Waarom Hamas de invasie van Turkije in Noord-Syrië ondersteunt

Screenshot_153

De hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei (rechts) ontvangt de vice-chef van Hamas, Saleh al-Arouri (tweede van rechts), en de Hamas-delegatie in Teheran op 22 juli 2019.

(Door: Omer Demir – Vertaling: E.J. Bron)

Midden oktober, nadat de Amerikaanse president Donald Trump het vertrek van de Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië aangekondigd had, drong het leger van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan het door de Koerden gecontroleerde gebied binnen.

Gatestone Institute

Ankara beschouwt de Koerden in Noord-Syrië als aan de PKK gelieerde terroristen, die vanwege hun wens naar vrijheid als serieuze bedreiging voor de nationale veiligheid van de Turken worden aangezien. De eliminatie van de Koerdische autonomie is sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 een zeer belangrijke prioriteit voor Erdoğan.

Het Amerikaanse vertrek uit het gebied dat aan Turkije grenst, werd door Erdoğan blijkbaar als groen licht opgevat voor een invasie, waarop hij al bijna tien jaar had gewacht. Hoewel er geen twijfel bestaat over de verwoestende uitwerkingen die deze stap op de Koerden heeft en verder zal hebben, is het de vraag of en in hoeverre hij Israël betreft, een buurland dat een ondersteuner van de Koerdische onafhankelijkheid was en terecht een nog grotere Iraanse machtsovername in Syrië vreest.

Israël´s vijanden verdedigden, weinig verrassend, onmiddellijk het aangekondigde vertrek door Trump en prezen de invasie van Erdoğan. Bijvoorbeeld Hamas, de terreurorganisatie die de Gazastrook beheerst.

Hamas streeft, net als Turkije, niet alleen naar de vernietiging van Israël, maar onderhoudt ook nauwe contacten met de regering van Erdoğan. De militaire vleugel van Hamas bezit een kantoor in Istanboel, ondanks de internationale druk op Turkije om dit te sluiten. Tijdens een officieel bezoek in Londen in mei 2018 verklaarde Erdoğan:

“Ik beschouw Hamas niet als een terroristische organisatie. Hamas is een van de verzetsbewegingen die zich voor de bevrijding van de bezette gebieden van de Palestijnen inzetten.”

De Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu reageerde op Twitter op het commentaar en schreef:

“Erdoğan behoort tot de grootste ondersteuners van Hamas en het lijdt geen twijfel dat hij terrorisme en afslachten uitstekend begrijpt. Ik stel voor dat hij ons niet moreel de les leest.”

Met andere woorden: de “ideologische liefdesaffaire” van Turkije met Hamas is geen geheim.

Maar terwijl Turkije, dat lid is van de NAVO, mogelijkerwijs dubbelspel met het Westen speelt – het ondersteunt tegelijkertijd Hamas en bedrijft reële politieke diplomatie met Washington en Jeruzalem – is Hamas zich heel goed bewust van haar radicaal-“islamistische” agenda. Net zoals haar terroristische tegenhangers in het hele Midden-Oosten, waarvan velen door het Iraanse regime gefinancierd worden, wil Hamas niet alleen Israël vernietigen omdat het een joodse staat is, maar omdat het land de Amerikaanse waarden van vrijheid en democratie deelt.  In de ogen van Hamas zijn de Koerden een uitbreiding van het westelijke bondgenootschap.

Zoals Khaled Abu Toameh onlangs schreef:

In een verklaring van Hamas van 14 oktober wordt gezegd dat de terreurbeweging “het recht van Turkije begrijpt om zijn grenzen te beschermen, zich te verdedigen en bedreigingen die de nationale veiligheid schaden te bestrijden en de manipulatie van de zionistische Mossad in de regio, als deel van (Israël´s) inspanningen de Arabische en islamitische nationale veiligheid te ondermijnen, uit de weg te ruimen.”

Hamas prees Erdoğan ook voor zijn “ondersteuning van de Palestijnse zaak en de rechten van het Palestijnse volk” en sprak zich tegen “de zionistische en Amerikaanse aanwezigheid in de regio” uit.

Sami Abu Zuhri, een woordvoerder van Hamas in de Gazastrook, ondersteunde Turkije. “De Israëlische mediacampagne tegen Turkije is onbeleefd en onacceptabel. Israël zal de vijand blijven en Turkije zal in de harten van de moslims blijven”, schreef hij op Twitter.

Een andere aanvoerder van Hamas, Izzar al-Risheq, zei dat zijn groepering “vol vertrouwen is dat president Erdoğan geen ambities in Syrië heeft en dat hij alleen maar de veiligheid van zijn land wil beschermen”. De moslims “zouden een einde aan hun conflicten moeten maken, opdat ze de tijd zouden hebben om de grote uitdaging aan te gaan die voortkomt uit de aanwezigheid van de zionistische vijand”.

De ondersteuning van Hamas voor de Turkse agressie zou daarom net zomin een verrassing moeten zijn als de campagne van Erdoğan tegen het Westen en de omvangrijke militaire inspanningen voor een regionale hegemonie.

Bron:
https://de.gatestoneinstitute.org
Vertaling: Audiatur Online

Bron oorspronkelijk artikel:
www.gatestoneinstitute.org
Door: Omer Demir

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", "Religie van de vrede", achterlijkheid, antisemitisme, Arabische wereld, Barbarisme, belangenverstrengeling, demoniseren, Donald Trump, Gazastrook, Hamas, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, Israël-vijandigheid, Jodenhaat, Koerden, kwaadaardige opzet, machtswellust, Midden-Oosten, Moslims, nieuw fascisme, propaganda, Rotzakken, Syrië, Terrorisme, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

3 reacties op Waarom Hamas de invasie van Turkije in Noord-Syrië ondersteunt

 1. henk verhoef zegt:

  EN WAAR ZIT DE ECHTGENOOT VAN ONZE Ddr66 RESERVE MINISTERIN VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN HULPVBWRLENING MEVBROUW KAGEN IN DEZE
  AAN DE KANT VAN DE TURKEN/HAMAS OF KOERDEN

  hET MOOIE IN DEZE DAN WEER–= ER ZULLENBVELE MOORDEN VALLEN EN DIE KUNNEN NIET MEER NAAR EUROPA KOMEN

  Like

 2. Aegolius cs zegt:

  Mohammeds koran verovering labyrint voor geesteszieke leiders en volgers.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s