Duitsland en de EU zonder invloed in Iran-crisis

Screenshot_103

(Vertaling: E.J. Bron)

Oproep tot de-escalatie alleen maar oud papier

Duitsland, Frankrijk en andere EU-landen proberen wanhopig om in de Iran-crisis op een bepaalde manier diplomatiek van betekenis te lijken met hun gemeenschappelijke verklaringen en oproepen. In werkelijkheid echter zitten ze in deze crisis in het gunstigste geval aan de kindertafel.

Die Freie Welt

De beslissing over hoe het verder zal gaan in de Iran-crisis, worden in Moskou, Teheran en Washington genomen. Eventueel zou deze crisis de komst van China in de globale veiligheidspolitiek kunnen vormen. Enkele dagen geleden hadden schepen van de Chinese, Iraanse en Russische marine gezamenlijke oefeningen in de Straat van Hormuz gehouden.

Duitsland en de EU zouden zo vreselijk graag in deze crisis diplomatiek van betekenis willen lijken. In feite echter interesseert niemand zich voor de wanhopige inspanningen van een Merkel of een Maas. Zo heeft de Midden-Oostendeskundige Wilfried Buchta in een artikel in de “Welt” een vernietigend oordeel – Diens aankondigingen bij de Verenigde Naties en in Brussel dat men initiatieven zou willen ontplooien ter de-escalatie, zouden “veelmeer leeg geklets en politieke overdreven bedrijvigheid” zijn. De enige Iraanse politicus die voor een vertegenwoordiger van de EU te spreken was, was minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zariff. Maar volgens de deskundige heeft die geen werkelijke macht in het politieke systeem van de Islamitische Republiek.

De “groten”, in de eerste plaats Rusland en de VS, evenals Iran, interesseert het geen zier wat Duitsland en de EU proberen te melden. In de Jemen-crisis stelde de EU zich niet duidelijk op tegenover Iran en bleef bij maatregelen m.b.t. het scheepvaartverkeer in de Straat van Hormuz bijna opvallend op de achtergrond. Dat zijn de strategen in de VS niet vergeten.

Merkel en de andere EU-staatschefs hebben zichzelf al jaren geleden tegenover Rusland gediskwalificeerd. Toen het rondom de Oekraïne-crisis tijd voor gesprekken met Rusland geweest zou zijn, gaf men van de kant van Duitsland en de EU de voorkeur aan sancties. Dat nu de gespreksbereidheid van de Russen in de actuele crisis bijna nul is, zou echt niemand moeten verbazen.

En in Iran neemt men het de EU nog steeds kwalijk dat de garantieverklaring dat de VS duurzaam in het in 2015 gesloten atoomakkoord zouden blijven, al in 2018 nietig werd. Wat betreft Teheran is dat een niet meer goed te maken woordbreuk.

Bron:
www.freiewelt.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EUSSR, Iran, Naïviteit, praatjesmakers, Rusland, VS. Bookmark de permalink .

7 reacties op Duitsland en de EU zonder invloed in Iran-crisis

 1. BigLJohn zegt:

  Trump had het heel goed begrepen. De beste verdediging is de aanval. Maar kom daarvoor niet bij de E.U. Die zouden nog vriendjes willen worden met Iran, omdat ze in hun broek schijten, bang als ze zijn om een A-bom van Iran op hun kop te gaan krijgen. En angst is een slechte raadgever, want daardoor krijgt een kwaadwillende juist alle macht over je, kan je daardoor op de knieen krijgen !

  Geliked door 2 people

 2. Jean zegt:

  Die EU leeglopers en die troela uit Duitsland met die onderontwikkelde uit Frankrijk horen zelfs niet thuis aan een kindertafel maar enkel in een zandbak zonder afdak.

  Geliked door 2 people

 3. Peter zegt:

  Kijk naar wat ze hebben aangesteld in Brussel na het verdwijnen van onze zuiplap,Clowns ,zoals Timmerfrans en Ursula von der Leyen,een lichtgewicht in defensie ,wat moet je daarmee als de pleuris werkelijk uitbreekt ,dat weten Putin en Trump als geen ander .
  Transgenders en de weerberichten daar liggen ze van wakker in Brussel ,toevallig 12 graden in december ,kijk daar kunnen ze wat mee ,nou dat was 50 jaar geleden ook al zo,alleen heeft het merendeel last van een korte termijn geheugen ,en daar speelt men op in .

  Geliked door 2 people

 4. Orelius zegt:

  Met zulke leiders staan we voor lul voor heel de wereld. De eu wordt nergens meer serieus genomen. Heb de toespraak van president Trump gezien , geweldig . Maar ik dacht wie gaat zoiets bij ons doen . Wij hebben een psychopaat in Duitsland en een Macronnetje met zijn oma uit Frankrijk.. Een grote giller dus , want die worden nergens serieus genomen en uitgelachen. Wij hebben totaal geen leiders in Europa . Ze zijn stiekem , gemeen , en angstig. Als ze ballen hadden dan zouden ze Amerika en Israel niet zo afvallen . Onderkruipers lafaards angsthazen en moslim likkers dat zijn het . Bbbhhhaaaaaaaaaa. Laat er een grote poep op.

  Like

 5. guusvelraeds zegt:

  De EU heeft de handenvol met klimaat problemen. Deze op lossen is van ander caliber dan het gespeel met drones. Het is maar dat je weet waar je prioriteiten liggen. Mensen die een wicht van 16 uitnodigen om te spreken in het parlement kun je echt niet serieus nemen als het om realitische problemen gaat.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Dat lijkt toch enigszins kort door de bocht, Europa grenst aan het Midden-Oosten, raketten vanuit Iran halen Europa met het grootste gemak en reken er maar op dat ze er daar een paar van hebben.
  Europa is maar al te vaak het slagveld van de wereld gebleken, zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog zijn voor het belangrijkste deel in Europa uitgevochten.
  Daarbij hebben nagenoeg alle Europese landen hun defensie kapot bezuinigd, pas sinds het aantreden van Trump zijn ze mondjesmaat bezig dat te herstellen maar dat gaat uitermate traag.
  Kijk naar Nederland; tanks moeten we leasen van Duitsland, de luchtmacht kan hooguit de helft van haar materieel inzetten door de andere helft te kannibaliseren, de marine hoeft nog net niet te roeien en de landmacht heeft geen kogels, nee dat gaat helemaal goed, laten we lekker een grote broek aantrekken ! En Frankrijk en Duitsland staan er niet veel beter voor.

  Like

 7. Bert zegt:

  Grappig om te zien hoe ook onze minister Stef Blok vandeweek op zijn Twitter de aanval van de Amerikanen op een stuk tuigh veroordeelt en oproept de gemoederen te bedaren. Er waren maar liefst 96 mensen die op zijn bericht reageerden. Denkt deze man nou echt dat het de grote spelers ook maar 1 reedt interesseert wat hij of Nederland ergens van vindt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s