Spanje´s “migratievriendelijke” grens-hekken

Screenshot_63

(Door: Soeren Kern – Vertaling: E.J. Bron)

Spaanse autoriteiten zijn ermee begonnen  om het prikkeldraad met mesjes, het zogeheten NAVO-prikkeldraad, van de grens-hekken langs de Spaanse grens met Marokko te verwijderen. De socialistische regering gaf opdracht tot de verwijdering, nadat migranten, die probeerden over de hekken te klimmen om illegaal Europa binnen te komen, verwondingen hadden opgelopen, omdat zij in aanraking waren gekomen met het prikkeldraad.

Gatestone Institute

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, motiveerde de verwijdering ermee dat Marokko onlangs NAVO-prikkeldraad op hekken aan zijn kant van de grens geïnstalleerd zou hebben en dat dit daarom aan de Spaanse kant niet meer nodig zou zijn.

Critici zeggen dat het prikkeldraad met mesjes effectief is als een van de belangrijkste middelen om illegale immigratie tegen te gaan en dat de Spaanse regering door de verwijdering daarvan niet alleen het gevaar loopt nieuwe migratiegolven uit Afrika te veroorzaken, maar ook een effectieve controle van de Spaanse grenzen aan Marokko afstaat, waarmee Spanje een gespannen relatie onderhoudt. Marokko zet vaak een groot aantal illegale migranten aan de Spaanse grens af om van de Spaanse regering concessies in onsamenhangende kwesties af te dwingen.

Bij de betreffende grens-hekken gaat het om de hekken rondom de Spaanse Noord-Afrikaanse exclaves van Ceuta en Melilla – magneten voor Afrikanen die op zoek zijn naar een beter leven in Europa.

In Ceuta verlopen twee parallelle, zes meter hoge en van prikkeldraad met mesjes voorziene hekken acht kilometer langs de grens met Marokko. In Melilla verlopen vier meter hoge twee gelijke hekken 12 kilometer langs de grens. De hekken van Ceuta en Melilla versterkt met videocamera´s, geluid- en bewegingsmelders, schijnwerpers en wachtposten.

Elk jaar proberen duizenden migranten – vaak honderden in één keer – over de hekken van Ceuta en Melilla te klimmen, wat hen vaak lukt. Op Spaans grondgebied bevinden illegale migranten zich in de Europese Unie, waar royale mensenrechtenwetten in feite garanderen dat ze nooit naar hun landen van herkomst teruggestuurd worden.

Migranten, die met succes over de hekken van Ceuta en Melilla klimmen, worden in de regel overgebracht naar instellingen op het Spaanse vasteland. Daar aangekomen, trekken veel migranten verder naar de rijkere landen in Noord-Europa, waar de sociale uitkeringen royaler zijn dan in Spanje. Slechts 30% van de migranten die Ceuta binnenkomen, blijven in Spanje, aldus Clemen Núñez, directeur van het Rode Kruis in Ceuta. De rest gaat normaal gesproken naar Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. De grenskwestie in Ceuta en Melilla betreft dus heel Europa.

Migranten maken in toenemende mate gebruik van de tactiek van massale aanvallen op de grens-hekken om de grenspolitie te overmeesteren. In de afgelopen 18 maanden hebben duizenden migranten, uitgerust met handschoenen, schoenen met spikes en provisorische haken, geprobeerd over de hekken van Ceuta en Melilla te klimmen, waarbij ze vaak extreem geweld tegen de politie gebruikten. Tot de meest opmerkelijke voorvallen in de afgelopen tijd behoren:

 • 26 juli 2018 – Minstens 800 migranten uit sub-Sahara Afrika probeerden over het hek bij Ceuta te klimmen. Het lukte in totaal 602 van hen om op Spaans grondgebied te geraken. De migranten gebruikten uniek geweld tegen de Spaanse politie. Er raakten elf politieagenten gewond toen migranten hen met ongebluste kalk, zelfgemaakte vlammenwerpers, stokken en scherpe voorwerpen evenals met urine en stront aanvielen.
 • 22 augustus 2018 – In totaal 119 migranten is het gelukt om over het hek van Ceuta te klimmen, nadat ze tijdens een islamitische feestdag gebruik gemaakt hadden van de voordelen van een verminderde politieaanwezigheid aan de Marokkaanse kant van de grens.
 • Oktober 2018 – Meer dan 300 migranten probeerden over het hek bij Melilla te klimmen; 200 migranten, overwegend uit sub-Sahara Afrika, betraden met succes Spaans grondgebied.
 • 12 mei 2019 – Meer dan 100 migranten probeerden over het hek bij Melilla te klimmen; 52 migranten, hoofdzakelijk uit Kameroen, Ivoorkust en Mali, betraden met succes Spaans grondgebied.
 • 30 augustus 2019 – Meer dan 400 migranten probeerden over het hek bij Ceuta te klimmen; 155 migranten, overwegend uit sub-Sahara Afrika, betraden met succes Spaans grondgebied.
 • 19 september 2019 – Minstens 60 migranten probeerden over het hek bij Melilla te klimmen; het lukte 26 migranten, overwegend uit sub-Sahara Afrika, om Spaans grondgebied te betreden.
 • 18 november 2019 – Een mensensmokkelaar, die 52 migranten – 34 mannen, 16 vrouwen en 2 kinderen – transporteerde, bereikte Spaans grondgebied, nadat hij met zijn bestelwagen op volle snelheid door het grenshek van Ceuta was gereden. De chauffeur, een 38-jarige Marokkaan uit Frankrijk, werd verder dan een kilometer binnen Spanje gearresteerd. De migranten, die kennelijk afkomstig waren uit Kongo, Guinee en Ivoorkust, werden naar een instelling voor migranten in Ceuta gebracht.

Volgens informatie van het Spaanse Rode Kruis hebben honderden migranten snijwonden opgelopen door het prikkeldraad, wat leidde tot de oproep om het NAVO-prikkeldraad te verwijderen.

Op 14 juni 2018 zwoer de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Fernando Grande-Marlaska, “alles te doen” om het “anti-migranten” prikkeldraad met mesjes te verwijderen. In een interview met de Spaanse radiozender “Onda Cero” zei hij dat hij opdracht zou hebben gegeven voor het opstellen van een rapport om het “minst bloedige middel” ter bescherming van de grensveiligheid te vinden. “Ik zal alles wat in mijn macht ligt doen om te kijken of dit prikkeldraad met mesjes in Ceuta en Melilla verwijderd kan worden”, zei hij. “Dat is een van mijn belangrijkste prioriteiten.”

Op 23 februari 2019 herhaalde Grande-Marlaska op een campagnebijeenkomst tijdens een bezoek aan Ceuta zijn belofte om het NAVO-prikkeldraad te verwijderen. Tegelijkertijd bezocht hij een nieuw hek met NAVO-prikkeldraad aan de Marokkaanse kant van de grens. Dit van NAVO-prikkeldraad voorziene hek werd met een subsidie van € 140 miljoen van de Europese Unie betaald.

Op 26 augustus 2019 zei Grande-Marlaska in een interview met de tv-zender “Telecinco” opnieuw dat hij vastbesloten zou zijn om de “bloedige middelen” van de grenscontrole uit de weg te ruimen: “Wij hebben gezegd grenzen van de 21e eeuw te zullen creëren, veilige grenzen, waarbij de concepten van veiligheid en menselijkheid op geen enkele wijze van elkaar gescheiden zijn.”

Op 3 december 2019 begon de regering met het werk aan een € 32 miljoen kostend plan ter verwijdering van het NAVO-prikkeldraad van de hekken die Ceuta van Marokko scheiden. Ironisch genoeg werd het prikkeldraad met mesjes voor het eerst in 2005 geïnstalleerd door de regering van de socialistische minister-president José Luis Rodríguez Zapatero – voor destijds € 28 miljoen.

De verwijdering is in overeenstemming met de immigratievriendelijke houding van de huidige socialistische regering. Zo werden in juni 2016 630 migranten van het schip “Aquarius”, die voor de kust van Libië “gered” werden, door de Spaanse minister-president Pedro Sánchez verwelkomd. Spanje accepteerde d emigranten, nadat het aan de “Aquarius” was verboden om een haven in Malta of Italië aan te doen. De toenmalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, beschuldigde Spanje ervan “ongecontroleerde immigratie” toe te laten.

Enkele weken later kondigde de Spaanse regering aan te zullen stoppen met de zogenaamde expresdeportaties – de praktijk van de onmiddellijke uitzetting van migranten zodra ze de Spaanse grens bereikt hebben –, nadat het Europees Gerechtshof had beslist dat zulke uitzettingen een schending van het EU-recht vormen.

In oktober 2017 besliste de het gerechtshof in Straatsburg dat Spanje € 10.000,- aan twee Afrikaanse migranten moest betalen, die onmiddellijk werden uitgezet, nadat zij in augustus 2014 over het hek van Melilla waren geklommen. Het Europees Gerechtshof verklaarde dat de Spaanse grenspolitie de identiteit van de migranten niet gecontroleerd en hen geen toegang tot advocaten, tolken of medisch personeel toegestaan zou hebben. De vroegere midden-rechtse regering van Spanje had beroep aangetekend tegen het vonnis, maar de nieuwe socialistische regering zei dat ze dit beroep zou onderzoeken en een onmiddellijk einde zou maken aan de praktijk van de expresdeportaties.

De regering heeft de verwijdering van het NAVO-prikkeldraad gemotiveerd met de mensenrechten. Regeringswoordvoerster Isabel Celaá zei dat “deze regering het NAVO-prikkeldraad wil verwijderen zonder aan veiligheid te verliezen”. Ze voegde er aan toe dat “de grenscontrole met solidariteit en het respect van de menswaardigheid verbonden moet zijn”. Celaá stond erop dat “men grensveiligheid kan hebben zonder mensen te verwonden”.

De politie en de grensbewaking hebben echter gezegd dat de grens zonder NAVO-prikkeldraad nog gevoeliger voor massale infiltratie wordt dan hij al is. Ze voegden er aan toe dat bij massale aanvallen op de hekken de politie in de regel in de minderheid is tegenover de migranten, die proberen illegaal Spanje binnen te komen.

Het Spaanse dagblad “ABC” berichtte dat de politie in privégesprekken zei zich er zorgen over te maken dat de socialistische regering in Madrid het welzijn van migranten boven de veiligheid van politieagenten zou zetten. Ze stelden vast dat er bij de massale aanval op het hek in Ceuta op 30 augustus 12 agenten gewond raakten, toen migranten de politie met zuur en knuppels aanvielen, dat echter geen van de 155 migranten die het gelukt is Spaans grondgebied te bereiken, werd uitgezet.

De Spaanse grenspolitie zei tegen “ABC” dat de belangrijkste functie van het NAVO-prikkeldraad niet agressief, maar afschrikkend zou zijn:

“Het prikkeldraad hindert veel mensen er aan om er over na te denken over het hek heen te klimmen, maar wanneer iemand het probeert of wanneer er een massale poging plaatsvindt, zorgt het ervoor dat agenten wat tijd winnen, omdat het de voortgang van de migranten vertraagt.”

De woordvoerder voor de Senaat van de Midden-rechts Partij, Ignacio Cosidó, waarschuwde ervoor dat het verwijderen van het NAVO-prikkeldraad “een grote onverantwoordelijkheid” zou zijn en dat volgens hem zo´n “geste” de boodschap zou uitzenden dat Spanje nu een migratiepolitiek van “open deuren” zou hebben.

Santiago Abascal, voorzitter van de Spaanse conservatieve partij “Vox”, de op twee na grootste partij van Spanje, zei dat het plan van de socialistische regering deel zou uitmaken van een grotere inspanning om de nationale soevereiniteit ten gunste van de globalistische massamigratie te ondermijnen. Hij eiste de hekken door betonnen muren te vervangen om de grens beter te beveiligen:

“De grenzen in Ceuta en Melilla worden constant geschonden door lawines immigranten. Wij zullen een hervorming van de immigratiewet voorstellen om een immigrant onmiddellijk weer te kunnen uitzetten wanneer zijn papieren niet in orde zijn. Wij denken dat de beste bescherming een betonnen muur is, die hoog genoeg is, opdat de veiligheidskrachten de grens kunnen controleren.”

Abascal, uit het boek van de Amerikaanse president Donald J. Trump citerend, zei dat de nieuwe muur door Marokko betaald zou moeten worden: “Het is Marokko, dat golven illegale immigranten laat starten om de Europese Unie te chanteren. Misschien zouden ze daarvoor moeten betalen.”

Op 12 september presenteerden de secretaris-generaal van “Vox”, Javier Ortega Smith, en de parlementswoordvoerder van de partij, Iván Espinosa de los Monteros, in het Spaanse parlement een plan om de “ineffectieve hekken en het prikkeldraad” te vervangen door een betonnen muur, die op grond van zijn “dikte, sterkte en hoogte de grenzen van Ceuta en Melilla ondoordringbaar en niet te passeren” zou maken. Ze zeiden dat de muur door Spanje betaald zou moeten worden, met de “economische samenwerking” van de Europese Unie.

Ortega Smith zei dat het voorstel om een muur te bouwen “geen propagandaslogan” zou zijn, maar een noodzakelijkheid om de illegale immigratie in te dammen. Hij verklaarde dat de huidige hekken ineffectief zijn, omdat migranten er overheen klimmen en van bovenaf “stenen, zuur, en gebluste kalk op de grenspolitie beneden kunnen gooien”. Ortega Smith zei dat de muren de noodzaak van NAVO-prikkeldraad overbodig zouden maken, een uitvlucht die door Spaans links zou worden gebruikt om zich te verontwaardigen over de onmenselijke behandeling: “Wij willen niet dat migranten zichzelf snijden, maar we willen vooral niet dat ze überhaupt op het hek klimmen.”

De parlementaire woordvoerder van “Vox”, Iván Espinosa de los Monteros, beschuldigde de socialistische regering ervan massamigratie te bevorderen. “Wij zijn niet tegen immigratie”, zei hij in een interview met de Spaanse publiekrechtelijke televisie. “We zijn niet eens tegen de illegale immigranten. Het is niet hun schuld dat de onverantwoordelijke regering hen ertoe heeft opgeroepen om hier illegaal naartoe te komen.”

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Soeren Kern

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", Illegalen, Immigratie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, landverraad, Links fascisme, Marokko, Marxisme, Rotzakken, Socialisten, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

13 reacties op Spanje´s “migratievriendelijke” grens-hekken

 1. koddebeier zegt:

  Linkse idioten aan het bewind, daar ben je mooi klaar mee !!!
  Ze hadden er ook een trapleer bij kunnen zetten ,dan kunnen ze er makkelijker overheen, stel idioten !

  Geliked door 3 people

 2. Heb gehoord dat Frans Timmermans een partei prikkeldraad met mesjes heeft overgenomen van de rode spanjolen. Gaat hij gebruiken rond zijn eigendommen in Heerlen als de EU in elkaar donderd. Kan natuurlijk ook dat hij samen met Mutti naar Argentienië gaat.

  Geliked door 1 persoon

 3. Jean zegt:

  Wij Europese burgers willen/eisen meer prikkeldraad zelfs muren van 5m hoog maar de Europese lafaards/verraders halen liever nog meer troep en ellende binnen ter beveiliging van “eigen belang” want van wie gaan ze anders nog stemmen vangen?
  Conclusie; grenzen sluiten, stemrecht voor vreemdelingen schrappen en dubbele nationaliteit verbieden, in een klap een hoop ellende opgeruimd.

  Geliked door 2 people

 4. Tineke zegt:

  220 Volt misschien een beter idee ?

  Like

 5. kampersrene zegt:

  dat is niet naar behoren…..wat gaat de Euro zeggen als een arme migrant zich kwetst aan die draad !

  Like

 6. kampersrene zegt:

  De oplossing is een grote spandoek in het Arabisch ” Welkom getaande broeders….maar hier moet gewerkt worden !!

  Like

 7. Annunaki zegt:

  Pappen en nat houden is dit Trump zijn hek is beter om dat tuig tegen te houden. Ga zo door Europa maak alles maar verrot door deze volken toe te laten hol alles maar lekker uit voor wat de oude Europeaan heeft opgebouwd. Ik moet dat volk niet hier hebben. Ik ben een Trump man weg met het hele Europese zooitje imbicielen in Europa.

  Like

 8. Pingback: Spanje´s “migratievriendelijke” grens-hekken — E.J. Bron | AnnoZijlstra Blog

 9. Kraftavilqa zegt:

  Die rooien hebben altijd de bek vol over mensenrechten maar die rechten gelden kennelijk niet voor de autochtone Europeanen. Neen natuurlijk niet Uw enige recht is bek houwe en betalen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s