Ierland: “Revolutie in de stembus” – links-nationalistische Sinn Féin boekt “historische” verkiezingszege

Screenshot_163

(Vertaling: E.J. Bron)

Dublin – De als links-nationalistisch geldende partij Sinn Féin is de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in Ierland geworden. Met 24,5% van de stemmen overvleugelde de partij de regeringspartijen Fianna Fáil (22,2%) en Fine Gael (20,9%). Partijvoorzitster Mary Lou McDonald noemde de uitslag een “revolutie in de stembus”.

Duits - Zuerst

Inderdaad beoordelen ook politieke deskundigen het resultaat als “historisch”, zelfs als “politieke aardbeving”: “Tot nu toe werd de politiek van het land sinds de volledige onafhankelijkheid van Groot-Brittannië altijd door Fine Gael en Fianna Fáil gedomineerd. Nu betreedt een gelijkwaardige derde politieke kracht het toneel”, constateert “Die Welt”.

Maar de vorming van een regering zou nog wel eens moeilijk kunnen zijn, want de gevestigde partijen hadden tot nu toe een samenwerking met de vroegere politieke arm van de links-nationalistische terroristische ondergrondse beweging IRA (Irish Republican Army) afgewezen. De partijvoorzitter van Sinn Féin, Mary Lou McDonald, vindt zichzelf toch verantwoordelijk om als grootste politieke kracht de coalitieonderhandelingen te leiden.

Sinn Féin had echter al in de verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat ze alleen aan een regering zou deelnemen wanneer overeengekomen zou worden dat het Ierse volk zou kunnen stemmen over de hereniging met het onder Britse bezetting staande Noord-Ierland.

Bron:
https://zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Ierland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s