Britse ambassadeur ontkent deelname aan protesten in Iran

Screenshot_8

(Vertaling: E.J. Bron)

De Britse ambassadeur in Iran, Rob Macaire (foto), wijst berichten over een deelname aan protesten tegen de Iraanse regering af. Hij zou naar een rouwwake voor de slachtoffers van de tragedie rondom vlucht PS752 zijn gegaan.

epoch times

Na zijn kortdurende arrestatie in Teheran heeft de Britse ambassadeur Rob Macaire een bericht over zijn deelname aan protestmanifestaties tegen de Iraanse regering van de hand gewezen. Hij zou aan “geen enkele demonstratie” hebben deelgenomen, verklaarde Macaire vandaag op Twitter. Hij zou naar een “manifestatie zijn gegaan, die als treurwake voor de slachtoffers van de tragedie van vlucht PS752 was aangekondigd”, voegde hij er aan toe. Zin arrestatie noemde hij illegaal.

Na de bekentenis van Iran over het “per ongeluk” neerhalen van een Oekraïens passagiersvliegtuig hadden er zaterdagavond in Teheran protesten tegen de regering plaatsgevonden.

Meerdere honderden mensen kwam eerst bij de Amir-Kabir-universiteit bij elkaar om de 176 doden te herdenken, maar de manifestatie sloeg al snel om in heftige kritiek op de regering: de demonstranten noemden haar “leugenaar” en riepen de verantwoordelijken voor het neerschieten en de dagenlange ontkenning daarvan op om af te treden.

Volgens informatie van het Iraanse persbureau “Mehr” werd de Britse ambassadeur wegens “deelname aan de uitlokking” van de protesten gearresteerd. Macaire daarentegen verklaarde dat het voor een diplomaat “absoluut gebruikelijk zou zijn om de laatste eer aan de slachtoffers te bewijzen”, temeer daar zich ook Britse staatsburgers onder hen bevonden.

Hij zou na vijf minuten weer zijn vertrokken, toen de eerste regering-vijandige slogans werden geroepen, verklaarde hij in het Engels en het Farsi. Een half uur later zou hij zijn gearresteerd. Macaire voegde er aan toe dat de arrestatie van diplomaten “in alle landen illegaal” zou zijn.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, had daarvoor al gesproken van een “eclatante schending tegen internationaal recht”. Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigde Teheran van het schenden van het Conventie van Wenen over diplomatieke betrekkingen en eiste een verontschuldiging tegenover Londen.

Ook de Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borrell, maande op Twitter aan tot de “omvattende naleving van de Conventie van Wenen”. Josep Borrell toonde zich “zeer bezorgd” over de tijdelijke arrestatie van de Britse ambassadeur in Teheran. De Conventie van Wenen regelt de immuniteit van diplomaten. DE EU zou oproepen tot de-escalatie, voegde Borrell er aan toe.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, Groot-Brittannië, Iran, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Rotzakken. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s