De houterige excuses van Nederland voor zijn Holocaust tekortkoming – eindelijk!

Screenshot_98

(Door: Dr. Manfred Gerstenfeld – Vertaling: E.J. Bron)

Na jarenlange afwijzing heeft de Nederlandse regering zich  voor de samenwerking met de volkerenmoord door de nazi´s verontschuldigd. Beter laat dan nooit, maar niet goed genoeg.

De Nederlandse minister-president Mark Rutte (foto) heeft zich in naam van zijn regering tamelijk plotseling en veel te laat voor de tekortkoming van de Nederlandse autoriteiten tegenover de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog verontschuldigd. Dit deed hij in een toespraak bij de nationale Holocaustherdenking op 26 januari in Amsterdam.

Het was een radicale afkering van de jarenlange politiek, waarin hij – en zijn voorgangers – verschillende redenen aanvoerden om de waarheid over het wijdverbreide verraad van Joden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog niet toe te geven. Dit past bij een diep verwortelde Nederlandse elitecultuur, die het normaal gesproken vermijdt om fouten toe te geven, ook grotere. Deze houding maakt het voor de Nederlandse elite mogelijk om arrogant tegenover anderen te moraliseren.

Zodoende begon de enige West-Europese regering, die dit nog niet gedaan had, er de waarheid over te zeggen hoe de leiders van de natie hun joodse burgers tijdens de Duitse bezetting in de steek lieten. Beter laat dan nooit.

In West-Europa was Nederland het land met het hoogste aantal joodse slachtoffers tijdens de Holocaust. Toen de Duitsers in 1940 Nederland veroverden, woonden daar 140.000 Joden. Van hen werden 102.000 gedurende de oorlog door de bezetters vermoord.

Diegenen die naar de Poolse vernietigingskampen werden gedeporteerd, werden door Nederlandse politieagenten gearresteerd, door de Nederlandse Spoorwegen getransporteerd en door de Nederlandse marechaussee in het doorgangskamp Westerbork bewaakt. De meeste van deze gedeporteerde Joden kwamen uit families, die meerdere eeuwen in Nederland hadden gewoond.

In  1995 zei de Franse president Jacques Chirac in een veel uitvoeriger bekentenis over de waarheid als die van Rutte: “Frankrijk heeft het ongeneeslijke begaan. Het heeft zijn woord gebroken en diegenen die het zou moeten beschermen aan hun beulen overgedragen. Wij hebben een onvergeeflijke schuld tegenover hen.” Twee jaar later sprak de Franse socialistische minister-president Lionel Jospin zich nog duidelijker uit en zei: “Er was niet eens een Duitse soldaat voor nodig om deze schande ten uitvoer te brengen.”

In maart 1995, enkele maanden voor Chirac´s bekentenis van de waarheid, bezocht de Nederlandse koningin Beatrix Israël. Ze sprak in de Knesset en zei dat er veel Nederlanders waren die zich tegen de Duitsers hebben verzet, maar dit waren uitzonderingen en dat “de Nederlanders de deportatie van hun joodse medeburgers niet konden verhinderen”. Dit was een wit gekalkte versie van de waarheid.

Ze zou er iets aan hebben moeten toevoegen, zoals: “Zelfs de beperkte mogelijkheden die onze autoriteiten hadden, deden dit niet. Onze regering in ballingschap in Londen heeft het nagelaten om aanwijzingen aan Nederlandse ambtenaren in het bezette Nederland te geven hoe zij met betrekking tot de Duitse bevelen ter vervolging van de Joden moeten optreden. Ook mijn grootmoeder, koningin Wilhelmina, faalde enorm. Zij riep de Nederlandse bevolking niet op om Joden te helpen die zich wilden verstoppen.”

Rutte is sinds 2010 minister-president van Nederland. Hij heeft alle inspanningen gestopt om zich te verontschuldigen bij de Nederlandse joodse gemeenschap. In januari 2012 wijdde de inmiddels niet meer bestaande Nederlandse krant “De Pers” haar voorpagina en nog een pagina aan de kwestie van de excuses. Dit was gebaseerd op twee interviews uit de appendix van mijn in 2011 verschenen boek “Judging the Netherlands: The Renewed Holocaust Restitution Process 1997-2000”. Daar verklaarden de in 2014 vermoorde Nederlandse vicepremier Els Borst en Gerrit Zalm dat zij de Nederlandse regering openlijk zouden ondersteunen als die zich zou verontschuldigen bij de joodse gemeenschap.

Diezelfde dag stelden Geert Wilders en Raymond de Roon, beide parlementariërs van de PVV, parlementaire vragen aan de minister-president. Ze vroegen hem waarom Nederland geen excuses voor het foute gedrag van de Nederlandse regering tegenover de Joden tijdens de Holocaust zou aanbieden. Even later publiceerde de Associated Press op die dag twee artikelen over het ontbreken van excuses door de Nederlandse regering, die door veel media in de hele wereld, van de VS tot China, werden opgepakt.

Rutte kwam weg met een irrelevant antwoord. Hij verwees naar een Nederlandse regeringsverklaring uit het jaar 2000. De excuses die de regering toen aanbood aan de joodse gemeenschap hielden echter geen verband met de oorlogstijd. Ze verwezen naar het formalistische, bureaucratische en harteloze naoorlogse proces van schadeloosstelling. Zelfs deze excuses waren slechts halve waarheden, omdat zij beweerden dat deze onacceptabele houding met uitzondering van één zaak niet opzettelijk was. Er waren echter al veel gedocumenteerde zaken, waarin de Nederlandse naoorlogse politiek tegenover de Joden wel degelijk gewild was.

Rutte antwoordde ook dat zijn regering geen reden zou zien om zich deels te verontschuldigen, omdat hierover geen algemeen ondersteunde raad van de joodse gemeenschap zou bestaan. Dit was een uitermate dubbelzinnig antwoord. De slachtoffers hoeven zich niet te verontschuldigen bij diegenen die gefaald hebben. Van de schuldigen wordt verwacht dat zij zich uit zichzelf verontschuldigen.

In het jaar 2012 bleek uit een peiling dat twee derde deel van de Nederlanders tegen zijn minister-president was, die zich bij de joodse gemeenschap voor het foute gedrag van de oorlogsregering in ballingschap in Londen verontschuldigde. Slechts 27% van de geënquêteerden was voor zo´n verontschuldiging.

Begin 2015 verzochten de parlementariërs Joram van Klaveren en Louis Bontes van de kleine partij “Voor Nederland” Rutte opnieuw om zich bij de joodse gemeenschap te verontschuldigen voor het falen van de oorlogsregering. In zijn antwoord verwees hij kort naar de gladde uitspraak van de toenmalige Nederlandse koningin Beatrix in de Knesset in het jaar 1995. Als er destijds minstens één Nederlandse journalist geweest zou zijn die gecontroleerd zou hebben wat de koningin zei, dan zou hij hebben kunnen publiceren dat de regering van zijn land nergens achter zat.

De nieuwste plotselinge verontschuldigingen zijn belangrijk. Nu zijn de opvolgers van de in gebreke gebleven autoriteiten en de deels nog levende slachtoffers het eens over het verhaal van de mislukking.

Rutte´s verontschuldigingen waren veelmeer van algemene aard. Men wacht nog altijd op de verontschuldiging van de politiechefs – velen van hen waren belangrijke collaborateurs met de bezetters – en het hoogste gerechtshof, wiens oorlogsvoorgangers de Joden radicaal in de steek gelaten hebben. Rutte had ook moeten noemen dat de regering voor het falen van koningin Wilhelmina en nog veel meer dingen verantwoordelijk was. Deze thema´s kunnen uitdagingen zijn voor zijn toekomstige toespraken.

Bron:
www.israel-nachrichten.org
Door: Dr. Manfred Gerstenfeld

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Barbarisme, collaboratie, Historie, Holocaust, Hypocrisie, Joden, Jodendom, Jodenhaat, nationaalsocialisme, nazisme, Nederland, Overheid, Rotzakken, Rutte, Zelfcensuur. Bookmark de permalink .

11 reacties op De houterige excuses van Nederland voor zijn Holocaust tekortkoming – eindelijk!

 1. Rensk. zegt:

  En intussen begint de geschiedenis zich langzaam en zeker weer te herhalen. Het begint met de joden en daarna komen wij aan de beurt. Ongelofelijke hekel dat ik heb aan dit hypocriete incompentente kabinet met Rutte aan kop.

  Geliked door 3 people

  • Nemesis zegt:

   Rensk. jij schrijft het hier al en ik zat het te denken tijdens het lezen van het artikel, de geschiedenis herhaalt zich, de regering levert nu de autochtone burgers uit aan het criminele allochtone tuig.

   Like

   • Peacepipe zegt:

    Ondertussen laten ze al weer decennia lang grote hordes jodenhaters hier binnen lopen, die vervolgens ook nog eens voor door ons gesubsidiëerde natuurlijke aanwas zorgen!
    En dan gaan “ZE” over 3 maanden uitgebreid “75 jaar bevrijding vieren”, terwijl we elke dag steeds meer vrijheid inleveren.
    “De werkelijkheid is gekker, dan de wildste fantasie!”

    Geliked door 1 persoon

 2. koddebeier zegt:

  De Nederlandse regeringen hebben wel meer steken laten vallen……..de Molukken, Nieuw-Guinea !

  Geliked door 2 people

 3. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Een excuus van een regering zoveel jaren na dato zijn puur symbolisch en hebben in feite geen enkele waarde. Van de mensen die dit nog meegemaakt hebben zijn er nog nauwelijks in leven.
  Als je dan ook een keer eerlijk naar die tijd gaat kijken dan is er ook aardig wat nuance.
  Het leeuwendeel der Joden is afgevoerd in de eerste twee jaar van de oorlog, zij werden naar werkkampen gestuurd, dat is niet leuk maar het is heel wat anders dan dat je mensen willens en wetens een zekere dood in stuurt.
  De kampen als bijvoorbeeld het bekendste Auschwitz is gebouwd als werkkamp, ernaast lag een immens groot industrieterrein waar ze te werk werden gesteld, noem het dwangarbeid en dat is natuurlijk niet goed maar het is nog geen vernietigingskamp.
  Dat werd het pas na 1942.
  Stel je nou eens voor dat je voor het begin van de oorlog politieagent was.
  Echt florissant was ons landje destijds niet, een vaste baan in overheidsdienst was best een mooie positie. Dan breekt de bezetting aan, wat doe je dan, lever je het uniform in omdat je het niet eens bent met de bezettende macht ? Van de ene op de andere dag geen inkomen voor jou en niet te vergeten je gezin, een bezetter die op z’n vriendelijkst gesteld niet blij is met je en tegelijkertijd weinig uitzicht op ander werk.
  Heel geleidelijk worden de touwtjes steeds vaster aangetrokken, mensen worden op transport gesteld, vooral (maar niet alleen) Joden.
  Weiger je dan kun je vertrekken en in het slechtste geval word je zelf op transport gesteld met je gezin.
  Zaten er geen ellendelingen onder de agenten ? Ongetwijfeld, die komen voor in alle geledingen van de maatschappij maar waren wel een minderheid. Een gevaarlijke minderheid want de verraders sliepen niet.
  Het was allemaal niet zo zwart wit als we graag zouden willen, dat zou het er een stuk makkelijker op maken, maar het hele leven is niet zwart wit.
  Daarbij zijn er in vredestijd een heleboel helden maar zodra er echt stront aan de knikker komt zijn het er ineens een heel stuk minder.

  Like

 4. jetse47 zegt:

  Het excuus van Rutte is niets waard nu doet het kabinet onder zijn leiding precies hetzelfde als de regering in de oorlogsjaren.
  Het toelaten van antisemitisme,de islam binnenhalen(Marrakesh, resolutie van Straatsburg en resolutie 1743) is precies hetzelfde als de nazi’s toendertijd deden.
  Meneer Rutte is een meester in huichelarij en leugens deze meneer huilt wanneer het hem opgedragen wordt door zijn opperwezen/EU!
  Volgend jaar zijn er verkiezingen en daardoor wil hij scoren om zijn “menselijkheid” te tonen!
  Jammer dat men dat niet doorzien heeft.

  Like

 5. M. zegt:

  Net echt allemaal, alsof ze erg begaan zijn met slachtoffers maar men houdt wel de grens open voor de Jodenhaat en dan ook nog net doen alsof men niet weet hoe de Jodenhaat weer in ons land word gebracht, stelletje smerige huichelaars.
  Als er een kerk was die opriep tot het doden van linkse leugenaars waar je ze maar kon vinden zou men het meteen de oorzaak weten.
  Men heult liever mee met de oorzaak en gaat schijnheilig doen alsof men het zo erg vind voor de slachtoffers terwijl men de grens open houdt voor mensen met Joden haat om ze nog maar een keer te verneuken.
  Het volk, de vrouwen en kinderen, alles wat Europeaan is word door deze smeerlappen verneukt omdat men liever de haat de ballen likt dan de liefde in het land te houden.

  Geliked door 1 persoon

 6. Jules Vismale zegt:

  Helaas lijken de Amerikanen en de Engelsen hun excuses evenmin te hebben aangeboden wat de Holocaust betrof want daar wisten ze alles over af tijdens WO II! Ze hebben zelfs Europese joden, die voor de nazi’s op de vlucht waren, grotendeels buiten de deur gehouden en geen enkele poging gedaan om de spoorlijnen naar de vernietigingskampen plat te smijten!
  Zo was er zelfs ooit bekend dat de Amerikaanse generaal George Patton (1885-1945) een fanatieke anti-communist was en toen hij ooit eens een Duits concentratiekamp bezocht en de vieze en uitgemergelde joden aanschouwde wekten die bij hem nog veel meer walging en haat op dan de Duitsers, iets wat bovendien voor meerdere geallieerde soldaten goldt!

  Like

 7. verwardeman zegt:

  Als je als machinist weigerde die trein te rijden , werd je dat dan door de Duitse BEZETTER in
  dank afgenomen ?
  Als je als politieagent weigerde Joden op te halen , werd je dat dan door de Duitse BEZETTER in
  dank afgenomen ?
  Is het goed vechten – met BLOTE HANDEN – tegen zwaar bewapende Duitsers ?
  Als het antwoord op deze vragen JA is , waarom hebben wij – ” laffe Nederlanders “- dan die
  moslims er niet AL LANG geleden uitgetrapt ……………………….?
  Wat is het toch ” laf ” om niet met blote handen tegen zwaar bewapende bezetters te vechten ,
  toch?

  Like

  • M. zegt:

   Onze politici zijn prima beveiligd toch verraden ze het volk nog voor dat er een bezetter is.
   Die ze van te voren zonder dreiging al alles open presenteerblaadje geven.
   Ons koningshuis is goed beveiligd en leverde gewoon de brandstof die de oorlog mogelijk maakte.
   De wet is zelf zwaar bewapend maar verraden hun eigen volk door de toekomstige bezetter die nog geen bezetter is alle ruimte verlenen en het volk daarmee te schofferen en te verraden.
   Allemaal zonder een vorm van dreiging gewoon voor poen macht en mooie baantjes.
   Bij de way dat men geen keus had zal best maar waarom vonden ze het allemaal leuk werk en een leuk bijbaantje voor fl 7,50 joodse kinderen af te voeren op dermate schaal dat zelfs de nazi’s ze tot de orde moesten roepen dat het wel wat minder fanatiek mocht.
   En niet omdat ze bedreigd werden
   Ga niet net doen alsof ze er allemaal niets aan konden doen net zoals de verraders van vandaag de dag er prima wat aan kunnen doen. Verraden geeft minder weerstand bij mietjes zonder ruggengraat. Ik laat mijzelf lekker afschieten als ik kindjes de dood in zou moeten jagen.
   Vandaag de dag laten de Nederlanders die niet bedreigd en bezet zijn toch ook gewoon de goede mensen het land uit jagen door de slechten waar men massaal mee loopt te slijmen, vrijwillig en zonder dat iemand ze een pistool op de kop zet?
   Dacht je dat de dat dat vroeger anders was vele wezen de joodse kindjes gewoon aan zonder dat er dreiging was voor hun persoonlijk.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s