Geweld voor de ogen van de VN

Screenshot_12

(Door: Bodo Bost – Vertaling: E.J. Bron)

West-Afrika in de greep van islamitische terreur – Internationale troepen kunnen moorden niet verhinderen

In de Sahel-landen Nali, Burkina Faso en Niger komt het meerdere keren per week tot islamitische aanslagen, hoewel de militaire aanwezigheid van de Verenigde Naties steeds verder wordt verhoogd. Schuld zijn ook de open grenzen van de West-Afrikaanse Unie, waartoe alle getroffen landen behoren.

Preussische Allgemeine Zeitung

In de schaduw van de burgeroorlogen in Libië, Syrië en Irak heeft ook het islamitisch geweld in West-Afrika tot nu toe ongekende vormen aangenomen, en dit ondanks de aanwezigheid van een groot aantal internationale militairen en politieagenten. Het gros van de soldaten van de Verenigde Naties is in Mali gestationeerd. Het geweld in de regio nam in de afgelopen weken echter desondanks toe. De terroristen in Allah´s naam zoeken het liefst het kleinst eland van de regio, namelijk Burkina Faso, uit.

De nieuwste aanval gold een konvooi met werknemers van de Canadese goudproducent Semafo, waarbij minstens 37 mensen gedood en meer dan 60 verwond werden. Het konvooi stond onder militaire bescherming. Daarom was de boodschap duidelijk: terreurgroepen zijn niet bang meer voor de militairen en willen overal angst en wantrouwen in de burgerbevolking aanwakkeren. Dat heeft ervoor gezorgd dat het aantal binnenlandse vluchtelingen weer enorm is toegenomen.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn er in de Sahel bijna een half miljoen mensen op de vlucht. Sinds het begin van het jaar is het aantal meer dan vertienvoudigd. Het is tweemaal zo hoog als in Noord-Syrië, waarop zich op dit moment de pers van de hele wereld concentreert. Terwijl er op dit moment alleen al in Mali in het kader van de missie van de VN voor Mali (Minusma) bijna 16.000 blauwhelmen en politieagenten zijn gestationeerd. Het is de op twee na grootste VN-missie in de wereld.

Daar komen verschillende opleidingsinitiatieven bij. En desondanks breidt de terreur zich verder richting het zuiden uit. Hoe machtig de islamitische rebellen zijn, hebben ze begin oktober nog in Mali gedemonstreerd, toen zij kazernes in Boulkessy en Mondoro bezetten en meer dan 40 soldaten doodden.

Terwijl in Syrië en Irak de “Islamitische Staat” militair overwonnen is, breidt hij zich in West-Afrika en rondom Nigeria, waar Boko Haram de arm van ISIS is, militair en territoriaal verder uit. Het gevaar bestaat zelfs dat beide jihad-centra zich verenigen en een nog groter operatiegebied krijgen. De eerste terreuraanvallen worden al gemeld uit Benin en Kameroen.

Rondom het Tsjaadmeer, vooral echter in Nigeria, worden als gevolg van de terreurheerschappij van de bijzonder gewelddadige Boko Haram op dit moment als meer dan 2,5 miljoen binnenlandse vluchtelingen geteld. In de hele regio zijn er sinds het begin van het jaar duizenden mensen om het leven gekomen. Zo´n grote omvang aan veiligheidsrisico´s heeft West-Afrika nog niet meegemaakt.

Als gevolg van de toename van de terreur worden in toenemende mate de voorwaarden van de terreur steeds beter, want veel landen moeten vanwege de vluchtelingenstromen en het geweld stoppen met de basisverzorging van grote delen van de bevolking. Op veel plaatsen is het justitiesysteem ingestort, de jeugd wordt aan zichzelf overgelaten, scholen en bedrijven moeten als gevolg van terreurgevaar sluiten, de toegang tot het gezondheids- en onderwijssysteem bestaat nauwelijks nog.

Dit alles moet de bevolking er rijp voor maken om in de nieuwe sterke mannen met baarden en zwarte vlaggen hun redders te zien. De staat, die alleen in de gewapende onderdrukking van de terreur een overlevingskans ziet, raakt daarom echter ook steeds meer van izjn geloofwaardigheid kwijt. Met militaire acties alleen is de islamitische terreur echter niet te bestrijden.

Vooral de grensgebieden worden getroffen door de toenemende islamitische terreur, omdat er, net zoals in de Schengen-zone, in de West-Afrikaanse Unie geen grenscontroles meer zijn. Verantwoordelijk daarvoor is een verdrag over de vrijheid van reizen binnen de West-Afrikaanse economische gemeenschap uit het jaar 1979. Ooit gold het als mijlpaal, tegenwoordig bevordert het echter de uitbreiding van de terreur.

Daar komt in West-Afrika bovendien nog bij dat de grensregio´s zeer dunbevolkt zijn en vaak honderden kilometers verwijderd liggen van de hoofdsteden. Grotere militaire eenheden bevinden zich echter vaak alleen maar in de desbetreffende hoofdsteden.

De vrijheid van reizen was weliswaar goed voor het bovenregionale toerisme, maar ze heeft ook de uitbreiding van de islamitische terreur gediend. Dat dit bij elkaar hoort, werd duidelijk toen radicale moslims vorig jaar in een door toeristen graag bezocht nationaal park in Benin een twaalftal Fransen als gijzelaars nam. Toen ze met hen naar het noorden richting de grens van Burkina Faso wilden vluchten, werden weliswaar de gegijzelde mensen gered, maar bij een bevrijdingsactie van Franse militairen kwamen twee van hen om het leven.

Grensgebieden worden door terroristen graag als plekken gebruikt om zich terug te trekken, vooral omdat de veiligheidstroepen nauwelijks grensoverstijgend samenwerken en informatie uitwisselen. In Mali komt daar nu nog een binnenlands gevaar bij: daar doen weer geruchten de ronde over een putsch.

In 2012 had daar al de val van president Amdaou Touré voor een uitbreiding van de islamitische terreur gezorgd, die dan ook zorgde voor de interventie van de VN en westerse landen. Deze internationale troepen konden weliswaar verhinderen dat ISIS in West-Afrika net zoals in Syrië of in Irak een eigen territorium onder zijn controle brengt. De radicale moslims konden echter in de afgelopen maanden en jaren door hun terreur, de verschrikking en de angst die zij verbreiden, wel hun verankering in de inheemse bevolking verbeteren.

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Door: Bodo Bost

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Afrika, Censuur, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, Linkse media, mainstream-media, Mali, Moslims, nieuw fascisme, Niger, Nigeria, Rotzakken, Terrorisme, Verenigde Naties. Bookmark de permalink .

3 reacties op Geweld voor de ogen van de VN

 1. Rensk. zegt:

  Nou allemaal dan ook maar weer naar Europa. Zodat we hier nog meer mogen genieten (EU en VN) van het Islamitische geweld.

  Geliked door 2 people

 2. scherpschutter1943 zegt:

  de vnm.troepen mogen niet aan de oorlog deelnemen maar mogen alleen toekijken. Geen van de strijdende partijen trekt zich iets aan van de vn.macht. Was vroeger in libanon al zo en later in screbrenica.

  Geliked door 1 persoon

 3. ronjaspers zegt:

  De VERENIGDE NAZI,S zijn net een hond,ze mogen wel blaffen maar niet bijten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s