Dat is toch ook wat: Duitse ontwikkelingshulp stroomt naar privérekeningen van corrupte machthebbers in belasting-oases

Screenshot_275

Hier komt gegarandeerd geen ontwikkelingshulp aan…

(Vertaling: E.J. Bron)

Verbaast iemand deze onthulling nog? “Belangrijke delen” van de Duitse ontwikkelingshulp worden door de politieke machthebbers van de arme landen achterover gedrukt, het land uit gebracht en naar belasting-oases gesluisd. Dit suggereert een wetenschappelijk opstel van drie onderzoekers – waaronder een econoom van de Wereldbank.

journalistenwatch

In de Wereldbank zou dit bericht volgens de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” al een “aardbeving” veroorzaakt hebben; de publicatie van het explosieve dossier zou verband houden met het verrassende afscheid van de belangrijkste econome van de Wereldbank, Pinelopi Goldberg. De deskundigen onderzochten saldo´s op rekeningen van de politieke elites van ontvangende staten van ontwikkelingshulp – en wel vooral bij banken in die landen die er een strikt bankgeheim op nahouden, een “creatief vermogensadvies” bieden en bovendien als nesten van belastingontduiking aantrekkelijk zijn. Steeds wanneer ontwikkelingsgeld aan de betreffende ontvangende landen werd overgemaakt – vooral uit Duitsland, dat het grootste aandeel van alle EU-landen in de Europese ontwikkelingshulp heeft –, stegen ook de saldo´s van de twijfelachtige rekeningen. De vakmensen, aldus de “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, hebben alternatieve duidingen uitgesloten: noch natuurcatastrofes, noch financiële crises of burgeroorlogen waren aanleiding voor de ontvangende landen om ontwikkelingshulp in belasting-oases te parkeren. Het ging puur om het afromen.

Geen nieuw fenomeen

Tot zover niets nieuws; men hoeft alleen maar naar de toestand van Afrika te kijken, waarin in de afgelopen 40 jaar veel meer dan € 1 biljoen aan contante ontwikkelingshulp werd gepompt, zonder dat daarvan ook maar iets bij de gebrek lijdende bevolking aankwam – terwijl de typische kleptocratieën hun privézakken vulden. Dat echter de controle- en bewijssystemen betreffende het gebruik van de middelen in het jaar 2020 nog steeds zo gebrekkig zijn, dat zulk bedrog ongehinderd kan voortduren, is toch zeer verbazingwekkend. In ieder geval zou het dossier directe aanleiding voor de Duitse regering moeten zijn om vraagtekens te zetten bij haar eigen ontwikkelingshulppolitiek – en vooral de door de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Gerd Müller (CSU), permanent geëiste budgetverhogingen moeten afwijzen, zolang doelmatige uitbetalingen niet gegarandeerd kunnen worden.

Bron:
www.journalistenwatch.com

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Derde Wereld, Graaien, Ontwikkelingshulp, Rotzakken, Volksvijandigheid, Wereldbank. Bookmark de permalink .

13 reacties op Dat is toch ook wat: Duitse ontwikkelingshulp stroomt naar privérekeningen van corrupte machthebbers in belasting-oases

 1. Tistochwat zegt:

  Verbaast iemand deze onthulling nog?

  Mij totaal niet.
  Heb ik altijd al geweten: dat geld voor ‘ontwikkelingshulp’ in de zakken van negerkoningen enz. glijdt.
  En wat ‘regeringen’ betreft: apen met de grootste smoel, graaien de meeste bananen naar zich toe.

  Geliked door 6 people

 2. boorzalf zegt:

  De wereldbank, 1 grote corrupte bende.

  Geliked door 4 people

 3. Tineke zegt:

  Tja…geld moet rollen,het liefst met bakken tegelijk !

  Geliked door 2 people

 4. koddebeier zegt:

  Ontwikkelingshulp word al jaren en jaren lang door de politieke machthebbers van arme landen achterover gedrukt, En onze politieke idioten blijven onze belasting euro’s maar gratis uitdelen aan die corrupte boeven die hun eigen bevolking uitzuigen !!

  Geliked door 5 people

 5. Harry Willemse zegt:

  Is er al racist geroepen tegen deze onderzoekers die dit zomaar durven te publiceren? Als men bij mij aan deur komen voor de zielige kindjes in Afrika, of op straat om een bijdrage vraagt, krijgen diegene van mij altijd het volgende te horen. Zo`n 60 jaar geleden zamelden wij zilverpapier en melkdoppen in voor de arme kindertjes in Afrika er werd ook geld ingezameld voor Simavi. Wij als kinderen vonden het heel erg voor hen en wij deden alle moeite om geld in de pot voor Simavi te doen. Maar na 40 jaar was het uit met de pret. Als een continent na zoveel jaren hun eigen broek nog steeds niet op kan houden wordt het nooit wat en krijgt men van mij niets meer.

  Like

  • fleckie zegt:

   Op 3.9.2016, ejbron, werd er al bekendgemaakt onder noemer van ‘’ de acht rijkste heersers van Africa, …dus. Al bijna 4 jaar geleden was dit bekend gemaakt, OP. DE. SITE. VAN. Ej.bron!!!……( hoevelen er zich ( zonder handjeswapperij, …werken, bedoeld dan) bijgevoegd hebben, bij bovengenoemde rij, is. NOG NIET. BEKEND…….( .HOELANG. zit men al. te. slapen, en wordt nu pas wakker. ??, en doet ook nog alsof men van niets wist!!!???…….<~<~<~<~<~<~<

   Geliked door 1 persoon

 6. Kleine vraag dan.
  We hebben ook binnenlandse acties zoals het kinderkanker fonds.
  Had iemand enig idee dat daar de zakkenvullers niet actief zijn.
  Ikben er van overtuigd dat dat wel zo is en daarom geef Ik geen cent aan dit soort oplichters.

  Like

  • Jan Willem van Aerden zegt:

   Ik heb nog nooit een cent aan zogenaamde goede doelen gegeven en altijd met een goed gevoel de boot afgehouden. Je wordt toch gewoon besodemieterd waar je bij staat. Ik was ooit bij een stichting aan het werk en toen heb ik genoeg gezien. Na een landelijke actie kocht de directeur een nog grotere Bmw als wat hij al had en toen wist ik genoeg voor de rest van mijn leven.

   Like

 7. Sinyo zegt:

  Het is toch al jaren bekend wat ontwikkelingshulp werkelijk is.
  Ontwikkelingshulp is centen van “die arme *) mensen” uit rijke landen geven aan die rijke mensen uit arme landen.
  *) in de betekenis van zielig (kasih-an/kassian)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s