Anti-Israëlisme en antisemitisme in Noorwegen

Screenshot_78

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

De vuistregel in Noorwegen luidt: hoe verder politiek links de partijen en organisaties staan, des te anti-Israëlischer ze zijn. Van 1948 tot in de vroege jaren-70 behoorde de Noorse Arbeidspartij tot de beste vrienden van Israël in de wereld. Dat is radicaal veranderd. De Arbeidspartij komt overeen met de anti-Israëlische krachten van de mainstream in Europa.

Bjarte Ystebo is de uitgever van het christelijke weekblad “Norge Idag”. Hij is de oprichter van het Oslo-symposium en schrijft regelmatig bijdragen voor Noorse media over Israël en antisemitisme.

Hij stelt vast: Nog een zorgwekkende trend is de groei van de beweging van de Groenen. Ze is net een watermeloen: groen van buiten – rood van binnen. De Groene Partij deed het tijdens de lokale verkiezingen in september 2019 heel goed. Dat gaf haar in de beide grootste Noorse steden Oslo en Bergen politieke macht.

De Groene Partij ondersteunt anti-Israëlische mainstream trends zoals de BDS-beweging. In Oslo overweegt het stadsbestuur BDS te accepteren. In Bergen wordt dit door de blokkerende stemmen van de christendemocraten tegengehouden. De winst van de Groene beweging zal waarschijnlijk bij de verkiezingen in 2021 de macht van de huidige midden-rechtse regering naar links verschuiven.

De zeer grote vakbond LO is eveneens extreem anti-Israëlisch. Haar linkse drift met betrekking tot het Palestijns-Israëlische conflict is de Arbeidspartij gevolg. Ook de LO ondersteunt BDS onder gebruikmaking van citaten van haar kameraden in de Palestijnse arbeidersvakbond. Haar politiek is ideologisch gevormd, wordt niet door belangen geleid. Veel van haar leden leven van de Noorse gas- en olie-industrie. Deze industrie heeft potentieel grote voordelen door samenwerking met Israël en Israëlische bedrijven.

Voor de Noorse vrienden van Israël is de nationale radiozender NRK de grootste teleurstelling. Hij is al tientallen jaren de vooraanstaande berichtgever rover het Midden-Oosten. NRK kent een lange geschiedenis van anti-Israëlische eenzijdigheid. De stem van de landelijke zender wordt door de andere belangrijke Noorse media aangevuld: het commerciële TV2 en de vooraanstaande nationale kranten VG, Aftenposten en Dagbladet. In hun normale berichtgeving vertrouwen deze kranten hoofdzakelijk op internationale persbureaus. VG, de meest verkochte krant in Noorwegen, is wellicht de krant met de meest gedifferentieerde commentaren. Haar politieke hoofdredactrice Hanne Skartveit is een stem van het verstand.

De leidingen van de universiteiten zijn eveneens regelmatig eenzijdig tegen Israël. In 2011 wezen meerdere universiteiten het aanbod van gratis voordrachten door de Harvard-professor Alan Dershowitz af. Ze hadden het gevoel dat hij omstreden zou zijn. Af en toe steken academische boycotinitiatieven de kop op. In de technische disciplines wordt Israël in de academische wereld vaak eerlijker behandeld. Er is sprake van een toenemend partnerschap tussen de Universiteit van Stavanger – de stad is het Noorse oliecentrum – en Israëlische academici en industrie.

De Lutherse kerk, bekend als de staatskerk, werd in 2012 half van de staat afgescheiden. Haar leiding is links. Ze wil deelnemen aan thema´s zoals milieu, de herverdeling van bronnen en immigratie. Deze ideeën dekken regelmatig het anti-Israëlisme in de Noorse samenleving. DE kerk vormt daarop geen uitzondering.

Achter dit anti-Israëlisme zit de christelijke vervangingstheologie. Die heeft in de loop der eeuwen aan veel Joden het leven gekost. Deze theologie zegt dat toen vele Joden Jezus als de Messias afwezen, God de gedane beloftes aan Israël onttrok en ze overdroeg op de kerk – de aanhangers van Jezus Christus. Daarom zijn deze christelijke stromingen minder positief ingesteld tegenover het joodse volk en de staat Israël. Evangelische mensen in Noorwegen, de VS en op andere plaatsen in de wereld beschouwen Israël en de Joden over het algemeen als Gods uitverkoren volk. Zij houden van dit volk en zegenen het.

Het antisemitisme op straat en op de schoolpleinen komt veelmeer van moslims dan van autochtone Noren. Imams en andere moslimleiders noemen Israël of de Joden in de publieke discussie niet. Veel moslims zijn echter lid van politieke partijen, overwegend van de Arbeidspartij. Daar handelen zij in harmonie met de partij in politieke houdingen, die verdedigbaar als antisemitisch zijn te beschouwen, waaronder het romantiseren van de Palestijnse bevrijdingsstrijd.

Er bestaat in Noorwegen maar weinig rechts antisemitisme. De neonazi-groepen zijn zwak en de politie is er effectief in om d.m.v. een stop op de rekrutering deze subculturen te bestrijden.

Ystebo plaatst de actuele thema´s in de context van de huidige algemene realiteit: Noorwegen is een klein, kwetsbaar land, zowel financieel als militair. De huidige internationale handelsoorlog en de onzekere geopolitieke situatie  waren aanleiding dat het land zich meer op zijn eigen nationale belangen concentreert.

Een groot deel van het inkomen van het land is afkomstig uit olie en gas. Hoge olieprijzen zijn historisch synoniem geweest aan een sterke Noorse munteenheid. In het huidige economische klimaat zoeken de markten toevlucht in de dollar. En dat ondanks de gebruikelijke wetten van de financiële markten. De zwakke Noorse Kroon is desondanks voordelig voor onze exportindustrie.

Als natie beslissen we voor stabiliteit. Zonder de NAVO hebben we geen defensie. Sinds president Trump zijn functie aanvaardde, zijn we ermee begonnen na te denken over Amerika´s zelf-verplichting voor de alliantie. Zo hebben de Noorse politici zich in de loop van de afgelopen drie jaar meer zorgen gemaakt over onze eigen veiligheid dan over vrede en goede wil rondom de wereld.

Bron:
https://heplev.wordpress.com
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", achterlijkheid, antisemitisme, Barbarisme, belangenverstrengeling, cultuurrelativisme, demoniseren, Eurabië, gezond realisme, hersenspoeling, Hypocrisie, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Links fascisme, Linkse christenen, linkse gereformeerden, Marxisme, Moslims, nieuw fascisme, Noorwegen, Rotzakken, sociaaldemocraten, Socialisten, tolerantie/intolerantie, verloedering, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

3 reacties op Anti-Israëlisme en antisemitisme in Noorwegen

 1. Schuimpje zegt:

  Noorwegen en Zweden zijn landen waar net als in een fabriek de gutmenschen zo van de lopende band rollen. Je zou het niet verwachten in een modern westers land, maar de Noren zijn allemaal gebrainwashed met goedheid en de weg met ons cultuur. Dat verklaart voor n deel hoe n monster als Breivik kon ontstaan. Extra lullig is dat juist die achternaam vergelijkbaar is met Jansen en veel voorkomt. Bij onze strijd tegen de islamisering in europa, kunnen we helaas niet op die twee Scandinavische landen rekenen. In Denemarken zijn ze gelukkig iets slimmer. (Noren zijn van oudsher simpele vissers). De Denen zien het kwaad wel, en zoeken regelmatig de grenzen van de democratie om deze te beschermen tegen die ene totalitaire fascistische religie.

  Like

 2. Jan zegt:

  Gerelateerd aan Israël

  Tegen Netanyahu is ook een hetze gaande en een afzettingsprocedure omdat de Roden daar de macht aan het verliezen zijn en dus is ook Netanyahu ‘corrupt’. De corrupten zijn echter ook daar de Roden

  …..
  The Right began its dominance of Israeli politics because most of the country loathes the corrupt system that the old socialists put into place to maintain control of the people and the country. They don’t just loathe it in the abstract ideological sense, but because they have to deal with it day in and day out.

  They just don’t believe that there’s an alternative to the system. That’s what the indictment is about.

  The indictment is based on the system’s expectation that it can take down Netanyahu and the Right. Or, as Caroline Glick recently put it, the opposition “stands on two planks – destroying Prime Minister Benjamin Netanyahu and eternalizing the regime of Israel’s unelected bureaucrats.
  …..
  A Coup in Israel
  http://sultanknish.blogspot.com/2019/11/a-coup-in-israel.html

  Like

 3. Nederviking zegt:

  Ieder weldenkend mens in Noorwegen dat de NRK smerige linkse staatsmedia is, net als de NPO in NL. Dat Zweden naar de kloten is beseffen zelfs de linkse media. Dat links in de grote steden aan de macht is, is in NL ook niet anders. GroenLinks, Yasser Klaver en van Oink zijn ook smerige jodenhaters en voorstanders van BDS. Zelfs bij de CDA is er een afdeling Jodenhaat met van Agt en Greta aan de leiding. Noorwegen is niet perfect, en zeker niet slechter af dan NL.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s