Canadese provincies zetten in op mini atoomcentrales

Screenshot_119

(Vertaling: E.J. Bron)

“Small Modular Reactors” in New Brunswick, Ontario en Saskatchewan

Ook in Canada is het winnen van energie een thema. Maar anders dan in Duitsland, waar zich een anti-atoomhysterie heeft uitgebreid, staat men in het qua oppervlakte op één na grootste land van de wereld open tegenover kernenergie. Mini atoomcentrales (foto) moeten de energie in New Brunswick, Ontario en Saskatchewan leveren.

Die Freie Welt

De kernenergietechnologie is richtinggevend voor de toekomst. Dat bewijst nu uitgerekend Canada, het door minister-president Trudeau – een vooral door linksen en Groenen als politieke wereldredder beschouwd – geregeerde land. Het voor energiezaken verantwoordelijke ministerie Natural Resources Canada (NRCan) heeft in 2018 het zogenoemde Small Modular Reactors Program (SMR) – kleine kerncentrales – neergelegd, dat concreet tot doel heeft om nieuwe kernreactors te ontwikkelen en in te zetten.

Deze kleine kerncentrales zouden volgens het ministerie de “volgende golf nucleaire innovatie” zijn. Hun grote voordeel is de doelmatige bouw op de desbetreffende plekken. Zo kunnen meerdere SMR´s bijvoorbeeld de miljoenenmetropool Toronto met zijn drie miljoen inwoners van stroom voorzien, terwijl in het dunbevolkte Saskatchewan één enkele kerncentrale zou volstaan voor de volledige stroomvoorziening.

Veel van de SMR´s, aldus het rapport van het ministerie, zouden zo klein zijn dat ze in een sporthal zouden passen. Ze kunnen voor de autonome stroomvoorziening van verafgelegen vissersdorpen zorgen en zodoende de kosten besparen voor de installatie van honderden kilometers lange stroomleidingen.

Screenshot_120Afhankelijk van de grootte van de reactor moet het prestatievermogen tussen de 30 Megawatt en 300 Megawatt liggen, afhankelijk van de behoefte. Omdat de bouw dient te geschieden volgens een soort bouwdoosprincipe, zijn de kosten voor de montage extreem laag. Een deel van de installaties is ook ondergronds te bouwen, wat ze veiliger moet maken tegen natuurcatastrofes. Op grond van de geringe grootte van de reactors is het radioactieve afval eveneens beduidend minder dan bij gebruikelijke kernenergiecentrales. En: de levensduur van de nieuwe generatie brandstofelementen zal veel langer zijn dan die van de tot nu toe bekende kerncentrales.

Vooral Saskatchewan is zeer geïnteresseerd in deze SMR. Daar wordt de stroom op dit moment nog voor meer dan de helft met steenkolen opgewekt.

Bron:
www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ej.bron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Canada, gezond realisme. Bookmark de permalink .

7 reacties op Canadese provincies zetten in op mini atoomcentrales

 1. Klaas zegt:

  +++

  +++++

  Like

 2. koosv8 zegt:

  Wie had van de LINKSE Kliek hier in Nederland gedacht dat Trudeau het op deze wijze zou aanpakken, Jesse moet toch wel in shock zijn, mag ik hopen.

  Like

 3. Pingback: Canadese provincies zetten in op mini atoomcentrales — E.J. Bron | AnnoZijlstra Blog

 4. Blaffertje zegt:

  Prachtig.
  Dat zou ik ook hier in Nederland graag zien, maar hier gooien ze liever geld over de balk voor geldverslindende energietransitie wat geen flikker helpt.

  Zonnepanelen; in de zomer leveren ze veel stroom op en laten ze transformatorhuisjes in de brand vliegen en overbelasten ze het transport netwerk voor elektriciteit en in de winter la;s mensen het meeste stroom nodig hebben leveren die krengen niet en moet je alsnog grijze stroom gebruiken, je moet je dak op om ze sneeuwvrij te maken an maandelijks schoonmaken anders loopt de opbrengst terug.

  Warmtepomp; een ouderwets CV ketel kan de watertemperatuur max. opstoken tot 80 graden de warmtepomp maar tot max. 50 graden. Als je al niet gek word van het constante gebrom van 45/50 DB wat 24 uur per dag door gaat moet je ook neg eens hopen dat het buiten iet kouder word dan 7 graden anders zit je te verrekken in huis. (Even ter vergelijking, een draaiende wasmachine produceert zo’n 45 DB, maar dat duurt maar een paar uur en de warmtepomp gaat 24/7 door)

  Warmtenet; grondwater oppompen van zo’n 12 graden wat word opgestookt met olie en gas tot 80 graden en dan een blok huizen mag verwarmen. Een deskundige vertelde mij dat je na ca. 40 jaar rendement krijgt, nou dan ben ik er niet meer en het zou betekenen dat ik de kosten van het project dan zou hebben betaald eer het rendement geeft.

  Windturbines; productie proces is zeer schadelijk voor mens en milieu en er is niet een constante hoeveelheid wind en daardoor niet een garantie dat die krengen dat kunnen leveren wat ze moeten leveren. Voeg daarbij het foeilelijke aangezicht, de gezondheidsproblemen die men ervaart door de constante trillingen (verdikte wanden van bloedvaten, hoge bloeddruk, verhoogde kans op hartinfarcten en hersenbloedingen)
  Enz,, enz., enz.,

  Ze zijn hardstikke gek.

  Like

 5. Drs.E.N.Schilder zegt:

  Dan hoop ik dat ze goed beschermd worden want zo heeft de vijand geen kernwapens meer nodig… een zelfmoord vestje of raket zijn dan al voldoende voor de ‘heilige’ missie van haat en overheersing.

  Like

 6. Jan zegt:

  Indianen op oorlogspad, bijgestaan door regressieven, Trudeau traditioneel nergens te bekennen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s