Runen (9)

Screenshot_10

De runentekens Eihwaz Perthro.

(Door: Eric A.)

Lees hier deel 1 t/m 8 van “Runen”

Ik beschrijf alleen de 24 runen van de Germanen en gebruik dus ook alleen hun benamingen. Er zijn streek- en taaltechnisch namelijk diverse namen voor de runen, maar dat is niet anders dan dat elk woord in een andere taal een ander woord wordt. De betekenis verandert er niet door. Water blijft water en leven blijft leven.

EIHWAZ (Letter EI/IJ)

EIHWAZ is de 5e rune uit de tweede aett en staat voor Yggdrasil ofwel de levensboom, voor ernst, wijsheid, ingetogenheid, trouw, tradities, maar ook voor transformaties. Het ene wordt afgesloten en het nieuwe begint. Problemen nodig hebben om door oplossing als persoonlijkheid te groeien. Deze rune staat dan ook niet voor niets (als 13e) in het midden van het oude futhark waar de runen samen met JERA (12e) zouden zijn begonnen. Ook als je EIHWAZ draait, blijft de rune hetzelfde. EIHWAZ wordt helaas vaak verward met de wolfsangel, die qua stand gespiegeld is aan EIHWAZ, maar niks met runen te maken heeft.

Yggdrasil als levensboom wordt gelinkt aan de taxusboom, omdat de taxus een altijd groen blijvende boom is die de zwaarste en koudste winters overleeft, terwijl bijna al het andere verdort en afsterft. Hij werd voorheen trouwens ook in verband gebracht met de es, maar die laat in de herfst zijn blad vallen en blijft dus niet altijd groen. De taxus kan tot wel 2000 jaar oud worden en werd daardoor geassocieerd met onsterfelijkheid en wijsheid, maar ook met dood en wedergeboorte. De boom zelf leeft namelijk extreem lang, terwijl alles aan de boom giftig is, van schors tot bessen tot naaldblad. Het hout van de taxus is sterk en buigzaam en werd o.a. gebruikt om krachtige handbogen van te maken. Ook voor het haardvuur in de strenge winters was de taxus zeer geschikt en werd in een epos in de winter de zon in huis genoemd. Taxus hout heeft daarnaast de eigenschappen erg hard en taai te zijn, waardoor het lang brandt maar ook nogal vonken spat, wat door de Germanen werd gezien als hoopvolle magische vonken van levenslicht op weg naar de lente waar alles weer gaat groeien.

Ooit begonnen van zaadje naar scheut en van scheut naar de grootste en langst levende boom is Yggdrasil ook de boom waar Wodan (Odin) volgens de noordse mythologie 9 dagen en nachten in hing. Hij hing op de kop in geselende wind, regen en hagel zonder eten en drinken om de kennis van de runen te begrijpen. Zelfopoffering om kennis te vergaren, net als dat hij een van zijn ogen in de bron van de reus Mimir gooide om uit deze bron van wijsheid te mogen drinken.

Boven in Yggdrasil, waarvan de takken zich over het hele universum uitstrekken, zit de naamloze alles wetende witte arend die met zijn kennis en inzicht het overzicht heeft over de 9 werelden die door Yggdrasil worden gedragen. Tussen de ogen van de arend zit de havik Veðrfölnir, die als verkenner voor de arend fungeert en dagelijks over de negen werelden vliegt om aan het eind van de dag al het nieuws in de oren van de arend fluistert. Net als de twee raven Huginn (gedachte) en Muninn (geheugen) dat voor Wodan doen. Tussen het blad op de takken grazen o.a. Wodan´s supersnelle achtbenige paard Sleipnir, de onbeperkt Mede (honingbier) gevende geit Heidrun en de vier herten die doorlopend alle jonge knoppen opeten.

De arend voert een constante ruzie met de draak Nidhöggr, die doorlopend aan de wortels van de boom knaagt om de boom te vernietigen. De ruzie verloopt via de eekhoorn Ratatoskr, die van boven naar onder op en neer blijft rennen om de verwensingen van beide dieren over en weer te brengen en de ruzie soms nog wat verder te voeden. Onder Yggdrasil liggen drie bronnen waarbij de drie nornen het dagelijkse lot van iedereen spinnen en elke dag uit een van de bronnen water over de wortels gooien om de boom te blijven voeden. Na Ragnarok (de eindstrijd en het vergaan van de goden en Midgardr, de wereld van de mensen) zal er uit Yggdrasil nieuw leven ontstaan. Dit is de verkorte versie.

In de noordse mythologie over Yggdrasil kun je de reis van de mens door het leven zien, je groeit op van zaadje naar puber en van puber naar volwassen mens, maar gedurende je leven heb je heel wat te doorstaan en te lijden. Je wordt groter, behendiger en harder, maar je wordt ook ouder, wijzer en strammer. Er zijn veel goede mensen, maar er zijn ook veel hele slechte mensen. Er zijn mensen die je wel kunt vertrouwen en mensen die je nooit kunt vertrouwen en je wordt gedurende je leven aan alle kanten belaagd. Maar je wordt ook door goede en wijze mensen weer op weg geholpen.

De heilige boom bij Geismar (Duitsland) werd in 723 door Bonifatius omgehakt. Hiermee wilde hij bewijzen dat de Germaanse goden machteloos waren, want terwijl de Germanen verwachtten dat hun god wraak zou nemen, gebeurde er niks. De oude goden bleken geduldig, want hun wraak kwam 2 jaar later in Dokkum, toen Bonifatius het niet meer verwachtte. Ook in het Zweedse Uppsala, wat hoogste zalen betekent en refereert aan Valhalla, stond een levensboom.

De taxusboom werd vaak geplaatst op begraafplaatsen als hulpmiddel voor de doden om van het leven naar de dood te kunnen reizen en anderzijds de levenden te beschermen tegen ronddolende geesten. Ook EIHWAZ begeleidt de doden naar een andere wereld. Vandaar dat de stam van de rune de stam van de boom symboliseert en de tegengestelde haken zowel de negen hoofdtakken als de drie hoofdwortels vertegenwoordigt. Een van die wortels ging naar de onderwereld, het dodenrijk Nifflheim, het rijk der nevelen, waar de gewone Germaan naartoe zou gaan en waar de godin Hel de scepter zwaaide en daardoor ook wel Helheim werd genoemd. Geen mooi vooruitzicht, want de Germaan stierf liever eervol in de strijd voor zijn volk en leefgebied. Met de gedwongen kerstening van Europa werd ook de godin Hel door de monniken verdraaid om de heidenen te overtuigen. Je was als heiden namelijk slecht en zou in de hel belanden als je niet in God geloofde. Voor de krijgers en schildmaagden die vielen in de strijd was er Valhalla, waar overdag gevochten werd en ‘s avonds gefeest. Omdat ze door het vooruitzicht op Valhalla geen doodsangst kenden en goed getraind waren in het gevecht, waren het geduchte tegenstanders die door de Romeinen van al hun tegenstanders het meest gevreesd werden. Vroeger deed men trouwens niet zo dramatisch over de dood. Men begreep dat de dood een vaste waarde was die hoorde bij het einde van het aardse leven en men geloofde in een overgang naar een andere wereld die men nu hemel of paradijs noemt. Of hel.

EIHWAZ betekent dus de afsluiting (dood) van het een en het begin (geboorte) van het ander. Waar RAIDHO stond voor reizen over land, staat EIHWAZ voor reizen naar en tussen andere werelden, zoals van het leven naar de dood. EIHWAZ staat dus ook voor transformatie en de constante veranderingen in het leven, nog zo’n eeuwige cyclus waar je je niet tegen moet proberen te verzetten, maar waar continue flexibiliteit, acceptatie en aanpassing voor nodig zijn. Er wordt iets afgesloten en er komt weer iets nieuws voor terug.

EIHWAZ is dus de rune van eeuwig leven, maar ook van trouw, tradities, maar ook van tegengestelden waardoor wijsheid verkregen wordt door de bewustwording daarvan. Vandaar o.a. de tegengestelde haken aan de stam die de rune daarmee ook symboliseert. Denk hierbij aan geweld en haat versus liefde, dierlijk instinct versus sensitiviteit, angst versus rationeel denken, driftbuien versus verstandelijke besluitvorming en handelen vanuit je hart (ingeving) versus handelen vanuit gezond verstand. Je hebt het van nature allemaal in je en als je je daar bewust van wordt, kun je er nuance en balans in aanbrengen. Ook dat betekent groeien in je persoonlijkheid. Een stukje zelfkennis dat je inzicht en doorzettingsvermogen geeft, je een sterker karakter geeft en je zelfverzekerder maakt.

Als je EIHWAZ pakt, is het tijd voor ernst. Kijk niet weg en lach de problemen niet weg, maar neem ze serieus. Overdenk wat er goed is in je leven en wat er eventueel veranderd moet worden. Ben je tevreden of is bijsturing nodig en ben je bereid te werken aan jezelf en je omstandigheden? EIHWAZ vraagt dus om bezinning. Iedereen maakt fouten, maar wees er bewust van, accepteer ze en kijk hoe je ze in de toekomst kunt voorkomen. EIHWAZ is namelijk je beste raadgever, die je behoedt voor domme dingen en beschermend optreed als de nood het hoogst is. Maar dan moet je er, net als met elke rune, wel zelf mee aan de slag gaan.

PERTHRO (Letter P)

PERTHRO is de 6e rune uit de tweede aett en staat voor de dobbelbeker. Na de ingetogenheid van EIHWAZ is het tijd voor wat luchtigheid en ontspanning. Het teken symboliseert een dobbelbeker op de kant en staat voor het lot waar de Germaanse cultuur in geloofde. Maar PERTHRO staat ook voor humor, uitbundigheid, spelen, zorgeloos plezier maken en kansen. Items die vaak nauw verbonden zijn met gokken en risico’s nemen en die net als met alle te nemen besluiten en vormen van gokken zowel goed als fout kunnen aflopen. De zes op de dobbelsteen stamt nog af van deze rune, de zesde rune uit de tweede aett. PERTHRO gaat dus over ontspanning en plezier, maar ook over keuzes maken en het bewust nemen van risico’s waarvan je het resultaat zult moeten aanvaarden als het muntje de verkeerde kant op valt. Voor wie de dobbelsteen niet gooit, blijft het een blokje met wat punten erop. Voor wie de dobbelsteen wel gooit, krijgen de punten ineens waarden en betekenis. Je hebt dus altijd keuzes, ook als zich onverwachte dingen voordoen. Je moet er alleen wel verstandig mee omgaan.

Gokken en voorspellen lagen in de tijd van de Germanen dicht bij elkaar. Op hand van de uitkomst van een worp werden er beslissingen genomen. Het werd gezien als de wil van de goden. Daarnaast was het de manier om jezelf te ontdekken en over jezelf te leren zoals ik dat ook zelf ervaar en probeer te beschrijven. Je leert je sterke en zwakke punten inzien en waar bijvoorbeeld je donkere kant ligt. De Germanen geloofden niet dat het lot van tevoren al was vastgelegd. Het lot lag niet in handen van niet onbeheerste krachten buiten ons bewustzijn. Het lot werd elke dag door de drie nornen onder Yggdrasil opnieuw bekeken en geweven en werd (en wordt nog steeds) bepaald door je eigen daden in het verleden (door Urd) en het heden (door Verdandi), waarmee de toekomst (door Skuld) werd bepaald.

Als de dagen korter werden en het langer donker en kouder werd, kon er automatisch minder arbeid verricht worden. Meer dan wat rondom huisactiviteiten zoals reparaties en met wat mazzel een korte jacht was er niet te doen, waardoor er meer tijd overbleef voor andere dingen. De donkere avonden werden in een grote zaal meestal gevuld met eten, drinken, schaken en dobbelen. Dat was vermaak en tijdbesteding en als je speelde kon je ermee winnen of verliezen. Een van de waarden van PERTHRO is o.a. dat je daarmee moet leren om te gaan. Ben je een respectvolle winnaar of een slechte verliezer? Ben je eerlijk en oprecht of bedien je je van list en bedrog? En, heel belangrijk, herken je dat in anderen waardoor je jezelf en je geliefden kunt beschermen? Een hele belangrijke rune voor wat betreft zelfkennis en het herkennen van anderen.

Een van de waarschuwingen van PERTHRO is dat als je geen bewuste keuzes maakt je je aan het lot overgeeft en je eigen mogelijkheden door anderen laat invullen. Een gemakzucht waarmee het je laten leiden door anderen uiteindelijk je eigen lijden kan worden. Als je geen bewuste keuzes maakt, kies je er dus voor dat anderen de keuzes voor je maken en macht over jou, je geliefden en je bezittingen krijgen. Het recht om te mogen stemmen, is hier misschien een duidelijk voorbeeld. Kijk uit voor druk van derden.

Ook kan PERTHRO een waarschuwing zijn voor bandeloosheid, zoals overmatige lusten en verslaving, dronkenschap, eenzelvige inhaligheid en vraatzucht. En er zit nog een andere waarschuwing in: In je enthousiasme of dronkenschap kun je namelijk gemakkelijk je mond voorbijpraten en dingen vertellen die je beter voor je had kunnen houden. Iets waar je later misschien spijt van krijgt. Drank en hallucinerende middelen kunnen je coördinatie en inschattingsvermogen en inzicht namelijk sterk beïnvloeden waardoor je een gemakkelijke prooi en slachtoffer kunt worden van misleiding, roof, geweld of erger.

PERTHRO zegt dus: het is tijd voor ontspanning en onbevangen vermaak, maar laat je niet verleiden door teveel enthousiasme, overmoed en overmatig gedrag. Het verleden kun je niet meer goedmaken. Maak zelf je keuzes en beslis overwogen, maar blijf vooral trouw aan jezelf.
Voor de puurheid in jezelf adviseren runen je terug te gaan naar je 5e levensjaar toen je nog onbevangen en onbeïnvloed was door het leven, maar al wel zelfbesef begon te ontwikkelen. Naar die persoon moet je met alle opgedane kennis innerlijk steeds terugkeren als je beslissingen neemt.

Runen zijn niet eenvoudig om te begrijpen, dus je moet er wel wat voor doen. Ze gaan allemaal over je ergens van bewust worden en daarvan leren. Door er met regelmaat een te pakken en de waarden en keerzijden ervan te lezen en te overdenken, helpen ze je om stil te staan bij verschillende elementen en fases in je leven. Je pakt ze blind, dus je bepaalt in feite zelf waar je behoefte of noodzaak ligt om mee aan de slag te gaan. En verassend vaak hebben ze betrekking op iets wat er gebeurd is of gaat gebeuren.

De volgende keer zullen de volgende 2 runen wel weer de nodige stof doen opwaaien. ELHAZ gaat namelijk over het recht om jezelf en je leefgebied desnoods met geweld te beschermen en SOWILO, die staat voor zon, macht en de kracht om het juiste doen. Deze werd naast de Totenkopf misbruikt als SS-teken (dubbele kracht).

Door:
Eric A.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Runen (9)

 1. Wolf zegt:

  Zeer leerzaam…. Hartelijk dank .

  Like

 2. Drs.E.N.Schilder zegt:

  Wederom een zeer interessante uitleg van onze ware historie. Ik verkies dit VER boven ‘onze’ vermeende Joods-Christelijke ‘wortels en de door de VN en EU gesponsorde oprukkende Islam

  Like

 3. AEO zegt:

  Ik heb dit artikel over runen maar weer eens gelezen, en het blijkt gewoon met de wereld van de afgoderij te maken te hebben. Een letterlijk doodlopende weg dus. Het heeft geen waarde, want het leidt tot het tegenovergestelde van het eeuwige leven dat ons door God wordt aangeboden. Het Evangelie via Christus is de enige weg tot het eeuwige leven. Wie hier niet voor wil kiezen wacht een droevig lot. Welke weg men ook kiest, het is een eigen keuze. Bedenk dus voor wat men kiest, want eenmaal op de gekozen bestemming is er geen weg terug! Wie de juiste keuze maakt zal een vreugdevol eeuwig leven ontvangen, wie voor de afgoderij kiest wacht een lot van eeuwig afgrijzen vol van lijden. Kies dus voor het Evangelie van Christus, dan wacht er een meer dan gouden toekomst.

  Like

  • Drs.EN.Schilder zegt:

   Pfff, daar gaan we weer, ‘het evangelie van Christus’. Sodemieter een eind op met uw evangelie van Christus, DWAAS! Ga eens naar een psycholoog. U bent vanaf uw kindzijn gehersenspoeld met die godswaanzin. Ú bent slachtoffer van geestelijke mishandeling! Het Stockholm-syndroom heet dat. Ziet u dat nu ÈCHT zelf niet? Klaarblijkelijk is uw zure leven niet zo vreugdevol. Godgodgod AllahAllahAllah, allemaal dezelfde middenoosterse sprookjes bullSHIT. Welke loser wil er in vredesnaam ‘eeuwig leven’? U gaat toch ècht dood hoor, net als iedereen. En als u denkt na uw dood in een andere wereld verder te leven komt dat omdat ook DIT van de Germaanse cultuur is gejat, net als het kerstfeest, pinksteren, pasen en de hele ‘heidense’ rataplan die achterbakse kloosterlingen hebben verdraaid om ‘zieltjes’ te winnen en Europa hun achterlijke ‘geloof’ op te leggen. Ik zag pas nog ergens een doek hangen met “God geneest nog steeds” ze waren er alleen het woordje ‘NIET’ vergeten erachter te drukken! WAT een onzin! God bestaat, anders dan in úw hoofd en dat van duizenden mede-gehersenspoelde NIET. Liefde maakt blind maar de ‘liefde’ voor ‘god’ en Allah maakt blind, doof, verlamd en hersendood. Denkt u nu werkelijk dat we er bang van worden? Sterker nog: ik verkies liever “een leven vol afgrijzen en leed” dan één stap in die laffe, verdorven leugenHEMEL van ú! Ik dacht dat ik atheïst was maar ik ga vanaf nu VOL voor het Valhalla. Fuck ‘god’ en zijn evangelie van die slappe zak! Toon eindelijk eens met keiharde feiten aan dat ‘hij’ bestaat of bespaar ons verder uw DOMME gezwets over ‘god’ en ‘het evangelie van Christus.

   Like

  • Eric Annson zegt:

   Afgoderij? Ik vraag me af of u de inhoud wel begrepen heeft AEO. Ik beschrijf de wijsheid achter de runen die dateren van ver voor het ontstaan van het Christendom. Wat heeft dit met afgoderij te maken? Voor mij hebben runen juist door die wijsheid erachter heel veel waarde. Ze hebben al meer voor mij betekent dan God en Christus ooit hebben gedaan. Ik vrees het door u geschetste lot niet en ik houd niet van goud dus wat is meer dan goud? Wat denkt u eigenlijk met uw opmerkingen te bereiken?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s