Britten en Brussel op ramkoers

Screenshot_53

(Door: Ruud Mikkes)

BRUSSEL – Groot-Brittannië en de Europese Unie stevenen af op een frontale botsing met als inzet de toekomstige handelsrelatie. Op de eerste dag van de onderhandelingen over een handelsakkoord zijn er direct al twee hoofdpijndossiers.

De Telegraaf

De eerste werkdag na de Brexit van vrijdagnacht werd door zowel de Britse premier Johnson als de Brusselse hoofdonderhandelaar Barnier aangegrepen om uit de doeken te doen hoe de toekomstige relatie wat hen betreft er moet komen uit te zien. De onderhandelingstijd is extreem kort, want Johnson heeft al laten weten eind dit jaar de Europese interne markt en de douane-unie te willen verlaten. Van een mogelijkheid om de transitieperiode met maximaal twee jaar te verlengen wil hij niets weten, scherp als hij is op de herwonnen Britse vrijheid ten opzichte van de EU.

Ambitieus

Barnier stelt de Britten in Brussel een ’ambitieus partnerschap’ in het vooruitzicht. Hoe ambitieus dat gaat zijn, is volgens hem volledig aan het Verenigd Koninkrijk. Hoe dichter de Britten tegen de EU-regels aan blijven schuren, hoe vollediger de toegang tot de EU-markt.

Net als eerder Commissievoorzitter Von der Leyen, stelt ook Barnier een handelstoekomst zonder quota en importheffingen in het vooruitzicht. Een volledige vervanging voor alle voordelen die een EU-lidmaatschap met zich meebrengt kan het echter niet zijn, hield hij zijn gehoor voor, bijvoorbeeld omdat er grenscontroles nodig zijn.

Brussel is beducht voor een eilandstaat die het vasteland keihard zal beconcurreren op basis van oneigenlijke voorwaarden. Vandaar dat er wordt gehamerd op een ’gelijk speelveld’, waarbij de Britten Europese standaarden op gebied van milieu, sociaal beleid, belastingen en staatssteun moeten onderschrijven. Voor Brussel is het eveneens kraakhelder dat het Europese Hof van Justitie een oordeel moet kunnen uitspreken in geval van onenigheid.

Johnson koestert vrijheid

Daarnaast moeten er wat de EU betreft bij een handelsakkoord bindende afspraken worden gemaakt over visserij. Vissers uit Nederland, België, Frankrijk en Denemarken vissen veelvuldig in Britse wateren. De Britten daarentegen zijn voor de afzet van hun vangsten grotendeels afhankelijk van de EU-markt. „Als we het hierover eens worden, krijgen we een ambitieus en eerlijk handelsakkoord”, sust Barnier.

Maar in Engeland maakt premier Johnson duidelijk dat het zo eenvoudig niet zal worden. Hij wil de vrijheid om af te wijken van Europese standaarden. Niet omdat zijn land milieunormen of sociale standaarden wil loslaten, maar omdat hij zich de armen niet op de rug wil laten draaien. Wat visserij betreft wil hij dat de Britten zelf ieder jaar beslissen wie in hun wateren mag vissen.

Dromen

Johnson gaat voor een handelsverdrag zoals de EU dat een paar jaar geleden sloot met Canada. En als dat niet lukt, neemt hij genoegen met dezelfde deal als die Australië heeft met Brussel, zei hij. De EU en Australië hebben alleen geen handelsverdrag, maar handelen op basis van regels van de WTO.

Dat is een terugvaloptie. Veel Brexiteers dromen daarvan, maar het betekent wel dat er hoge importheffingen gelden en er zeker geen ’frictieloze handel’ zal zijn, zoals de EU altijd in het vooruitzicht heeft gesteld.

Maanden van uitermate lastige onderhandelingen liggen in het verschiet. Aan EU-zijde wordt wel de inschatting gemaakt dat de Britse regering uiteindelijk onder druk van het eigen bedrijfsleven bereid zal zijn om compromissen te sluiten.

Ook al wilden de Britten uit de EU, toegang tot een markt van 450 miljoen mensen is een hoofdprijs, want – Brexit of niet – het land blijft liggen waar het ligt en de Europese markt blijft gezien de geografische ligging cruciaal. Barnier pleit voor kalmte en respect. „Premier Johnson wil een strakke deadline. Dat is niet onze keuze”, stelde de Fransman.

Als de partijen er niet uitkomen, dan volgt op 31 december alsnog een cliff edge en donderen de Britten zonder parachute uit het vliegtuig. Barnier: „Dat zal serieuze consequenties hebben. Dat moge duidelijk zijn.”

Bron:
www.telegraaf.nl
(Premium-artikel)

h/t “Monalisa”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Brussel, dictatuur, EUSSR, Groot-Brittannië, kwaadaardige opzet, Rotzakken, soevereiniteit, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

10 reacties op Britten en Brussel op ramkoers

 1. Hnek zegt:

  Alle landen die niet in de EU zitten zoals Noorwegen en Zwitserland hebben het grootst besteedbaar inkomen en lachen zich helemaal rot om de EU afdrachten van 80 miljard per jaar aan Brussel

  Geliked door 2 people

 2. Mary zegt:

  Ik weet zeker dat Barnier zich “vergist” ik denk dat Engeland meer dan voldoende handel zal kunnen drijven met Australie, Amerika, China, Rusland, Afrika etc………en het economisch meer dan geweldig gaat doen!!!!!! en dat vliegtuig waar Barnier het over heeft is gedoemd zich te pletter te vliegen de Engelsen hebben zichzelf gered door er uit te stappen………..

  Geliked door 1 persoon

 3. Rensk. zegt:

  Hoe moeilijker het de Britten word gemaakt hoe inventiever ze zullen worden. Let maar op. Mensen worden slimmer in moeilijke omstandigheden.

  Geliked door 1 persoon

  • Nemesis zegt:

   Ondertussen leven hier ook veel mensen in moeilijke omstandigheden, het is te hopen, dat ze ook inventiever gaan worden en hun verstand, dat ze beslist meegekregen hebben bij geboorte eens gaan gebruiken.

   Like

 4. vangie1206j zegt:

  Ik kan het mis hebben maar denk even,,,, Als bv. Nederland met GB. wil.handel drijven en zelf douane afspraken maken waar bemoeit Brussrl zich mee.
  Toch afspraken tussen 2 landen!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. karton zegt:

  Ik heb hangbuikzwijntje Fransje T. nog niet gehoord. ’t Zal hem nu wel te moeilijk zijn/worden, want tegen ons aller Boris kan deze vetklep niet op, natuurlijk !

  Like

 6. Blaffertje zegt:

  “Als de partijen er niet uitkomen, dan volgt op 31 december alsnog een cliff edge en donderen de Britten zonder parachute uit het vliegtuig. Barnier: „DAT ZAL SERIEUZE CONSEQUENTIES HEBBEN. Dat moge duidelijk zijn.”

  Werkelijk?

  Like

 7. Jules Vismale zegt:

  Heet lijkt haast wel of alle Europese landen, waaronder Engeland, een autorace met elkaar houden over wie een nou werkelijk gaat winnen! En dat ze elkaar inderdaad willen gaan rammen of anders willen samenwerken kan ik het beste filosofisch beschrijven naar aanleiding van deze tekenfilm uit 1968, genaamd ‘Wacky Races’.
  De serie gaat over elf chauffeurs en sommigen van hun huisdieren die steeds racen om de titel “The worlds wackiest (mafste) racer”! En dit zijn de desbetreffende racers:

  1. Dick Dastardly en Muttley in de “Mean Machine”:

  Dick Dastardly en Muttley zijn de antagonisten (schurken) uit de serie. In elke aflevering probeert de gemene Dick Dasterdly de race te winnen door middel van valsspelen of sabotage, zoals het nemen van sluipweggetjes en het zetten van hinderlagen voor zijn mederacers.
  Deze hinderlagen hebben echter altijd een averechts effect en zorgen ervoor dat Dick Dasterdly constant het slachtoffer wordt van zijn eigen valstrikken, steevast laatste wordt of zelfs helemaal nooit finisht, overigens tot groot genoegen van zijn dubbelhartige hond Muttley die hier altijd vals om gaat lachen of grinniken.
  Zijn auto, de Mean Machine, is een langwerpige raketwagen die onder andere kan vliegen en vele verborgen wapens bevat.

  2. De Slag Brothers in de “Bouldermobile”:

  De Slag Brothers (Broertjes Grot) zijn twee identieke en niet erg snuggere holbewoners. Hun lichamen gaan vrijwel geheel verscholen onder hun lange haar en ze spreken in een voor de kijker onverstaanbaar taaltje. Hun auto bestaat louter uit een uitgeholde steen op wielen, die wordt aangedreven door op hem te slaan met een knots.
  Als de auto tijdens de race vernield wordt, maken de Slag Brothers met hun knotsen snel een nieuwe uit de eerste de beste grote steen.

  3. De Gruesome Twosome in de “Creepy Coupe”:

  De Gruesome Twosome zijn een raceduo bestaand uit Big Gruesome (een groot monster van Frankenstein met een kapsel dat steeds voor zijn ogen hangt) en Little Gruesome (een sluwe vampier). Hun auto, de Creepy Coupe, is een angstaanjagende lijkwagen met een grote klokkentoren op het dak.
  De klokkentoren huisvest onder andere een reusachtige draak, een enorme zeeslang, spoken, donderwolken en een heks. Deze kunnen te allen tijde door de Gruesome Twosome worden opgeroepen om hen bij te staan.
  Net als Dick Dasterdly maken deze monsters zich vaak schuldig aan vals spel, maar zij worden er vrijwel nooit voor afgestraft.

  4. Professor Pat Pending in de “Convert-a-Car”:

  Professor Pat Pending (een woordspeling op Patent pending) is een gestoorde doch geniale professor. Zijn voertuig, dat er doorgaans uitziet als een boot/vliegtuig hybride op wielen, kan veranderen in elk soort voertuig denkbaar, variërend van gewone voertuigen zoals een motorfiets tot meer opmerkelijke creaties zoals een enorme bowlingbal.
  Meestal helpt Pat Pending hiermee zijn mederacers uit de penarie en straft hij er Dick Dastardly juist mee af.

  5. Red Max in de “Crimson Haybailer”:

  Red Max is een vliegende aas wiens naam een porte-manteau is van de Rode baron en Blue Max. Zijn voertuig is een felrood auto-vliegtuig hybride, die steeds kort genoeg kan vliegen om over de andere racers of hindernissen heen te springen.
  De Crimson Haybailer is tevens bewapend met een mitrailleur, die behalve kogels ook andere wapens kan afvuren. Helaas werkt dit soms ook averechts voor Red Max.

  6. Penelope Pitstop in de “Compact Pussycat”:

  Penelope Pitstop is de enige vrouwelijke racer. De rustige, lieftallige en ijdele Penelope Pitstop gaat gekleed in een roze raceoutfit uit de jaren 30, en ze is voortdurend bezig met haar uiterlijk. Haar wagen, een roze cabriolet, is feitelijk een schoonheidssalon op wielen, en voorzien van tal van aan make-up gerelateerde gadgets. Normaal is ze heel goedaardig en beleefd maar gebruikt zij soms wel eens geweld tegen de monsters en Dick Dastardly als deze haar belagen.
  De overige racers behandelen haar doorgaans hoffelijk; zo is ze maar zelden doelwit van vals spel en laten de anderen Penelope Pitstop soms zelfs voorgaan. Alleen Dick Dasterdly, de Gruesome Twosome, de Ant Hill Mob en de Slag Brothers zijn heel af en toe bereid om haar wel eens met valse trucs of geweld te hinderen.

  7. Sergeant Blast en Soldaat Meekly in De “Army Surplus Special”:

  Een militair duo bestaande uit een strenge sergeant en een niet bijster slimme soldaat wiens namen nooit worden genoemd. Hun voertuig is een kruising tussen een legerjeep en een tank.
  Behalve een kanon is de Army Surplus Special ook gewapend met landmijnen.
  Dit kanon kan allerlei vreemde projectielen afvuren die lang niet altijd naar behoren werken.

  8. De Ant Hill Mob in de “Bulletproof Bomb”:

  De Ant Hill Mob (mierenbende) zijn zeven lilliputter-gangsters, gemodelleerd naar stereotiepe maffioso’s. Hun wagen is een uit de jaren 20 stammende limousine en hun favoriete wapens zijn pistolen en tommyguns.
  Alleen van de leden Clyde, de leider, en Ring-A-Ding zijn de namen bekend; de overige vijf blijven naamloos. Ze kunnen, indien nodig, hun auto extra snelheid laten maken door hun voeten door de bodem te steken en mee te gaan rennen. En net als Dick Dastardly proberen ze sommige racers wel eens dwars te zitten wat niet altijd lukt.
  Meestal jaagt de politie ook op de Ant Hill Mob daar zij door hen gezocht worden maar ze zijn die vrijwel altijd te slim af.

  9. Luke en Blubber Beer in de “Arkansas Chuggabug”:

  Luke is een stereotype hillbilly, en Blubber zijn huisdierbeer. Hun wagen, de Chuggabug, is een krakkemikkige auto gemaakt van hout en aangedreven door een ouderwetse kachel die met drank kan worden opgestookt voor extra snelheid.
  De kortzichtige Luke stuurt het liefst met zijn voeten terwijl hij onderuit gezakt en half in slaap achter het stuur zit. Blubber is echter een bange en zenuwachtige beer die constant op zijn klauwen bijt van ergernis.

  10. Peter Perfect in de “Turbo Terrific”:

  Peter Perfect gedraagt zich van alle racers nog het meest voorbeeldig. Hij heeft een oogje op Penelope Pitstop, die hij altijd Pretty Penny noemt en vindt zichzelf inderdaad perfect omdat Peter Perfect nogal erg met zichzelf is ingenomen.
  Zijn wagen is een dragracewagen, die geregeld uit elkaar valt maar hij weet die altijd weer vrij snel te repareren.

  11. Rufus Ruffcut en Sawtooth in de “Buzz Wagon”:

  Rufus is een grote en gespierde houthakker, en Sawtooth een antropomorfe bever met sterke tanden die bomen kan omknagen alsof het tarwe is die geoogst moeten worden. Hun wagen, de Buzz Wagon, is gemaakt van boomstammen en heeft cirkelzagen als wielen.
  Hierdoor kan de wagen door vrijwel alle obstakels heen breken. Ondanks zijn grove stoerheid is Rufus erg beleefd naar Penelope Pitstop toe en hij helpt haar regelmatig uit de problemen.

  Als alle EU-landen echter op dezelfde manier zouden gaan racen zoals in ‘Wacky Races’ zouden ze er ook een gigantische puinhoop of janboel van maken of elkaar rammen!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s