Syrië: Na 8 jaar oorlog luchthaven van Aleppo weer geopend

Screenshot_362

(Vertaling: E.J. Bron)

De miljoenenstad Aleppo in het noordwesten van Syrië werd zwaar beschadigd in de burgeroorlog. Nu hebben de troepen van president Bashar al-Assad na acht jaar behalve de stad ook de hele regio ingenomen. Gisteren werd na acht jaar de luchthaven weer symbolisch geopend.

ongecensureerd.at

Radicaalislamitische milities uit de regio verdreven

Het noordwesten van Syrië is nog steeds zwaarbevochten. Terwijl de “Islamitische Staat” (ISIS/IS), die gevestigd was in het centrum en in het oosten van het land, bijna volledig werd overwonnen, wordt het noordwesten nog steeds door radicale moslims geterroriseerd. Zoals we berichtten, zwerven er in de streek ongeveer 10.000 “heilige strijders” rond. Ze worden indirect door Turkije ondersteund. Aleppo ligt ook in deze regio. Met ongeveer twee miljoen inwoners is ze de op één na de grootste stad van Syrië. Aleppo werd bijzonder hard door de burgeroorlog getroffen. De stad werd eind 2016 al door de regering heroverd. De meeste van de ongeveer twee miljoen inwoners wonen nu weer in de stad. Maar het gebied ten westen van Aleppo was tot nu toe in handen van de radicaalislamitische milities.

Eerste landing sinds acht jaar

Vorige week kwam de melding: de hele regio van Aleppo werd heroverd. Daarop volgde de eerste stillen nacht sinds jaren. Een nacht, waarin geen enkele granaat, afgevuurd uit de regio, in de stad insloeg en waarin geen enkel schot werd gelost. De mensen vierden dit met autocolonnes (video) op straat en bedankten hun president Assad. Symbolisch volgde woensdag het hoogtepunt. De luchthaven werd weer geopend voor burgerverkeer. Een vliegtuig uit de hoofdstad Damascus landde veilig in Aleppo. Het was het eerste burgervliegtuig sinds acht jaar dat weer in de stad landde. Het hele volk vierde deze symbolische daad (video).

Strategisch belangrijke autosnelweg heroverd

De radicaalislamitische krachten daarentegen moesten een groot strategisch verlies accepteren. Want met de veiligstelling van de regio werd de autosnelweg M5 weer vrijgegeven. De belangrijkste weg in het noorden loopt vanuit Aleppo naar het zuiden tot Hama en gaar over in lange stukken, die reiken tot Israël in het zuidwesten. Zo bestaat er weer een autosnelwegverbinding dwars door het land, van noord naar zuid. Dit is van grote betekenis voor het leger, want nu kunnen troepen vanuit het zuiden zo snel mogelijk naar de omstreden regio rondom Idlib in het noordwesten worden gereden.

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Syrië. Bookmark de permalink .

8 reacties op Syrië: Na 8 jaar oorlog luchthaven van Aleppo weer geopend

 1. Dr. Heinz zegt:

  Mooi, héél mooi!!
  Kunnen al die vluchtelingen terug naar hun eigen land om het weer op te bouwen en welvarend te maken.
  Doen hoor!!

  Like

 2. Rensk. zegt:

  De hele oorlog voor niets. Helemaal niets. Zag van de week nog dat stukje over Mubarak die verjaagd is door het volk en er een nog ergere groep voor in de plaats kwam. Het moslimbroederschap, die nu ook weer opgehoepeld is. Word nooit wat met die landen,. Ik zeg: niets meer aan doen. Laat gaan die landen. NIet mee bemoeien.

  Nou weer de hysterie met die mondkapjes, die geen reet toevoegen. Gewoon zoveel mogelijk mensenmassa´s vermijden en zo hygienisch mogelijk werken. Gaan ze eten inslaan. Jeus. Nou een wat mager volkje is nooit weg lijkt mij. Win win.Een tijdje flink vasten kan sowieso geen enkele kwaad.
  Met water en wat rijst kun je het behoorlijk lang uithouden. De rest komt vanzelf weer bij als het virus uitgewoed is.

  Like

  • Wim zegt:

   Rensk, “verjaagd door het volk”, Dat lijkt maar zo. Het was eerder zo dat het volk zich weer eens heeft laten gebruiken (en een groot deel vond het eigenlijk wel mooi die moslim Broederschap).
   En Obama zag dat het goed was en liet Mubarak keihard vallen. Gelukkig – daar had de ‘vredespresident’ niet op gerekend, greep het Egyptische leger in anders had Obama (zogenaamd door de wil van het volk te respecteren) mooi zijn moslimvriendjes daar geïnstalleerd. Wat wil je met de moslim Broederschap in het witte Huis destijds…

   Like

  • Monalisa zegt:

   Dan gaan we weer lekker naar mister Mac eerst even vasten carnaval is net achter de rug proost 🍺🍺

   Like

 3. Kunta Kinte zegt:

  Wanneer gaan de apothekers weer terug?

  Like

 4. Dr. Heinz zegt:

  De oorlog is door USA Messias Obama en de EU proleten begonnen, om de moderne westerse democratie aldaar in te voeren!!
  Linkse democratie wel te verstaan!!!

  Like

 5. Eppo zegt:

  De PvdA zal de rest van die Lui wel weer snel hier heen halen .

  Like

 6. Bob Koster zegt:

  Wat ik gemist heb in het nieuws is dat Russische eenheden samen met het Turkse leger zijn gaan patrouilleren. Dat is natuurlijk om te voorkomen dat de Turkse beesten los gaan op de Koerden, al wordt dat niet zo gezegd. En Erdogan doet alles wat Putin wil omdat hij graag Russisch gas wil. (South Stream 2 is bijna klaar) Verder heeft Putin nog meer leuke dingetjes beloofd zoals BUK 4 raketten en een kerncentrale… als Erdogan tenminste braaf is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s