Regimewisseling in Bolivia: rechtse kandidaat wil nieuwe president worden

Screenshot_14

(Vertaling: E.J. Bron)

Ook Bolivia staat nu voor een rechts-populistische regimewisseling. Na het uit de macht zetten van de voormalige linkse president EVo Morales loopt nu de rechtse activist Luis Fernando Camacho zich warm voor de machtsovername bij de presidentsverkiezingen dit jaar. Hij ondertekende nu met zijn kandidaat voor het vicepresidentschap, Marco Pumari, een desbetreffende politieke overeenkomst.

Duits - Zuerst

In het document wordt er van uitgegaan dat de Bolivianen na de jongste ruzies een nieuwe staat onder het motto “God, Volk, Vaderland” zouden willen hebben.

Camacho is advocaat en aanvoerder van een burgerbeweging uit het economisch sterke departement Santa Cruz de la Sierra in het oosten van het land. Hij geldt als een van de organisatoren van de protesten, die uiteindelijk tot het aftreden van Morales leidden. Politieke waarnemers zien zich herinnerd aan de regeringsovername door de rechts-populistische kandidaat Bolsonaro in Brazilië in oktober 2018, die daar een einde maakte aan de regeringsperiode van de linkse Arbeiderspartij.

In november was de Boliviaanse president Morales onder druk van het leger afgetreden, nadat hij door de oppositie en internationale verkiezingswaarnemers werd beschuldigd van bedrog bij de presidentsverkiezingen op 20 oktober. Van doorslaggevende betekenis voor zijn val was echter wellicht de omstandigheid dat Morales begin november de strategische Joint-Venture-onderneming met een Duitse firma voor het winnen van lithium uit het zoutmeer Uyuni opzegde. Lithium geldt als de centrale grondstof van de toekomstige elektrische mobiliteit in de industrielanden. Morales vertrok na zijn aftreden eerst naar Mexico in exil, en vestigde zich daarna in Argentinië.

Een conservatieve interim-regering moet nu nieuwe verkiezingen organiseren.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Regimewisseling in Bolivia: rechtse kandidaat wil nieuwe president worden

 1. karton zegt:

  Wéér een links regime naar ’t kerkhof ? ’t Moet toch ook niet gekker worden !
  Plm. geheel zuid Amerika werd ooit “geregeerd” door links-denkenden; van geheel zuid Amerika bleef vervolgens maar heel weinig meer over : de bevolking werd alleen maar armer en armer, gevolg ? Opstanden, revoltes enz. De bevolking in de EUSSR ondergaat hetzelfde lot ! Over enige tijd zie ik Rutte, Merkel, Macron en nog een paar van de LINKS-michels op de vlucht slaan richting Antarctica , want rekenschap afleggen van hun minne daden zullen zij nooit doen.

  Like

 2. andre zegt:

  Als je naar de centen kijkt zie ik het toch weer anders want Morales zorgde voor economische opleving en de Duitse firma waar ze het hier over hebben had een deal van 7% voor Bolivia en de rest niet mee bemoeien. China had een aanbod gedaan van 51% voor Bolivia en 49% voor China maar ook meteen een batterij fabriek bouwen in Bolivia (toegevoegde waarde in arbeid). Morales koos natuurlijk voor de laatste optie met China. Goed voor de werkgelegenheid en Bolivia zelf. Dit is een artikel van Reuters begin februari 2019.

  https://www.reuters.com/article/us-bolivia-lithium-china-idUSKCN1PV2F7

  En dat is niet zo netjes van Trump die er met gestrekt been inging. Goud natuurlijk weg, poen natuurlijk weg en de Lithium wordt gewoon weer gejat. Trump ja Trump wat moet ik er van zeggen…..Bolivia zit weer terug in het stenen tijdperk dankzij Trump

  https://countercurrents.org/2019/11/china-bolivia-a-lithium-deal-no-more

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s