Een ongemakkelijke waarheid

Screenshot_8

(Door: Wim van Schaik)

Het is een heel fatsoenlijke folder. Geen schokkende beelden. Totaal niet veroordelend. Maar toch raakte hij een open zenuw: de abortuspraktijk. Daar mag je in dit land, ondanks officiële vrijheid van meningsuiting, geen vragen bij stellen. Kom niet aan ons geloof. De eigen overtuiging is kennelijk niet zo sterk dat deze een tegengesteld geluid kan verdragen.

De zelfbenoemde hoeders van hun eigen waarheid stonden –  net als wanneer je hun opvatting over klimaat, immigratie, gender of de EU niet deelt – op hun achterste benen.  Zelf kunnen kiezen is het mantra. Maar hoe dan als maar één keuze gepropageerd en getolereerd wordt? Alleen wie over alternatieven beschikt heeft wat te kiezen. Voorstanders van abortus roepen wel dat meisjes/vrouwen zelf moeten kunnen kiezen, maar houden het liefst elke andere keuze dan abortus ver buiten beeld.

Het Humanistisch Verbond kwam zelfs met een heuse zeg-nee-sticker (á raison van één euro) voor op de brievenbus. Dat uitgerekend de verspreiders van de ‘ik-wil-het-niet-weten-sticker’ de folder een voorbeeld van taboe op abortus noemden, is Orwelliaans. Maar ja, het Humanistisch Verbond slaat wel vaker de plank mis als het om abortus gaat.

Ondertussen geeft de abortuspraktijk zelf aanleiding tot de nodige kritiek. Onderzoek laat zien dat er met de voorlichting van vrouwen die een abortus overwegen heel wat mis is. Klinieken zijn niet neutraal. Zeggen de risico’s niet te kennen. Laat staan dat ze die ter sprake brengen. Huisartsen die vertellen dat een abortus negatieve gevolgen kan hebben, worden uitgemaakt voor leugenaars. Dat draagt allemaal niet bij tot een afgewogen keuze. En dat terwijl de druk van de problemen en de omgeving het kiezen toch al bemoeilijkt.

Helemaal geen reden dus voor Pia Dijkstra (D66) om op Twitter als door een wesp gestoken te reageren op de folder. Inhoudelijk komt ze niet verder dan de standaard achterhaalde strijdkreet: “Baas in eigen buik”. Dat lokte de volgende reactie uit: Een vrouw is baas over haar eigen buik. Het is echter geen blindedarm die verwijderd wordt, maar een ander leven dat uitgewist/gedood wordt. Deze flyer doet je nadenken over abortus, ik zou niet weten waarom dat niet zou mogen. En dat zeg ik als atheïst.”

Daarmee raakt deze reageerster een gevoelige snaar: er wordt een ander leven uitgewist/gedood. Dat is pas een inconvenient truth! Maar anders dan bij die ongemakkelijke waarheid van Al Gore mogen we nu de beelden niet zien. Te eng. (Het is niet te eng om mensen, kleine kinderen zelfs, met doemscenario’s en films van overstromingen de stuipen op het lijf te jagen.) Ja, de beelden van een abortus zijn inderdaad vreselijk. De film Unplanned (ook in Nederlandse bioscopen) kreeg van de Amerikaanse dienst voor filmkeuring een R-rating. Kinderen onder zeventien jaar mogen de film alleen zien als er een ouder bij is. Vreemd, als je weet dat daar elk meisje van vijftien zonder instemming of medeweten van haar ouders een abortus kan laten uitvoeren. Maar op het scherm zien wat er dan met je gebeurt, dat kan echt niet.

Intussen hebben feministen in de VS geëist dat Hollywood hun strijd tegen de pro-life beweging ondersteunt. Volgens The New York Times is Hollywood daarin meegegaan met verhaallijnen en personages die abortus neerzetten als de gewoonste zaak van de wereld. Net als bij euthanasie is er sprake van een glijdende schaal. De fixatie op abortus bij de organisatie Planned Parenthood laat zien hoe hoog de waanzin gestegen is. Deze club aangewakkerde activisten wil abortus legaliseren tot vlak voor het moment van een natuurlijke geboorte. In de staat New York is dat gelukt. Democraten in de staat Virginia wilden die late abortus daar ook toestaan. Het wetsvoorstel daarvoor haalde het weliswaar niet, maar het laat zien welke richting men uit wil. In Duitsland is het niet anders en gaan er stemmen op die hetzelfde willen. Tegenstanders worden gedemoniseerd of  overschreeuwd. Desnoods trapt men hen gewoon in elkaar, zoals hier bij een 85-jarige man gebeurt. De ideologische mensenhaat zit diep en het komt dichtbij.

Abortus geldt als onaantastbaar recht van de vrouw. Maar hoe zit het met de rechten van het kind? Door het verhullend spreken over wat er feitelijk gebeurt bij een abortus is het zicht op de realiteit verloren gegaan. Men wil er ook liever niet aan herinnerd worden. Vandaar de geschokte reacties op de film ‘Unplanned’. Vandaar dat men schande roept als getoond wordt hoe (snel) een embryo groeit. Vandaar de oogkleppen die op moeten voor wat er echt gebeurt bij het weghalen van een foetus van 24 weken…

Maar zie. Sinds begin dit jaar kunnen in Nederland voor de geboorte overleden kinderen officieel worden geregistreerd bij de burgerlijke stand. Ook de allerkleinsten die overleden doordat de zwangerschap in een abortuskliniek werd afgebroken (overigens ook een eufemisme). Dat roept de vraag op wat dit betekent voor onze kijk op het leven dat vanwege abortus niet werd geboren. Kennelijk ben je bij een abortus dan toch niet iets, maar iemand kwijt geraakt…

Het is totaal uit het zicht geraakt dat het bij gelegaliseerde abortus niet langer gaat over een wanhoopsdaad van iemand die geen andere uitweg meer ziet. Het een kwestie van het leven van de één offeren aan het welzijn van de ander. Ontwikkelingen in de VS laten zien dat gelegaliseerde abortus een eerste stap was waarmee de overheid de weg van objectieve rechtvaardigheid verlaten heeft om nu een stroming die erop uit is een misdaad voor te stellen als een weldaad ruim baan te geven.

Door:
Wim van Schaik

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Een ongemakkelijke waarheid

 1. Klaas zegt:

  Like

 2. G.Comerius zegt:

  Abortus is een misdaad, een levend mensje wordt gedood, het is moord

  Geliked door 5 people

 3. Tineke zegt:

  Gelukkig heb ik nooit voor zo n verschrikkelijke keuze gestaan.
  Maar ben een fel tegenstander,tenzij je verkracht wordt,maar zelfs dan nog…zou ik in een verschrikkelijk gewetensconflict verzeild raken.
  /de manier waar hier tegenwoordig mee omgegaan wordt is niet normaal.
  We kennen allemaal zat voorbeelden.
  Eerst je eigen vol laten douwen,om het vervolgens weg te laten halen,met als argument,het komt op dit moment niet goed uit want we willen eerst nog twee jaar sparen.

  Met 6 weken klopt het hartje,en dat draag je dan onder jouw moederhart.
  Alles erop en eraan.
  Ik vind het prima zo.n folder.
  Daar mag wel eens meer over nagedacht worden.
  Verder moet iedereen het zelf weten,maar een baby tje in wording is geen plastic wegwerpartikel !

  Geliked door 5 people

  • Lucky zegt:

   Tegenwoordig is de morning after pil ook bij de drogisterij te koop voor ca 10 euro, als er sprake is van verkrachting of onbeschermde seks heeft men tot 72 uur de tijd om dat ding te gaan kopen en in te nemen.

   Geliked door 5 people

 4. theoprinse zegt:

  De mens staat aan de vooravond om de planeten rond de sterren te bevolken en dan is een bevolking van 7 a 10 miljard volstrekt ontoereikend. Er zijn dan een miljard x een miljard mensen nodig. De mens kan dat niet meer met het eigen lichaam voortbrengen en zal worden opgelost door stamcel gekweekte uterussen. Tegen die achtergrond is abortus volstrekt primitief en de vrouwen kunnen allemaal onvruchtbaar gemaakt worden terwijl de mensheid tegelijk op astronomische schaal kan voortplanten.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ton Ruygrok zegt:

  Wel op merkelijk … neem die Pia Dijkstra … “” zooo “”” … begaan met het leven heeft toch maar ff voor de donorwet gezorgd.., want organen daar kun je levens mee redden…, maar de organen van de allerteerste menselijke wezentjes op deze planneet mogen van deze … “” fijne dame “”” …, om het.. ikke ..ikke
  en nog eens.. ikke ben zelf baas.. rücksichtslos aan stukken worden geknipt , gescheurd en getrokken .. en in de Kliko worden gepletterd…, dit soort regeert ons…,
  A.Ruygrok,Monster.

  Geliked door 7 people

  • ronjaspers zegt:

   Ton Ruygrok.De babies worden op een verschrikkelijke manier vermoord.Ook wordt er heel veel geld verdiend aan de organen van deze babies.

   Geliked door 3 people

   • Ton Ruygrok zegt:

    Ronj. Oh Ja zal zeker zo zijn…., als het maar geld oplevert is niets tedwaas…, maar het Gods oordeel over dit en ander Kwaad aan Kinderen bedreven zal meer dan buitengewoon verschrikkelijk zijn, zoals de Bijbel in het bijzonder weergeeft
    Ton.

    Like

 6. M.A.L. Sion zegt:

  Eigenlijk zouden we niet verder moeten gaan dan na een onbeschermde sex de morningafterpil toe te staan. Alle andere activiteiten om een zwangerschap te onderbreken moeten verboden worden. Zeer snel na de bevruchting is de vrucht LEVEN en een abortus is dus MOORD.
  Een foetus kan niet voor zichzelf opkomen vandaar dat anderen de rechten van dit ongeboren kind moeten verdedigen.

  Geliked door 5 people

 7. Oeps zegt:

  Dames en Heren.

  Abortus provocatus, er wordt zo gemakkelijk over gesproken. Veel te gemakkelijk zelfs. Maar de meeste mensen hebben er geen flauw benul van, waar ze het over hebben. Het wordt maar al te vaak veel te mooi en veel te klinisch voorgesteld.

  Abortus provocatus is een flinke medische ingreep. Het heeft zowel psychisch als somatisch een enorme impact op de vrouw, die het ondergaat. Er kunnen allerlei ongewenste complicaties optreden. Het kan zijn, dat de vrouw in kwestie zich later de haren uit uw hoofd trekt.

  Het embryo, dat wordt afgedreven, is wel een levend menselijk wezen !!! Het is wel een kind !!! Hoe kom je met je schuldgevoelens en met je geweten in het reine, als je je eigen kind hebt vermoord ??? Hoe sta je daarna in het leven ??? Welke waarde heeft je leven dan nog ???

  Het embryo zit stevig verankerd in de baarmoeder, om pas na 9 maanden bij de geboorte los te laten. Een embryo verwijderen gaat dus niet zo gemakkelijk. Veelal komt het neer op een curettage. Dat wil zeggen, dat het kind levend in stukken wordt gesneden en in stukken en brokken wordt verwijderd. Niet zelden leeft het kind na de abortus zelfs nog even. Hoe groot is het leed van het kind, dat dit moet ondergaan ???

  Ja, er zijn inderdaad af en toe redenen, voor een abortus provocatus. Maar dat zijn wel uitzonderings-situasties. Het zou nooit regel mogen zijn, om abortus provocatus toe te passen als een vorm van anticonceptie !!!

  Ja, vrouwen zijn baas in eigen buik. Maar dat wil niet zeggen, dat het ongeboren kind geen rechten heeft. En ook niet, dat de vader geen rechten zou hebben. Baas in eigen buik zijn, wil zeggen, ervoor zorgen, dat u niet ongewenst zwanger wordt. Er zijn immers volop anticonceptiemiddelen verkrijgbaar.

  Het menselijk leven begint bij de conceptie (bevruchting). Bij elke sexueel contact tussen man en vrouw is er kans op conceptie. Als u niet zwanger wilt worden, gebruik dan voorbehoedsmiddelen. Maar realiseer u, dat geen enkel voorbehoedsmiddel u absolute zekerheid zal geven. Een ongelukje zit immers altijd in een klein hoekje. Dus gebruik uw naprakkedenkiseervestand, voordat u zich overgeeft aan uw onderbuikgevoelens. Berouw komt altijd pas na de zonde.

  Als een vrouw zwanger wordt, zijn zowel de man als de vrouw verantwoordelijk voor het welzijn van het kind. Dus denk na. Bezint, eer ge begint. Het is niet alleen de lusten, maar ook de lasten. En wie het heeft, die mag het houden, is een vlieger die niet op gaat. Man en vrouw zijn beide verantwoordelijk.

  In de discussie over abortus provocatus speelt het verdienmodel van de arts, die het uitvoert, zekerlijk een belangrijke rol. Zijn praktijk levert hem een grote villa een mooie SUVerd en vele dure vakanties op. Het zijn veelal snelle gewetenloze yuppers, die zich hierin specialiseren. Zijn zij uw vertrouwen waard ???

  Het is toch wel erg opvallend, dat de voorstanders van abortus provocatus veelal in kringen van extreem links te vinden zijn. D66 is de grote advocaat. D66, de partij van de dood, het voltooide leven, de euthanasie, de abortus, onthouding van medische behandeling op bepaalde leeftijd en dat soort zaken. De bijbel verhaalt over een gruwelijk beest, dat te herkennen is aan het getal met de zessen.

  De discussie over abortus provocatus is vooral een ethische kwestie. Het zegt heel veel over de persoonlijkheid van de vrouw, die het ondergaat, de man die mede verantwoordelijk is en de arts, die het uitvoert. Misschien toch wel iets, om even over na te denken. Hoe staat u nu in het leven en hoe wilt u verder met het leven ??? In hoeverre staat een verkeerde beslissing in het hier en nu uw geluk in de toekomst in de weg ??? Die vraag zal ieder voor zich moeten beantwoorden.

  Ik al geen enkele vrouw, die zich heeft laten aborteren, erop aankijken. Ik weet uiteraard niet, wat haar hiertoe bewogen heeft. Maar of ik veel empathie en sympathie kan opbrengen, betwijfel ik.

  Geliked door 6 people

 8. Blaffertje zegt:

  Ik vind dat de keuze bij de moeder moet liggen en bij niemand anders.
  Zij zal de keuze zeker niet ondoordacht maken.
  Zij kan beter beslissen of het kind een toekomst heeft of niet.
  Waarom moet je het ten koste van alles op de wereld zetten als je het later bij wijze van spreken bij het vuilnis moet zetten en een wees achter laat die zich afvraagt waarom die niet wenselijk was en waarschijnlijk de rest van zijn/haar leven met psychische klachten rond loopt vanwege dat dilemma.

  Geliked door 1 persoon

  • Tistochwat zegt:

   Blaffertje 16 november 2019 om 10:29

   Als je een abortus wilt laten uitvoeren, doe dat dan in een zo vroeg mogelijk stadium; als er nog geen ‘model’ in zit.

   Laat ik eens hard zijn: de mens is geen met uitsterven bedreigde diersoort.
   Als er geen abortussen zouden bestaan, zaten we nu op elkaar gepropt als haringen in een ton.

   Geliked door 1 persoon

 9. Taljaard zegt:

  Volgens mij kost een pakje condooms nog geen tientje.
  En een echte man zadelt een meisje niet met de ellende van een ongewenste zwangerschap op.
  Doe je dat wel dan ben je een DOMME ZAK!
  En wanneer het wel gebeurt heb je gewoon je verantwoordelijkheid als man en vader te nemen.
  Ook als het je misschien niet uitkomt.
  Doe je dat niet dan ben je een WAARDELOZE ZAK!!
  Heb drie zoons, die ik dat goed heb ingepeperd.
  Net zoals mijn eigen vader dat destijds bij mij heeft gedaan.
  En gelukkig hebben ze zich daaraan gehouden.
  Voor zover ik weet ten minste.
  Wij hebben ook een dochter, maar de opvoeding op dit gebied heb ik aan mijn vrouw overgelaten.

  En wat abortus betreft; de voorgeschiedenis van de rampzalige wetgeving, die wij hier in dit land hebben stinkt van A tot Z naar feminisme, cultureel marxisme en abjecte linkse goddeloosheid.
  Wanneer het vermoorden van weerloos ongeboren leven als een fundamenteel mensenrecht wordt beschouwd is er iets heel erg mis met personen die zoiets propageren.
  Maar voor een moreel kompas moet je dan ook niet bij links wezen.
  Niet alleen maar waar het dit betreft, maar bij nagenoeg alles.

  Geliked door 8 people

 10. ronjaspers zegt:

  De wereld wordt geregeerd door satanisten,hun offeren babies op een altaar,ze drinken hun bloed en eten hun vlees.Ze verkrachten babies en kinderen en ook worden hun organen voor veel geld verkocht.Deze satanisten zien abortussen als offers aan baal en moloch (satan) deze satanisten regeren de wereld.De grootste truc van de duivel is iedereen te doen geloven dat hij niet bestaat.

  Geliked door 4 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s