Trump waarschuwt Iran: aanvallen op 52 doelen denkbaar – in 1979 werden in Teheran 52 Amerikaanse diplomaten in gijzeling gehouden

Screenshot_54

Een billboard met een zwarte rouwband toont de geliquideerde Iraanse generaal Qassem Soleimani (links)  en de Iraanse paramilitaire chef Abu Mahdi al-Muhandis op 4 januari 2020 in een hoofdstraat van de Iraanse hoofdstad Teheran. 

(Vertaling: E.J. Bron)

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt de Iraanse leiding. De VS zouden 52 Iraanse doelen “heel snel en heel hard” aanvallen, mocht Iran Amerikaanse burgers of Amerikaanse installaties aanvallen. Met het getal 52 verwees Trump naar de Amerikaanse diplomaten, die vanaf eind 1979 meer dan een jaar lang  in de Amerikaanse ambassade in Teheran in gijzeling werden gehouden.

epoch times

Met het oog op de vergeldingsdreigingen van Teheran na de doelgerichte liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door een Amerikaanse drone heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn toon tegenover de Iraanse leiding verscherpt. DE VS zouden 52 Iraanse doelen “heel snel en heel hard” aanvallen, mocht Iran Amerikaanse burgers of Amerikaanse installaties aanvallen, schreef Trump zaterdag (plaatselijke tijd)  op Twitter. De VS zouden “geen dreigingen meer willen”.

Met het getal 52 verwees Trump naar de Amerikaanse diplomaten, die vanaf eind 1979 meer dan een jaar lang in de Amerikaanse ambassade in gijzeling werden gehouden. Enkele van de potentiële doelen zouden strategische zeer “belangrijk voor Iran” en belangrijk voor de “Iraanse cultuur” zijn, benadrukte de Amerikaanse president.

Op Twitter verdedigde Trump bovendien opnieuw de doelgerichte liquidatie van Soleimani vrijdag in de buurt van de luchthaven van Bagdad door een Amerikaanse drone. Soleimani was de leider van de Al-Quds-brigades van de gevreesde Iraanse Revolutionaire Gardes. Trump had Soleimani na de dodelijke aanval de wereldwijde “terrorist nummer 1” genoemd.

Hasched-al-Schaabi milities eisen de uitzetting van Amerikaanse troepen uit het land

In Bagdad namen zaterdag tienduizenden mensen, waaronder eveneens de Irakese minister-president Adel Abdel Mahdi, deel aan een rouwstoet voor Soleimani en de eveneens bij de Amerikaanse drone-aanval gedode Irakese militieleider Abu Mehdi al-Muhandis. Talrijke deelnemers eisten “wraak” en de “dood van Amerika”.

Als teken van een mogelijke vergelding sloegen volgens informatie uit veiligheidskringen zaterdagavond projectielen in de nabijheid van de Amerikaanse ambassade in Bagdad en een Irakees steunpunt in, waar Amerikaanse soldaten gestationeerd zijn. Het Irakese leger bevestigde beide aanvallen en verklaarde dat daarbij geen slachtoffers zouden zijn gevallen.

Weliswaar eiste eerst niemand de verantwoordelijkheid voor de aanvallen in de zwaarbeveiligde groene zone van de Irakese hoofdstad op, korte tijd later echter riepen de pro-Iraanse Hezbollah-brigades in Irak de Irakese troepen en veiligheidskrachten ertoe op zich te verwijderen van Amerikaanse soldaten op steunpunten in Irak. Dit bevel zou vanaf vandaag om 15.00 uur gelden. De afstand zou “minstens 1000 meter van Amerikaanse steunpunten” moeten bedragen.

Die tijd zou samenvallen met een zitting van het Irakese parlement. De Hasched-al-Schaabi milities, waartoe de Hezbollah-brigades behoren, eisen dat het parlement dan besluit om de Amerikaanse troepen het land uit te zetten.

Pompeo veroordeelt het ultimatum van Hezbollah

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, veroordeelde het ultimatum van de Hezbollah-brigades. Het leven van “Irakese patriotten” zou in gevaar zijn wanneer “het Iraanse regime de Irakese regering zou opdragen wat ze zou moeten doen”, twitterde Pompeo. “Het Irakese volk wil zich van het Iraanse juk bevrijden”, voegde de minister van Buitenlandse Zaken er aan toe.

Daarvoor had Pompeo de reactie van de Europeanen op de liquidatie van Soleiman bekritiseerd. De Britten, Fransen en Duitsers zouden moeten begrijpen dat de Amerikaanse aanval “ook levens in Europa heeft gered”. Na de liquidatie van Soleimani hadden meerdere westelijke staats- en regeringschefs voor een escalatie gewaarschuwd.

Duitsland schorst zijn opleidingsmissie op

Tegen de achtergrond van de gespannen situatie schorste het Duitse leger zijn opleidingsmissie in Irak tijdelijk op.

De Duitse regering wil echter vasthouden aan de strijd tegen de Jihadisten-militie Islamitische Staat (IS/ISIS). “Irak mag niet in chaos verzinken”, benadrukte minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) zaterdag na regeringsoverleg over de situatie in Irak.

Het Duitse leger wil in nauw overleg met de bondgenoten beslissen over een hervatting van de opleidingsmissie.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump, gezond realisme, Iran, islamofascisme, Terrorisme, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

3 reacties op Trump waarschuwt Iran: aanvallen op 52 doelen denkbaar – in 1979 werden in Teheran 52 Amerikaanse diplomaten in gijzeling gehouden

 1. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Het dreigement werkt wel bij de ayatollah’s want die beseffen heus wel dat Trump zijn dreigementen waar zal maken, het gevaar schuilt in de ontelbare groeperingen die er een mooie gelegenheid in zien hun organisatie naam en status te bezorgen.
  De narigheid is dat de regio onhandelbaar is, een tweede Vietnam dreigt, je kunt het niet winnen van een volk dat onderdrukt wil worden, of dat nou het communisme of de islam is.
  Het intellect spat niet bepaald uit islamitische samenlevingen.
  Het is niet alleen een achterlijke godsdienst zoals Pim Fortuyn zei, het is ook een achterlijke bevolking. Veel meer dan een achter hun kamelen en geiten aanhobbelende menigte is het niet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s