De winning van lithium bedreigt oorspronkelijk volk – Woordvoerder: “De overstap naar de elektrische auto zal ons allemaal doden”

Screenshot_169

(Vertaling: E.J. Bron)

Het “witte goud” wordt vooral gewonnen in een gebied in Zuid-Amerika: het gaat om lithium. De grondstof wordt gebruikt voor de productie van accu´s voor elektrische auto´s. Maar in de streken waar de winning plaatsvindt, is het leefgebied van de mensen in gevaar.

epoch times

De winning van goud, zilver en lithium: het drielandenpunt in Zuid-Amerika tussen Argentinië, Chili en Bolivia beschikt over een groot deel van de wereldwijde voorraad lithium. 70% van de wereldwijde reserves wordt in dit gebied gewonnen. Niet voor niets noemt men het gebied de “lithiumdriehoek”. Lithium is nodig voor de productie van accu´s voor elektrische auto´s.

Veel deskundigen zijn echter sceptisch wat betreft de winning van het “witte goud”. Want de winning van de grondstof heeft toenemende gevaren voor de oorspronkelijke bevolking. Het levensfundament van de mensen wordt verwoest.

Winning van lithium bedreigt oorspronkelijk volk

Het Argentijnse hooggebergte en zijn zoutwoestijnen zijn absoluut geen uitnodigend gebied: het is zuurstofarm en meestal koel en droog. Dit eenzame vulkaanlandschap heeft maar weinig wegen. Hier woont het oorspronkelijke volk van de Kollas. Deze duizenden jaren oude cultuur leeft van de lamateelt en het kunsthandwerk.

Maar het volk leeft constant in angst. Sinds de winning van lithium in hun leefgebied is alles veranderd. De lama´s sterven meestal al kort na de geboorte. Het stof van de machines – dat vermoedelijk uit basisch natriumhydroxide bestaat – veroorzaakte ziekten onder de mensen en vervuilt het water. Het milieu wordt volgens lokale milieuactivisten bij de winning van lithium absoluut niet gespaard en de ondernemingen zouden nauwelijks investeren in veiligheidsmaatregelen.

Milieuvervuiling voor elektrische mobiliteit

Landen zoals de VS, China of verschillende Europese landen proberen het verkeer in de grote steden te revolutioneren. Daarbij dient de elektrische mobiliteit de steden schoon te houden. Voor deze verandering zijn lithium ionen accu´s nodig, want de voertuigen op stroom kunnen alleen daarmee rijden. Eén enkele accu heeft tien kilogram lithium nodig. De wereldwijde winning van lithium is sinds 2016 verdubbeld.

Het probleem bij de winning van lithium zit o.a. in de besmetting van zout en zoet water. Barrières tussen zout water en zoet water worden door de diepe boringen vernietigd. De natuurlijke grondwaterreserves worden daardoor bedreigd. Voor de exploitatie van de lithium-zoutmassa heeft de firma “Sales Jujuy” naar eigen zeggen tot 80.000 liter vers water per uur nodig. Het zoutmengsel wordt in enorm grote bekkens gepompt en verdampt. Reden daarvoor is de zogenaamde “energiebesparende verdampingtechniek”.

Grote winst door winning van lithium

Martín Perez de Solay is de baas van de Australische mijnbouwonderneming “Orocobre”. Hij vermeldt in het halfjaarlijks rapport: “Het was weer een heel goed halfjaar op grond van een goede winstmarge van $ 8000,- per ton lithium. Dat heeft ons inkomsten van $ 63 miljoen opgeleverd. De prijs voor lithium ligt bij $ 12.295,- per ton.

Duitsland wil hier aan meedoen. Minister van Economische Zaken Peter Altmaier van de CDU zei al in het jaar 2018 op een energieconferentie “dat de behoefte aan mobiele en vaste accumulators snel toeneemt. De productie van accu´s zal een wezenlijk deel van de industriële keten van toegevoegde waarde wereldwijd worden. Omdat accutoepassingen gewoon in het kader van de energietransitie, in het kader van de elektrische mobiliteit, maar ook op vele andere industriële terreinen normaal worden.”

“Wij kennen geen elektrische auto´s”

De oorspronkelijke bevolking wil niet langer toekijken bij de vervuiling van hun leefgebied. Clemente Flores, de woordvoerder van in totaal 33 gemeenten in Salina Grandes, wil de productie van lithium verhinderen.

Met een blik naar Europa zegt hij: “De winning van lithium voor Europa en de verandering naar de elektrische auto zullen onze gemeenten en ons landschap doden. En tot nu toe kenden we hier geen auto´s. En al helemaal geen elektrische auto´s – die kennen we alleen van foto´s. Jullie denken daarmee de mensheid te kunnen redden, maar jullie zullen ons allemaal doden.”

Bron:
www.epochtimes.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t “Freda 110”

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Barbarisme, belangenverstrengeling, cultuurrelativisme, Europa, Graaien, Groenen, Hypocrisie, klimaatfascisme, Krankzinnigheid, Linkse Kerk, Milieu, onwetendheid, Rotzakken, verloedering, Volksvijandigheid, Zuid-Amerika. Bookmark de permalink .

14 reacties op De winning van lithium bedreigt oorspronkelijk volk – Woordvoerder: “De overstap naar de elektrische auto zal ons allemaal doden”

 1. scherpschutter1943 zegt:

  de links mensen in de europese unie maken zich alleen maar druk als het gaat om Afrika en de arme nikkertjes daar. De zuid amerikaanse volkeren zijn voor hen de ver van mijn bedshow. Vervuiling van de europese leefomgeving vinden ze vreselijk en wordt met alle middelen bestreden, zoals het invoeren van de electrische auto, goed voor het milieu en voor de EU.inkomsten in brussel. Die zuid amerikaanse volken die door de winning van lithium worden bedreigd met de ondergang interesseert ze helemaal niets. De autofabrikanten zal het ook worst zijn want die maken auto’s en daar gaat het ze om. Op welke brandstof die rijden is van ondergeschikt belang. De grootste boef van de EU, timmermans ziet in het hele milieugebeuren alleen maar een middel om de bevolking in nederland, een poot uit te trekken, daarbij geholpen door zijn brother in crime, samsom. Walgelijk stel.

  Geliked door 8 people

  • guusvelraeds zegt:

   Bij Frans Timmermans moesten ze een darmspoeling toepassen met 20 liter Lithium zout. het zal hem leren de uitvreter. Hij wordt met de dag vetter de groene gladjanus.

   Geliked door 1 persoon

  • delamontagne zegt:

   Ik denk dat ’t merendeel van de mensen in Zuid Amerika even ongeïnteresseerd zijn in het lot van die mensen daar, als in Europa.
   In dat gebied wonen nauwelijks mensen en dan nog voornamelijk afstammelingen van Indianen die zelf al onder aan de ladder van interesse staan.

   Like

 2. Claudia Millenaar zegt:

  In Congo Afrika gebeurt precies hetzelfde met kinderarbeid, ook dat nog! Hele gebieden worden vergiftigd, mens en dier gaat kapot en hier moet men maar deugen. Kotsmisselijk word ik ervan!

  Geliked door 6 people

 3. M.A.L. Sion zegt:

  Waarom mensen in gevaar brengen voor deze hoax? Diesel is schoner.als je deze winning mee rekent.
  En als men dan toch elektrisch wil rijden waarom dan niet de auto waarmee de World Solar Challenge in Australië wordt gereden verder uit ontwikkelen. Dan spaart men mensenlevens mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mary zegt:

  En niet alleen het schadelijke winnen van lithium maar tevens het winnen van neodymium voor de productie van de permanente magneten van elektrische auto’s, de winning en productie van neodymium zijn dusdanig vervuilend dat er in de industriestad Baotou/China de plek waar een groot deel van de wereldvoorraad van neodymium gewonnen wordt schokkende beelden van hele gifmeren en ernstige gezondheidsproblemen bij omwonende zijn. zoals kanker, uitvallende tanden, huidproblemen etc. Het blijkt dat het winnen van neodymium nog voor veel meer vervuiling zorgt dan de zeer vervuilende productie van de accu’s………

  Geliked door 1 persoon

 5. guusvelraeds zegt:

  Daar zullen de linkse klimaat en groen fascisten helemaal niet mee zitten. Als het voor het goede doel is hebben ze maling aan een dode meer of minder. Bovendien zeggen ze er zijn toch teveel mensen op aarde dus wat zeuren jullie.

  Like

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Doet een beetje denken aan het Nederland van vroeger “als je eigen stoepje maar schoon is”.
  Als de groene en/of linkse geitenwollen sokkendragers werkelijk iets om het milieu zouden geven dan zouden ze hier direct mee aan de slag zijn gegaan.

  Geliked door 1 persoon

 7. Blaffertje zegt:

  “De overstap naar de elektrische auto zal ons allemaal doden”
  Maar DAT boeit die klimaat idioten niet.
  “Kijk mij eens goed bezig zijn voor het klimaat” is hun credo, maar ze steken liever als een struisvogel de kop in het zand dat daarvoor aan de ander kant van de wereld mensen sterven om aan hun waanideeën te kunnen voldoen.

  Like

 8. M. zegt:

  Ik had het eerder al geschreven dat de mensen die zo voor elektrische auto’s zijn ook voorstander zijn van het uitbuiten van kinderen om dat gif bij elkaar te zoeken.
  Ook steunen ze het vernachelen van het milieu met die miljoenen accu’s wat ons land tot een gigantisch milieuprobleem zal maken.
  Iets wat een kleuter nog kan bedenken.

  Mocht u graag populair blijven bij de massa stomkoppen die te lui zijn om zelf te denken en van feiten en argumenten niets willen horen dan wilt u uiteraard graag dik betalen om het klimaat te redden door milieuproblemen te helpen veroorzaken.

  Bij alles wat de vrede in gevaar brengt, voedselrampen brengt, de goede mensen verneukt, wat ons milieu zal vernielen en ons leefklimaat zal verwoesten staat de linkse vooraan en het geeft ze nog een goed gevoel ook.

  Geliked door 1 persoon

 9. LUCIA zegt:

  De Een zijn deug-groen is de ander zijn dood-groen

  Like

 10. Steven zegt:

  Laten we nu maar eens echt beginnen met ‘GROEN’ doen …

  https://www.ninefornews.nl/helemaal-gek-geworden-professor-klimaat/

  Like

 11. M. zegt:

  Milieu terreur is wat men staat te promoten met die klimaat leugens in de politiek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s