Minister-president Viktor Orbán van Hongarije: Europa´s eenzame verdediger van vervolgde christenen

Screenshot_38

(Door: Giulio Meotti – Vertaling: E.J. Bron)

In Europa bestaat één eenzame verdediger van vervolgde christenen: de Hongaarse minister-president Viktor Orbán, die graag wordt aangevallen door de mainstream media. Geen enkele andere Europese regering heeft zoveel geld, openlijke diplomatie en tijd in dit thema geïnvesteerd.

Gatestone Institute

“Er vindt een voortdurende vervolging van christenen plaats. Al maandenlang veroordelen wij, bisschoppen, wat er in Burkina Faso gebeurt”, zei bisschop Kjustin Kientega onlangs, “maar niemand luistert naar ons”. “Blijkbaar is het Westen meer geïnteresseerd in de bescherming van zijn eigen belangen.”

In een nieuwe serie van transnationale tragedies werden 14 christenen bij een aanval op een kerk in Burkina Faso vermoord, 11 christenen bij een aanval op een bus in Kenia en 7 christenen bij een aanval van Boko Haram op een bus in Kameroen. Deze drie dodelijke aanvallen door radicale islamieten in dezelfde week geven een indruk van de intensiteit en veelvuldigheid van de globale antichristelijke vervolging.

Bisschop Kientega vermeldde een feit: het Westen luistert niet naar hun noodsituatie. “Terwijl de Belgische regering in 2011 besloot om F-16´s naar Libië te sturen om de door Gaddafi bedreigde burgers te beschermen, nam ze in 2014 geen concrete maatregelen om de minderheden in Irak te helpen”, schreef “Le Vif”.

“Nu heerst er een oorverdovend stilzwijgen in onze parlementen, maar ook in associatieve of academische kringen. Waarom deze terughoudendheid, die grenst aan het complete opgeven van mensen in nood?”

Terwijl christenen in Syrië en Irak in 2014 onder het geweld van radicale islamieten leden, had een groep Franse parlementariërs Frankrijk ertoe opgeroepen solidariteit te tonen met deze christenen. Maar voor het Palais Bourbon in Parijs verschenen maar 200-300 demonstranten – met de slogan “Vandaag het Oosten, morgen het Westen”. Christelijke leiders veroordeelden ook de Britse regering, omdat zij vervolgde christenen niet zou hebben geholpen. “Deze treurige onverschilligheid roept de vraag op of wij aan onze humanistische waarden kunnen geloven”, schreef de Franse journalist Christian Makarian. De onverschilligheid van Europa tegenover het lot van de oostelijke christenen is niet verrassend; ze is het krachtige resultaat van traagheid en onverschilligheid, een ziekte die het continent verslindt. Het is een cynisch verraad en het grootste signaal voor het feit hoe doof liberale democratieën zijn geworden.

In Europa bestaat echter één eenzame verdediger van vervolgde christenen: de Hongaarse minister-president Viktor Orbán, op wie de mainstream media graag inhakken en die zij graag aanvallen. Geen enkele andere Europese regering heeft zoveel geld, diplomatie en tijd in dit thema geïnvesteerd. Peter Feaver en Will Inboden, die schrijven in “Foreign Policy”, verklaren dat hulp voor christenen alleen maar van “enkele weinige internationale hulporganisaties zoals de ´Knights of Columbus´ en ´Hulp voor de kerk in nood´ evenals van de Hongaarse regering” komt. Alleen al de “Knights of Columbus” zamelden € 1,8 miljoen in voor de wederopbouw van de christelijk-Irakese stad Karemlash.

“Diegenen die wij nu helpen, kunnen ons de grootste hulp bij de redding van Europa leveren”, zei Orbán onlangs op een internationale conferentie over christenvervolging in 2019, die hij in Boedapest organiseerde. “Wij geven vervolgde christenen datgene dat zij nodig hebben: huizen, ziekenhuizen en scholen, en als tegenprestatie krijgen wij datgene wat Europa het meest nodig heeft: een christelijk geloof, liefde en uithoudingsvermogen.” “Europa is stil”, vervolgde Orbán. “Een mysterieuze kracht sluit de mond van de Europese politici en verlamt hun armen”. Hij zei dat de kwestie van de christenvervolging in Europa als kwestie van de mensenrechten beschouwd zou moeten worden. Hij benadrukte dat “niet alleen christenen genoemd mogen worden, alleen maar samen met andere groepen die wegens hun geloof vervolgd worden”. De christenvervolging “is daarom in de diverse familie van de vervolgde religieuze groen ingebed”.

Volgens Tristan Azbej, de Hongaarse staatssecretaris voor de hulp aan vervolgde christenen, is de regering-Orbán de eerste Europese regering die over een speciaal staatssecretariaat beschikt, “dat slechts één taak heeft: het lot en de situatie van de christelijke gemeenten in de hele wereld onder zijn hoede te nemen en te volgen, en, indien noodzakelijk, dan helpen wij.”

“… Tot nu toe hebben we € 32,7 miljoen voor de versterking van de christelijke gemeenschappen, waarin zij leven, uitgegeven. Dat heeft te maken met ons fundamentele beginsel dat we niet willen dat de leden van de christelijke gemeenschappen hun huizen verlaten, maar dat zij daar blijven en sterker kunnen worden. Het is ons principe om daar hulp te bieden waar die nodig is, en niet om voor problemen te zorgen waar geen problemen zijn, tenminste nog niet. In dit kader hebben we in Irak voor 1200 christelijke families hun huizen weer opgebouwd, zodat zij terug kunnen keren. Samen met de Chaldeeuws-Katholieke Kerk en de Syrisch-Orthodoxe Kerk bouwen we scholen voor de christenen in het Midden-Oosten. We betalen de medische kosten voor christelijke ziekenhuizen, drie daarvan in Syrië; op dit moment bouwen we 33 christelijke kerken in Libanon weer op en voeren een groot ontwikkelings- en bouwprogramma uit in de vlakte van Nineve.”

De Hongaarse leiding vestigt de aandacht van een apathisch Europa op de noodsituatie van de vervolgde christenen. “Wij hebben 245 miljoen redenen om hier te zijn. Zoveel mensen worden dagelijks vanwege hun christelijk geloof vervolgd”, zei Azbej op 26 november, toen hij in Boedapest de internationale conferentie over christelijke vervolging opende.

Er waren veel christelijke leiders aanwezig, waaronder de patriarch van d eSyrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochia, Ignatius Aphrem II., de Chaldeeuws-Katholieke aartsbisschop van Mosul, Najeeb Michaeel, en dominee Joseph Kassab, leider van de Evangelische Gemeente van Syrië en Libanon. Er namen ook katholieke sprekers deel aan de conferentie. Daartoe behoorden kardinaal Peter Erdo, primaat van Hongarije en aartsbisschop van Boedapest, en kardinaal Gerhard Ludwig Müller, voormalig prefect van de Vaticaanse geloofscongregatie.

Minister-president Orbán had ook een ontmoeting met christelijke leiders uit Nigeria. Kardinaal Malcolm Ranjith uit Sri Lanka bedankte Hongarije en Orbán voor hun ondersteuning en gestes van solidariteit met de christelijke bevolking van Sri Lanka. “Volgens onze inschatting heeft al meer dan 90% van de christenen Irak verlaten en bijna 50% van de christenen Syrië”, zei de patriarch van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, Ignatius Aphrem II., in Boedapest. De Hongaarse regering heeft € 1,9 miljoen voor de wederopbouw van christelijke huizen  in het Noord-Irakese Tel Isqof toegezegd.

De Franse schrijver Bernard-Henri Lévy is onlangs van een reis naar Nigeria teruggekeerd en heef tin een lang essay voor “Paris Match” de antichristelijke haat beschreven: “De verminkte lijken van vrouwen. Dit kleine meisje, gewurgd met de ketting van haar kruis. Dat andere meisje, dat tegen een boom bij de ingang van haar hut kapotgeslagen was”. Lévy omschrijft “de reputatie van de door de Moslimbroederschap geradicaliseerde moskeeën, die zich in dezelfde mate vermeerderen als de kerken branden”. Daarom heeft Hongarije ook de christelijke gemeenschappen van Nigeria geholpen. In 2019 werden in Nigeria 1000 christenen vermoord.

Hongarije is het enige land in Europa dat niet alleen internationale conferenties over christelijke vervolging organiseert, maar ook specifieke hulp biedt aan christenen in het Midden-Oosten. Het initiatief “Hongarije helpt” ondersteunt ziekenhuizen in Syrië met een bedrag van € 1,5 miljoen. Azbej zei dat de Hongaarse regering “programma´s in vijf landen in het Midden-Oosten en twee landen ten zuiden van de Sahara uitvoert”, waarbij “een van de grootste programma´s de wederopbouw van de stad Tel Isqof in Noord-Irak is.”

Ook heeft Hongarije € 400.000,- geschonken voor de bouw van een nieuwe school in Erbil (in het Koerdische gebied in Irak, waar veel christenen toevlucht vonden). De Italiaanse kardinaal Mario Zenari, tien jaar lang afgezant van het Vaticaan in Syrië, verzocht de Hongaarse regering om hulp. Christelijke orthodoxe leiders bedankten Orbán ook voor zijn ondersteuning. Amerikaanse hulporganisaties ondertekenden eveneens akkoorden met Hongarije over de christenvervolging.

Twee jaar geleden, toen Orbán in Boedapest de eerste internationale consultatie over christenvervolging opende, riep hij Europa op om de “boeien van de politieke correctheid” door te breken en zich op te stellen tegenover christelijke vervolging. Niemand anders in Europa behalve hij spreekt van de verdediging van het “christendom”. Bovendien nam het Hongaarse parlement een door de regering geïnitieerd decreet aan om de aandacht te vestigen op aanvallen op christenen en deze als volkerenmoord te kwalificeren.

Het speciale programma “Hongarije helpt” werd in het leven geroepen om vervolgde christenen in Afrika en het Midden-Oosten te helpen. “Men zou daar moeten helpen waar de problemen liggen in plaats van de problemen naar Europa te brengen”, zei een woordvoerder van het programma, dat in de afgelopen twee jaar € 27 miljoen aan hulp heeft uitbetaald. In solidariteit met vervolgde christen voegde “Hongarije helpt” de Arabische letter ن toe, die door ISIS op christelijke huizen in Noord-Irak werd aangebracht om de christenen te kenmerken die zich bekeren tot de islam, beschermingsgeld betalen, vluchten of de dood in ogen moesten kijken.

Andere Europese regeringen waren allemaal extreem laf. Het zogenaamde “humanitaire Europa” heeft gezwegen en straalt huichelarij, gebrek aan ruggengraat en blindheid uit. De Europese staats- en regeringschefs zouden, in plaats van met de mond vol tanden te staan, de toestand van de christenen onder de islam tot uitgangspunt in hun gesprekken met moslims moeten nemen. Waarom hebben de regeringen van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en andere landen – landen die veel groter en rijker zijn dan Hongarije – niet hetzelfde gedaan als Hongarije? Waarom hebben ze de microfoons uitgeschakeld?

“Het lot van de oostelijke christenen en andere minderheden is de opmaat van ons eigen lot”, zei de voormalige Franse minister-president François Fillon onlangs. Of je het nu leuk vindt of niet, de “onliberale” Orbán heeft dat begrepen. Zijn linkse critici niet.

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Daniel Heiniger

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Giulio Meotti

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Nuttige idioten", "Religie van de vrede", "Weg met ons!", achterlijkheid, Afrika, Barbarisme, Censuur, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, cultuurrelativisme, Dhimmitude, Europa, EUSSR, gezond realisme, Hongarije, Hypocrisie, Islam, islam-collaboratie, islamappeasement, islamitische ideologie, islamofascisme, Islamofilie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, lafheid, Linkse Kerk, Midden-Oosten, Moslims, nieuw fascisme, onwetendheid, Pacifisme, political correctness, Rotzakken, Socialisten, Terrorisme, tolerantie/intolerantie, verloedering, Westen, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

3 reacties op Minister-president Viktor Orbán van Hongarije: Europa´s eenzame verdediger van vervolgde christenen

  1. koddebeier zegt:

    Chapeau Viktor Orbán, éénzaam aan de top met onder zich de vele EU landverraders.

    Geliked door 2 people

  2. karton zegt:

    De Hongaren mogen wel onvoorstelbaar blij zijn met deze president, een president die z’n land én bevolking NIET verkwanseld, zoals de meeste andere “leiders” in de EU-lidstaten onbeschaamd wél doen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s