Langer straffen werkt prima!

Screenshot_128

(Door: H. Numan)

U weet het zo onderhand wel: straffen helpt niet. Worden ze alleen maar slechter van. Progressieve mensen gooien je dood met die mantra. Meestal met als voorbeeld Engelse zakkenrollers in de 17e eeuw die tijdens de executie van een van hun collega’s de zakken van het publiek rolden. Da’s een nogal onhandig voorbeeld. De tijden waren heel anders. Er was geen politie. Justitie was enorm corrupt. Straffen waren inderdaad draconisch, en die hielpen niet echt. Dus … straffen werkt niet. Zie je wel!

Kwestie van benadrukken wat je uitkomt en negeren wat je tegenspreekt. Laten we eerst beginnen met de pakkans. Alles staat of valt met de pakkans. In Japan is de pakkans rond de 90%. Je kan dan ook bij nacht en ontij overal rondlopen, en de Japanse politie doet dienst zonder vuurwapens. Die hebben ze bijna nooit nodig. Onze politie doet dienst in kogelwerende vesten en is zwaar bewapend. Ze krijgt binnenkort meer wapens, en tasers, en meer bevoegdheden. Maar de pakkans… die is minder dan 10%. Zou dat er mee te maken hebben dat u eigenlijk gewapend over straat moet gaan? Nou, wel degelijk.

Mensen begaan overtredingen en misdrijven om verschillende redenen. Als je thuiskomt en je treft je  vrouw in bed aan met een andere man, dan kan ik me begrijpen dat je compleet door het lint gaat. Alleen masochistische linkse kweeën vragen dan beleefd aan hun vrouw of ze misschien wat glijmiddel of een bosje bloemen nodig hebben. Een meer normale man (of vrouw, andersom komt net zo goed voor) kijkt dan niet naar de consequenties en slaat een of beiden dood. Of daar de doodstraf op staat of niet. Maakt niets uit.

Ander voorbeeld zijn ernstige verkeersovertredingen. Als we opzet even buiten beschouwing laten, dan is het goed mogelijk dat je een verkeersfout maakt met enorme consequenties. Ook daar helpen draconische straffen niet. Er zijn ook zaken waarvan je weet dat je het niet moet doen, maar toch doet. Zoals je telefoon gebruiken tijdens het rijden. Draconische straffen staan daar op; een melkkoe van het CIB. Het is geen onwil, maar een bijna natuurlijke reactie – die terecht streng verboden is.

Er zijn heel veel misdrijven waar zware straffen wél prima werken. De overgrote meerderheid, eigenlijk. Zwartrijden en winkeldiefstal worden grotendeels gedaan uit winstoogmerk. Mensen rijden zwart, omdat het goedkoper is. Toen ik in dienst zat, ergerde ik me wild aan de enorme aantallen zwartrijders in de tram. Controle (pakkans!)  was er nauwelijks in die tijd. Soms had ik het gevoel de enige passagier te zijn die zijn kaartje netjes betaalde. Hoge boetes en celstraf in combinatie met strenge controles stoppen zwartrijden vrijwel volledig. Maar dat kost geld. Die controleurs kunnen dat nu eenmaal niet als vrijwilligers doen.

Even zo goed is een controleur op de bus of tram sociaal een goed idee. Het geeft het publiek een veiliger gevoel onderweg. Zwartrijders blijven weg. En niet geheel toevallig zijn dat meestal ook de mensen die zich nogal asociaal gedragen. Dat gaat hand in hand samen. Die conducteurs bieden ook een stukje service, je kan ze de weg vragen bijvoorbeeld. Maar dat is iets dat vrijwel altijd buiten beeld blijft in een kosten-baten analyse. Want we willen het liefst niet alleen de conducteur, maar ook de chauffeur vervangen door een automaat.

Weet u wat er op fietsendiefstal staat? Drie jaar gevangenisstraf (gekwalificeerde diefstal, zoek maar op). In de jaren 50 kreeg u dat beslist. Dat maximum staat er nog steeds op. Alleen loopt u een grote kans om die 3 jaar bak zelf te krijgen als u aangifte doet en een rechtszaak eist dan de dief. Zo ver zijn we al gezonken. Kwam fietsendiefstal voor in de jaren 50? Ja, natuurlijk. Maar lang zoveel niet als nu. Dat heeft en met de pakkans en met de bestraffing te maken. Als u zeker weet dat u ongestraft een fiets kan jatten, en in het onwaarschijnlijke geval dat u betrapt wordt er met een vermaning van af komt, wat houdt u dan tegen? Alleen uw fatsoen, eigenlijk.

Zo zijn er heel wat overtredingen en misdrijven waar strenge straffen prima afschrikwekkend werken. Als je weet dat je voor het mishandelen (onheus aanraken, bijvoorbeeld) van een hulpverlener tenminste 6 maanden de gevangenis indraait, ongeacht de omstandigheden, en meestal flink langer, laat je het wel uit je hoofd. Niet altijd, en niet iedereen. Maar die mensen zonder zelfbeheersing zijn dan lang uit de roulatie en dat is mooi meegenomen. Neem maar van mij aan dat activistische studentjes opeens heel wat minder gewelddadig de politie gaan provoceren als ze de zekerheid hebben op +6 maanden gevangenis, een strafblad en verwijdering uit hun opleiding. Precies hetzelfde geldt voor irritante bontkraagjes. Oh, dat werkt statusverhogend voor dat soort knapen? In dat geval krijgen ze een hele hoge status. De volgende keer nòg meer status en een langere gevangenisstraf. Prima toch? Het kwaad straft dan zichzelf, lijkt me. Met net zo veel status als je maar wilt.

Als verkrachters en kindermishandelaars op z’n ergst in een luxe gesticht geplaatst worden met net zo veel porno als ze willen, tv op de kamer en een aardige cipier (m/v) die ze desgewenst seksueel ter wille is, waarom zouden die mensen zich dan inhouden? Natuurlijk, er zullen er altijd een paar blijven die het niet kunnen laten, al zou je hun gevalletje in een notenkraker stoppen. Maar die zieke figuren zitten dan voor vele jaren achter tralies. Dat geeft u en uw kinderen de gelegenheid om bij te komen en het leven op te pakken. Als je zo ziek bent als babyverkrachter Robert Mikelsons (Hofnarretje-affaire) moet je permanent uit de samenleving verwijderd worden. Hoe dan ook. Over dat verknipte figuur: ook hier maakte hij van de gelegenheid gebruik. Zijn pakkans was zo gering dat hij geen enkele motivatie had om zich te beheersen. De gelegenheid maakt de dief, zegt het oude spreekwoord. Of in dit geval iets veel ergers.

Er gaan binnenkort een hoop domme Hollands-mohammedaanse geitjes teruggehaald worden uit Syrië. “Moeten we begrip voor hebben.” Nee, dat moeten we niet. Die domme geiten moeten er begrip voor hebben dat ze nu geen Nederlandse meer zijn. Daar hebben ze zelf willens en wetens voor gekozen. Het is misschien stoer om het advies van je ouders, familie en vrienden achteloos te negeren, je moet dan wel leven met de consequenties. Of niet, want in Syrië zijn ze niet moeilijk met de doodstraf. Alleen is dat ons probleem niet. Dat is het nooit geweest ook. Het is hun eigen probleem.

“Maar gevangenissen zijn heel erg duur.” Je krijgt dan een prachtige berekening onder ogen waarin het vasthouden van een gedetineerde een vermogen kost. Het is efficiënter of goedkoper om ze… niet te bestraffen. Want daar komt het vrijwel altijd op neer. “Je kunt ze nooit stoppen”. Zekers, zolang de meesten maar gestopt worden. Zo lang mogelijk. “Ze zijn ziek en moeten behandeld worden.” In de meeste gevallen is hun ziekte bijna altijd aanstelleritus, of het machosyndroom. De behandeling kan plaats vinden achter tralies. De tijd is een hele goede heelmeester.

Waarom worden er tegenwoordig zo ongelofelijk veel vormfouten gemaakt en zijn de straffen bijna altijd fop-strafjes? Omdat een groot deel van onze befjes zelf activistische studentjes waren. Met hun mond belijden ze solidariteit en mededogen met de verdrukten en armen uit de samenleving. Met de mond, want verder moet het natuurlijk niet gaan. Dat blijkt wel uit de nu vele meedogenloze straffen die opgelegd worden wegens “haatmisdrijven”. Leg een plakje ham voor een moskee en u gaat zonder pardon tenminste een half jaar achter tralies. Met net zoveel gemak een jaar of langer. Opeens is er niets meer over van dat mededogen, solidariteit en begrip.

Nu wil het geval dat nou net in de door hun geprezen heilstaten draconische straffen heel normaal zijn. Ik heb het Wetboek van Strafrecht van Noord-Korea, Laos en Cuba niet bij de hand, maar u kunt van mij aannemen dat het stelen van een reepje chocola niet met een vermaning of taakstraf wordt afgedaan.

Het allereerste wat ik tijdens rechts- en wetskennis leerde, is dat recht nooit alles omvattend is of kan zijn. Je kan alles wat je maar kan bedenken in regels zetten, die regels moeten op vrijwillige basis nageleefd worden. Je kan het niet afdwingen, enkel de meest opvallende en/of ergste overtreders bestraffen. Zolang de meeste mensen zich aan de wet houden, is de wet na te leven.

Maar dat werkt net zo goed andersom. Je kunt net zulke draconische wetten maken als je maar wilt, minimumstraffen en nog veel meer. Zolang rechters en officieren ze niet willen toepassen zijn het zinloze straffen. Ze kunnen het wel, maar ze willen het niet. En daar valt best wat aan te doen. Dan moet u richting Venlo kijken, want in dit geval is het Forum voor Democratie niet waar u moet zijn.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bananenmonarchie Nederland, Criminaliteit, gezond realisme, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk. Bookmark de permalink .

9 reacties op Langer straffen werkt prima!

 1. Hovawart zegt:

  Waarom de criminelen blijven vertroetelen? laat ze maar 12-uur per dag zwaar fysiek werk verrichten, zonder vergoeding, pensioenopbouw of doorbetaalde uitkeringen, in plaats van er een buurthuis van te maken, en geef ze maaltijden waarvan men verplicht de helft moet afstaan aan de Staat, als een soort bijdrage aan de gemeenschap…..(belasting zo u wilt)…….dat zal ze leren!
  Nederland, Luilekkerland……..Ammehoela!

  Geliked door 2 people

 2. Tijl Uylenspiegel zegt:

  De laatste tijd is het helemaal bon ton om te roepen dat in Nederland in vergelijking met de ons omringende landen de strengste straffen worden gegeven.
  Dat lijkt op zijn minst onaannemelijk tenzij je verkeersboetes meerekent, nog even en je krijgt voor moord met voorbedachte rade 14 dagen met aftrek van voorarrest !
  En gisteren was nog even in het Nieuws dat de agressie binnen de gevangenis afneemt naarmate de gevangenen (nog) meer vrijheid krijgen.
  Ik zal het sterker vertellen, als je iedereen vrijlaat is er helemaal geen agressie meer in de gevangenissen, sterker nog dan kun je ze allemaal sluiten.
  We hoeven geen Papillonachtige gevangenissen te hebben, maar een strakker regime daar is niks mis mee, tenslotte hebben we het wel over gestraften.
  Het jeugdstrafrecht is helemaal verworden tot een wassen neus, wat is er mis met heropvoedingskampen of tuchtscholen ?

  Geliked door 2 people

 3. Stef zegt:

  Vooraleer de zak weer op orde te krijgen moeten we alle getinte en donkeren met een criminele hobby met de gehele familie tot in de derde graad het land uitzetten als ongewenst.
  Daarna kunnen we de echte nederlanders die ook crimineel zijn eens goed onder de loep nemen en gepast straffen.
  Ook het woning, politie en justitietekort wordt er meteen mee opgelost.

  Geliked door 2 people

 4. koddebeier zegt:

  Een verstandig mens stemt PVV !

  Geliked door 2 people

 5. Rensk. zegt:

  Straffen is niet meer van deze tijd. Foeigesprekken en pedagogische gesprekjes met grote criminelen is booming. Vraag me af wat ze verder nog op de politieschool aan sociale dienstverlening aan misdadigers leren. Moet nog denken aan die politieman die een knockoutslag kreeg van een turk uit een trouwstoet. Ik vind die man meer een christelijk wezen, die zn andere wang ook zat aan te bieden. (dat maakte ik op uit de manier waarover hij over dit voorval sprak) Zoooooooooo lief en zo ontzettend aaaaaaaaaaaaaardiggggg Petje af voor deze politiemeneer in de Westerse oogjes, die geen instinct meer hebben wat kwaad betreft. Hoe liever de politie hoe beter. Welvaart maakt mensen uitermate zwak. Klaargestoomd voor het kwaad. Begreep direct waarom die turkse bokito´s respectloos met politie omgaan. Ze zijn daar anders gewend.

  Geliked door 2 people

 6. Jules Vismale zegt:

  Tijdens de Franse Revolutie kon het zelfs levensgevaarlijk zijn om vandalisme te plegen, mensen aan te randen, het verheerlijken van vijandige systemen of als je uit de gevangenis kwam om daar uit te roepen dat je voor het koningschap was!
  Zo kreeg een 18-jarige tiener, Jean Baptiste Henry, die ooit een vrijheidsboom omzaagde, op 6 september 1793 prompt een enkele reis naar de guillotine toe en een zekere Jean Julien, die na het uitzitten van een gevangenisstraf weer werd vrijgelaten, en uitriep “Leve het koningschap!” werd op zijn beurt ter dood veroordeeld en de 37-jarige wijnmaker François Bertrand werd eveneens op 15 mie 1793 naar de guillotine gestuurd omdat hij zure wijn produceerde waarmee hij de bevolking zou hebben vergiftigd!
  Als de ontspoorde jeugd in die tijd met wapens hadden rondgelopen, waaronder met lange messen, waren ze vast allemaal een kopje kleiner gemaakt met een mes van 40 kilo zwaar dat tussen twee palen van 5 meter hoog naar benden werd gegooid daar deze figuren namelijk als vijanden van de Franse Republiek werden beschouwd! Want onze huidige linkse rechters zijn nog onschuldige baby’s vergeleken met de bloedrechters uit de Franse Revolutie die duizenden Fransen ter dood hebben veroordeeld!

  Geliked door 1 persoon

 7. Henk Azie zegt:

  Justitie is de weg kwijt. Iemand die de mensenrechten van zijn naaste ontneemt moet dan ook zijn eigen rechten ontnomen worden. Een gevangenis is een hogeschool voor de misdaad. Iemand die een misdaad begaat moet opgesloten worden ter bescherming van de samenleving. Ongeacht of hij wel of niet verward is. Voor een herhaling van misdaad moet de straf verdubbeld worden. Eenzame opsluiting zonder bezoek en verlof is de effectieve oplossing voor misdaad bestrijding.
  Pieter Baan kan gesloten worden, sinds er psychiaters en psychologen zijn lopen er meer gekken buiten dan binnen een inrichting. De samenleving heeft het recht hiertegen beschermd te worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s