“We zijn een vrije natie”: Groot-Brittannië heeft na 47 jaar de EU verlaten

Screenshot_4

(Vertaling: E.J. Bron)

In een historische stap heeft Groot-Brittannië de EU verlaten. Het Verenigd Koninkrijk realiseerde om middernacht Brusselse tijd de Brexit en trad zodoende als eerste lidstaat uit de EU.

epoch times

Groot-Brittannië maakt geen deel meer uit van de Europese Unie: om middernacht keerde het land de Europese partners de rug toe en realiseerde als eerste lidstaat de uittreding uit de landengemeenschap.

Voor het Britse parlement barstten om 23.00 uur plaatselijke tijd duizenden mensen in gejuich uit, anderen betreurden de historische gebeurtenis met protest-waken. Nu moet er tot het eind van het jaar onderhandeld worden over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en Groot-Brittannië.

Toen de countdown op 0 sprong, begon de klok van de Big Ben te luiden – wegens renovatie van de klok echter alleen vanaf een geluidsband. Duizenden mensen zwaaiden met de Union Jack, zongen het Britse volkslied, lieten luchtballonnen op en vielen elkaar in de armen.

Het “belangrijkste moment van de moderne geschiedenis van Groot-Brittannië”

“Het is absoluut fantastisch”, zei de 65-jarige Karen Ollerton, die hiervoor speciaal uit het noorden van het land naar Londen was gekomen. “We zijn een vrije natie”, jubelde de 44-jarige John Moss over de Brexit.

De massale bijeenkomst voor het parlement was door de oprichter van de Brexit Party, Nigel Farage, georganiseerd. Hij noemde de uittreding uit de Europese statengemeenschap na 47 jaar het “belangrijkste moment van de moderne geschiedenis” van Groot-Brittannië.

Brexit-tegenstanders zingen EU-“volkslied” in Berlijn

Maar niet overal in het land heerste een feeststemming. Veel Brexit-tegenstanders, waaronder talrijke van de 3,6 miljoen in Groot-Brittannië wonende EU-burgers, hielden protest-waken met kaarsjes. Voor de Brandenburger Tor in Berlijn zongen EU-aanhangers om middernacht samen  het EU-“volkslied” “Ode aan de vreugde”.

Hoe gespleten de Britten dachten over het EU-lidmaatschap bleek uit het Brexit-referendum in juni 2016: 52% van de burgers stemde destijds voor een EU-uittreding, 48% tegen. Daarna volgden jarenlange taaie onderhandelingen, de Brexit moest meerdere malen worden uitgesteld.

Om de talrijke Brexit-tegenstanders in het land niet voor het hoofd te stoten, voerde de Britse regering de uittreding zonder veel ophef uit. Na een toespraak vrijdagavond van premier Boris Johnson tot de natie vond er in Downing Street slechts een ontvangst met een daaropvolgende lichtshow plaats.

Johnson: EU-uittreding is “geen einde, maar een begin”

Johnson had beloofd het Koninkrijk weer te verenigen. De EU-uittreding van Groot-Brittannië zou “geen einde, maar een begin zijn”, zei hij in zijn toespraak en kondigde een “nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking” met de EU aan. DE weg, die voor Groot-Brittannië zou liggen, zou misschien hobbelig zijn, de uittreding zou echter de kans bieden op “verbazingwekkende successen”.

De echo in de pers was gespleten: het rechtsgerichte boulevardblad “Daily Express” bijvoorbeeld riep na de EU-uittreding “een glorierijk nieuw Brittannië” uit. De “Standard” uit Londen echter wees op de komende moeilijkheden.

Harde klap voor de EU

Voor de EU is het afscheid van de 66 miljoen Britten een harde klap. Ze raakt haar na Duitsland op een na grootste economie kwijt en wordt zowel op binnenlands als buitenlands politiek gebied verzwakt.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) sprak van een “diepe insnijding voor ons allemaal”. De Duitse vicekanselier Olaf Scholz (SPD) zei in de “Neue Osnabrücker Zeitung” dat Duitsland nu een nog grotere verantwoordelijkheid zou dragen in de EU. “Het ligt aan ons of de EU bij elkaar blijft”.

De Franse president Emmanuel Macron noemde de EU-uittreding van Groot-Brittannië een “historisch alarmsignaal” voor heel Europa.

De Schotse minister-president Nicola sprak van een moment van “verdriet, vermengd met woede”. Zij beloofde zich te blijven inzetten voor de onafhankelijkheid van Schotland. De Schotten hadden in 2016 merendeels voor een verblijf in de EU gestemd.

Overgangsfase tot 31 december

In de nu beginnende elf maanden durende overgangsfase zal er voor de burgers eerst niets veranderen. Londen en Brussel willen tot 31 december over hun toekomstige betrekkingen en vooral over een vrijhandelsakkoord onderhandelen.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zei in de ARD-“Tagesthemen” erop te vertrouwen dat er tot het eind van het jaar een “uitgebalanceerd pakket” zou klaarliggen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, beloofde de Britten onmiddellijk na de realisatie van de Brexit dat zijn land de “al sterke, productieve en succesvolle betrekkingen met Groot-Brittannië verder zou uitbreiden”.

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, gezond realisme, Groot-Brittannië, Nationalisme, Patriottisme, soevereiniteit, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

14 reacties op “We zijn een vrije natie”: Groot-Brittannië heeft na 47 jaar de EU verlaten

 1. Harry Willemse zegt:

  Land of Hope and Glory.

  Liked by 1 persoon

 2. duinsnip zegt:

  Van harte gefeliciteerd. Gaat met dit laffe linksliberale Nederland helaas niet gebeuren. Wij zijn van Duitse bloed en eren de koning van Spanje. Toen al EU dus.

  Like

 3. Lucky zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/02/nigel-farage-voorspelt-over-tien-jaar-hebben-we-geen-eu-meer/

  Nigel Farage voorspelt: ‘Over tien jaar hebben we GEEN EU meer’

  Laat Farage in vredesnaam, alsjeblieft, een profeet zijn. Want als hij gelijk krijgt, krijgt Nederland uiteindelijk zijn soevereiniteit terug. Dat zou ronduit geweldig zijn.

  Liked by 1 persoon

  • bezigebij63 zegt:

   Hopelijk vliegen wij er ook zo gauw mogelijk uit. De Britten zijn voor de tweede keer aan de moffen ontsnapt. En wij voor de tweede keer er door bezet,

   Like

 4. Joannes den Hollander zegt:

  De rest zal volgen, het is slechts een kwestie van tijd.

  Like

 5. Wachteres zegt:

  https://www.telegraaf.nl/video/1204595738/tranen-van-geluk-bij-brexit-countdown

  Tranen van geluk bij Brexit-countdown

  Groot-Brittannië is officieel uit de Europese Unie gestapt, en dat zorgde voor veel blijdschap in de straten van de Engelse hoofdstad Londen

  Like

 6. Ron Rottweil zegt:

  Great Britain out, Turkey in?

  Like

 7. Lucky zegt:

  https://www.dagelijksestandaard.nl/2020/02/ronald-plasterk-gaat-los-guy-verhofstadt-is-verantwoordelijk-voor-brexit-andere-landen-zullen-volgen/

  Ronald Plasterk gaat los: ‘Guy Verhofstadt is verantwoordelijk voor Brexit, andere landen zullen volgen’

  “Droevig genoeg is Guy Verhofstadt verantwoordelijk voor Brexit door zijn niet-aflatende streven naar een ‘steeds hechtere unie, die mensen helemaal niet willen (zoals ze duidelijk maakten in referenda in Frankrijk en Nederland),” schrijft Plasterk. “En hij gaat door net zolang tot andere naties de buik ook vol hebben van een “unie die je nooit kunt verlaten”

  Like

 8. Eric zegt:

  Volgende stap: de herverkiezing van Trump in november. En weer een slag in het gelaat van die smerige necrofieltjes van EU-tirannen, die alle trotse West-Europese naties definitief willen opdoeken om van het geheel een islamitisch, globalistisch continent te maken waarin de multinationals en miljardairs à la Soros, Musk en de Saoedische oliesjeiks het alleen voor het zeggen hebben ! Dood aan de EUSSR !

  Like

 9. Mary zegt:

  Kijk Rutte bevrijdingsdag in Engeland, van blijdschap huilende en zingende mensen eindelijk van die smerige EU club af, hun soevereiniteit terug, niks pro Islamitische EU wetgeving, niks uitgemolken en onderdrukt worden door de EU, economie weer opbouwen, straten weer veilig maken wat een blijdschap, het gajes weer uit je eigen land kunnen gooien, nu jij en je vriendjes er nog uit zodat ook wij ons kunnen bevrijden, vergeten doen we jullie echter nooit meer NWO Rutte en Co die Nederland naar de afgrond hielpen, NEXIT en uit de VN!!!!!.

  Like

 10. bezigebij63 zegt:

  DOOD AAN DE DE POLITIEK-CORRECTE EU

  Like

 11. Lucky zegt:

  https://www.breitbart.com/europe/2020/02/01/stupid-brits-crawl-back-eu-tail-between-our-legs/

  EU Exit Clause Author: ‘Stupid’ Brits Will Crawl Back to EU with ‘Tail Between Our Legs’

  EU Exit-clausule Auteur: ‘Stomme’ Britten kruipen terug naar de EU met ‘Staart Tussen onze Benen’

  The British author of the European Union’s exit clause has predicted no-one country will be “as stupid as us” in voting to leave the bloc, and that in 10 or 20 years the British will crawl back to Brussels with our tail between our legs.

  Lord Kerr of Kinlochard, born John Olav Kerr, is a career Diplomatic Service apparatchik who has been elevated to the House of Lords and enjoyed a number of lucrative directorships since his retirement, helped to author Article 50 of the Lisbon Treaty — the legal mechanism for exiting the European Union which never expected anyone to use.

  The “last great benefit” of Britain’s exit from the EU, he told The Times, is that the “nasty and rebarbative” negotiations which will take place during the 2020 transition period “will ensure that no one will be as stupid as us again”.

  “As it becomes clear that the negotiations will not end happily, people will tend to blame the foreigners,” he predicted, showcasing his rather uncharitable view of the British people.

  “We will hear, ‘They’re being intransigent, they’re messing up our Brexit’, when all they are doing is defending the interests of the 27 [remaining EU member-states].”

  Ultimately, however, Kerr believes the United Kingdom will return to the EU fold — albeit as a thoroughly chastened and grovelling supplicant.

  “My children will certainly see us back in again,” he predicted confidently.

  “It will take quite a long time — 10 to 20 years — before we say, with our tail between our legs, ‘Can we come back now?’”

  Nl
  De Britse auteur van de exitclausule van de Europese Unie heeft voorspeld dat niemand “zo dom als wij” zal zijn om te stemmen om het blok te verlaten, en dat de Britten over 10 of 20 jaar met onze staart tussen onze benen terug naar Brussel zullen kruipen .

  Lord Kerr van Kinlochard, geboren als John Olav Kerr, die een carrière in de diplomatieke dienst die is verheven tot het House of Lords en sinds zijn pensionering een aantal lucratieve bestuursfuncties heeft genoten, heeft geholpen bij het schrijven van artikel 50 van het Verdrag van Lissabon – het wettelijke mechanisme voor het verlaten van de Europese Unie waarvan nooit werd verwacht dat iemand het zou gebruiken.

  Het “laatste grote voordeel” van de exit van Groot-Brittannië uit de EU, vertelde hij aan The Times, is dat de “vervelende en rebarbatieve” onderhandelingen die zullen plaatsvinden tijdens de overgangsperiode van 2020 “ervoor zullen zorgen dat niemand weer zo dom zal zijn als wij” .

  “Als het duidelijk wordt dat de onderhandelingen niet gelukkig zullen eindigen, zullen mensen de schuld aan de buitenlanders geven”, voorspelde hij, zijn nogal onwillende kijk op het Britse volk presenterend.

  “We zullen horen:” Ze zijn onverzoenlijk, ze verpesten onze Brexit “, terwijl ze alleen maar de belangen van de 27 [resterende EU-lidstaten] verdedigen.”

  Uiteindelijk gelooft Kerr echter dat het Verenigd Koninkrijk terug zal keren naar de EU – zij het als een grondig gekastijd en kruipende aanvrager.

  “Mijn kinderen zullen ons zeker weer terugzien”, voorspelde hij vol vertrouwen.

  “Het zal behoorlijk lang duren – 10 tot 20 jaar – voordat we met onze staart tussen onze benen zeggen:” Kunnen we nu terugkomen? “

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s