“Hongarije eerst” – de toespraak van Viktor Orbán over de staat van het land

Screenshot_244

(Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán en zijn jongste toespraak over de staat van het land: Het zelfrespect van een natie als sleutel tot succes – “Laten we laten zien dat we Hongaren zijn” – Wat Hongarije in tien jaar gepresteerd heeft – “Wie ons wil beleren over democratie…” – In staat om te onderscheiden tussen goed en kwaad en te beslissen – “In plaats van migranten zullen er eigen Hongaarse kinderen zijn” – De uitgeputte Brusselse elite – Westerlingen, die niet weten “dat het socialisme de naties kapotmaakt” – Orbán als ongebruikelijke klimaatbeschermer – Het plan om voor ieder nieuw geboren kind tien bomen te planten – Orbán en de “liberalen” – Wat voor Orbán populistisch is.

Viktor Orbán geniet niet, zoals bekend, de welwillendheid van de mainstream media. Erger nog. Ze wijzen hem af, mogen hem niet. Mainstream-politici gedragen zich net zo. Want wat die allemaal aan politieke correctheid plegen te bieden, is niet Orbán´s ding. Hij verzet zich tegen hen met verfrissende helderheid en koppigheid. Nu opnieuw in zijn toespraak betreffende de staat van het land. Het is een toespraak vol patriottisme, een toespraak van “Hongarije eerst”. Het welzijn van Hongarije heeft in Orbán´s politiek voorrang boven al het andere. Hij accentueert het nadrukkelijk in zijn toespraak. Het is een toespraak in gewone taal, die vrij is van de gladgestreken gebruikelijke taal van politieke middelmatigheid, vrij van “politieke taal”, die nergens aanstoot toe wil geven. Het is een toespraak die benadrukt hoe belangrijk nationaal zelfrespect is wanneer een land als Hongarije weer wil opklimmen, politiek wil bestaan en vooruit wil.

Het zelfrespect van een natie als sleutel tot succes

Over het zelfrespect zei Orbán: “In de loop van tientallen jaren, die ik in de politiek heb doorgebracht, kon ik observeren hoe elk succesverhaal, hoe het succesverhaal van iedere opklimmende natie begint met de versterking van het zelfrespect. Denkt u aan de beide laatste westelijke voorbeelden, aan het Amerika van Trump en het succes van Boris Johnson. Ik heb ook geobserveerd dat het persoonlijke zelfrespect van de burgers van de in problemen gekomen landen alleen samen met dat van hun natie kan terugkeren. De sleutel voor de opkomst is dus het herstel van het nationale zelfrespect. Daarom hebben we in 2010 het doel gesteld om aan onszelf en natuurlijk ook aan de wereld te bewijzen dat wij altijd nog iemand zijn.”

“Laten we laten zien dat we Hongaren zijn”

En verder: “Wij zijn niet dat, nerveus met zijn hoed in de hand spelende, om kredieten van het IMF en EU-geld bedelende, hulp van anderen verwachtende volk dat wij leken. Het programma was simpel: laten we laten zien wie wij echt zijn. Laten we laten zien dat we Hongaren zijn. Met een duizendjarige christelijke staatkundigheid, geweldige culturele prestaties, tientallen Nobelprijzen, 177 gouden Olympische medailles, een prachtige hoofdstad, fantastische technische en informatica vakmensen, en het met geniaal bedrijfsinstinct uitgeruste plattelands Hongarije. Wij waren van mening een weg te vinden of aan te leggen. En omdat de door Brussel en Washington gemarkeerde wegen voor ons niet begaanbaar waren, waren we gedwongen een nieuwe aan te leggen.”

Wat Hongarije in tien jaar gepresteerd heeft

Deze tien jaar zouden de Hongaren en hun regering “in de letterlijke zin van het woord samen hebben doorgemaakt”. Met acht nationale referenda zou men samen over de belangrijkste dingen hebben beslist: “We hebben samen over de grondwet, de vermindering van de nevenkosten, de sociale vragen, de bankbelasting, de ondersteuning van de gezinnen en ook over de afwijzing van het Soros-plan beslist. Wie ons over democratie wil beleren, moet eerst maar eens iets wat ook maar in de buurt komt van onze nationale referenda laten zien.”

De rechten van de mensen die de wet in acht nemen

Georges Soros zou driemaal geprobeerd hebben om Hongarije te plunderen, en hij probeert het nog steeds. Nu zou er nog een referendum voorbereid worden: in Europa zou de situatie zijn ontstaan dat voor de beleidsbepalers de rechten van gewelddadige criminelen belangrijker zouden zijn dan de rechten van de mensen die de wet in acht nemen. Zij zouden de waarheid, de levensinstincten van de eerlijke mensen belachelijk maken en in plaats daarvan de daders in plaats van de slachtoffers verdedigen. Dit gevaarlijke verschijnsel zou ook Hongarije bereikt hebben.

In staat om onderscheid te maken tussen goed en kwaad en te beslissen

Sinds tien jaar, aldus Orbán verder, zou er een debat gaande zijn over hoe het economische en maatschappelijke model van Hongarije beoordeeld zou moeten worden: “Men noemt het il-liberaal, postliberaal, christelijk-democratisch, men noemt het een ´democratuur´, een autoritair en hybride systeem, en de hemel mag weten wat al niet meer. Het is ook helemaal geen wonder dat ze ermee in hun maag zitten, want zo´n creatie als ons staatssysteem bestaat nergens anders in Europa. Misschien alleen maar in Polen. Ze willen niet accepteren dat wij in deze regio van de wereld ook zonder liberaal redeneren in staat zijn om onze vrijheid uit de eenvoudige christelijke waarden af te leiden. Wij hebben het vermogen gekregen om te onderscheiden tussen goed en kwaad en te beslissen.”

“In plaats van migranten zullen er eigen Hongaarse kinderen zijn”

Met de denkwijze van Brussel en Washington zou men niet kunnen begrijpen dat er in het oostelijke grensgebied van de EU een verwaarloosde en op de knieën gedwongen staat zou bestaan die slechts 2% van de hele Europese Unie zou uitmaken, maar desondanks zou zeggen: “Eén ding zal er zeer zeker niet zijn: restricties. In plaats daarvan zal er sprake zijn van een Hongaarse weg. In plaats van kredieten productie, in plaats van ondersteuning werk, in plaats van gladde geraffineerdheid ondernemerschap, in plaats van globalistische geldklopperij patriottische economie, in plaats van geflikflooi nationaal zelfrespect en betrokkenheid, en in plaats van migranten zullen er eigen Hongaarse kinderen zijn.”

De uitgeputte Brusselse elite

Over de relatie tot de Europese Unie zei Orbán: “We hebben jullie geleerd dat Europa zich niet in Brussel bevindt. Europa zijn wij, en we hoeven niet overeen te komen met de uitgeputte Brusselse elite, die langzamerhand teleurgesteld is van zichzelf. Vroeger hadden we geloofd dat Europa onze toekomst zou zijn, nu weten we al dat wij de toekomst van Europa zijn.”

Westerlingen, die niet weten “dat het socialisme de naties kapotmaakt”

In zijn toespraak sprak Orbán waarschijnlijk bijna alles aan wat de Hongaren bezighoudt en wat politiek voor hen (en voor de regering) van belang is, waaronder natuurlijk de economische successen (groei, overschot op de betalingsbalans, gedisciplineerde begrotingspolitiek, toename van werkgelegenheid, loonstijgingen, belastingvermindering, exportrecord), het versterken van het Hongaarse leger, het actieplan ter bescherming van gezinnen, maar ook de demografische daling (“De Hongaar is nog steeds een bedreigde soort”), de dreigende stagnatie in de eurozone, de bescherming van de pensioenen, de grootmachten VS en China evenals de zorgen over de socialistische verschijnselen in de EU: “Vaak heb ik het gevoel dat de westerlingen niets van onze geschiedenis geleerd hebben, en niet weten dat het socialisme de naties kapotmaakt.”

Orbán als ongebruikelijke klimaatbeschermer

Irriterend en waaraan men moet wennen, is dat ook Orbán plotseling laat merken een klimaatbeschermer te zijn: “We stellen ons tot doel dat tot 2050 de Europese economie vrij moet zijn van kooldioxide.” De klimaat- en natuurbescherming zou als het ware “onze christelijke en patriottische plicht” zijn. De regering zou zojuist een actieplan ter bescherming van het klimaat hebben aangenomen. Het zou de productie van vernieuwbare energieën door de kleine en middelgrote ondernemingen met 32 miljard Forint ondersteunen, de capaciteit van de centrales op zonne-energie de komende tien jaar verzesvoudigen, de elektrische auto ondersteunen en een groene staatslening invoeren. “Wie zo´n staatslening koopt, ondersteunt de zaak van de klimaatbescherming, want de regering garandeert het hieruit binnenkomende geld alleen te gebruiken voor klimaatvriendelijke programma´s.” Zoiets heeft men van hem, die normaal gesproken geleid wordt door praktisch verstand en die klimaatbescherming politiek niet wil erkennen als vervangende religie, tot nu toe niet gehoord, in ieder geval niet buiten Hongarije.

Een mogelijke beweegreden

Wellicht is dit een impopulaire, maar tactische concessie, veroorzaakt door de klimaatpolitieke oppositie, om haar de wind uit de zeilen te nemen en het niet ook nog met haar te bederven… Een vriend en kenner van Hongarije becommentarieert: “Hij springt nu ook op het ´klimaatpaard´. Dat heeft er mee te maken dat hij door de weliswaar (tot nu toe) weinig succesvolle oppositiekrachten thuis met dit thema wordt geconfronteerd; en hij wil blijkbaar het thema niet alleen overlaten aan de Hongaarse president János Áder, die weliswaar zijn partijvriend is, die echter veel meer door het ´groene gedachtegoed´ beheerst wordt dan Orbán zelf. En tenslotte: zelfs een Orbán bezwijkt daarmee blijkbaar voor de (mediaal opgestookte politieke) ´dwang´ rondom om up to date te zijn…”

Het plan om voor elk nieuw geboren kind tien bomen te planten

Daarentegen überhaupt niet onverstandig is Orbán´s werkelijke milieubeschermingpolitiek. Hij weet deze zelfs te verbinden met zijn nieuwe gezinsbeschermingspolitiek, namelijk met het plan om voor elk nieuw geboren kind tien bomen te laten planten. En het is heel verstandig wanneer Orbán zegt: “Ik lees dat er stemmen opgaan die verkondigen dat we de Aarde op de meest effectieve wijze zouden kunnen redden door geen kinderen te krijgen. Dat is pure waanzin! Oké, we redden de Aarde, maar voor wie redden wij hem dan als we geen kinderen en geen kleinkinderen hebben?”

Orbán en de “liberalen”

Het was Orbán´s 22e toespraak over de staat van het land. Deze heeft hij zondagmiddag 16 februari 2020 gehouden voor een uitgekozen publiek in de burchttuin van Boedapest. De toespraak is tamelijk lang, maar lezenswaardig. In de toespraak heeft hij het vaak over de “liberalen”, die hij als politieke tegenstanders ziet. Hij definieert niet wat hij onder dit begrip verstaat. Vermoedelijk bedoelt hij de westelijke mainstream-politici en het groen-linkse milieu. Die echter verdienen de kwalificatie als “liberalen” juist niet. De vrijheid ligt hen weliswaar voor op de tong, maar ze treden haar met voeten waar ze hen ook maar stoort.

Wat voor Orbán populistisch is

Orbán´s tegenstanders zullen zijn toespraak populistisch noemen. Daarover zegt Orbán zelf: “Wie ons over democratie wil beleren, moet eerst maar eens iets soortgelijks laten zien dat ook maar in de buurt komt van onze nationale referenda. Langzamerhand raken we er aan gewend dat wie tegenwoordig in de politiek niet zo danst als de liberalen verwachten, onmiddellijk wordt verweten een populist te zijn. Dat is de nieuwe naam voor de klassenvijand. Maar, beste vrienden, een populist is diegene die beloftes doet aan de kiezers, hoewel hij weet dat hij niet in staat zal zijn zich aan deze beloftes te houden. Wie beloftes doet en zich er aan houdt, is geen populist, maar een democraat. En wij, Hongaren, zouden ons gerust tot deze categorie moeten rekenen.”

Lees hier evt. de hele toespraak (Duits)

Bron:
https://kpkrause.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hongarije. Bookmark de permalink .

4 reacties op “Hongarije eerst” – de toespraak van Viktor Orbán over de staat van het land

 1. Tistochwat zegt:

  ook Orbán plotseling laat merken een klimaatbeschermer te zijn: “We stellen ons tot doel dat tot 2050 de Europese economie vrij moet zijn van kooldioxide.” De klimaat- en natuurbescherming zou als het ware “onze christelijke en patriottische plicht” zijn.

  Nee, hè…
  Is nu ook Orbán al aangetast door de klimaatgekte?

  Like

  • M. zegt:

   Zakken geld doen een hoop mensen zwichten.
   Duizenden miljarden binnen kunnen harken met die zwendel maakt dat er genoeg weggegeven kan worden om de klimaat neuzen allemaal dezelfde kant op te laten kijken en de leugenaars aan het liegen te houden.
   Iedereen die het klimaat of de natuur wil beschermen is tegen windmolens, tegen het volplempen van het land met milieuonvriendelijke zonnepanelen en zeker tegen het volplempen van het land met miljoenen accu’s.
   Iedereen die daar voorstander van is om zogenaamd goed bezig te zijn voor klimaat en milieu wil graag de boel vervuilen en enorme milieuproblemen helpen veroorzaken waar het volk ook nog eens dik voor moet betalen.
   Dat is domheid of ze worden betaald om dom te doen.

   Liked by 1 persoon

 2. LUCIA zegt:

  We kunnen de man afrekenen op zijn milieu omwenteling, wellicht is de man gewoon pragmatisch en denkt ie, zo ver komt het toch niet.Ik wou dat Rutte 1% ballen en ruggegraatstelsel had a la Orban dan waren we niet zo de klos, in plaats daarvan hebben we rubberen Rutte de 1e kloon die tevens condoom is, inclusief glij en lieg middel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s