De economie kan nog enorm groeien als de overheid stopt met graaien

Screenshot_49

(Door: “Weethetwel”)

Steeds vaker lees en hoor je berichten in onze “kwaliteitsmedia” dat het gedaan is met de economische groei en dat we ons in moeten stellen op een periode dat onze kinderen het niet meer beter zullen hebben dan wijzelf. Kwaliteitsmedia wekken tegenwoordig argwaan per definitie. Je kunt naar Robert Jensen kijken om te weten dat berichten in onze linkse media vooral verpakte politieke boodschappen zijn. Dat wordt nog eens versterkt door de generatie “nieuwe wetenschappers”, afgeleverd door universiteiten als UVA, VU en Radboud, waar een linkse maatschappijvisie belangrijker is dan objectieve wetenschap. Hoog tijd dus ons een af te vragen of economische groei werkelijk geen kans meer heeft.

Wat is economische groei?

Economische groei is een toename van het Nationaal Product. In de economie worden “producten” gemaakt welke tegen een bepaalde prijs worden verkocht. Alle producten die in een land worden gemaakt bij elkaar opgeteld heet het Nationaal Product. Worden er in een volgend jaar méér producten gemaakt is er sprake van economische groei, bij minder producten is er sprake van krimp.

Producten

Wat zijn nu precies producten? Dat is een zeer cruciale vraag. Velen denken dat het vooral tastbare dingen zijn die geproduceerd worden met schaarse grondstoffen en energie zoals auto’s en fietsen. Maar het scala aan producten is vele malen groter en lang niet alle producten behoeven veel grondstoffen of energie. Daarvan zijn talloze voorbeelden te geven: een notaris, huishoudelijke hulp, IT-er, games maken, onderwijzer, researchafdeling van een bedrijf, muzikant, schrijver, dichter of concert. Het is in onze hoog ontwikkelde samenleving inmiddels zelfs zover dat er méér producten en diensten gemaakt worden die weinig energie en grondstoffen nodig hebben dan de echt tastbare productie. Zij leggen dus relatief weinig beslag op schaarse grondstoffen en brengen toch een hoog inkomen voort en dus welvaart voor de mensen.

In de huidige discussies over milieu en klimaat wordt alleen over verspilling gepraat. Economische groei is in die optiek geen instrument om de welvaart en het welzijn van de mensheid te verhogen, maar leidt alleen tot méér verspilling. Men ziet de mensheid zélf als een probleem en zéker de wat welvarende mens, ondanks dat deze er steeds beter in slaagt met een minimum aan grondstoffen gróte resultaten te boeken. Het is vooral de opvatting dat economische groei een soort overkill aan onnodige producten oplevert waar niemand op zit te wachten en slechts tot verspilling leidt van de schaarse grondstoffen op aarde. Daaruit vloeit dan de stelling voort dat het nu wel genoeg is geweest en de mensen maar genoegen moeten nemen met wat er is. Het moet gedaan zijn met de economische groei. Vanuit het gezichtspunt van de brave, bezorgde burger, die niet anders dan naar de NPO kijkt en de Volkskrant leest, is dit standpunt best te begrijpen. Maar de realiteit is heel anders.

Er zijn talloze producten die een hoge economische groei zouden rechtvaardigen

Het zijn dezelfde media die dagelijks van de daken schreeuwen welke tekorten er allemaal zijn in de maatschappij. Een bloemlezing:

-gebrek aan huizen
-gebrek aan goed en voldoende onderwijs
-gebrek aan goede en fatsoenlijke ouderenzorg
-gebrek aan goed en voldoende openbaar vervoer
-gebrek aan kwalitatief goed voedsel
-gebrek aan een veilige leefomgeving

We praten dan nog niet eens over allemaal die producten die een hoog ontwikkelde maatschappij voort kan brengen als in de basisbehoeften is voorzien , die nauwelijks energie kosten en toch het nationaal product aanzienlijk kunnen laten groeien:

-concertbezoek
-vakantie en vrije tijdsbesteding
-verder verbeteren van de medische zorg
-verder verbeteren van de kwaliteit van wonen
-verder verbeteren van de kwaliteit van natuur en milieu

Het mag duidelijk zijn dat de economie nog enorm kan groeien voordat aan al die behoeftes is voldaan. En het leuke daarbij is dat die groei steeds meer verdwijnt uit de energie- en grondstoffen gebruikende basis en steeds meer plaatsvindt in een meer immateriële en hoogwaardige technologische omgeving. En last but not least dus een hoger inkomen oplevert voor de betrokkenen wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan een levensdoel wat nu voor zo weinigen is weggelegd: de vrijheid om het eigen leven in te kunnen richten zonder financieel altijd klem te zitten.

De economie is ook de laatste dertig jaar enorm gegroeid

Eén van de dingen die in de hele discussie bewust of onbewust buiten beeld blijft is dat de economie de laatste dertig jaar enorm is gegroeid. Sinds 1990 produceert de Nederlandse arbeider 40 % meer in dezelfde tijd. Maar dan komt het: praktisch die hele groei van de economie is door de overheid ingepikt middels allerlei belastingen en heffingen. Dat is om moedeloos van te worden. Toch stemt die arbeider iedere keer weer op de partijen die hem uitbuiten. We weten het inmiddels: het gros hangt iedere avond voor de buis waar ze alleen maar slechte verhalen horen over de PVV en Halleluja-verhalen over de rest, maar na dertig jaar zouden ze toch beter moeten weten.

De overheid zélf begint door dat succes om nu al jaren alles in te pikken overmoedig te worden en denkt dat dit zo eeuwig door kan gaan. Vandaar de campagne in hun linkse spreekbuizen dat het gedaan is met de economische groei en dat de mensen er maar aan moeten wennen dat er geen financiële verbeteringen meer aan zitten te komen. Die campagne heeft nóg een doel voor de volgende stap, namelijk het vermínderen van de inkomens in ons land. Daarvoor is ingehaakt op een heel stelsel van verzonnen rampen die ons gaan overkomen als wij geen groot gedeelte van onze welvaart op willen offeren. Hierover is eerder al uitvoerig bericht. Het is volstrekt onlogisch dat een overheid die eigenlijk gekozen is om het volk te dienen juist het tegenovergestelde probeert te bereiken en dat ook doet.

De overheid besteedt het ingepikte geld bijzonder slecht

Wie in het lijstje boven kijkt over welke tekorten er zijn in de maatschappij zal zich zeker realiseren dat in een heleboel gevallen de overheid een sturende en faciliterende rol kan spelen om die doelen te bereiken. In de praktijk blijkt echter het tegendeel. Het incasseren van het maatschappelijke geld is vooral voor het eigen riante leventje, het optuigen van een verstikkende bureaucratie en het leveren van “producten” die veelal voortkomen uit linkse luchtfietserij. Geld dat naar het onderwijs gaat levert geen extra leraren op, maar vooral extra managementlagen. Datzelfde geldt voor thuiszorg en gezondheidszorg. Artsen worden steeds meer boekhouders, zo erg zelfs dat velen er mee ophouden. De politie wordt ontmanteld en vervangen door inclusief denkers die steeds minder bijdragen aan de veiligheid die de maatschappij vraagt. De grenzen worden afgeschaft en de wetten worden niet gehandhaafd. Complete onzin zoals het stikstofverhaal wordt een hoofdpunt van beleid. Er zijn zoveel wetten en regels dat het land volkomen stil dreigt te vallen. Het is bijzonder ernstig dat meer dan de helft van de mensen die bij de overheid werkt niets bijzonders uitvoert en in andere functies zou kunnen werken waar ze wél van nut zouden zijn voor de maatschappij en een bijdrage zouden kunnen leveren aan de economische groei. Maar ook het áántal profiteurs is natuurlijk van belang om bij verkiezingen voldoende stemmen te kunnen halen voor het handhaven van de status quo.

De overheid belemmert de economische groei

Wanneer de overheid niet consequent de opbrengst van de economische groei voor eigen gewin in zou pikken, zou het geld bij de arbeiders blijven, die daar zéker een goede bestemming voor zouden weten. Het economisch effect verandert niet als het geld van de arbeider afgepakt wordt en door iemand anders wordt besteed die achter een onduidelijk overheidsbureau zit en vage taken uitvoert. Echte winst is er als de arbeider zijn geld mag houden en de overheidswerker een échte baan zoekt waar hij daadwerkelijk een prestatie levert en zijn eigen inkomen verdient en waarmaakt. Op basis van historische cijfers zou dat ongeveer de helft zijn van de mensen in overheidsdienst. Het wordt de hoogste tijd.

Door:
“Weethetwel”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bananenmonarchie Nederland, Graaien, Nederland, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

18 reacties op De economie kan nog enorm groeien als de overheid stopt met graaien

 1. henk verhoef zegt:

  De beste voor de economie is een aids lijder( veel lange hoge zorg kosten) die in scheiding ligt-( prodeo advocaat )van een vrouw zonder enige opleiding ( bijstand en KB gezinshulp en begeleiding naar nooit werk))-geen baan heeft ( gehad) uitkeringen/toeslagen/gratis zorg en aow) geestelijk in de war is( hulpverlening)– wat kinderen op de wereld gedonderd ( onderwijs en Kb en geschik gemaakt voor sociale dienst en jeugdzorg- uithuis plaatsing)

  Jan met de kortte achternaam — die hard werkt — die draagt heel weinig bij aan de economie

  wat is links toch mooi he– pvda doet het goed in de peilingen
  Maar WIJ wilde het zo en kozen voor Drees en den uyl

  Kennis economie
  En we zijn zo hoogopgeleid — dat we zooooo blij zijn dat ONZE aanvullende pensioenen niet gekort worden ofschoon dekkingsgraad onder de honderd pct ( bij de bedrijfspensioenfondsen van de vakbonden)
  Dat we al een 10 jaar geen indexering krijgen– is toch een ordinaire korting IEDER jaar WEER, daar hebben we het niet over en nog minder over het feit HADDEN we geindexeerd dan was de dekkingsgraad VEEEEEL lager geweest dan dat die nu is
  Geld klots tegen de plinten– zijn dan wel hele lage plintjes voor en niet kunnen lezen en rekenende economisch analphabeten( de hele linksde politiek

  Uitgeven wat je niet heb en dan gillen dat we ZOOOO rijk zijn mede omdat een batterijlegkippen groot huis een fortuin kost in nederland omdat men schaarste niet kan oplossen( schaarste sinds 1940- bombardement Rotterstan)
  Gelukkig hebben we WE E E R ongeschikte treinen gekocht– die extra kosten dragen ook bij aan de economiesche groei( advocaat kosten is daar een aardig onderdeeltje van

  Bomen groeien tot aan de hemel en eeuwig door en blijven vruchten geven — mooi he
  l

  Geliked door 1 persoon

  • vangie1206j zegt:

   Zolang de grenzen open blijven en de EU ook.blijft graaien de belastingen tot astronomische hoogten stijgen komen we vanzelf in een recessie ken je op w8ten.

   Like

 2. andre zegt:

  Ja goed uitgelegd want als Rutte zegt het gaat goed dan liegt Rutte niet. Dan gaat het goed voor links maar niet voor de mensen die het moeten doen. Maar we zijn al ver over de houdbaarheids datum want noem maar eens een beroep/functie waar je nog plezier in hebt zonder gedwarboomd te worden met linkse terreur/wetgeving, belastingen en nog veel meer negatieve gekkigheid? In NL ik kan ze niet meer vinden tenzij je natuurlijk bij de linkse maffia hoort waar de baantjes naar elkaar toe worden gespeeld. Scheiding van kerk en staat met in achtneming van 1 wonen 2 werken 3 veiligheid 4 gezondheid is wat we willen en iedereen die het anders wil hoort niet welkom te zijn

  Helaas is echt alles in links NL het tegenovergestelde en is een schande! En nu ga ik weer snel aan mn slvanebaantje anders kan ik niet eens een kerstboom kopen eind van het jaar.

  Like

 3. andre zegt:

  Nog even voor de verbeelding want als links optieft gaat iedereen er in 1 klap maarliefst 40% op vooruit. Deze uitkomst zal je nooit horen van het CBS of een ander vaag overheids instituut.

  Like

 4. M.A.L. Sion zegt:

  Kort samengevat:
  NIET LULLEN MAAR POETSEN !!!!
  Helemaal eens.
  Stem PVV.
  en
  ISLAM ??? – Weg ermee.
  Immigranten die alleen maar hier zijn om te profiteren zo snel mogelijk terug naar land van herkomst.
  Nederland eerst.

  Geliked door 1 persoon

 5. koddebeier zegt:

  L*L verhaal in de kwaliteitsmedia: familie Doorsnee 10.000 euro rijker, dit komt dan door de stijging van de huizenprijs, alsof bakstenen kan opvreten……….Stel idioten !!
  https://www.telegraaf.nl/financieel/1508628396/familie-doorsnee-werd-10-000-rijker-in-2018

  Like

 6. vangie1206j zegt:

  Het meest inefficiënt bedrijf is de overheid die kost miljarden en brengen niets op behalve ellende.

  Geliked door 1 persoon

 7. Rensk. zegt:

  Precies de Overheid en hun aanverwante vrindjes profiteren over de rug van de burger. Ik snap nu ook hoe zoiets in zn werk gaat. Ook hoe een dictatuur ontstaat. Ik zie het hier in de flat in het klein. 1stel houdt al jarenlang deze flat in de greep. De vorige bewoners zijn zelfs door hun weggepest en nu hebben ze weer mot met de volgende. Dat hoorde ik pas recent. Hoe dat kan dat dit stel zoveel voor elkaar krijgt? Omdat de meesten dingen vergoeilijken en de mores heeft om zelf maar niet zo te zijn als dat stel. Waardoor ze alle ruimte krijgen. Tegelijk zijn ze zo uitgekookt dat ze voor een paar stellen meer dan aardig zijn zodat ze niet alleen staan. (de macht van de minderheid) En daarom moet je zo snel mogelijk ingrijpen en de waarheid keihard in hun porem slingeren. Dat verzet begint nu ook hier in de flat te komen. En tegelijk zie ik dat verzet langzamerhand toenemen in het land(Malieveld)

  Like

 8. M. zegt:

  Ze gaan niet stoppen met graaien want het klimaatgraaien is men net aan het invoeren om de Nederlander failliet te maken en zijn huis uit te jagen met een pak schuld.
  Omdat de meeste mensen van de bevolking het wel best vinden dat er duizenden mensen onrechtmatig gegijzeld worden voor schulden die ze niet kúnnen betalen zal niemand zich straks druk maken als u gegijzeld word omdat u het ook allemaal niet meer betalen kan.
  De rekening zal betaald moeten en aangezien de gelulzoeker geen geld meebrengt zullen ze het bij het eigen volk weg moeten halen.
  Ze weten dat daar de economie mee instort en het sociale stelsel op de schop gaat waarna de pleuris pas goed uitbreekt en dat wil men graag zo te zien.

  Like

 9. Corné zegt:

  Het grootste belemmerende probleem zijn de centrale banken die geld uit het luchtledige scheppen en de hooguit 10 % parasitaire toplaag die daar via de beurzen – de FAKEonomie van profiteren. Zij zijn het die de productiviteit van de werkenden opslokken in de ECHTE economie en zolang dat niet verandert kun je economische groei in de ECHTE economie wel vergeten. Dit gegeven in combinatie met het neoliberale ettergezwel is er ook de oorzaak van dat er nu wereldwijd steeds meer protesten komen tegen de almaar groter wordende kloof tussen haves en not haves.

  Like

 10. Eppo zegt:

  Mijn eigen gekke buurman gelooft de verhalen van stikstof en dat er iets moet gebeuren .
  Als ik hem dan zeg wel vreemd dat Schiphol moet uitbreiden met al die vervuilende vliegtuigen om nog meer hier niets toevoegenden voor dit Land binnen te halen .
  dus nog meer auto,s , nog meer bouwen , nog meer landbouw/voedsel en stikstof produceren
  Zit die sjaak me raar aan te kijken .

  Like

 11. delamontagne zegt:

  Er werd in artikel geen aandacht besteedt aan ’t feit dat de overheid haar ambtenaren “bijscholing” geeft…………………..

  Like

 12. ruud beijer zegt:

  Ik wens alle nederlanders die niet stemmen op de PVV of het FvD heel veel narigheid toe.

  Geliked door 2 people

  • Pietersen zegt:

   Helemaal met je eens, alleen denk ik dat deze stumperds geen enkel verband zien met hun stemgedrag en de sores die steeds dieper en erger wordt.

   Like

 13. koddebeier zegt:

  De (R) Overheid kan niet stoppen met graaien want dan kunnen de instroom klaplopers niet meer onderhouden die alles gratis krijgen en de linkse stokpaardjes niet meer betalen !!

  Like

 14. Hovawart zegt:

  Alles in het werk stellen om de balans niet te hoog te laten uitvallen, door vlijt en volharding, Hollandse zuinigheid en weloverwogen bestedingen, want anders blijven de NAHEFFINGEN UIT BRUSSEL op de deurmat vallen……Nederland heeft in december vorig jaar nog eens 133 miljoen euro bovenop de al eerdere naheffingen uit Brussel betaald….Miljarden!….en daar vloeit de gehele staatskas naar toe.
  Het Communisme is al een feit.

  Like

 15. Mary zegt:

  “en de overheidswerker een echte baan zoekt waar hij daadwerkelijk een prestatie levert en zijn eigen inkomen verdiend en waarmaakt”, exact de reden dat die overheidsmedewerkers nooit voor de PVV zullen kiezen al in Wilders zijn eerste verkiezingsprogramma van 2006 wilde hij “de overheid, welke veel te groot is en te veel belastingen heft op zowel landelijk als gemeentelijk niveau zodat burgers dus iedere maand minder van hun eigen verdiende geld overhouden, terugbrengen naar een kleinere en minder betuttelende overheid”. Overheidsmedewerkers moeten er toch niet aan denken om te gaan werken nog even daargelaten dat ze o.a. jaren zitten te “studeren” op kosten van de burger en die tijd sowieso niet aanwezig zijn……….Nee overheidsmedewerkers zijn in feite de vijand van de burger geworden inplaats van er voor de burger te zijn zoals vroeger de Nederlandse overheid voornamelijk de taak had op het gebied van orde handhaven, de infrastructuur en de nationale veiligheid en relatief weinig bemoeienis had met de burger de zogenaamde nachtwakersstaat, sinds de overheid zich met letterlijk alles ging bemoeien de zogenaamde verzorgingsstaat is het een falende, meer dan een miljoen ambtenaren tellende bureaucratie (in negatieve zin) geworden welke ongelooflijk veel geld kost, weg er mee!!!!.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s