Gevluchte Iraniërs hopen op definitieve val regime Teheran

Screenshot_27

(Door: Wierd Duk)

AMSTERDAM – Twee generaties Iraanse vluchtelingen in Nederland met een bijna identiek verhaal. Keyvan Shahbazi (55) en Alireza Azami (27) hopen op de definitieve val van het theocratische regime in Teheran. ,,De mensen in Iran zijn niet bang meer. Ze geloven de praatjes over hervormingen niet langer.”

De Telegraaf

In 2015 kwam Alireza Azami (27) naar Nederland. Hij excuseert zich: ,,Ik zou willen dat mijn Nederlands beter was. Ik let er normaal gesproken erg op dat ik mij precies uitdruk.” Alireza schrijft poëzie, hij studeerde in Iran Perzische literatuur, had er een winkel voor vrouwenkleding en was politiek actief. Op een nacht stonden vier mannen bij zijn bed. ,,Ik werd geblinddoekt, meegenomen naar een geheim adres en daar verhoord.” Werd hij gemarteld? ,,Niet fysiek. Tegenwoordig oefenen ze vooral psychologische druk uit.”

Keyvan Shahbazi (55), publicist en als cultureel psycholoog verbonden aan de Politieacademie, werd begin jaren tachtig wél gefolterd. ,,Ik werd op mijn rug geslagen met een hoogspanningskabel, ze hingen me op met m’n armen achter m’n rug en dienden mij een keer elektrische schokken toe. En ze voerden schijnexecuties uit.”

Executies

Hoe gaat dat in z’n werk? ,,Ze halen je uit je cel, doen een kap over je hoofd en plaatsen je in een rij met andere gevangenen. Dan zeggen ze dat ze je gaan doodschieten en hoor je de trekker over gaan: als je geluk hebt zonder kogel. Ze nemen je kap af en dan zie je iemand naast je liggen, die minder geluk had. Dood. ’De volgende keer ben jij aan de beurt’, hoor je dan.”

De man die hem martelde, is nu een van de machtigste en meest beruchte leiders van Iran: Ebrahim Raisi. Raisi, die zitting had in een ’commissie des doods’ die duizenden tegenstanders van het regime liet executeren, heeft de ambitie om ayatollah Khamenei op te volgen. ,,Raisi was toen nog heel jong”, zegt Shahbazi. ,,Alle revolutionairen waren jong. Ik ben gearresteerd door een klasgenootje.”

Atheïst

Net als Alireza Azami vluchtte Keyvan Shahbazi uiteindelijk naar het Westen, via de bergen en Turkije. Wat hem aangrijpt in het verhaal van Alireza, zegt Shahbazi, is dat hun vluchtgeschiedenissen zo op elkaar lijken. ,,Hier zitten we, bijna veertig jaar later, Ali zou mijn zoon kunnen zijn, en er is niets veranderd.” Alireza omschrijft zichzelf als een ’linkse atheïst’. ,,Maar als ik zie hoe in het Westen ’links’ het opneemt voor het Iraanse regime, noem mij dan maar rechts.”

Vergoelijken gruwelen Soleimani

Ook Shahbazi verbaast zich over westerse commentatoren, die de gruwelen van de Iraanse leiders vergoelijken. ,,De vermoorde generaal Soleimani werd als een soort nationale held neergezet, terwijl hij op de EU-terreurlijst stond. Het bloed van vele duizenden mensen kleefde aan zijn handen. Onbegrijpelijk dat linkse intellectuelen de feiten zozeer geweld aandoen, alleen maar uit haat jegens Trump.”

Hoe kijken zij naar het huidige protest in Iran? Alireza: ,,Veel Iraniërs zijn niet meer bang. Vroeger geloofden ze nog dat het regime zou hervormen, maar die hoop is vervlogen.”

Shahbazi: ,,Alleen idiote westerse intellectuelen geloven nog in hervormingen. De Amerikaanse sancties en de uitschakeling van Soleimani geven de mensen hoop. Ze zien het regime verzwakken. Ook het neerschieten van het Oekraïense passagiersvliegtuig beschouwen zij als een teken dat de leiding de controle verliest. Ik zie overeenkomsten met de laatste dagen van de sjah.”

Revolutie

Shahbazi hoopt dat delen van politie en leger zich bij de demonstranten zullen aansluiten. ,,Net als tijdens de revolutie tegen de sjah.” In zo’n scenario lijkt een bloedblad onvermijdelijk: de machtige Revolutionaire Garde zal zich niet zonder slag of stoot overgeven. Azami: ,,Beter tweeduizend doden in een revolutie, dan jaarlijks tweeduizend doden door het regime.”

Is een succesvolle revolte geen wensdenken? Eerdere opstanden werden met geweld neergeslagen. Azami: ,,De steun voor het regime is echt een stuk minder nu. Het verzet speelt zich bovendien niet alleen af in Teheran, maar ook in kleinere steden en dorpen.”

Shahbazi: ,,Altijd waren, volgens het regime, de VS en Israël de vijand, de grote en de kleine satan. Inmiddels roepen de demonstranten: onze vijand is hier, het is een leugen dat Amerika de vijand is. ”

Populariteit conservatieve islam

Dan moet Alireza naar z’n werk in een kledingzaak. ,,Ik was in Iran altijd heel actief met mijn eigen winkel en wilde in Nederland niet thuis zitten met een uitkering. Ik ben zo snel mogelijk aan de slag gegaan.”

Met verbazing kijkt hij naar de populariteit van de conservatieve islam onder moslims in het Westen. ,,In mijn land werpen vrouwen de hoofddoek af, hier kiezen ze er zelf voor. Onbegrijpelijk.”

Shahbazi verzucht: ,,Die ongelooflijk naïeve en simpele manier van denken over de orthodoxe islam in het Westen, ik vind het tenenkrommend.”

Bron:
www.telegraaf.nl
(premium-artikel)

h/t W.C.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in dictatuur, gezond realisme, Iran, Islam, islamitische ideologie, islamofascisme, soevereiniteit, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

27 reacties op Gevluchte Iraniërs hopen op definitieve val regime Teheran

 1. Klaas zegt:

  Like

 2. Claudia Millenaar zegt:

  Ik kan me tot op de dag van vandaag herinneren, hoe vreselijk kwaad mijn vader was toen ze de sjah verjaagde. Vader is alweer ruim een kwart eeuw geleden overleden, maar dit is iets wat mij altijd bij zal blijven. Hij zei en dat toentertijd zelfs tot mijn grote schrik, dat het er een hele grote puinhoop zou worden, het moderne Perzië naar de middeleeuwen terug gevoerd en zie, zelfs een kwart eeuw na zijn overlijden; wat had de man gelijk.

  Geliked door 5 people

  • guusvelraeds zegt:

   Je Vader had helemaal gelijk. Onderwijl stonden linksen in Nederland te juichen. Hun haat voor de sjah en de monarchie was groter dan hun afkeer van de mohamedaanse doodscultus. In diezelfde tijd deed links ook gemene zaak met de palestijnse terroristen omdat links ook een ingebouwd antisemitisme heeft. Je moet ze daar niet op aanspreken want dan worden ze kwaad.

   Geliked door 2 people

  • Cleo zegt:

   Mooi! Idd had uw vader een scherpe visie.
   Onder ‘gewone’ mensen (niet negatief bedoelt) is er vaak meer wijsheid dan onder de ‘hoge’ heren in politiek, bedrijfsleven, wetenschap.

   Geliked door 3 people

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Vrees dat hun hoop eerder een vorm van wensdenken is.
  De grote massa is grootgebracht met de islam en zal dat niet snel achter zich laten.
  Je ziet feitelijk overal dat fundamentalistische gelovigen intolerant zijn ten opzichte van anders gelovigen, zelfs in Nederland zijn nog altijd zogenaamde zwarte kousen dorpen waar mensen met een andere zienswijze worden buitengesloten, hoelang is het helemaal geleden dat katholieken niet kochten bij protestantse winkeliers en omgedraaid?

  Geliked door 2 people

  • guusvelraeds zegt:

   Om de ajatholla’s eruit te flikkeren hoeven ze hun geloof niet te verlaten. Ondanks zullen velen dat doen. De islam gaat niet overwonnen worden in het westen. Het zullen de islamitische landen zelf zijn die de islam uit het raam gaan kiepen. Vandaag nog niet, morgen mischien ook nog niet maar het gaat wel gebeuren. Terwijl het morgenland bevrijdt is van de islam zit het avondland nog lang en breed dankzij links opgescheept met dit walgelijk geloof.

   Geliked door 2 people

  • Wim zegt:

   Beetje rare vergelijking Tijl. Lijkt ingegeven door intolerantie tegenover mensen die al eeuwen hun leven in een eigen gemeenschap op eigen manier vorm willen geven en elkaar daarbij steunen. En dit zonder anderen met geweld te dwingen dezelfde keuzes te maken. Zouden wij nationaal als Nederlanders ook moeten doen.
   Bovendien, we zijn toch voor vrije keuzes?

   Like

 4. Cleo zegt:

  Deze mensen weten waarover ze spreken; islam is onverdraagzaamheid, haat, terreur, onderdrukking, moord en doodslag.
  Het zijn verraderlijke politici die ons land en onze kinderen, meisjes en vrouwen opzadelen met deze haatsekte door ons land moedwillig vol te laten stromen met volgelingen van de haatsekte islam! Onvergeeflijk!

  Geliked door 2 people

 5. Corné zegt:

  Geweldig. Helaas, een groot deel van de Nederlanders ziet dit niet zo. Vals voorgelicht door de extreem linkse media. Een voortdurende haat tegen Trump en sympathie voor de anti–semieten. Onbegrijpelijk. Maar het is een feit. En ondanks alle negatieve signalen over de gevaren van de islam wil “rechts” maar niet doorbreken. PVV en FvD breken niet echt door. Dit is echt een voorwaarde om de terreur van links in de politiek en in de media onder de knie te krijgen. Zolang de Wereld nog Door Draait en Jinek nog haar gif kan blijven spuien wordt de meerderheid in Nederland nog beduveld.

  Geliked door 2 people

  • bezigebij63 zegt:

   Het is het domme volk Corné dat iedere keer weer achter de gevestige orde zoals de VVD aan hobbelt als een kudde blinde schapen. Ik stem al sinds de oprichting PVV. Sinds die tijd ben ik op mijn kinderen en kleinkinderen na mijn hele familie kwijt. Ben er blij mee.

   Like

 6. Henk.V zegt:

  ”Tenenkrommend”, inderdaad. Is het politiek correcte Westen echt zo stom? Helaas wel en ongelofelijk cynisch ook, omdat de huidige politiek van wegkijken van de realiteit de eigen bevolking onmetelijke schade berokkent.
  De hoogst ongezonde keuze die men in het Westen heeft gemaakt voor modieus wensdenken doet de aanhangers ervan bewust een afweging van maken in de afweging van wat goed en wat kwaad is.
  In die afweging maakt politiek correct bewuste keuzes: Wat is NU zogenaamd goed? Dat is volgens de modieuze denkrichting de politiek die de EU ons opdringt :
  We moeten op ons Europese continent de eigen bevolkingen samenvoegen met massa’s geïmporteerde niet-westerse volkeren, culturen en religies en na een wat langere periode zal dit proces uitmonden in een toestand van orde, rust, en (gematigde) welvaart, die zal ontstaan wanneer men in de( rijkere) landen afstand doet van de heersende cultuur die eeuwenlang de aard van het continent bepaalde EN de rijkere landen hun welvaart gaan delen met de armere landen.
  Nergens in de geschiedenis vond ooit een dergelijk grootschalig experiment plaats. Na de Tweede Wereldoorlog oorlog dwong de communistische Kroatische verzetsleider Josip Broz (bijnaam Toto) diverse Balkanstaten tot het vormen van één nieuwe staat: Joegoslavië. Deze landen waren niet echt bevriend met elkaar, maar door het toepassen van grote volksverplaatsingen en het regeren met harde hand schiep Tito een land dat succesvol leek. Dreigende botsingen tussen vijandige bevolkingsgroepen werden tijdig onderdrukt.
  Na de dood van Toto bleek dat hij niet in zijn eenwording was geslaagd. De strijd in het voormalige Joegoslavië herinneren de mesten van ons zich nog wel.
  Dit kleine experiment van gedwongen eenwording werkte dus niet!

  En ook nu heeft de EU pressie middel op pressiemiddel nodig om Europa te ”verenigen”. Van echte vrijheid (van meningsuiting) is al lang geen sprake meer.
  De rijke EU landen zullen in de jacht op ”eenwording” economisch en monetair aanzienlijk armer worden en de grote groep economische achtergebleven landen zal het langzaam aan steeds beter krijgen. Ten koste van ons.Dat zien wij terug in de plannen van Timmermans.
  Over dit aspect spreekt onze overheid zich nooit openlijk uit. Dat zou namelijk het einde betekenen van de macht van politiek correct in ons land..
  In de wensdroom van verdraagzaamheid tussen de religies, ideologieën en culturen zit een ONACCEPTABELE denkfout, omdat iedereen die iets van de islam begrijpt, zal weten dat de islam elke facet in het maatschappelijke verkeer totaal wil domineren en dus alle andere inspiratiebronnen zal onderdrukken.Kortom: de islam zal geen onderdeel van het Westen worden, maar het Westen zal zeker een onderdeel van de islam worden wanneer men niet uitkijkt.
  Wilders heeft ons al decennia gewaarschuwd daartegen.
  Politiek correct is een stroming waarin de realisten sterk in de minderheid en ”idealisten” de koers uitzetten. En daarin schuilt schuilt de zwakte van en domheid van degenen die ”boven ons zijn gesteld”
  Van de islam wil men geen kwaad spreken.Dat zou niet passen in de mooie droom. Dus droom men verder, terwijl dagelijks vele mensen het slachtoffer. van de politiek van de EU worden. Vanuit de hoek van de , mijns inziens misdadige’ ‘dromers, komt al het goed praten van de dingen die uit naam van de islam plaats vinden. Ook in Iran, dus. En zij die de nare realiteit van de islamitische heilstaat uit eigen ervaring hebben meegemaakt geloven terecht hun ogen niet.
  Het ontbreekt er maar aan dat zijn door links worden betiteld als bevooroordeelde mensen.
  Wij ,als realisten kiezen de kant van de mensen die moesten vluchten voor islamitische onderdrukking en vervolgingen.

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   Diversiteit is geweldig maar wel gescheiden van elkaar. Gooi je de boel bij elkaar dan komt de meest agressieve cultuur boven drijven. Zie het maar als olie en water. Niet mengbaar en het eindresultaat is ondrinkbaar c.q. onleefbaar.

   Like

 7. Het zou kunnen zijn dat de bevolking van Iran weer in opstand zou kunnen komen, maar er is op dit moment geen sterk kopstuk in Iran aanwezig om de leiding op zich te nemen.
  Buiten dat zoals Wierd Duk schrijft, zal de Garde flink huis gaan houden onder de bevolking en niet te vergeten de Basjiï en de zogenaamde zedelijkheids politie, want dat is ook gales van de eerste klas en zijn tot alles in staat..
  De enige die van betekenis zou kunnen zijn is nmm. Reza Pahlavi die in Washington woont, maar daar staat weer tegenover dat ze in Iran de corrupte Sjah nog niet vergeten zullen zijn, vooral de oudere generatie niet.
  Duidelijk is in ieder geval wel dat de bevolking dit soepzooitje meer als zat is.

  Like

  • guusvelraeds zegt:

   De corrupte Sjah? Oké elke samenleving heeft op verschillende niveau’s corruptie ook Nederland. In oosterse landen is corruptie een onderdeel van de volkscultuur. Ik doe wat voor je en jij doet wat voor mij. Is dat erg? Hangt ervan af. Corruptie en chantage is de politiek eigen. Kijk hoe de Britten gechanteerd werden door de EU tijdens het Brexit proces. De ayatholla’s controleren de hele samenleving dat is de islam eigen gelijk als het communisme. Met de corruptie van een Sjah zou het Iraanse volk goed kunnen leven na 45 jaar shia schrikbewind. Nu leven de inwoners in Iran in een situatie waarin de ouders bang moeten zijn voor hun kinderen omdat die uit de school kunnen klappen wat thuis verteld wordt. De vergelijking met nationaal socialitisch Duitsland gaat een op een lukken.

   Like

 8. guusvelraeds zegt:

  Had het al gelezen. Goed evenwichtig artikel dat zich niets aantrekt van de berichtgeving richtlijnen uitgevaardigd door de EU

  Like

 9. IkBenHet zegt:

  Man oh man. Zo zie je maar weer eens hoe achterlijk en onderontwikkeld die lieden zijn.
  Twee generaties voor nodig om praatjes niet meer te geloven.
  Hier in het Westen geloofden wij die praatjes 40 jaar geleden al niet.

  Like

 10. Rensk. zegt:

  Alleen idiote westerse intellecturelen geloven in Hervormingen. Dat zegt deze Iranees. Het woord intellectueel krijgt nu ook een andere betekenis. Intellectueel betekent tegenwoordig: een volslagen naieve achterlijke nuttige idioot.

  De twee Iraniers hierboven zeggen: de mensen in Iran geloven de praatjes van de leiders niet meer.

  Wanneer gaat het Nederlandse volk de praatjes van de Nederlandse politieke leiders niet meer geloven? Als het zo lang gaat duren als in Iran kunnen we nog lang wachten. Of wachten we tot het zover gesteld is als de jaren in Iran vanaf dat de Sjah verjaagd was. Een en al afbraak. Islam betekent achteruitgang en afbraak en vernietiging.

  Like

 11. M.A.L. Sion zegt:

  Hij zegt dus:
  ,,Die ongelooflijk naïeve en simpele manier van denken over de orthodoxe islam in het Westen, ik vind het tenenkrommend.”
  Het is erger. Het is onverschilligheid. Het kan de mensen in het Westen geen zak schelen. Ze houden zich liever met gezellige dingen in het dagelijks leven bezig zonder na te denken over het zenuwslopende leven dat de mensen in Iran moeten ondergaan.
  Maar het is nog erger. Ze hebben ook geen enkele aandacht voor het feit dat ons hetzelfde staat te wachten als we de islam hier in het Westen niet afremmen, uitzetten en ons land terug veroveren.
  Sterkte, Nederland.

  Like

  • Cleo zegt:

   ‘Zolang mijn straatje maar schoon geveegd is’ is blijkbaar het uitgangspunt voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking.
   Vooruit denken, potentiële risico’s tijdig onderkennen en daarop anticiperen om erger te voorkomen is te veel gevraagd voor deze hordes d*mbo’s.
   ‘Als het kalf verdronken is, dempt men de put’
   Pim Fortuyn was een visionair politicus; wanneer wordt er eindelijk gehandeld vanuit zijn analyse van de islam?!

   Like

  • Christiane Dirick zegt:

   M.A.L Sion, ik denk eerder dat het onwetendheid is, Jan met de Pet wordt immers al decennia lang verteld dat Islam de godsdienst van de vrede is. Dat wordt ze in elk geval voorgehouden door de MSM. Probeer dat maar eens om te draaien. Om dat te bereiken zou iedere Nederlander op sites zoals deze moeten zitten. Hoe krijg je dat voor elkaar?
   Dat de Islam uit Europa moet is noodzakelijk. Dat leer je als kleuter al. Een rondje past niet in een vierkant. Tegengestelde ideologiën kunnen nooit samenleven. Daar komt oorlog van. Ik vrees daarvoor.

   Like

 12. koosv8 zegt:

  Het moet iedereen die weleens een stukje kamerdebat van Denk ziet, toch wel duidelijk zijn dacht ik. Als men deze figuren hun gang laat gaan zullen zei groeien, door hun demografische aantallen, en de binnenkomst van nog heel veel meer van deze Islamietjes.
  Nederland mag Nederland niet zijn, maar Turkije is natuurlijk voor de Turken, dat is wel normaal hier.

  Like

 13. henk verhoef zegt:

  en dan gaan die huidige leiders weg– dan blijft het volk toch gewoon allah aanbidden en naar maagden zoeken en ieder op een andere manier– en alleen de hunne is de juiste en ik sla jou dus de kop in als je anders denkt

  Vergeet nu even niet– het enigste wat de mens beter is gaan doen sinds adam en eva is elkaar dooedmaken
  abel sloeg kain dood– dus een op een en nu kan je met een beetje kern bom er zo een paar honderdduizend koud maken ,verder niet veel geleerd want blijven we ook in de/een hemel en god geloven– als enigst wezen op de aardkloot die zo stom is

  Like

 14. J. C. Th. Köhler zegt:

  “…abel sloeg kain dood…”

  Volgens mij was het andersom. Maar ik ben er niet bij geweest, dus wie weet…

  j.c.th.kohler@ziggo.nl

  Like

 15. Jan zegt:

  Als het regime valt laten wij alle raketten die wij hebben op Israël neerkomen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s