Salvini´s martelaarschap en de linkse vrees

Screenshot_245

(Door: Marco F. Gallina – Vertaling: E.J. Bron)

Het (nood)lot heet “Gregoretti”. Tenminste voor de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (foto). In zijn ambtsperiode zorgde de chef van de Lega met zijn rigide koers van de “gesloten havens” in heel Europa voor veel lof en kritiek. In juli 2019 verbood hij het aan een boot van de kustwacht, de “Bruno Gregoretti”, een haven aan te doen.

Junge Freiheit

131 migranten moesten vier dagen aan boord wachten. Pas toen andere EU-lidstaten zich bereid verklaarden om die onder elkaar te verdelen, mocht het schip aanmeren in de haven van het Siciliaanse Augusta. De zaak zorgde destijds al voor krantenkoppen – en keert zich nu tegen hem.

Er moet een proces aanhangig gemaakt worden tegen de “Capitano”. Het openbaar ministerie in Catania heeft al in december een aanklacht tegen Salvini ingediend – wegens vrijheidsberoving en ambtsmisbruik. Woensdag 5 februari heeft de Senaat de weg vrijgemaakt voor zo´n proces en de parlementaire immuniteit van de 46-jarige opgeheven.

“De verdediging van het vaderland is een heilige plicht”

De beide andere partijen rechts van het midden – de Forza Italia van Silvio Berlusconi en de Fratelli d´Italia van Giorgia Meloni – probeerden de oude coalitiepartner via een verandering van de dag-agenda te redden. Zonder succes.

“De verdediging van het vaderland is een heilige plicht. Ik blijf erbij dat ik mijn vaderland verdedigd heb”, herhaalde Salvini zijn standpunt in een verhitte discussie. “Hebben jullie een proefkonijn nodig? Hier ben ik. Mijn enige zorg geldt niet mezelf: ik vind het jammer voor mijn kinderen wat ze morgen in de krant moeten lezen.” Salvini duidde daarmee op de mogelijkheid bij een veroordeling geen politiek ambt meer te kunnen bekleden, wat door aanhangers van het rechtse kamp als de ware reden van het proces wordt vermoed.

De voormalige minister van Binnenlandse Zaken benadrukte dat hij destijds in volledige overeenstemming met minister-president Giuseppe Conte gehandeld zou hebben. Die zou echter niet aangeklaagd worden. Eenzelfde verwijt maakte hij aan Luigi Di Maio, de voormalige partijchef van de Vijfsterrenbeweging, die destijds minister van Economische zaken en coalitiepartner was.

Een pure politieke manoeuvre?

Salvini´s salvo vond echter geen gehoor, want noch Conte, noch Di Maio – nu minister van Buitenlandse Zaken – waren bij het debat aanwezig. Tussen de parlementariërs William De Vecchis (Lega) en Marco Pellegrini (Vijfsterrenbeweging) kwam het bijna tot een handgemeen. Voor de stemming verliet de fractie van de Lega de Senaat.

Dat het om een pure politieke manoeuvre zou kunnen gaan, wakkerde onlangs nog ex-minister-president Matteo Renzi aan, die met zijn fractie “Italia Viva” behoort tot de ophitsers van het opheffen van de immuniteit van Salvini. Renzi zei voor de tv-zender Raidue – vergelijkbaar met het Duitse ZDF – dat Salvini “geen misdaad gepleegd” zou hebben, maar een “enorme politieke fout”. Men zou hem aan een rechtbank uitleveren, omdat hij daar zelf om verzocht zou hebben.

Of Salvini´s “impeachment” net zo goed afloopt als dat van de Amerikaanse president Donald Trump, blijft met het oog op de politieke implicaties daarom twijfelachtig. Echter zowel een veroordeling als een vrijspraak van Salvini zou een boemerang voor het linkse kamp kunnen betekenen.

Nu al dreigt de chef van de Lega een martelaar te worden. De demonstratieve trouw van zijn geallieerden Meloni van de Fratelli d´Italia geldt als aanbeveling: mocht Salvini daadwerkelijk niet kunnen kandideren, dan zou haar de rol van aanvoerster van het rechtse kamp toekomen. Links verschaft zichzelf hoogstens een adempauze.

Rechts staat als een blok

Want ook de regerende anti-Salvini coalitie blijkt steeds meer een krakkemikkig werkje te zijn, dat alleen een identiteit vindt in zijn Salvini verhinderende houding. Diezelfde Renzi, die Salvini voor de rechter sleept, wilde graag de stemmen van de Lega in het parlement hebben om de impopulaire minister van Justitie Alfonso Bonafede met een motie van wantrouwen ten val te brengen.

De Vijfsterrenbeweging en de sociaaldemocraten hebben het met het oog op een hervorming van Justitie met de ex-premier Renzi aan de stok gekregen. En Di Maio, die onlangs het bijltje erbij neergooide als chef van de Vijfsterrenbeweging, wakkert nu de ruzie binnen de Vijfsterrenbeweging aan door ertoe op te roepen om tegen de eigen partij te protesteren, omdat de sociaaldemocratische coalitiepartner het verworven basisinkomen dreigt op te heffen.

Tegenover het linkse particularisme staat rechts daarentegen als één blok. Het martelaarschap van Salvinin zou het sterker dan ooit bij elkaar kunnen brengen. En de linkse vrees blijft dat een breuk van de coalitie en nieuwe verkiezingen Italië ingrijpend veranderen, voordat de rechtbank een vonnis velt.

Bron:
https://jungefreiheit.de
Door: Marco F. Gallina

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Italië, Justitie, kwaadaardige opzet, LEGA, Links fascisme, Linkse Kerk, Matteo Salvini, Nationalisme, Patriottisme, Rotzakken, Socialisten, verloedering, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

6 reacties op Salvini´s martelaarschap en de linkse vrees

 1. Steven zegt:

  vrijheidsberoving……. wat een giller.
  Het schip had ook ergens anders naartoe kunnen varen… maar bleef gewoon provoceren…net als iedere linkse altijd doet.
  En nu verzinnen ze net als bij Donald Trump maar even een aanklacht om te proberen iemand uit te schakelen die in de ogen van LINKS een bedreiging is.
  Zo gaat dat ALTIJD in links-lekkerland. De meeste rechters moeten ook niks van rechts hebben, dus die verzint vast wel een goede reden om je schuldig te bevinden.

  Geliked door 1 persoon

 2. bozeoudeman zegt:

  Als Salvini door links fascistische rechters schuldig wordt bevonden aan de door linkse fascisten tegen hem ingediende aanklacht is het einde oefening voor de vrijheid van alle EU ingezetenen.
  Die schuldig verklaring zal dan inhouden dat de Europese bevolking vogelvrij wordt verklaard voor een invasie van Afrikanen en islamieten die zal leiden tot het tot slaaf maken van die Europeanen. Het totaal getikte corrupte links van nepotisme en dynastieën dat ons slavernij brengt moet worden verslagen. Anders dreigt er opnieuw oorlog te komen. Oorlog waarmee corrupte EU schooiers als Verhofstadt en Timmermans en de getikte bakvis Merkel ons allen al vanaf 2015 mee bedreigen.

  Like

 3. Salvini en Orban zijn effectieve natuurbeschermers

  Like

 4. Eric zegt:

  In 2020 verlengt dhr. Trump zijn presidentsschap en wordt Matteo Salvini eerste minister van Italië. Het wordt nog genieten !

  Like

 5. J.A. Kapteyn zegt:

  @Eric:
  Wat een heerlijke reactie ! Hoop doet leven !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s