Grote staat of kleine staat?

Screenshot_58

(Door: H. Numan)

Veel mensen zijn bezorgd over groeiende bureaucratie. Politici springen daar bijzonder graag op in, en roepen ook dat ze een kleine staat willen. Eigenlijk jokken ze, want het debat grote staat of kleine staat gaat over iets heel anders dan u denkt. Als u zich zorgen maakt over een grote staat, dan denkt u aan bureaucratie. Ik lees vaak artikelen over mensen die veel minder staat willen. Ze geven dan vaak als voorbeeld dat geneesmiddelen jaren in ontwikkeling moeten zijn voor ze op de markt aangeboden mogen worden. Ongelooflijk veel mensen lijden in afwachting van zo’n medicijn. Toen AIDS/HIV een epidemie werd, hoorde je dat vaak. Wees maar blij dat de overheid aan die oproepen geen gehoor geeft!

Ik woon in een land waar zoiets namelijk wel mogelijk is. In Nederland is het bijna onmogelijk en in ieder geval bijzonder moeilijk om op vrijwillige basis als menselijk proefkonijn voor medicijnen te dienen. In Thailand is er veel minder wetgeving op dat gebied. Vandaar dat veel grote farmaceuten hun medische experimenten in Thailand uitvoeren. De patiënt, of het slachtoffer zo u wilt, heeft 2 mogelijkheden: of op zeker sterven of deelnemen aan dat experiment met minder dan 50% kans om het te overleven. Minder dan 50%, want een medische test moet rekening houden met het placebo effect. Dus de helft van de proefkonijnen gaat er vrijwel zeker aan, want die krijgen een placebo. Verder is die oproep een beetje hypocriet, want ik denk dat niemand op een nieuwe golf Softenon baby’s zit te wachten.

Ander mooi voorbeeld van wel degelijk wenselijke bureaucratie is de luchtvaart. Voor ieder moertje, ieder schroefje, elk boutje zijn voorschriften. Waar ze aan moeten voldoen, hoeveel er in gebruik zijn, of er iets vervangen is. Dat moet bijgehouden worden in een administratie waar een gemiddelde boekhouder de rillingen van krijgt. U wil niet weten wat voor administratie nodig is om een vliegtuig te onderhouden. Waarom? Omdat we door schade en schande geleerd hebben van fouten in het verleden. Het is compleet onzin om te denken dat die administratie verzonnen is door een kudden ambtenaren van de RLD die zich zaten te vervelen.

Ik heb slecht nieuws voor u: als u dat soort bureaucratie als ‘grote staat’ ziet, dan heeft u vet pech. Die bureaucratie is er, en zal alleen maar groter worden. Even zo goed verzuchtten de Romeinen al dat ze verzopen in onnodige wetgeving en bureaucratie. In hun samenleving was er geen openbaar ministerie (wel rechters), geen politie en geen sociaal vangnet. Je kon verkopen wat je wilde. Of het ‘echt’ was of nep. Indien je nep gekocht had, was het je eigen zaak om genoegdoening te regelen. Dan huurde je maar een gladiator om de verkoper op andere gedachten te brengen. De staat regelde defensie, bestuurde het land, bepaalde de broodprijs en gaf spelen. Dat was eigenlijk alles. Evenzo goed klaagde men toen – en lang daarvoor – al dat er teveel overheid was, teveel wetgeving, en dat de overheid overal met haar neus in zat. Ik denk dat die klachten begonnen de dag nadat de neolithische revolutie een succes was.

Nee, als er in de politiek over grote en kleine overheid wordt gesproken, gaat het over iets heel anders en veel ingrijpender. De PVV is voor een kleine staat. Het FvD ook. D66, het CDA en de VVD waren vroeger voor een kleine staat, maar staan nu aan de kant van de andere linkse partijen die een hele grote staat willen.

In een kleine staat is het individu de norm. In een grote staat is de staat de norm. De welbekende socialist John F. Kennedy sprak de beroemde woorden: “Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar wat u voor uw land kan doen.” Een andere socialist, ene Adolf H., verwoordde het iets directer: “Du bist nichts; dein Volk ist alles”. Dat is namelijk precies hetzelfde. Iets minder subtiel, maar Adolf H. was alles behalve subtiel. Een echte liberaal, zoals Wilders of Baudet, zal gruwelen van die uitspraken. De staat is er voor u. U bent er niet voor de staat.

Dat is waar een grote staat verschilt van een kleine staat. Bureaucratie heeft er niet zo gek veel mee te maken. Dat is hooguit een extraatje. En heel handig om de aandacht af te leiden. Natuurlijk roepen Yasser Feras en Rob Jetten dat ze een veel kleinere staat willen. Soms gaan ze nog zo ver om een slappe poging te doen om wat overbodige regels, die toch al verwijderd zouden worden, op te heffen, of om ergens een onbelangrijk departementje te sluiten. Zie je wel? Wij willen net als u een kleinere staat! Het bestuur moet dichter bij het volk komen! Vooral onze nationale hofnar Rutte is daar enorm goed in.

In die grote staat is er maar één groep: de staat zelf. De staat regelt en bepaalt kinderopvang. Hoeveel kinderen u mag hebben, en of u wel aan kinderen mag beginnen. Op welke school die kinderen geplaatst gaan worden. Wat voor werk die kinderen gaan doen als ze eenmaal van school af zijn. Wat voor werk U gaat doen. Of u met een auto naar dat werk mag of met het openbaar vervoer. Waar u woont, hoe u woont. Waar u op vakantie gaat. Hoe u op vakantie gaat. Hoe lang u mag leven na uw werk. Wat er gedaan mag worden met uw stoffelijk overschot.

Begint u nu te griezelen? Ziet u hoe pijnlijk dicht wij bij die grote staat zitten? Dat het helemaal geen probleem is om van een kleine staat een grote staat te maken? Je hoeft niet een staatsgreep uit te voeren om die grote staat in te voeren. Dat kan prima stapje voor stapje. In Amerika doet de Democratische Partij dat, in Engeland Labour, en bij ons alle politieke partijen behalve voornoemde PVV en FvD.

Om die grote staat mogelijk te maken, zijn groepen noodzakelijk. Er zijn geen groepen in een grote staat, er is enkel grote staat. Groepen zijn handig om tegen elkaar uit te spelen. De Randstad tegen boze boeren. Autobezitters tegen openbaar vervoer. Jongeren tegen ouderen. Milieuredders tegen gezond verstand. Vrouwen tegen mannen. Gezagsgetrouwe burgers tegen overtreders. Het is echt niet  toevallig dat juist nu zeer zware misdrijven, zoals verkrachters van vrouwen en kinderen, met fluwelen handschoenen geaaid worden – als ze al opgepakt en vervolgens nog zeldzamer bestraft worden.

Is die grote staat een oplossing voor alle problemen? Natuurlijk niet. Nazi-Duitsland bestaat niet meer. De USSR bestaat ook niet.

China wel, maar dat is een verhaal apart. Waar de grote staat véél verder gaat dan u meestal hoort. Wist u dat iedere Chinees een sociale score heeft? Als u in China op de toegestane sociale media niet zegt wat er gezegd moet worden, heeft dat meer dan sociale consequenties. Uw sociale score (likes, zeg maar) bepalen of u mag reizen met de Chinese HSL. Als u niet genoeg punten heeft, mag dat dus niet. Voor u is dan de lokale boemel goed genoeg. Het is ook van invloed als u een hypotheek gaat aanvragen. Niet genoeg punten = geen hypotheek. Niet genoeg punten = geen paspoort, niet naar het buitenland en absoluut niet vliegen. Grote kans dat u met een te lage sociale score opeens opdracht krijgt om u als vrijwilliger te melden in Ürümqi om de Oeigoeren te helpen.

Wij zitten verdomd dicht in de buurt van die grote staat. De EU hoeft zich niet de Unie van Socialistische Europese Republieken te noemen. De Volks(verlakkers)partij voor Vrijheid en Democratie noemt zichzelf liberaal. Thorbecke zou zich omdraaien in zijn graf. Evenzo goed noemt de VVD zichzelf een volkspartij en liberaal. Het eerste zijn ze nooit geweest, het tweede allang niet meer.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Niet alle snode plannen komen uit. Trump en Johnson zijn daar het bewijs van. In Nederland zijn 3 referendums gehouden die de regering grandioos verloor. U dacht toch zeker niet dat die referendumwet voor de gein is ingetrokken? Elke vorm van tegenspraak, hoe gering ook, mag niet in een grote staat. De steeds progressievere D66 komt voor uit de VVD. Maar de PVV ook. De eerste is warm voorstander van die grote staat, maar nogal een rommel-de-bommel partij. Bij de ene verkiezingen  staan ze bovenaan, de volgende verkiezingen doen ze het zo slecht dat ze aan opheffing denken. De PVV scoort redelijk stabiel, en is langzaam groeiende.

De EU gaat de laatste fase in. In Europa is dat de grote staat in wording. Grote staten kunnen geen grote problemen oplossen. Kijk naar Nederland: is de woningnood opgelost? Is er geen armoede meer? Dat zijn op zich hele simpele problemen die in een gerenommeerd welvarend land geen eens voor mogen komen. We hebben een Gosplan CBS dat de bevolkingsaanwas tot in 10 cijfers achter de komma over 10 jaar kan uitrekenen. En toch is er woningnood en zijn er voedselbanken nodig. Sterker nog, het is alleen maar erger aan het worden.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Grote staat of kleine staat?

 1. Monalisa zegt:

  Nee, als er in de politiek over grote en kleine overheid wordt gesproken, gaat het over iets heel anders en veel ingrijpender. De PVV is voor een kleine staat. Het FvD ook. D66, het CDA en de VVD waren vroeger voor een kleine staat, maar staan nu aan de kant van de andere linkse partijen die een hele grote staat willen. De FvD zijn ook de overlopers naar de vvd toe waneer leert de mens eens wat, het spel is mooie gespeeld, maar de Nederlander zijn zeer dom. Voor 25 euro worden ze belazert, en Thierry word rijker. Ook een mooie zondag Gr uit 🇨🇭

  Like

 2. Monalisa zegt:

  Is die grote staat een oplossing voor alle problemen? Natuurlijk niet. Nazi-Duitsland bestaat niet meer. Zeker bestaat deze het is in de vorm van de EU gegoten, u weet het vast nog wel Ein Reich.De USSR bestaat ook niet.

  Geliked door 1 persoon

 3. Monalisa zegt:

  https://ejbron.files.wordpress.com/2019/12/screenshot_58-1.png Deze foto zegt al genoeg over de de Nederlandse rechtstaat ze houden meer van een fles wijn dan recht spreken.

  Like

 4. Tineke zegt:

  Geweldig stuk heer Numan !!

  De NWO is al bijna voltooid, en 90% van de Nederlanders vindt Heel Holland bakt belangrijker dan zich te verdiepen in wat zich afspeelt op het grote schaakbord, waar de pionnen trouw hun opgedraagde bevelen uitvoeren.

  Like

  • Monalisa zegt:

   en 90% van de Nederlanders vindt Heel Holland bakt belangrijker dan zich te verdiepen in wat zich afspeelt op het grote schaakbord, Klopt daarom loopt men over van de pvv naar de FvD voor 25 euro zijn ze lid daar. Hoe groter de FvD word hoe meer subsidie, de PVV krijgt geen subsidie die moet het hebben van giften.

   Geliked door 1 persoon

 5. ronjaspers zegt:

  Kleine kinderen jokken,volwassenen liegen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s