Irak, Iran, Trump en de grap rond een eeuwenoud conflict

Screenshot_155

(Door: Arnold Karskens)

In de nauwe straten van een stad in het Midden-Oosten ontstond ooit een enorme verkeersopstopping. Een man liep de wachtenden tegemoet en zei tegen een ezeldrijver: ‘Verderop zijn onze leider en bevriende buitenlandse strijdkrachten in handen gevallen van de vijand. Die eist nu geld, anders steken ze hen in brand. Wilt u ook wat bijdragen?’

‘Tuurlijk,’ zegt de ezeldrijver, ‘we moeten dit probleem snel oplossen. Wat geeft de gemiddelde man voor onze geliefde aanvoerder en zijn buitenlandse hulp?’

De man: ‘Oh, één of twee liter benzine.’

Deze metafoor, in talloze grappen gehanteerd, sluit naadloos aan bij de huidige crisis in het Midden-Oosten, waarbij Iraanse ayatollahs aan de ene zijde en de Amerikaanse president Donald Trump aan de andere zijde elkaars ballen kietelen. Ja, kietelen. Want ook al werd de Iraanse generaal Soleimani bij een raketaanval op 3 januari 2020 in de Irakese hoofdstad Bagdad versnipperd, het blijft een exercise in futility.

Lees verder>>>
Ongehoord Nederland

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Irak, Iran, Trump en de grap rond een eeuwenoud conflict

 1. bobzelf zegt:

  ook wel ”””COLLATERAL DAMAGE ”” genoemd !!!!

  saddam hoessein ,,,,,,,,,,, khadaffi ,,,,,,,,, , het maakt ze geen flikker uit !!

  wij komen onze democratie effe brengen , nemen tegelijk even Uw goud, olie
  en heroine velden in beslag
  EN MOCHT U WILLEN VECHTEN, ONZE WAPENS LEVEREN WE SNEL EN NIET TE DUUR.

  je moet toch wat als beschermer van de wereld, !!

  WAT EEN VRESELIJK KUTLAND

  YOU NAAIT HET STATES OF AMERICA

  Like

 2. Johan zegt:

  Karskens beklaagt zich erover, dat de NOS het ‘moord’ vindt, wanneer Soleimani en kompanen gedood worden. Maar wat is het anders dan moord ?
  Er was geen mandaat van de VN, de VS is niet in oorlog met Iran.
  Wat is het dan ? Denk eens na !
  Stel dat bijvoorbeeld minister president Rutte opgeblazen wordt door de VS strijdkrachten,
  omdat Nederland iets doet, wat de VS onwelgevallig is. Wat dan ? Is dat dan ook in orde ?
  De VS heeft hier overduidelijk illegaal en crimineel gehandeld en doet waar ze zin in hebben.

  Volgens Karskens : <<>>

  Bij mijn weten vielen de Amerikanen Irak binnen omdat Saddam Hussein kernwapens had.
  Met honderdduizenden onnodige doden tot gevolg. Het is onjuist, dat men ze in Irak als bevrijders zag. Verder was het een leugen, dat er kernwapens waren.

  <<>>
  Dat is echter volkomen logisch. Stel dat Amerikaanse troepen in ons land plotseling zomaar een hoge buitenlandse politicus zouden “elimineren” met een drone raket? Met al die rommel op straat : Hoe zou Nederland reageren ten aanzien van de Amerikanen ?
  “Eruit”,zou de eerste reactie zijn !

  Karskens zegt : <<>>
  Dit is de enige heldere conclusie van het artikel. Het Midden-Oosten is een wespennest. Iedereen die daar zijn hand in steekt, wordt alleen maar gestoken. Blijf er dus weg. Dat is het beste.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Johan.
   Je ziet het niet helemaal helder beste kerel.
   De omschrijving “moord” heeft in de NOS-uitzending een politieke lading.
   De omschrijving “uitschakelen of uitgeschakeld” had hier een neutrale lading gehad net als het benoemen van “dood of gedood”.
   De NOS is hier dus op onzuivere wijze bezig haar kijkers politiek te beïnvloeden.
   Dat belichtte Karskens.
   ’n Mandaat van de VN of ’n officiële oorlogssituatie bieden bovendien net zo min ’n officieel algemeen excuus om iedereen links en rechts maar overhoop te schieten.
   Bovendien heeft de VS Soleimani niet “plotseling en zomaar” gedood omdat Iran “Iets” verkeerd had gedaan.

   Vooraan toch wat beter nadenken alvorens onzin te debiteren.

   Like

  • bobzelf zegt:

   nou moet ik zeggen ,,,,,,, dat als iemand ,,,,,
   wie dan ook ,,,,
   links ,,,, rechts ,,, recht door de midden ,,,,,,,
   RUTTE OPBLAAST ????
   ER EEN GOLF VAN VERLICHTING DOOR NEDERLAND ZAL GAAN

   OME BOB VOOROP , EN IK ZEG NIET DAT IK HET GEDAAN HEB !!!!!!!

   WHAHAHAHAHAHAHHAAHAH

   DUS DOE MAAR , EN LIEFST SNEL OOK ,
   MAG VRESELIJK PIJNVOL ZIJN ,
   ZEG MAAR :

   IK ZAT MIJN MES SCHOON TE MAKEN,
   RUTTE LIEP VOORBIJ
   STRUIKELDE
   EN VIEL VOOROVER IN MIJN MES !!

   EN DAT 41 X

   WHAHHAHAHAAH

   OME BOB

   Geliked door 2 people

 3. guusvelraeds zegt:

  Een verademing dit artikel. Geen onzin verhaal over democratie brengen door uitschakelen dictators. De conflicten in het Midden Oosten en straks helemaal maar ook nu reeds in Europa hebben alles te maken met de islam en hun broeder moord al 1400 jaar. Wij westerlingen gaan dat niet oplossen en wij moeten dat ook niet willen oplossen. Veel politieke krachten in het westen vooral en bij uitstek de socialistische gebruiken de islamitische problemen voor hun eigen naratief dat dichtgebeukt is met slachtofferschap hypocriet geëtaleerde humaniteit demonisering van andersdenkenden en een verminkt en omgedraaid slachtoffer dader concept. Maar ook de groep van zakelijke profiteurs hebben boter op hujn hoofd en zijn bereidt de meest afzichtelijke islamitische dictators die martelend en moordend aan de macht blijven hun aars schoon te likken. Daar bovenop komt dan nog de negatieve invloed van de media die hun taak als neutrale berichtgever hebben opgegeven en politiek activisme bedrijven om in de gunst te komen van hun broodheren. Terwijl een hoer alleen zichzelf verneukt ten voordeel van een pooier verneukt het mediale collectief een hele samenleving.

  Geliked door 3 people

  • Taljaard zegt:

   @Guus
   Dat ook, ja.
   Want linksen hebben een volstrekt onrealistisch en veel te positief en idealistisch mensbeeld. Waarbij zij dan ook nog eens, uitgaande van Marx, religieuze, historische en culturele factoren volstrekt onvoldoende verdisconteren. En dit dan, in een plat logisch positief reductionisme, terugbrengen tot het eenzijdige sociaal-economische paradigma van het profijtbeginsel en de klassenstrijd.
   Deze onrealistische antropologie en dit platte en eenzijdige logische positivisme zijn elkaars spiegelbeelden, waar links zich blind op staart.
   En dat vanouds.
   Eigenlijk al sinds 1914.

   Geliked door 1 persoon

 4. Taljaard zegt:

  Duidelijk.
  En iedereen die een beetje ter zake deskundig is weet dit ook wel.
  Maar de meeste Westerse en Nederlandse politici zijn dat niet.
  Want dat zijn geen godsdiensthistorici, maar juristen en economen.
  Bovendien zijn er een paar andere factoren in het Midden Oosten, die het geheel nog complexer maken.

  De eerste en grootste complicerende factor is OLIE, wat inhoudt dat er in bepaalde gebieden in deze regio grote en wereldwijde economische belangen op het spel staan.
  De tweede complicerende factor is de oudste, die in feite al meespeelt sinds de klassieke oudheid; handelsroutes. Want het Midden Oosten is vanouds de landbrug tussen Azie, Afrika en Europa. En sinds de aanleg van het Suez Kanaal ook nog eens de voornaamste zeeroute.
  De derde complicerende factor is Israel, wat voor veel zowel sjiitische als soennitische moslims een steen des aanstoots en een rots der ergernis is.

  De Saudi’s zijn een van de grootste olieleveranciers en hun land is tegelijkertijd het hartland van de islam, In feite zitten de machthebbers in SA daarom met hetzelfde dilemma als de Nederlandse regentenklasse in de XVIIe en XVIIIe eeuw; de dominee (in hun geval de imam), versus de koopman. En de soennitische Saudi’s hebben tot nu de koopman altijd voorrang gegeven boven de imam. Want oorlog is slecht voor de zaken. En de islam kan ook door middel van oliedollars over de wereld worden verspreid. De sjiitische Perzen daarentegen hebben deze rol sinds de revolutie van 1979 omgedraaid. En de imam de voorrang boven de koopman gegeven.
  Dat dit de spanning tussen shiah en soennah verdiept is een onvermijdelijk gevolg.

  De dominante rol, die de Turkse Ottomanen eens in het Midden Oosten speelden is sinds 1918 voorgoed verleden tijd. En dat ondanks de dromen van Erdogan. De Britten en de Fransen deelden er in het interbellum de lakens uit, maar dat was na 1945 ook afgelopen. De Suez crisis van 1956 betekende voor de Britten het definitieve einde van hun empire, zowel als hun dominantie daar.
  En sindsdien is daar sprake van een machtsvacuum, waar lokale potentaten als Nasser/Sadat/Mubarak, Ghadaffi, Assad (sr. en jr.), Saddam Hussein, de familie Ibn Saud, etc.
  op insprongen. En deze gebieden met ijzeren hand regeerden en regeren.
  En wanneer de V.S., met in hun voetspoor de Britten, Fransen, etc., zich daarmee gaan bemoeien om hun oliebelangen veilig te stellen, resulteert dit alleen maar in chaos en eindeloos voortslepend bloedvergieten.
  Niet in het minst vanwege hun ondeskundigheid, vooral die van de Amerikanen, met betrekking tot
  de plaatselijke cultuur, historie en feitelijke sociaal-maatschappelijke en politieke situatie.

  Kortom; Trump heeft gelijk.
  Hij bedrijft een aan Bismarck herinnerende Realpolitik, door de soennitische Saudi’s de dominantie over dit gebied te gunnen, Israel als een niet meer te ontkennen en blijvend feit te beschouwen. En andere lokale potentaten, die in ieder geval een garantie zijn voor betrekkelijke rust en stabiliteit, niet langer in de weg te lopen, zolang zij geen bedreiging zijn voor de Amerikaanse belangen en voor Israel. Terwijl onruststokers als de Iraanse mullah’s op hun vingers worden getikt. En hij de Amerikaanse troepen op termijn daar weg wil halen.
  Hoe hij dit laatste, in een door en door gedestabiliseerd en tot op het bot verdeeld Irak, wil aanpakken staat nog te bezien. Misschien is het nog het verstandigst om deze non-staat en wanproduct van het Sykes-Picot verdrag uit 1919 op te delen als een voormalig Joegoslavie.

  Geliked door 6 people

 5. droevige mof zegt:

  De linkse propaganda probeert nu Trump de schuld te geven aan het neerschieten van het passagiersvliegtuig. Hij zou bij wijze van spreken de fout hebben uitgelokt door de eerste slag te slaan.
  Bovendien wordt hij beschuldigd van liegen tegen het publiek. In de vergeldingsaanval van de Iraniërs werden naar verluidt 60 mensen gedood. Trump zei dat er alleen materiële schade was.

  Geliked door 1 persoon

 6. Laura van der Storm zegt:

  Arnold Karskens….wat een verademing!!!

  Geliked door 2 people

 7. reageerbuis zegt:

  Nu in dit uitstekende artikel de profeet Mohammed wordt genoemd, die geen echte profeet was, mag de profeet Jesaja niet ontbreken. In het 21e hoofdstuk schrijft die: „Trek op, Elam! Sla het beleg, Medië!” (vers 2). Elam en Medië vormen tegenwoordig het Westen van Iran. Verderop (vers 9) staat: „Gevallen, gevallen is Babel.” Met Babel of Bab’Illah betekent Poort naar Allah en hiermee worden de bouwwerken rondom de Ka’aba in Mekka aangeduid. Verderop in hetzelfde hoofdstuk wordt Arabië met name genoemd, evenals plaatsen die alle in Saoedi-Arabië of het Zuiden van Jordanië liggen. Als daarnaast de profetieën in Openbaring (hoofdstuk 18) gelegd worden, waarin de verwoesting van Babylon beschreven wordt, zo grondig dat er in de eeuwigheid geen reiziger meer doorheen zal trekken, is niet aan de indruk te ontkomen, dat Iran een atoombom op Mekka zal gooien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s