Runen (12)

Screenshot_107

Het runenteken Ehwaz. 

(Door: Eric A.)

Lees hier deel 1 t/m 11 van “Runen”

Als je de wijsheden achter de 2 runen EHWAZ en MANNAZ bestudeert, besef je pas hoe 180 graden tegengesteld de samenleving nu is geworden. 2 runen met historisch oude normen en waarden, waarvan je vandaag de dag gehoopt zou hebben dat al onze huidige Europese leiders hiermee opgevoed waren.

EHWAZ (Letter E)

EHWAZ is de derde rune uit de derde aett en betekent als letter een E, maar wordt geschreven als een M. EHWAZ staat voor paard, trouw, loyaliteit, een goede verstandhouding tussen mensen, alertheid, doorbraak en versnelling en is daarmee de tegenhanger van ISA, de derde rune uit de tweede aett, die vertraging en stilstand betekent. De M is misschien handig om als waarde te onthouden als de 2 oren van het paard die je ziet als je erop zit. Een paard is een loyaal en trots dier en wordt ook vandaag nog steeds als een nobel dier beschouwd. We spreken bij paarden t.o.v. andere dieren namelijk nog steeds van benen en een hoofd. Voor de Germanen was het paard niet alleen een nobel, maar ook een heilig dier. In Oxfordshire is een ruim 100 meter lange witte muur teruggevonden in de vorm van een paard, die dateert uit ongeveer 700 jaar voor onze jaartelling; ‘The Uffington White Horse’.

Het paard symboliseert de goede verstandhouding tussen krijger en paard, waarbij beiden blind op elkaar moesten kunnen vertrouwen. Het paard werd gezien als een loyaal, maar vooral trots dier. Toch houdt zijn trots hem niet van zijn doel af. Daarom was EHWAZ net als alle andere runen voor de Germanen een voorbeeld, reminder en hulplijn in hoe eervol te handelen. Want je eigen trots of iets doen tegen beter weten in kan een blokkade of de ondergang van je stam betekenen.

Het paard was een sterke, trouwe dienaar, maar ook goed gezelschap tijdens je werkzaamheden op het land en reizen over land. En datzelfde gold voor de boreaal Europese goden. Zo had volgens de noordse mythologie Wodan (Odin) zijn supersnelle achtbenige paard Sleipnir, dat hem vergezelde tijdens zijn vele reizen en in de strijd tegen het kwaad. Wodan (Odin) had de runen in de tanden van Sleipnir gegraveerd om hem daarmee onoverwinnelijk te maken. Ook werd volgens de Germanen de zon op een zonnewagen door paarden langs de hemel voortgetrokken. Het paard was dus een erg belangrijk dier voor de Germanen. Zowel op het land als in de oorlog. Een belangrijk paard van een strijder kreeg niet zelden een eervolle begrafenis.

Over het paard wordt in een epos beschreven: Zijn energie is puur en krachtig en hij leidt je snel om obstakels heen naar je doel. Hij geeft je een hoger perspectief en daarmee een beter overzicht en een betere positie zowel in het landschap als in de strijd. Maar een paard geeft je alleen zijn hulp, zijn kracht en zijn gezelschap als hij weet dat hij je volledig kan vertrouwen. En dat zagen de Germanen als voorbeeld in hoe met elkaar om te gaan. Hun voorwaarden kwamen voort uit wederzijds ervaren respect en vertrouwen en de rune EHWAZ, het paard, was daarin hun voorbeeld en maatstaf.

EHWAZ staat dus ook voor verplaatsing, beweging en verandering zoals verhuizing, verandering van werkgever of baan, of van partner. EHWAZ betekent altijd vooruitgang op een positieve manier. Maar zoals elke rune heeft ook EHWAZ ook een keerzijde. Een daarvan is dat hij je ook laat nadenken en je waarschuwt om, bijvoorbeeld met de versnelling als voorbeeld, zelf het overzicht te blijven houden om niet in een positie terecht te komen waarin je straks achter de feiten aanloopt. Door zelf na te denken over de positieve waarden die ik beschrijf, vind je vanzelf de tegenstellingen die je in het werken met runen ook moet meenemen om een compleet overzicht en inzicht voor jezelf te creëren. Hierdoor kun je met alle facetten rekening houden en de meeste scenario’s al voorzien en afgevinkt hebben. Zo kun je de negatieve aspecten ervan weer op een positieve manier gebruiken en ze omzetten naar een positief resultaat. Want ook uit negatieve dingen kun je positieve lessen leren. Van je kop in het zand steken, de andere kant op kijken of de waarheid blijven negeren of zelfs ontkennen, leer je niks. Iets waar de huidige regeringsleiders en met name Brussel een heel groot voorbeeld aan zouden kunnen nemen.

Als je de rune EHWAZ pakt, lijkt je leven in een stroomversnelling te komen. In associatie met beweging betekent het pakken van EHWAZ dat dit het juiste moment is om in actie te komen. De energie van EHWAZ kan je bijv. helpen duidelijkheid te krijgen bij een stilstand (ISA) of blokkades te helpen verwijderen. Het paard hielp je vroeger om sneller op je bestemming te komen en zo kan ook de EHWAZ rune je helpen om je sneller naar je doel te brengen, maar bij voorkeur samen met de mensen die je dierbaar zijn en die je kunt vertrouwen.

EHWAZ zegt: Je krijgt steun om een snellere vooruitgang op je levenspad te kunnen maken, maar het hangt wel af van jouw trouw en loyaliteit naar anderen. Door samen te werken bereik je meer en kun je je werk zo mogelijk zelfs verdelen. Blijf vriendelijk en ga zorgvuldig om met de mensen die afhankelijk van je zijn. Je mag best ambitieus zijn, maar je mag niemand dwingen of tegen zijn of haar wil in meeslepen. Check met regelmaat de realiteit van de haalbaarheid van je doel. Energie steken in iets wat onuitvoerbaar is, moet je vermijden. En laat je daar ook door anderen niet in mee slepen. Het zal je alleen maar onnodig veel geld, frustratie en energie kosten.

MANNAZ (Letter M)

MANNAZ is de 4e rune uit de derde aett en staat voor de Mens, de mensheid, bloedverwantschap, structuur, redelijkheid, bemiddelend, hulpvaardigheid, jezelf en anderen accepteren, als mensen met elkaar samen leven (vroeger als stamgenoten), je natuurlijke veroudering en sterfelijkheid accepteren en intellect.

Volgens de Noordse mythologie was Buri de eerste mens. Buri werd gezien als directe afstammeling van de goden en stamvader van alle mensen. Elk mens werd ook toen al gezien als een uniek schepsel. Anders dan de goden is de mens sterfelijk en heeft elk mens zijn eigen beperkingen en tekortkomingen. Als er 1 schepsel op deze wereld leeft dat regels en structuur nodig heeft, is het de mens wel en in het bijzonder in de eerste kinderjaren en de tienerfase. Vandaar dat regelgeving en structuur werden gezien als een beloning voor een harmonieuze  samenleving. De mens onderscheid zich op zijn beurt van de dieren in zijn intelligentie, creativiteit, vindingrijkheid, taalvaardigheid, geheugen en aanpassingsvermogen aan de veranderende omstandigheden. Dieren kunnen dat ook, maar de afwijkende manier waarop de mens dat t.a.v. de dieren kan, maakt hem uniek. Zijn geesteskracht en behoefte om te begrijpen, te leren en te weten, is typerend voor de mens waarmee hij zich, net als met zijn gevoel voor humor en medeleven, ook onderscheidt van de dieren.

In de Germaanse tijd maakte je als individu een belangrijk onderdeel uit van je familie en stam en was je loyaliteit verschuldigd aan iedereen. Net als iedereen jou loyaliteit, hulpvaardigheid en gastvrijheid verschuldigd was. Individualiteit werd met mate geaccepteerd, maar iedereen werd tijdens de opvoeding bewustgemaakt van het feit dat egocentrisch of ondoordacht handelen grote gevolgen kon hebben voor het voortbestaan van de hele stam. (Ik moet hier in vergelijking automatisch denken aan hoe Brussel en de Nederlandse overheid met de eigen bevolking omgaan). Alleen de sjamaan van de stam werd het toegestaan om zijn eigen inzichten te volgen, maar nooit zonder zijn zienswijze te hebben voorgelegd en uitgelegd aan de stamoudsten en met hun goedkeuring.

MANNAZ als rune heeft betrekking op jouw plaats (man of vrouw) in de samenleving, zowel voor jezelf als voor anderen. MANNAZ gaat over wijsheid, tolerantie en bescheidenheid. Wat je zelf ook gepresteerd hebt en hoe geweldig je resultaten ook zijn, je hebt alles te danken aan de tolerantie van anderen en de samenwerking met je medemens (stamgenoten). Wederzijds respect en andere meningen accepteren zijn misschien wel de belangrijkste les die MANNAZ in zich heeft. Je kunt er namelijk in alle opzichten je voordeel mee doen. In hoe het wel moet, maar vooral in hoe je het beter niet kunt doen.

Als je MANNAZ pakt, is het tijd om met je dierbaren samen te zijn, je problemen te delen en samen naar oplossingen te zoeken. Praat met ze en laad jezelf weer op aan de gezelligheid, hun wijze raad en de steun die je van ze krijgt. Jonge meisjes die MANNAZ pakken, zijn vaak heel levenswijs en empatisch. De keerzijde hiervan kan de waarschuwing zijn dat je teveel voor anderen open staat, maar jezelf vergeet. Schenk ook aandacht aan jezelf en neem de tijd voor je eigen gedachten en gevoelens. Maar ook, zoals je vroeger mocht terugvechten tegen gemene kinderen, zo hoef je nu ook niet toe te laten dat anderen misbruik van je maken of je onheus bejegenen. In dit stadium (de derde aett) heb je de kennis en intelligentie verworven om ze met je verstandelijke vermogen te verslaan en ze uit je leven te bannen.

MANNAZ zegt: dit is de tijd om samen met anderen oplossingen te bedenken die je tot nu toe zelf nog niet zag. Zoek je dierbaren op of nodig ze uit en praat met ze, leer van ze en geniet van het samen zijn. Je hebt meer inspiratie en bent creatiever dan voorheen en je ziet mogelijkheden waar je die eerst niet zag. Je bent in staat om boven jezelf uit te stijgen en je betere ik de overhand te laten krijgen. Streef naar verbetering, zowel in jezelf als in je werk. Maar kijk uit dat je jezelf niet groter voor gaat doen dan je bent en zorg dat hetgeen je bedenkt realistisch is en je dat ook daadwerkelijk waar kunt maken. Je hebt bepaalde gaven niet voor niets gekregen. Verbeter de wereld, maar begin bij jezelf en doe het samen met anderen.

Werken met runen betekent dat je even tijd maakt voor jezelf om aan jezelf te werken en daar is niks mis mee. Hierna nog 2 sessies, dan heb ik het hele oude Futhark beschreven.

Zelf geef ik geen cursussen in runen lezen of leggen, maar vind je het interessant en wil je er meer over weten, ervaren en vooral voelen, dan kan ik je aanraden om ergens in het land een cursus te gaan volgen. Je kunt ze online vinden en ze worden gegeven door mensen die je er, vooral op het gebied van leggingen en voorspellingen, veel meer over kunnen vertellen dan ik. De belangstelling neemt de laatste jaren zelfs toe. En dat mag ook, want het maakt deel uit van een belangrijk onderdeel van ons historische erfgoed.

Door:
Eric A.
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s