Een antwoord van een moeder met een tienerdochter die mee gaat betogen voor het KLIMAAT

Screenshot_91

Nadat onze dochter van vijftien tot tranen toe geroerd was door de toespraak van Gretha Thunberg gisteren, en kwaad werd op onze generatie “die al dertig jaar niets deed”, hebben we besloten om haar te helpen met het voorkomen van de door het meisje op tv aangekondigde “massale uitroeiing en het verdwijnen van hele ecosystemen”. We gaan onze dochter dus weer een toekomst geven. En de planeet vier graden afkoelen. Dat doen we als volgt:

Ze gaat voortaan op de fiets naar school, want wegbrengen met de auto kost brandstof. Natuurlijk wordt het straks winter en dan wil ze met de bus, maar zolang dat een dieselbus is, lijkt dat ons niet bevorderlijk voor het klimaat. Nu vraagt ze natuurlijk om een elektrische fiets, maar we hebben haar de verwoestingen aan de natuur laten zien ten gevolge van de lithiumwinning, dus het wordt gewoon trappen. Is goed voor haar, wij fietsten vroeger ook naar school.

Om alvast te wennen aan “het van het gas af moeten”, hebben we de radiator in haar kamer afgekoppeld. Het daalt er nu ‘s avonds tot twaalf graden, maar in de winter zou het weleens kunnen gaan vriezen. In dat geval hebben we beloofd dat ze een extra trui, muts, maillot en handschoenen krijgt.

Om dezelfde reden hebben we afgesproken dat ze voortaan alleen een koude douche neemt. Kleding wassen doet ze voortaan zelf, met het wasbord, want de wasmachine is nu eenmaal een stroomverbruiker en de wasdroger al helemáál. Dat kan natuurlijk niet meer.

Nu we het toch over de kleding hebben, die ze nu heeft is allemaal synthetisch, dus gemaakt van aardolie. Maandag brengen we daarom alles naar de kringloopwinkel. We hebben een ecologische winkel gevonden waar uitsluitend kleding wordt verkocht uit ongeverfd en ongebleekt linnen, wol en jute. We denken niet dat het haar mooi staat, zelfs dat ze uitgelachen gaat worden zo kleurloos en zonder BH, maar dat is wat ze ervoor over moet hebben… alles voor het klimaat. Katoen is uit den boze, dat komt uit verre landen en er worden bestrijdingsmiddelen voor gebruikt.

We zagen zojuist op haar Instagram dat ze best kwaad is geworden. Dit was de bedoeling niet. Maar straks om 19:00 zetten we de WiFi uit en die gaat pas morgen na het avondeten weer even aan. Op die manier sparen we elektriciteit, heeft ze geen last van elektrostress en is ze totaal geïsoleerd van de buitenwereld, zodat ze zich beter op haar huiswerk kan concentreren. Om elf uur ’s avonds halen we de stroom eraf, donker is dan echt donker. Dat scheelt een hoop CO2.

Ze gaat niet meer mee op wintersport. Ze gaat niet meer mee op welke vakantie dan ook, want onze vakantiebestemmingen zijn praktisch onbereikbaar met een fiets. Terug naar de CO2-uitstoot en voetafdruk van je overgrootouders betekent domweg dat je ook leeft zoals je overgrootouders en die hadden nooit vakantie en zelfs geen fiets.

Dan hebben we het nog niet over eten gehad. Geen CO2-afdruk betekent geen vlees, geen vis en geen gevogelte, maar ook geen vleesvervangers op basis van soja (dat groeit immers waar eerst regenwoud was) en ook geen geïmporteerd voedsel, want dat heeft een negatief ecologisch effect. En absoluut geen chocolade uit Afrika, geen koffie uit Zuid-Amerika en geen thee uit Azië.

Uitsluitend nog Nederlandse aardappelen, groenten en fruit dus en alleen van de koude grond, want kassen draaien op verwarmingsketels, CO2 en kunstlicht. Dat is slecht voor het klimaat. Brood kan nog, maar boter, melk en eieren, kaas en yoghurt, kwark en room komen van kippen en koeien en die stoten CO2 uit. Geen margarine en niks meer uit de frituurpan, want dat vet is palmolie uit plantages op Borneo waar eerst regenwoud groeide. Geen ijsjes in de zomer. Geen wijn. Geen frisdrank en geen bier, die belletjes zijn immers CO2. Ze wilde wat kilo’s kwijt, nou, dat gaat lukken.

Ook gaan we alle plastic uitbannen, want dat komt uit chemische fabrieken. Ook alles van staal en aluminium moet weg. Weleens gezien hoeveel energie zo’n hoogoven verbruikt of een aluminiumsmelterij? En ten slotte krijgt ze geen make-up, zeep, shampoo, crème, lotion, conditioner, tandpasta en medicijnen meer en het maandverband wordt van linnen. Net als vroeger.

Op die manier willen we de massa-extinctie en het verdwijnen van hele ecosystemen tegengaan. Voor haar. Zij gelooft er in.

Succes aan iedereen die mee volhardt in de boodschap!

Geplaatst door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Jean”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Een antwoord van een moeder met een tienerdochter die mee gaat betogen voor het KLIMAAT

 1. guusvelraeds zegt:

  Prima. Maar voor de extra stimulatie had je ook nog naast de CO2 uitstoot de stikstof uitstoot, de PFAS uitstoot, de fijnstof uitstoot en de preventie van toekomstige uitstoten die nog niet uitgevonden zijn kunnen opsommen.

  Geliked door 2 people

 2. Tineke zegt:

  Hilarisch……
  Die gaat wel een toontje lager zingen !

  Geliked door 4 people

 3. FerdinandK zegt:

  Dat is niet hetzelfde als het eerste VN klimaat meisje Severn Suzuki (Canada) in 1992, voor ogen had. Zie YouTube. Mogelijk lukt het met het tweede klimaat meisje beter.

  Like

 4. duinsnip zegt:

  Gecondoleerd met het verlies van je dochter.

  Geliked door 3 people

 5. bigljohn zegt:

  Ze kan beter naar een strenge kloosterorde gaan. Zomer en winter altijd hetzelfde gekleed in slechts EEN gewaad, en met de blote voeten in slippers. De hele dag bidden voor het klimaat en op zijn tijd zichzelf geselen. Er lopen meer gekken rond buiten de gekkenhuizen dan diegenen die er in zitten !

  Geliked door 5 people

 6. Nemesis zegt:

  Goed plan en ja ook hilarisch, wens je veel sterkte met een dolgedraaide, woedende dochter, die dan precies krijgt wat ze wil (niet echt natuurlijk) en succes om dit vol te houden en laten slagen.
  Heb in ieder geval een flinke lachbui gekregen,

  Maar we willen natuurlijk wel heel graag updates ! 😀

  Geliked door 5 people

  • guusvelraeds zegt:

   Hier wordt met kleine stapjes over bericht maar nog lang niet op de voorpagina. De grootste veroorzaker is 15 jaar onafgebroken groen beleid waarbij men geen onderhoud meer deed aan de bossen omdat het holle begrip diversiteit de slogan was. Dan te bedenken dat de Aboriginels al preventief deden branden. Toen Cook lang de kust voer schreef hij in zijn logboek (1640) dat hij overdag grote pluimen rook zag langs de kust en gedurende de nacht een gloed van vuur.

   Geliked door 1 persoon

 7. guusvelraeds zegt:

  Inderdaad ze hebben er nog een gehad. Niemand die hier nog weet van heeft. Maar eerlijk die Susuki komt een stuk prettiger over zowel inhoudelijk als visueel dan de gemankeerde Greta. Greta kan er ook niets aan doen maar ze zullen gedacht hebben laten we omwille van de diversiteit maar een mentaal gehandicapte nemen.

  Like

 8. henk verhoef zegt:

  wat een mooi verhaal als je half/heel bezopen ben met een glas in je hand op nieuw jaar receptie
  Maar zoals we allemaal weten -0- NEDERLANDSE vaders en dochters en moeders == en de grote bek van de nauwelijks opgevoede dochter– laat me niet lachen
  Ze krijgt alles in haar vaak te dikke reet geschoven

  leugenaar/opschepper/dronke droppie

  Geliked door 1 persoon

 9. Richard zegt:

  En er nog een werkvakantie naar Congo aan vast knopen.
  Mag ze zelf de grondstoffen voor haar mobieltje bijelkaar scharrelen.
  En daarna in een fabriek in China assembleren.

  Like

 10. kampersrene zegt:

  en daarna naar de kliniek om te herstellen van een zware hersenstoornis

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s