Dankzij Trump gaan de moellahs bankroet

Screenshot_148

(Door: Majid Rafizadeh – Vertaling: E.J. Bron)

De critici van de Iran-politiek van president Trump hebben zich vergist: de Amerikaanse sancties oefenen een aanzienlijke druk op de regerende moellahs van Iran en het vermogen om hun terreurgroepen te financieren uit. Voordat het Amerikaanse ministerie van Financiën secundaire sancties aan de olie- en gassector van Iran oplegde, exporteerde Teheran meer dan twee miljoen barrel olie per dag. Op dit moment is de olie-export van Teheran tot minder dan 200.000 barrel per dag gedaald, wat overeenkomt met een daling van de Iraanse olie-exporten van ongeveer 90%.

Gatestone Institute

Iran beschikt over de op één na grootste aardgasreserves en de op drie na grootste bewezen aardoliereserves in de wereld en de verkoop van deze bronnen zorgt voor meer dan 80% van de exportopbrengsten van het land. De Islamitische Republiek is daarom historisch sterk van de olie-inkomsten afhankelijk om haar militaire avontuurlijke geest in de regio te financieren en milities en terreurgroepen te ondersteunen. De gepresenteerde begroting van Iran in het jaar 2019 bedroeg bijna $ 41 miljard, terwijl het regime verwachtte ongeveer $ 21 miljard daarvan te genereren uit olie-inkomsten. Dat betekent dat ongeveer de helft van de regeringsinkomsten van Iran afkomstig is uit de export van olie naar andere landen.

Hoewel de hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, pocht op de autarkische economie van het land, gaven meerdere Iraanse leiders onlangs toe dat de regering zich in een moeilijke economische situatie bevindt. De Iraanse president Hassan Rouhani heef top 12 november in de stad Kerman voor het eerst erkend dat “Iran een van de moeilijkste jaren sinds de islamitische revolutie van 1979 meemaakt” en dat “de situatie van het land niet normaal is”.

Rouhani klaagde eveneens:

“Hoewel we vele andere bronnen van inkomsten hebben, is het enige inkomen dat het land in leven kan houden het oliegeld. We hadden nog nooit zoveel problemen bij de verkoop van olie. We hadden nog nooit zoveel problemen om onze vloot olietankers op koers te houden… Hoe kunnen we de aangelegenheden van het land regelen als we problemen hebben met de verkoop van onze olie?”

Dankzij de Amerikaanse politiek van “maximale druk” heeft ook de hele economie van de Islamitische Republiek een zware klap gekregen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft onlangs zijn prognose voor de Iraanse economie opnieuw aangepast en erop gewezen dat de Iraanse economie tot het eind van 2019 waarschijnlijk 9,5% in plaats van 6% zal krimpen.

Een van de redenen voor het sombere beeld van het IMF over de Iraanse economie houdt verband met de beslissing van de regering-Trump om de uitzonderingsregeling voor de acht grootste oliekopers van Iran, China, India, Griekenland, Italië, Taiwan, Japan, Turkije en Zuid-Korea, niet te verlengen. In plaats van in 2019 een economische groei te laten zien, zou de Iraanse economie tot het eind van 2019 90% van haar omvang bereiken in vergelijking met twee jaar geleden, gebaseerd op een actueel rapport van de Wereldbank.

Ook de Iraanse nationale munt, de Rial, verliest verder aan waarde: ze daalde naar een historisch dieptepunt. Een Amerikaanse dollar, die in november 2017 ongeveer met 35.000 Rial overeenkwam, levert nu bijna 110.000 Rial op.

Bovendien lijkt de Islamitische Republiek zich in te spannen om het verlies van inkomsten te compenseren. Enkele dagen geleden bijvoorbeeld hebben de Iraanse leiders de prijs van benzine verdrievoudigd. Het lijkt een teken van wanhoop te zijn inkomsten te genereren om haar militaire avontuurlijke geest in de regio te financieren en haar plaatsvervangers en terreurgroepen te ondersteunen.

Deze prijsverhoging leidde er bovendien toe dat de mensen in opstand kwamen tegen de regering. In de afgelopen dagen zijn meerdere Iraanse steden het toneel van wijdverbreide protesten en demonstraties geworden. Eerst braken de protesten uit in Ahvaz, daarna breidden ze zich naar veel andere steden van de provincie Chuzestan, evenals naar de hoofdstad Teheran, Kermanshah, Isfahan, Tabriz, Karadj, Shiraz, Boushehr, Sari, Khorramshahr, Andimeshk, Dezful, Behbahan en Mahshahr uit.

De dalende inkomstenbronnen van Iran hebben er ook toe geleid dat Iraanse leiders de geldmiddelen voor de Palestijnse terreurbeweging Hamas en de Libanese militante groepering Hezbollah verminderen. Hamas zag zich genoodzaakt “bezuinigingsplannen” in te voeren, terwijl Hassan Nasrallah, de leider van de Iraanse plaatsvervanger Hezbollah, zelfs de inzamelingsafdeling van zijn beweging ertoe heeft opgeroepen om “met geld de jihad mogelijk te maken en ook bij deze voortdurende strijd te helpen”.

De Iran-politiek van president Trump heeft zich in de goede richting ontwikkeld, hoogstwaarschijnlijk tot ontsteltenis van de critici van Washington. Door de escalatie van de economische sancties gaan de heersende moellahs en hun plaatsvervangers bankroet. Andere landen moeten zich nu bij de VS aansluiten door eveneens een politiek van “maximale druk” te volgen – ook al zouden ze liever zaken blijven doen met Iran en de regering van president Trump ondermijnen. Als het Iran lukt om atoomwapens te ontwikkelen, zal dat er uiteindelijk voor gebruikt worden om juist deze landen te chanteren.

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Majid Rafizadeh

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Donald Trump, gezond realisme, Iran, oliebelangen, Rotzakken, Terrorisme, VS. Bookmark de permalink .

13 reacties op Dankzij Trump gaan de moellahs bankroet

 1. guusvelraeds zegt:

  Jammer dan voor die smerige antidemocratische bende in Brussel die maar niet van ophouden weten de homo ophangende, de vrouwen zonder hoofddoek in cel gooiende en kinderen naar het front sturende moellah smeerlappen te steunen.

  Geliked door 3 people

  • karton zegt:

   @ guusvelraeds.
   Turkije, met miljarden gesteund door de EU met o.a. Nederland, doet hetzelfde als die Iraanse moellahs; alleen beseffen EU-figuurtjes als Timmermans, Lagarde en meer van dat soort, niet dat zij daarmede de wrede, moordlustige en bloeddorstige islam steunen. De manier waarop president Trump dit soort landen aanpakt levert duidelijk vruchten op.

   Geliked door 1 persoon

   • Blaffertje zegt:

    @Karton.
    Ik betwijfel of Timmerfrans, Lagarde en consorten niet beseffen dat ze de islam steunen, ik denk dat ze daar heel goed van bewust zijn.
    Soms denk ik wel eens dat ze ons willen ‘ausradieren’ omdat wij te lastig worden en hun vuile spelletjes door hebben en ons liever vervangen voor dat domme islamitische vee.

    Like

 2. Rensk. zegt:

  Dat volk moet keihard aangepakt. Dat is de taal die ze verstaan.

  Like

 3. bezigebij63 zegt:

  Er zijn inmiddels al enkele moordaanslagen gepleegd op President Trump. Een Secret Service agent is daarbij om het leven gekomen. Bij de tweede aanslag is een andere Secret Service agent in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis opgenomen en wordt daar door zijn maten zwaar bewaakt.

  Like

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Tja dat soort berichten zul je dus niet zien op ‘onze’ NPO !!
  Maar even los daarvan, het is de hoogste tijd dat men wereldwijd eens gaat inzien dat olie nagenoeg de enige bron van inkomen van alle Arabische staten is, ze hebben er decennia lang niks mee gedaan, de bovenlaag, de elite is onmetelijk rijk en de excessen kom je met enige regelmaat tegen.
  Wat de inwoners eraan hebben ?
  Weinig tot niks !
  Zelfs de meest fundamentele dingen als gas licht en water of riolering is op veel plekken gewoon helemaal afwezig. Dus niet als “het heeft problemen”, nee het is er gewoon niet.
  Zoals altijd wanneer een economie maar een pijler heeft is dat een grote zwakte, wat als die pijler wegvalt?
  Dan is er niks om op terug te vallen.
  Landbouw, veeteelt is allemaal nog middeleeuws en hoogstens zelfvoorzienend maar zelfs dat vaak niet.
  Wel grappig is dat als de benzineprijs wordt verdriedubbeld men de straat op gaat, wij betalen al vele jaren zo’n 80% belasting op een liter maar wij zijn er kennelijk aan ‘gewend’!
  Terwijl het natuurlijk van de ratten besnuffeld is.
  Nieuwe auto ? BTW en BPM bepalen voor een groot deel de prijs, daarnaast wegenbelasting en waanzinnige accijns op brandstof!
  Joop den Uyl wilde voor elke arbeider een auto. Nou die hebben we inmiddels maar rijden is zo ongeveer onbetaalbaar.
  Had ik de vele bekeuringen via camera’s al genoemd? Nou bij deze dan !

  Geliked door 3 people

 5. AEO zegt:

  De bevolking van Iran is zwaar gedupeerd met deze sancties, maar we hebben geen andere keuze, dit satanische regime is de oorzaak van ontelbare problemen in de wereld. Iran is de ergste terreurstaat op dit moment! Dat Europa koste wat het kost zaken met Iran wil blijven doen is verraad! Het regime in Iran moet gewoon weg, dat zou een zegen voor het volk zijn.
  Ik sta dus 100% achter Trump!
  Iedereen heeft dan wel kritiek op hem, maar hij heeft al meerdere zeer juiste beslissingen genomen. Jeruzalem erkend als de hoofdstad van Israël, de Golan als grondgebied van Israël, en de erkenning van de legaliteit van de Joodse nederzettingen in Samaria en Judea, vaak ook met de valse benaming van Westbank aangeduid. En dit alles geheel volgens het Internationale Recht.

  Like

 6. Henk.V zegt:

  De politiek van de realist Trump werkt precies zoals hij vermoedde. Dat zijn realistische beleid in zijn eigen land en in het Westen in het algemeen, niet erg wordt gewaardeerd zal gaan blijken uit de onwil van veel politiek correcte westerse landen om het voorbeeld van deze president te volgen. Dat het extremistische , sjiitische Iran definitief MOET worden gemuilkorfd zou voor iedereen met gezond verstand nooit een punt van discussie moeten zijn.

  De moellahs moeten zeker worden verdreven uit de macht. Dat zou ook een zegen zijn voor de Perzische bevolking , die van oorsprong – onder het bewind van de Sjah- nog zeer verwesterd was, terwijl het land goede betrekkingen met Israël onderhield. Het is verbazingwekkend dat het Westen de machtsgreep van Ayatollah Khomeini sterk het voordeel van de twijfel gaf en daar welwillend tegenover stond!

  Het karakter van deze zeer strenge man kan men het beste als pure duisternis omschrijven.Men moet maar eens goed kijken naar foto’s van deze geestelijke leider: je kijkt in een pikzwarte afgrond, waarin geen spoor van vriendelijkheid en compassie is te vinden.. Het dwepen met het ”nieuwe Iran” is kenmerkend geweest voor de geestesgesteldheid van de linkse politici, dat kennelijk nooit in staat is geweest geestelijke processen te doorzien.

  Het is zorgwekkend dat het Westen zich nog in de greep van het politiek ”correcte” denken bevindt, wat dus per definitie inhoudt dat wij door blinden worden geleid, mensen die bijvoorbeeld de islam werkelijk niet doorgronden en in plaats daarvan zich vastklemmen aan een niet-bestaand idealisme van vrede tussen alle mensen, wat zij ook mogen denken. Nog steeds vindt politiek correct dat er in onze samenleving ruimte moet zijn voor iedereen, dus ook voor mensen die onze manier van leven willen vernietigen. Deze ‘’linkse ruimhartigheid’’ wordt daardoor dus suïcidaal.

  Wij hebben in Iran kunnen zien hoe een land met een merendeels intelligente bevolking met behulp van geloofsfanatieke orde troepen ( de ‘’hoeders van het geloof’’) in feite plattelandse primitivo’s met middeleeuwse opvattingen, onder de knoet kon worden gebracht.

  Alle verworvenheden onder de -op zich verlichte dictatuur van Reza Pavlavi- verdwenen en het land verloor alle bestaande vrijheden.

  En niemand in het verlinkste Westen wil kennelijk begrijpen dat de ontwikkelingen in het toenmalige Perzië een schoolvoorbeeld zijn van de dingen die gaan gebeuren wanneer de islam de macht grijpt. Deze ideologie gelooft in het GEHEEL NIET in het nut van een dialoog.

  Alleen zwakkeren willen- in de ogen van de islam-over iets onderhandelen….. De islam dicteert en de zwakste partij zoekt in onderhandelingen (dialogen) verzachting van het leven onder het juk dat hen onherroepelijk wacht… Elke uiting van de wens om ‘’in gesprek te komen met de islam’’ is voor de ware gelovigen een teken van bereidheid tot overgave.

  Geef de islam een vinger en je verlies een hand…

  WILDERS HEEFT ALTIJD AL GELIJK GEHAD….

  Like

 7. voorziener zegt:

  Dit is op voorzieners herblogd.

  Like

 8. Jan zegt:

  Lijken van vermoorde en gemartelde Iraniers in de rivieren

  https://mobile.twitter.com/IranMomentum/status/1206229464478146561/photo/1

  Meer op
  https://www.thegatewaypundit.com/2019/12/iran-roundup-for-december-13th-thru-16th-horror-as-corpses-of-murdered-protesters-floating-up-the-iranian-rivers/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s