BOEKTIP: “Veerkracht”

Screenshot_1

De (her)oprichting van de Joodse jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965

van Manfred Gerstenfeld en Wendy Cohen-Wierda

Van de 140.000 Nederlandse Joden werd meer dan zeventig procent vermoord door de Duitse bezetter. In het verraden, de opsporing, de arrestatie, het vervoeren en de bewaking van de slachtoffers speelden ook Nederlanders een belangrijke rol.

De overlevende Joodse jongeren waren grotendeels ondergedoken dankzij goede Nederlanders. Anderen keerden terug uit Duitse concentratiekampen, en uit niet-bezette landen. Zij probeerden hun identiteit en hun plaats in de Nederlandse maatschappij te hervinden. Al enkele dagen na de bevrijding vonden de eerste bijeenkomsten van Joodse jongeren plaats. Daarna werd een aantal Joodse jeugdbewegingen in Nederland (her)opgericht. Zij legden vaak de nadruk op het zionisme.

In Veerkracht zijn zeventien interviews opgenomen met voormalige Joodse jeugdbewegers uit de periode 1945-1965. Uit meer dan vijftig andere gesprekken wordt geciteerd. Het boek vertelt een uniek en fascinerend verhaal. Het schetst een generatie die traumatische ervaringen omzette in creatieve energie. Daarmee gaven deze jongeren een nieuwe positieve invulling aan hun leven. Velen vertrokken vroeg of laat naar Israël. Daar droegen zij substantieel bij aan de opbouw van de nieuwe Joodse staat. Het boek is voorzien van veel illustraties, zowel afbeeldingen van jeugdkrantjes, speldjes, pasjes als historische foto’s, waarvan veel in kleur.

Manfred Gerstenfeld (Wenen, 1937) vluchtte tijdens zijn eerste levensjaar met zijn ouders vanuit Oostenrijk naar Nederland. Ze zaten ondergedoken in Amsterdam. Daar bracht Gerstenfeld ook zijn verdere jeugd door. In 1964 emigreerde hij met zijn vrouw Marianne naar Parijs. Weer vier jaar later verhuisden ze naar Jeruzalem. Gerstenfeld studeerde chemie, economie, milieukunde en judaïca. Hij adviseerde vele jaren raden van bestuur van diverse Fortune-500 bedrijven, waaronder Fiat en Ford, op het gebied van economische strategie en duurzaamheid. Vanaf 2000 was Gerstenfeld twaalf jaar voorzitter van de invloedrijke denktank Jerusalem Center for Public Affairs. In zijn jeugd was hij actief in Joodse jeugdbewegingen en studentenorganisaties, onder andere als voorzitter van de Wereldunie van Joodse Studenten (1963-1967).

Wendy Cohen-Wierda (Gorredijk, 1969) verruilde in 1998 Nederland voor Israël, na tien jaar werkzaam te zijn geweest in het Friese notariaat. Vanaf 2005 is ze medewerkster op het kantoor van Manfred Gerstenfeld in Jeruzalem. Sinds 2013 interviewt ze voor het Center for Research on Dutch Jewry Nederlandse Shoa-overlevenden in het kader van het Marianne Gerstenfeld-interviewproject.

ISBN:  978 90 490 2431 4
Omvang: 358 p. + 48 p. fotokatern
Prijs: € 22,50

“Veerkracht” verschijnt 20 november aanstaande.

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Jodendom, Nederland. Bookmark de permalink .

3 reacties op BOEKTIP: “Veerkracht”

 1. droevige mof zegt:

  Hartelijk dank voor de goede boektips. Tot nu toe heb ik alle voorgestelde boeken gekocht en gelezen. Het enigszins walgelijke gezicht van de boekhandelaar is altijd een goede indicator dat ik een boze oude blanke foute man ben. Maar ze verkopen het wel. En dan moet ik maar glimlachen.

  Like

  • fleckie zegt:

   Waarom noemt U zich een boze oude blanke man.? er waren. ook Duitsers die het helemaal. niet. met het regime van Hitler en consorten eens waren!!, als die mensen. na. opgejaagdtezijn, toch in hun klauwen terecht kwamen , werden ze eventueel in een ‘strafbataljon’ waaronder o.a. bloedhond. DIRLEWANGER. zo’n bataljon- overste was.
   …….wat wel een ‘hemeltergend’ grof schandaal was o.a, dat Zwitserse bnkiershet roofgoud van Hitler heelden, witwasten en. zodoende de Duitse oorlogsmachinerie draaiende hielden”…….’Hitlers. Bankiers’, is het boek vanJean Ziegler, uitg Meulenhoff -M/ Kritak.isbn 90.290.5519.7. …….op ejbron 31.8.2014. onder : Video geef de Joden de schuld:” pag. 134. ‘Het goud uitde vernietigingskampen” …….<~<~<~<~<~<~<~<~

   Like

   • droevige mof zegt:

    Nee, fleckie, dat is pure ironie. Ik ben net zo min verantwoordelijk voor de Tweede Wereldoorlog als jij voor de slavernij.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s