“Eerst ik, dan de partij en dan – als er nog iets overblijft – het land”

Screenshot_4

De oude en nieuwe Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP, links) en de partijchef van de Oostenrijkse Groenen, Werner Kogler.

(Door: Michael van Laack – Vertaling: E.J. Bron)

Het is Sebastian Kurz weer gelukt om kanselier van Oostenrijk te worden. Daarvoor neemt hij zelfs op de koop toe dat nu de Groenen meeregeren in een land, dat deze grotendeels niet aan de macht wil zien. Een nieuwe vernedering van de volkswil.

philosophia perennis

Oostenrijk waagt een politieke spagaat. Er moet samengebracht worden, wat – als je het gezonde politieke mensenverstand inschakelt – bij elkaar hoort, wat net zo incompatibel is als de schoenen en de voeten van de zussen van Assepoester. Zo klinkt niet alleen het “grenzen en klimaat beschermen” vreemd in de oren van echte conservatieven en ware Groenen in heel Europa.

Reëel politiek gezien had de machtsgeile en altijd nog jonge kanselier echter in werkelijkheid nauwelijks een andere keuze. De SPÖ wil niet (en wel meer categorisch dan haar Duitse zusterpartij); de FPÖ moet zichzelf hergroeperen om eventueel weer toe te kunnen treden tot een regering; en in vreemde bondgenootschappen van drie partijen is in Oostenrijk in principe niemand geïnteresseerd.

In plaats van de wil van het volk. Handhaving van de status quo

Maar toch! Het wordt steeds duidelijker: het komt de regerenden er steeds minder op aan het aan hen door het kiezersvolk toevertrouwde land ook daadwerkelijk goed te regeren. Steeds vaker gaat het om de handhaving van de status quo, om de macht voor de zogenaamde of werkelijke volkspartijen in de meest verschillende landen van Europa. Anders is het nauwelijks te verklaren waarom een van de personen van een in principe nog duidelijk conservatievere partij dan haar “zusters” CDU/CSU met duidelijk linksere Groenen dan die bij ons een politiek huwelijk wil sluiten.

Verstandig is dat niet, “nood”zakelijk wellicht, om nieuwe verkiezingen te vermijden. Geenszins goed voor de verdere positieve en stabiele ontwikkeling van Oostenrijk. Zeer zeker echter een voorproefje van hetgeen ons en andere “democratieën” de komende jaren te wachten staat: regeringen, die in de eerste plaats gevormd worden om het politieke overleven van de eigen entourage veilig te stellen.

Eerst ik, dan de partij! En alleen als er dan nog ruimte over is voor politiek zinvolle zaken, het land!

Bron:
https://philosophia-perennis.com
Door: Michael van Laack

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Weg met ons!", belangenverstrengeling, christendemocraten, Groenen, Krankzinnigheid, Oostenrijk, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

5 reacties op “Eerst ik, dan de partij en dan – als er nog iets overblijft – het land”

 1. droevige mof zegt:

  Knipper naar rechts, sla links af en zeg dat je rechtdoor blijft gaan.

  Geliked door 5 people

 2. Pietersen zegt:

  Volkomen onbetrouwbaar zijn al die Christen Democraten partijen in heel Europa. Het CDA van Buma verkondigde in verkiezingstijd rechtse praatjes via deze kakkerlak die nu burgemeester van Leeuwarden is mogen worden.
  Jarenlang heeft ie met z’n stoere maar vrijblijvende praatjes de kiezers zand in de ogen gestrooid, nooit heeft hij ook maar één syllabe waar gemaakt, deze groene CDA-kameleon.

  Like

 3. Jean zegt:

  Mijn hele leven ben ik tegen elke vorm van geweld maar het politiek gespuis pleegt zoveel verraad dat men er gewelddadig van wordt.
  Hopelijk zullen in 2020 die verraders aan de galg hangen en zal die gewelddadige zwijnerij komende uit die grote zandbak verboden en verdreven worden zodat “veiligheid” komt iets waar onze grootouders resp ouders hun leven voor gegeven hebben 75 jaar geleden.

  Like

 4. bezorgde burger zegt:

  Niet helemaal mee eens.
  De FPÖ heeft het werkelijk verkloot ook al werd dit maar door een man veroorzaakt.
  Kürz heeft met de blauen veel bereikt en wil een strikte koers aanhouden aangaande veiligheid en immigratie.
  Heeft hier dan ook ministers voor geleverd.

  Dat veelal mensen uit steden (extreem) links stemmen en, in mijn ogen, compleet achterlijk zijn is een gegeven.
  Omdat de groenen ook gewonnen hebben zijn deze partijen aan elkaar veroordeeld, dit is democratie.

  In tegenstelling tot Nederland waar de grote overwinnaar koste wat het kost buitengesloten wordt, belachelijk en zie het resultaat….

  Enige oplossing om stedelingen wat verstand bij te brengen is beter onderwijs en voorlichting of een schuldenplafond zodat links geen cadeaus meer aan ze kan uitdelen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s