Verslag van een bubbelaar

Screenshot_160

(Door: “bozeoudeman”)

Een bubbelaar na veertig jaar een dagje terug in zijn geboortestad

Al mijmerend loop ik door straten waar ik decennia niet meer ben geweest. Om eens te zien wat er is veranderd, om de sfeer van vroeger eens te proeven, mijn tijd hier als kind, als puber en later jong volwassene voor ik mijn studie afsloot, mijn eerste baan kreeg en de stad voor mijn noodzakelijke rust achter mij liet.

Natuurlijk, denk ik, zal de elite zaken in ons voordeel beslechten. Griekenland en opstandige Grieken die stellen door Turkije als vuilnisstortplaats te worden gebruikt, wat een waanidee is, zullen aan het kortste eind trekken als het aan het Obama/Merkel omvolkingsinstituut EU ligt. Omvolking? Wat een onzin toch. Ach, van zo’n woord zou zelfs ik bijna ook complotdenker kunnen worden.

Gelukkig komt mevrouw Ollongren snel weer op haar plek terug om dit soort mafketels via de knoet aan te pakken en ook al dat Poetin/nep-nieuws voor eens en voor altijd te stoppen. Gelukkig dat zij zo’n kanjer is, precies wat dit land nodig heeft, een democraat die weet wat goed is voor dat domme volk.

Gelukkig maar, denk ik, en wandel verder door de straten van de stad waar ik als kind ben opgegroeid. Aan fijne jaren vijftig en zestig heb ik best heel wat goede herinneringen. Jaren zeventig werden wat minder om als jaren tachtig en negentig een beetje de verkeerde kant op te gaan. Maar gelukkig had ik snel een topbaan als programmamaker en vestigde mij in het rustieke groen rondom de Randstad.

Nu, na decennia afwezigheid, loop ik weer eens door de stad, door straten en over markten die ik goed ken, maar die erg anders zijn. Het publiek maakt mij duidelijk dat ik mij blijkbaar niet langer in het mij bekende Nederland bevind, gesluierde meisjes en vrouwen, mannen in lange gewaden tot aan de grond, een mengelmoes aan talen waar ik geen snars van begrijp, behalve het inmiddels zelfs door mij, zonder talenknobbel, verstaanbare ‘Allah Akbar’.

Ik kijk glimlachend terug naar deze mensen om me heen en zie dat dit met smerige blikken wordt beantwoord, blikken in de zin van ‘wat moet jij hier, jij hoort hier niet!’ Raar, dit is toch het land van mijn ouders, het land van hun ouders en weet ik veel hoe ver terug mijn overgrootouders, dit is toch het land waar ik geboren ben? Hoezo hoor ik hier niet, wat veel boze agressieve ogen mij vertellen.

Tja, kom ik mijn bubbel eens uit en zie ik een wereld die ik niet ken. Tot nu toe, rondgereden in mijn dienstauto, was een en ander mij niet opgevallen. Wat is er gebeurd? Ik moet dit op de komende buurt barbecue in Blaricum eens te berde brengen. Zou ik de enige zijn die dit is opgevallen? Hoe heeft dit zo plotseling kunnen gebeuren?

Leidde soms de komst van gastarbeiders tot deze volkomen veranderde bevolking? Het viel mij wel al de laatste tijd op dat reclames op televisie en soapseries meer multicultureel leken en in kranten las ik soms verhalen over racisten die spraken over terreur tegen en het discrimineren van blanken, over dat blank een tweederangs volk zouden zijn, wat natuurlijk absurd is, wij zijn toch met meer! Dat heeft de premier eens heel duidelijk zo gesteld, dus!

Racisten stellen soms dat het straatbeeld in steden veranderd is. Nou ja, dat klopt een beetje, denk ik, maar de rest? Dat bij toewijzing van woningen zwart en getint voorrang krijgen? Dat asielzoekers, die geen asielzoekers zijn, massaal mogen blijven en in sommige gemeenten vertroeteld worden? Dat het niet lang meer duurt voor ‘goede’ banen in politiek, journalistiek, wetenschap en bedrijfsleven volledig ‘multicultureel’ zijn, op één soort na, blank? Belachelijk, dat zal en kan nooit gebeuren!

Joris Minkukel, programmamaker bij ‘Het Nieuws Ontkend’

Door:
“bozeoudeman”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op Verslag van een bubbelaar

 1. guusvelraeds zegt:

  Toen zijn dochter met een moslim thuiskwam zei hij “moet kunnen”. We zijn allemaal mensen. Toen zijn dochter met een hoofddoek thuiskwam zei hij, ” het is haar keuze”. Toen zijn kleindochter na een vakantie in Egypte besneden terugkwam lag hij net 2 maanden in zijn graf. Gelukkig heeft hij een leven kunnen voeren vol van warme tolerantie zijn kinderen en kleinkinderen gaan het dankzij hem en de verplichte moskee bezoeken compleet anders doen.

  Like

 2. verwardeman zegt:

  Nou , beste Bozeoudeman , wat kan ik hier nog aan toevoegen ?
  Niets .

  Geliked door 1 persoon

 3. bedonderde burger zegt:

  Ja Joris en ik ben zo een racist. Hoe is dit zo gekomen? Wel Joris lees en misschien begrijp jij als programmamaker het dan ook nog eens. Als gewoon iemand kon ik de stad niet uit, Joris en bleef wonen in buurten die u als lid van de elite getto’s, ofwel achterstandswijken noemt. Deze wijken zitten vanaf eind jaren zeventig volgepropt met ‘buitenlanders’ die toen schapen slachtten op het balkon waardoor het bloed door een nooit gerepareerde plankenvloer heen druppelde op mijn wasgoed. Als ik op straat liep gebeurde het soms dat ik zomaar een klodder spuug voor mijn voeten zag neerdalen van kinderen die mij ook nog als troetelnaampje ‘Vuile Blanda’ toeriepen.
  En verbeterd is de situatie niet.

  Vandaag woon ik niet meer in een Amsterdamse ‘achterstandsbuurt’ en raar maar ik voelde mij eindelijk thuisgekomen na dertig jaar wonen in multiculturele buurten waar ironisch genoeg de figuren van PvdA, GroenLinks, D66 en SP, die met name het multiculturele bezingen zelf over het algemeen niet wonen. Ik weet dat Terlouw in een landhuis woont, dat Van Dam in een soort kasteeltje zijn domicilie heeft, dat Timmermans een fijn stulpje met ommuurde tuin heeft, dat Van Thijn indertijd zijn collega van Amstelveen belde met het verzoek om homo’s die elkaar ontmoetten in het park achter zijn huis daar eens ‘weg te jagen’ omdat hij als man met een zeer belangrijke functie zijn slaap hard nodig had. Dat Marijnissen en Roemer leuke optrekjes hebben in het Brabantse land waar het leven goed is, en zo kan ik wel eventjes doorgaan.

  Ondanks alles ben ik gebleven wie ik was, maar ben nu toch ook ‘racist’ omdat ik het zat was om de pineut te zijn, omdat ik vind dat ook ik rechten heb, rechten waar die in villa’s en landhuizen verblijvende politici schijt aan hebben. Ik ben een minderwaardig mens omdat ik blank ben. Hallo, is dat geen vorm van discriminatie? Oh nee,natuurlijk niet want ik heb het als blanke altijd zéér goed gehad in die getto’s en ‘achterstandswijken’, en had allemaal privileges, ja echt waar. Ben oomk nog een nazaat van die vreselijk ‘witten’ uit de Gouden Eeuw wiens voorouders het geluk hadden om lijfeigenen te zijn. Ja, echt waar, geweldig nietwaar. Maar natuurlijk heb ik nooit meegemaakt wat zielige Sylvana’s hebben meegemaakt.

  Klopt, om een voorbeeld te geven van zo een Sylvana typetje. Niet lang geleden stond ik in de AH in de rij bij de kassa en werd mij gevraagd of ik ‘weet ik veel wat aan kaartjes’ wilde hebben. Dat wil ik nooit en altijd vraag ik dan aan de persoon achter mij of die ze soms wenst, in welk geval ik de kaartjes graag aan die persoon laat geven. Dit ongeacht wie die persoon is. Maar daar ben ik nu mee gestopt, vanwege zo een heilige vast vaak gediscrimineerde Sylvana, die mij enkel hooghartig arrogant aankeek en zweeg alsof ik haar stront aanbood. Ik spoog toch echt niet vlak voor haar voeten zoals dat donkere meisje eens in Amsterdam Oost en noemde haar ook zeker weten geen ‘Vieze Bruine’ of zoiets. Ik werd duidelijk door haar genegeerd omdat ik BLANK ben.

  Net als mij ooit op een balkon gebeurde, werd ik door deze Sylvana dame op ras genegeerd, precies zoals mij dat ooit eveneens in Amsterdam was overkomen met iemand met een t-shirt met de opdruk “black is beautiful” aan. Ook die keek mij even heel vies aan en deed alsof ik niet bestond. Net als een stelletje donkere ‘heren’ die eens op de buitentrappen van mijn portiek met elkaar zaten te chillen en mijn ‘hallo’ niet wensten te beantwoorden. Maar goed, ik ben blank en heb niet zulke lange tenen, ben niet direct naar een politiebureau gerend om daar aangifte te doen dat ik mij gediscrimineerd wist, maar overweeg het in de toekomst wel te gaan doen, dankzij de toename aan het soort Sylvana’s. En niet te vergeten ook dankzij de haatveroorzakers van GroenLinks, PvdA, SP, D66. En ik kan nog veel meer van dit soort gebeurtenissen vertellen, Joris!

  Geliked door 3 people

 4. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Herkenbaar.
  Ben zelf niet echt buiten mijn geboortestad gaan wonen afgezien van wat omzwervingen maar aangezien de regio Den Haag best groot is kom je zo nu en dan een hele tijd niet in een bepaald gedeelte, en als je dan na jaren er weer eens ergens komt herken je het niet meer.
  Bepaalde herkenningspunten zijn er nog wel maar vaak zijn zelfs die verdwenen.
  Met het stijgen der jaren en dan met name na de pensionering kom je nog maar weinig buiten de bekende paden en ’s winters ga je alleen nog naar buiten als het strikt noodzakelijk is.
  Alle nieuwbouw stemt ook al niet vrolijk, “ja” zegt men dan, “de skyline van Den Haag is wel veranderd, meegegaan in de ‘nieuwe’ tijd”.
  Nou het zal wel maar mooier is het er niet op geworden, geprefabriceerde blokkendozen verstoken van enige fantasie.
  Door vinexwijken rijdende herken je telkens weer dezelfde soort huizen, als ze je blind in zo’n wijk neerplanten weet je niet in welk deel van het land je bent.
  Als vanzelf kom je dan bij de bevolkingssamenstelling, tja wat kun je daar nog over zeggen ?
  Minderheid in eigen land komt nog het dichtst bij de waarheid.
  Turken en Marokkanen hebben zoveel respect voor ouderen zegt men, maar men vergeet erbij te vertellen dat het dan alleen om hun eigen groep gaat.
  Ga eens mee met het openbaar vervoer, vroeger was het heel normaal dat als er een oudere of een zwangere vrouw instapte dat een jeugdige zijn zitplaats aanbood.
  Dat is verleden tijd, als het druk is dan moet je oppassen dat je niet aan de kant geduwd wordt.
  Is er dan niks waar je nog vrolijk van wordt ?
  Ach dat is voor iedereen persoonlijk, jaren geleden heb ik bewust mijn oude passie, de paardensport, achter me gelaten, het deed teveel pijn te weten dat het geschiedenis voor me was geworden.
  Ach zo nu en dan lees je nog wel eens wat, ‘het niveau is zo gestegen’, en je denkt “ach het zal wel”.
  En dan zie je ineens een filmpje op YouTube van een prachtige jonge vrouw uit de buurt die nationaal en internationaal aan de weg timmert en kijk je nog wat meer filmpjes van haar.
  En automatisch krijg je anderen in beeld, de een nog beter dan de ander.
  Was je vroeger al een hele peer als je in het Z reed, tegenwoordig zie je kinderen van onder de twintig Prix St.George rijden !
  Plotseling steekt je oude passie weer de kop op, je ziet dat de fokkerij met grote sprongen is veranderd/verbeterd. Nee je bent niet meer de wandelende encyclopedie van vroeger die alle afstammingen uit zijn hoofd kende en moet veel nazoeken maar duidelijk is wel dat de toppers van toen nu hooguit middenmoot zijn.
  Ach het zal de leeftijd wel zijn….

  Geliked door 2 people

  • delamontagne zegt:

   Voor mij niet echt herkenbaar zoals je beschrijft die wijken in Den Haag.
   Behalve dat ik al heel lang niet meer woon waar ik geboren ben [ zou niet kunnen ], heb ik op meerdere plaatsen gewoond.
   Ik probeer me wel voor de geest te halen hoe dat moet zijn als je onder je ogen je buurten ziet veranderen,, lees ik dus ook hier van anderen, maar dat is toch heel anders.
   Wat wel erge indruk op me maakte was een foto hier op blog zo’n jaar geleden, van een demo van Pegida in Charlois, Rotterdam.
   Dat was waar ik van m’n 12e tot 20e heb gewoond in de jaren ’50
   Iemand uit een andere Provincie was toen a.h.w. al een allochtoon.
   Nu die foto ? ?, buitenlanders = Turken e.w.d.m.z met Turkse vlaggen die een NL-er van oorsprong tegenhouden een barbeque te houden.
   Dat wordt dan al provoceren genoemd.
   Als ik dergelijke foto’s en verhalen zie/lees denk ik dat NL al is verloren.
   Maar blijf toch Wilders stemmen ( hebben nog NL-paspoort )
   Groetjes en sterkte………

   Geliked door 1 persoon

 5. Hovawart zegt:

  Dat zo’n dagje uit toch zoveel kan veranderen, dat zouden veel meer provincialen moeten doen, een dagje naar ‘de grote stad’, een wandelingetje (beroving optioneel) maken door een wijk of buurt, een kuiertje over een weekmarkt, een ritje met de trein/metro/bus/taxi voordat men gaat stemmen bijvoorbeeld………zucht.
  Dit kan tegenwoordig zelfs in elke grote stad in Europa, vooral in de avonduren is het een echte beleving.

  Like

 6. koddebeier zegt:

  Parelen voor de onnozelaars

  Like

 7. ronjaspers zegt:

  bozeoudeman.Een triest relaas maar helaas de werkelijkheid.Ik waarschuw al ruim 15 jaar voor een oorlog,later is daar ook genocide bijgekomen.

  Geliked door 1 persoon

 8. bobzelf zegt:

  ja het allerergste is dat je dit dus nu overal in GROOT NIEUW ISTANBOEL
  AAN DE NOORDZEE ziet ,,,,,,,

  en het aller engste was de opmerking
  van mijn hele oude Babouska
  die we effe Rotterdam lieten zien

  en over de markt / BLAAK lopende zei : DIT IS ANGSTAANJAGEND !!

  KGB , CCCP , STALINGRAD ,STALIN , CHOETSJOV ,, HONGERSNOOD MEEGEMAAKT

  BENT U ER NOG ??? VVD STEMMERS EN FVD / VVD 2. STEMMERS
  EN DE REST VAN DE LANDVERRADERS

  blijf in de EU , kroel met uw open grenzen ,,,
  dat staat u niet meer tijdens de vakantie in de file naar frankrijk

  HEEL BELANGRIJK , HEEL BELANGRIJK

  MIJN GOD ,MIJN GOD , WAAROM HEEFT U ONS VERLATEN

  ALLAH EL HAKKENBAR

  Geliked door 1 persoon

 9. klaas zegt:

  Like

 10. klaas zegt:

  Geliked door 1 persoon

 11. delamontagne zegt:

  Een verhaal om op-te-slaan, wat ik dus doe.
  Wat een misdaad van al die mensen/politici die ’t zover hebben laten komen.
  De plaats [ denk ik ! ] is Amsterdam, de stad waar ik voor ’t laatst in 2000 was toen m’n zus er nog woonde.
  Ik zal er wel nooit meer komen…..
  Met de metro en tram richting Plein 1940.
  Zag toen al van die baardapen en niqaab-individuën, nooit eerder gezien dan jaren er voor in ARABIRIË.
  Zoals Pim Fortuijnzei:”Op 9 februari 2002 in een interview in de Volkskrant over de islam onder andere: “Ik háát de islam niet. Ik vind het een áchterlijke cultúúr”, “Overal waar de islam de baas is, is het gewoon verschrikkelijk” en: “Als ik het juridisch rond zou kunnen krijgen, dan zou ik gewoon zeggen: er komt geen islamiet meer binnen”

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s