geduld en voorbereiding werden gevraagd. Te vroeg oogsten levert namelijk maar weinig tot niks op. Ook de opslag na de oogst (vooruit zien en plannen) was belangrijk, want als de oogst niet op de juiste wijze werd opgeslagen zou het graan en fruit al verrot zijn voordat de winter inviel en zou men alsnog kunnen omkomen van de honger. Het visieloze korte termijn denken van zowel de overheid als veel bedrijven is dan ook niet alleen irrationeel, maar vooral heel erg dom. JERA staat dus ook voor vooruitzien, plannen en de beloning (oogst) na hard werken. Er mag feest gevierd worden als een belangrijke cyclus of project succesvol is afgesloten, maar er moet wèl een zorgvuldige planning voorbereid worden voor de komende uitdagingen waarin met alle mogelijk aandienende facetten rekening gehouden is. En dat is waar het bij veel bedrijven en met name bij de overheid nogal eens aan schort. Die blijven door hun korte termijn denken keer op keer brandjes blussen die met een goed doordachte en zorgvuldige voorbereiding (en het zichzelf kritische vragen durven stellen) allang voorkomen hadden kunnen worden.

Zoals met elke rune gaat ook JERA weer over een fase van het leerproces in het leven van de mens. Het verleden moet beoordeeld worden en aan de hand daarvan moeten er plannen voor de toekomst gemaakt worden. Misschien in de vorm van investeringen voor de lange termijn op financieel gebied of studie of misschien moet er tijd geïnvesteerd worden in je huwelijk of in relaties met vrienden of familie. Zaaien en oogsten en weer zaaien om straks weer te kunnen oogsten dus.

Als je JERA pakt, betekent dit dat je door geduld en hard werken een periode succesvol hebt afgesloten of gaat afsluiten en het tijd is voor een feestje. Maar het betekent ook dat je je moet gaan voorbereiden op de toekomst om de volgende keer ook weer succesvol te kunnen zijn.

Maar JERA kan ook weer een waarschuwing zijn om je met de neus op bepaalde feiten te drukken. Als je bijv. steeds opnieuw in dezelfde problemen komt op je werk, in je huwelijk of met jezelf is het tijd om eens na te denken over waar dit aan kan liggen. Anderen altijd de schuld geven is duidelijk niet de oplossing, want als iets vaker voorkomt en een terugkerend patroon is geworden ligt de oorzaak ergens bij jezelf en is het belangrijk om dat met open vizier te onderzoeken. Misschien kun je aan de oorzaak waarom bepaalde dingen gebeuren (een gebeurtenis in je verleden misschien) niets doen, maar als je beseft waardoor het komt kun je er wel op een andere manier mee omgaan en daardoor je kwaliteit van leven verbeteren. Misschien heb je jezelf bijvoorbeeld altijd overschat of waren er bepaalde verwachtingen waar je aan moest voldoen, maar waar je in de praktijk, misschien door oorzaken waarvan je je niet eerder bewust was, niet aan kon voldoen. Als je je daar van bewust wordt, kun je stoppen met vechten tegen jezelf en maakt het je leven een stuk gemakkelijker.

JERA zegt dus: het is na geduld hebben en hard werken tijd geworden om te oogsten wat je gezaaid hebt en dat is een feestje waard. Maar ga niet (te lang) op je lauweren rusten, want je moet je ook weer gaan voorbereiden voor de volgende cyclus die, goed of slecht, ongetwijfeld komen gaat. Beoordeel het verleden en plan zo goed mogelijk de toekomst door zoveel mogelijk facetten te toetsen en af te vinken.

Zoals al eerder gezegd zijn runen geen occulte tovermiddelen, maar fysieke geheugensteuntjes voor jezelf om je aan te zetten tot nadenken en te leren van je fouten of door bewustwording je innerlijke kracht te gebruiken. Het is fijn om kracht, steun en zelfvertrouwen te kunnen halen uit de runen, maar uiteindelijk doe je het dus allemaal helemaal zelf.

Door:
Eric A.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Historie. Bookmark de permalink .

12 reacties op Runen (8)

 1. Fleckie zegt:

  ‘Zelfbeschouwing’werd door zogenaamde r.k. ‘ missionarissen’. en eerder, …. ten zeerste. afgekeurd,( blijkt o.a. al
  uit. door de capriolen van o.a. Bonifatius en consorten, en verder,………….Intelligentie werd behoorlijk afgestraft men kon . dan anderen niet meet. manipuleren, dom houden, en ‘genieten’ van het overwicht, en… economisch. profijt. …….( Heet eigenlijk. ‘eigendommen vermeren’. ten koste van dom- gehoudenen’)!!!…….<~<~<~<~<~<~<~

  Like

 2. Lilith zegt:

  Dank voor een geweldige uiteenzetting over de erfenis van de Lage Landen! Ik heb genoten…

  Like

 3. Republikein zegt:

  Runen heeft weg van mythologie.
  Een gerelateerd artikel kwam ik laatst tegen, een korte inleiding:

  Odin, waar heb je het oog verstopt? In de grote fontein van Mimir: “Odin een oog, waar heb je het oog verstopt?

  In de oude Noorse en Germaanse mythologie werd gezegd dat Odin een van zijn ogen bij de bron van Mímir heeft geofferd om wijsheid te verkrijgen. Odin’s leraar van de Runen staat bekend als Mímir, de reus die in de wortels van Yggdrasil leeft, en bewaakt de bron tot aan de bron van Mimir, die de bron van alle kennis was. Na de opoffering van zijn oog dronk Odin het water uit de bron om vervolgens de wijste van goden en mensen te worden.

  Dit esoterische verhaal heeft een verborgen betekenis die vertelt over de offers die men moet brengen om tot wijsheid te komen, en ook de geheimen van waar deze hemelse energie van wijsheid formeel vandaan komt, waaruit ik u in dit artikel zal verklaren.

  Om deze geheimen van de oudheid te achterhalen, is een van de beste methoden die ik heb gevonden, het onderzoeken van de etymologie van de naam van de onderwerpen die je bestudeert. Door dit te doen zal het je helpen je naar de wetenschappelijke waarheid te leiden en je bevrijden van de mythen en geheimen uit het verleden.

  Bijvoorbeeld, de naam Odin geeft ons de woorden od en in. De betekenis van ‘od ‘ is een kracht, energie en/of kracht die door de hele natuur heen zou doordringen. Daarom wordt Odin vaak de AllFather genoemd. De betekenis van het woord ‘in’, zou de uitdrukkende beweging zijn, met als gevolg dat iemand of iets door iets anders omsloten of omgeven wordt. Daarom kunnen we gerust zeggen dat de betekenis van de naam Odin “een energie of kracht is die de hele natuur omvat of omgeeft”.

  De naam van de reus die Odin leerde, en de bron die hij zijn oog had opgeofferd, heette Mimir. In de etymologie van de naam Mimir (Mi en mir), kunnen we de verborgen betekenis ontdekken die in het verlengde ligt van de etymologie van de naam Odin. De naam mimir is een Chaldaisch-Hebreeuws woord, wat betekent: “Hij die met gezag spreekt”. Mir is een titel die is afgeleid van de Arabische titel Emir of Amir (Arabisch: أمير). In Iran is mir ook formeel gebruikt als een hoge titel van adel en eer.

  In het verhaal van Odin en de opoffering van zijn oog werd gezegd dat de God Odin met zijn ene oog voor altijd vanuit de hemel op de aarde neerkijkt. Ik heb gemerkt dat dit ene oog van Odin zonder enige twijfel wijst naar de planeet Jupiter, die ook naar beneden kijkt met de grote rode vlek die de ouden hadden geïdentificeerd met hun verhalen van één oog Goden. De planeet Jupiter waar ik al vele malen over heb geschreven, waarin de ouden deze planeet de Koning der Hemelen, Ziel van de Wereld en Heer van het Universum noemden.

  Lees verder[of niet] bij:https://gnosticwarrior.com/one-eye-of-odin.html

  Like

  • Eric Annson zegt:

   Zeer interessant. Maar gezien de eerste runen al dateren van 3000 voor Ch. vraag ik me af of Mimir alleen maar in het Chaldaisch-Hebreeuws is terug te vinden of zich daaruit laat vertalen. Mythologieën en talen veranderen door de tijd heen nu eenmaal. Daar liggen diverse stromingen en beïnvloedingen van andere culturen, de tijdgeest en behoeften aan ten grondslag. Men zegt dat runen zijn afgeleid van het Hebreeuwse alfabet en het Hebreeuwse alfabet op zijn beurt van het Aramese alfabet. En daar vindt je de tegenstelling want het Aramese alfabet werd pas vanaf de 8e eeuw na Ch. gebruikt. Ver na het runenschrift dus. Vandaar dat ik sterk twijfel aan de Chaldaisch-Hebreeuwse uitleg en vertaling van de naam Mimir. Runen werden trouwens in 3 verschillende versies gebruikt. 24 door de Germanen, 16 door de Vikingen en 33 door de Angelsaksen. Tegenwoordig wordt er aan de 24 runen trouwens vaak nog een 25e toegevoegd die leeg is maar die staat voor Odin en die je zelf mag invullen als je die pakt. Ik denk zelfs dat het alziende oog van Allah via omwegen ook is geleend uit de noordse mythologie. Misschien wel via dezelfde weg als de naam Mimir.
   Maar zoals gezegd dank u wel voor uw interessante bijdrage. Leuk.

   Like

   • Republikein zegt:

    Interessante naam heeft u trouwens, Annson, son of…..
    Komt veelvuldige voor in de astrologie en mythologie, zou het met stof te maken hebben?
    Vast wel, zoals in de Bijbel staat “van stof tot stof”.
    Alles is energie, maar dat wist u al.
    mvg.

    Like

  • Eric Annson zegt:

   Son betekent gewoon zoon van, net als dotter dochter van betekent. Gewoon Scandinavisch. Janssen is Nederlands verbasterd en betekent eigenlijk ook gewoon zoon van Jan.
   Wat de bijbel en stof hier nu weer mee te maken hebben begrijp ik niet.

   Like

   • Republikein zegt:

    God is een entiteit, vandaar, dus houdt alles verband met energie.
    Ik ben ook de zoon van mijn vader, how about that.

    Like

  • Eric Annson zegt:

   Ik heb zo geen zin in dat eeuwige God gedram. Voor mij zijn runen een entiteit.

   Like

  • Eric Annson zegt:

   Ik vraag me eigenlijk af wat mensen als u hiermee denken te bereiken. Ik voel namelijk alleen maar medelijden met u. Ik ben geen Jos Verstappen maar toch denk ik dat God op hele ongezonde manier in uw hoofd is gaan zitten.

   Like

 4. Eric Annson zegt:

  Er lijkt wat verwarring te zijn ontstaan door een van mijn bronnen over Newgrange (Ierland) waar runen zijn gevonden. Ik heb het opgezocht en allereerst ligt Newgrange niet in Ierland maar in Schotland en gaat het om een archeologische vondst van 5000 jaar oud waar inderdaad runen in gevonden zijn maar die daar pas in de 9e eeuw zouden zijn aangebracht door plunderende vikingen.
  De Germanen (afgeleid van de talen die ze spraken, Nederlands en Duits zijn o.a. Germaanse talen) bevolkten noord Europa al vanaf de bronstijd die ook 3000 jaar voor de jaartelling ontstond. Mogelijk stammen de eerste runen en mythologie dus wel ergens uit die tijd maar niet in Maes Howe in Newgrange. Niemand weet het exact omdat men toen vertellingen en mythologische verhalen door elkaar gebruikte en het toen van mond tot mond ging. Soms werd het pas 300 jaar later opgeschreven zoals met de runen in Newgrange ook gebeurde. Die zijn pas in de 12e eeuw door iemand opgeschreven. Je weet zelf wel hoe verhalen lopen als ze van mond tot mond gaan of door de mens worden opgeschreven. Iedereen interpreteert het anders en legt het weer anders uit, laat wat weg of voegt wat toe. Dat verklaart o.a. ook de diverse stromingen en opvattingen binnen de verschillende geloven.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s