De Corona-crisis en de economie

Screenshot_274

(Door: H. Numan)

In China hebben ze last van de griep, het Corona-virus. Het is nog niet zo erg als de Zwarte Dood, maar maakt u zich geen zorgen. Het is weliswaar ver van uw bed, maar U gaat er ook last van krijgen. Niet zozeer door besmetting (dat kan prima, dankzij onze open grenzen), maar vanwege de economie. Wij Europeanen vonden het een heel goed idee om onze industrie uit te besteden aan Derde Wereldlanden. Dat produceert lekker goedkoop, weet u nog? China zit nu op slot. Letterlijk. De meeste mensen mogen hun huis niet eens verlaten, laat staan naar hun werk gaan.

Het duurt iets van 2-3 maanden voor wij daar wat van gaan merken. Dat is de tijd die schepen nodig hebben om producten vanuit China bij ons te krijgen. Het Corona-virus begon vlak na de jaarwisseling, dus zo ongeveer nu gaan we merken dat de economie in China gestopt is. Dat betekent dat veel bedrijven geen onderdelen meer geleverd krijgen. Die moeten dan ook tijdelijk stoppen. Dat betekent dat andere bedrijven dan ook tijdelijk moeten stoppen, omdat de bedrijven waarvoor ze werkten al gestopt zijn. Dit gaat is al een hele grote crisis in China worden, en daarom ook een grote wereldwijde economische crisis.

In Azië merken we het al. De Thaise economie steunt sterk op het toerisme. Westerse toeristen werden al afgeschrikt door de sterke baht. Thailand is nog steeds goedkoop, maar u krijgt heel wat minder bahtjes voor uw euro. Met andere woorden: de relatieve prijs is fors gestegen. Afgelopen jaar kreeg de Thaise economie al een flinke opdonder dankzij een ramp met een veerboot. Die was geladen met Chinese toeristen, en verging. Ruim 40 mensen kwamen om het leven. Meer dan 1/3 van alle toeristen in Thailand zijn Chinees. Die vonden dat veerboot-ongeluk iets te avontuurlijk en boekten naar andere bestemmingen. Dat heeft niets met Corona te maken. In dit geval bespaarde de eigenaar een paar baht op zijn kosten, en de overheid keek (ook voor een paar baht) de andere kant op. Wat Thailand letterlijk miljarden (dollars!) heeft gekost. Dat hakt er in, en daar komt nu Corona bovenop. Chinezen mogen de straat niet op, laat staan naar het buitenland reizen. Het aantal Chinese toeristen in de bekende toeristenoorden kun je op de vingers van een hand tellen. Hou je nog vingers over ook.

Dat is uitsluitend het toerisme. Er wordt nogal wat gefabriceerd in Thailand voor zowel China als de rest van de wereld. Daarvoor zijn onderdelen uit China nodig (die komen niet meer) en worden geleverd aan China (voorlopig niet meer nodig). De gevolgen daarvan gaan we zeer binnenkort ondervinden. Want heel snel zullen Thaise bedrijven zich moeten gaan aanpassen. Dat betekent vrijwel zeker werkeloosheid voor hun personeel. Even terzijde: een bekend bedrijf in Beieren laat zijn auto’s assembleren in Bangkok. Hier wordt dat bedrijf, BMW,  gekscherend Bangkok Motor Works genoemd.

Australië zit in een nog slechtere positie: meer dan 33% van zijn bnp is handel met China, grotendeels het leveren van grondstoffen. Weet u wie er in Australië echt de bibbers krijgen van het Corona-virus? De universiteiten. Bijna 23% van alle Australische studenten zijn namelijk Chinees. Het komende semester gaat Australië het merken, want Chinese studenten mogen China niet meer verlaten. Ze mogen wel terug, maar nogal wat studenten zijn nu druk bezig met het zoeken naar excuses om dat zo lang mogelijk uit te stellen.

Wat gaat Nederland merken? Wij hebben niet zoveel Chinese studenten. Grondstoffen leveren we niet, en onze economie berust niet op Chinees toerisme. Maar een heel groot deel van alle consumentengoederen komt uit China. Zodra de laatste boten gelost zijn, is het op. Onze industrie – wat er nog van over is – maakt gebruik van onderdelen die in China gemaakt worden. Dat is over een maand ook over. Die bedrijven hebben dan geen tijdelijk behoefte meer aan hoogopgeleide ontwerpers of technici. Al je eieren in één mandje stoppen is lekker goedkoop, maar verstandig? Niet direct.

Dat wil niet automatisch zeggen dat Nederland autarkisch moet worden – dat zijn we nooit geweest en kunnen we nooit worden ook. Maar wel dat lekker goedkoop ergens anders iets laten maken ook consequenties heeft.

Ik hoop dat de PVV en FvD dit lezen, en zich alvast voorbereiden. De crisis oplossen is iets voor Salomon. Maar je kunt er in je campagneplannen wel rekening mee houden. Het kabinet-Rutte loopt op z’n einde. Regeren gebeurt nu in achterkamertjes en beslissingen worden op regenachtige woensdagmiddagen snel door de Kamer gejast. Na het zuur, beloofde Rutte, komt het zoet. Nee hoor. Na het zuur het galbitter.

Door:
H. Numan
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op De Corona-crisis en de economie

 1. droevige mof zegt:

  ”Een bankrun is begonnen in China omdat er meerdere banken insolvent zijn. Tienduizenden Chinezen bestormen de banken en proberen wanhopig aan hun geld te komen.
  De politie haalt de mensen weg, maar de politie is verbluffend in de minderheid.
  Dit is het begin van het einde voor China”. (plus video)
  https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/bulletin-bank-run-china

  Het nieuws lijkt niet ongeloofwaardig, maar is nog niet bevestigd door de persbureaus.

  Like

 2. Pingback: Word het Coronavirus de neergang van een stuk Babylon /China ? | https://tora-yeshua.nl | Tora Yeshua | tora-yeshua.nl

 3. benkok zegt:

  https://tora-yeshua.nl/2020/02/word-coronavirus-neergang-stuk-babylon-china/

  Bedankt H. Numan, ik heb de link naar je artikel gezet in mijn artikel, met uiteraard uitwerking van dit Coronavirus verhaal.
  Mogelijk het begin van het einde, zowel voor China als voor de rest van de wereld, maar het begin van een nieuwe wereld.
  Shalom
  Ben Kok (joods-chr. pastor)

  Like

 4. Pieter zegt:

  Mijn enige concurrent is een “slimmere inkoper” die door uitbesteding in China veel banen gekost heeft en mijn marge danig heeft doen slinken.
  Ondertussen is zn magazijn leeg nu en bellen dagelijks ex-klanten…
  Vandaag van 7.00 tot 17.00 achter de machines gestaan, met n grijns op mn gezicht 😁

  Geliked door 1 persoon

 5. Lucky zegt:

  https://www.breitbart.com/europe/2020/02/22/dozens-italian-towns-effective-lockdown-coronavirus-takes-hold/

  Dozens of Italian Towns on ‘Effective Lockdown’ as Coronavirus Takes Hold

  ROME (AP) – A dozen towns in northern Italy were on effective lockdown Saturday after the new virus linked to China claimed a first fatality in Italy and sickened an increasing number of people who had no direct links to the origin of the virus.

  The secondary contagions prompted local authorities in towns in Lombardy and Veneto to order schools, businesses and restaurants closed, and to cancel sporting events and Masses.
  An initial ordinance penned by the health minister imposed an effective lockdown on 10 towns around Lodi, southeast of Milan. But individual cities outside that core cordon area, such as Cremona, issued their own restrictions cancelling school after confirming cases.

  Nl
  Tientallen Italiaanse steden op ‘Effectieve Lockdown’ vanwege Coronavirus

  ROME (AP) – Een dozijn steden in Noord-Italië waren zaterdag op slot nadat het nieuwe virus dat verband hield met China een eerste dodelijk ongeval in Italië eiste en steeds meer mensen ziek maakte die geen directe banden hadden met de oorsprong van het virus.

  De secundaire besmettingen brachten de lokale autoriteiten in steden in Lombardije en Veneto ertoe om scholen, bedrijven en restaurants gesloten te bestellen en sportevenementen en massa’s te annuleren.
  Een eerste verordening van de minister van volksgezondheid zorgde voor een effectieve afsluiting van 10 steden rond Lodi, ten zuidoosten van Milaan. Maar individuele steden buiten dat kernkordongebied, zoals Cremona, gaven hun eigen beperkingen om de school te annuleren na het bevestigen van gevallen.

  Like

  • fleckie zegt:

   Wie het begin van het boek’ ‘GOMORRA’. Van Roberto. Daviano, uitg.Med. Uitgave Rotschild & Bach, Isbn 978.90..499.5091 , heeft al een indruk, betr. CHINEZEN?!…………..
   Ook interessant is het boek. ‘EEUWIG. CHINA. IN. BEWEGING, het ware gezicht van ‘het andere communisme’, van K.S. Karol, uitg. AD.M.C.Stok, Forum Boekerij, Den Hasg.(“ een unieke visie op het grote mysterie in onze wereld”. K.S. KAROL ……………
   …met zijn grondig gedocumenteerde boek. ‘EEUWIG CHINA…IN. BEWEGING’. benadert de zeer deskundige Poolse auteur- journalist K.S.Karol op indringende wijze het probleem China in onze tijd. Hij mag. EEN. v.d.best geinformeerde journalisten ter wereld over het onderwerp communisme worden genoemd en zijn internationale reputatie op dit gebied wordt onderstreept door het feit,dat zijn boek gelijktijdig in Frankrijk, Duitsland, Italie en Mexico in vertaling uitkwam.
   K.S.Karol vertoefde te zamen met een van de grootste internationale fotografen, Marc. Ribaud, in China. en. zij. reisden daar in volle vrijheid rond,tijdens welke tocht Karol talrijke burgemeesters van kleine steden, communistische. leiders , befrijfsleiders , de man in de straat. EN. intellectuelen interviewde. en. een. persoonlijk gesprek . met. Tsjoei. En
   Lai. voerde.,…………..De auteur, die. het. communisme. van nabij heeft meegemaakt, is het CHINA van. MAO . Tse- Toeng tegemoet getredenn en hij verkreeg hierdoor waardevolle gegevens. , gefundeerd op. nauwgezette observaties. en een. zeer. zorgvuldig afwegen vanfeiten,vaststellingen en gewaarwordingen. Hij ondernam zijn reis op een zeer belangrijk tijdstip., nl. bij het. uitbreken v.d. recente zgn. culturele revolutie, waarvan in het verleden geen precedent bestond.
   .Hoewel de omwenteling in China,met de breuk met het. Confusianistidche China zowel als met de West- als. Oostblokken ons als eensoort ketterij en een ernstige misstap voorkomt, die wel eens rampzalige gevolgen voor de toekomst van 700 milioen mensen zou kunnen hebben., is Karol. — hoewel zeer kritisch t.o.v. sommige Maoistische opvattingen ingesteld— van mening ,dat waarschijnlijk vroeger dan men denkt China
   de geallieerde van het Westen zal worden in de strijd voor een rechtvaardiger en menselijker wereld.
   Met zijn bijzonderen feiten tenaanzien van ‘Rood. China’. en zijn unieke fotomateriaal is. EEUWIG. CHINA…I N. BEWEGING’. een Forumboek, dat gezien de grote vrees en onzekerheid in de westerse wereld,’wat China zal doen’, ongetwijfeld vele liefhebbers van het populair- wetenschappelijke
   boekgenre. zal. interesseren.,…
   ,,,,,,..,. <~<~<~~<~<

   Geliked door 1 persoon

 6. Lucky zegt:

  Komt steeds dichterbij
  https://tpo.nl/2020/02/22/doomsdaywatch-inmiddels-59-mensen-in-italie-besmet-met-coronavirus-twee-doden/

  Doomsdaywatch: inmiddels 59 mensen in Italië besmet met Coronavirus, twee doden
  Captain Trips 2 bereikt Milaan

  Het aantal mensen dat in Italië besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus stijgt snel. Inmiddels hebben 59 mensen de besmettelijke ziekte opgelopen, terwijl eerder nog 16 gevallen werden gemeld. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA zaterdag. Ook is het eerste besmettingsgeval gemeld in de buurt van Milaan. Inmiddels zijn in Italië twee mensen door het virus overleden

  Met name de regio’s Lombardije en Veneto zijn flink getroffen. Daar zijn veel scholen gesloten en gaan grote evenementen niet door. Ook het personeel van enkele grote bedrijven moet thuisblijven. Italië is van alle Europese landen het hardst getroffen door het virus.

  Like

 7. Lucky zegt:

  Corona in noord-Italië

  Steden afgegrendeld , 76 besmettingen, 2 doden

  Like

 8. Jan zegt:

  En in Iran

  According to what I hear from #Iran, almost 5,000 people have lost their lives due to #CoronaVirus/#COVID19 outbreak. A friend of mine, Saber Abdol-Razagh, a retired #IRIAF officer who was KC-707’s boom operator & crewchief in 1970/80s died today because of #COVID2019. pic.twitter.com/sraBIqyTj2

  — Babak Taghvaee (@BabakTaghvaee) February 29, 2020

  Like

 9. Republikein zegt:

  In Nederland zijn in januari 3500 mensen gestorven tgv het influenzavirus, volgens statistieken CBS.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s