Integrale tekst tv-toespraak van minister-president Mark Rutte (16-03-2020)

Screenshot_246

Goedenavond,

Het coronavirus houdt ons land in de greep. Ons, én de rest van de wereld. Samen staan we voor een opgave van enorme omvang. Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we de laatste weken in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te gaan rijden. Je vraagt je af: gebeurt dit echt? Want de maatregelen die hier en elders worden getroffen zijn ongekend voor landen in vredestijd.

Ik wil aan het begin van deze toespraak mijn medeleven uitspreken met de families van de mensen die inmiddels aan het virus zijn overleden. Iedereen die in het ziekenhuis ligt of thuis aan het herstellen is, wens ik veel beterschap en sterkte toe.

En ik wil me richten tot de ouderen en de mensen met een zwakke gezondheid. Ik realiseer me dat u grote zorgen hebt. En daarom wil ik u zeggen dat het onze absolute prioriteit is de risico’s voor u zo klein mogelijk te maken.

Met al het nieuws uit binnen- en buitenland, met alle gebeurtenissen die elkaar in razend tempo opvolgen, is het volkomen logisch dat er heel breed in de samenleving zorgen leven. We zitten allemaal met vragen. Wat kan ik doen om mezelf en de mensen om me heen te beschermen? Hoe zit het met school en werk? Kan een kinderfeestje nog doorgaan? Een familieweekend? Een bruiloft? Hoe lang gaat dit eigenlijk allemaal duren? En waarom neemt het ene land andere maatregelen dan het andere land?

In de wereld van vandaag zijn nieuws en informatie sneller dan het licht en is een mening ook snel gegeven. Ik begrijp dat. Maar het antwoord op alle vragen die leven, begint bij de kennis en ervaring van deskundigen. Laat ons daaraan vasthouden. Aan deskundigen als Jaap van Dissel en zijn collega’s binnen en buiten het RIVM. Virologen, intensive care artsen en andere specialisten. Hun advies is vanaf het begin leidend geweest voor alle maatregelen die tot nu toe in Nederland zijn getroffen. En het is belangrijk dat we op dat kompas van wetenschappelijke kennis en betrouwbare feiten blijven varen. Dat is de enige verstandige manier om verdere stappen te kunnen blijven zetten die nodig zijn. Stappen die onvermijdelijk op ons af komen.

Want ik heb vanavond geen gemakkelijke boodschap voor u. De realiteit is, dat het coronavirus onder ons is en voorlopig ook onder ons zal blijven. Er is geen eenvoudige of snelle uitweg uit deze zeer moeilijke situatie. De realiteit is ook dat de komende tijd een groot deel van de Nederlandse bevolking met het virus besmet zal raken. Dat is wat de deskundigen ons nu vertellen. En wat zij ons ook zeggen, is dat we in afwachting van een vaccin of medicijn de verspreiding van het virus kunnen afremmen en tegelijkertijd gecontroleerd groepsimmuniteit op kunnen bouwen.

Dat moet ik uitleggen. Wie het virus heeft gehad, is daarna meestal immuun. Net als vroeger met de mazelen. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. Met groepsimmuniteit bouw je als het ware een beschermende muur om hen heen. Dat is het principe. Maar we moeten ons wel realiseren dat het maanden of zelfs langer kan duren om groepsimmuniteit op te bouwen en in die tijd moeten we mensen die een groter risico lopen zoveel mogelijk afschermen.

Alles overziend, zijn er drie mogelijke scenario’s.

Het eerste scenario is: het virus maximaal controleren. Dat leidt tot een beheerste verspreiding, onder groepen die het minste risico lopen. Dat is het scenario van onze keuze. Maximaal controleren betekent dat we proberen met maatregelen de piek in het aantal besmettingen af te vlakken en uit te smeren over een langere periode. Met deze aanpak waarin de meeste mensen alleen lichte klachten zullen krijgen, bouwen we immuniteit op en zorgen we dat de zorg het aankan. Met als doel dat de verpleeghuizen, de thuiszorg, de ziekenhuizen en vooral de intensive care afdelingen niet overbelast raken. Zodat er steeds voldoende capaciteit is de mensen te helpen die het meest kwetsbaar zijn.

Het tweede scenario is dat we het virus onbeheerst zijn gang laten gaan. Daarmee zou ons zorgsysteem in de piek van de besmetting volkomen overvraagd worden, waardoor er niet genoeg capaciteit zou zijn om kwetsbare ouderen en andere patiënten met een hoog risico te helpen. Dat moeten we uiteraard koste wat kost voorkomen.

Het derde scenario is dat we eindeloos proberen het virus tegen te houden. Dat betekent dat het land helemaal op slot gaat. Zo’n rigoureuze aanpak kan op het oog aantrekkelijk lijken, maar deskundigen wijzen erop dat het bepaald geen kwestie van dagen of weken zou zijn. In dat scenario zouden we ons land feitelijk een jaar of zelfs langer moeten platleggen, met alle gevolgen van dien. En als het praktisch al zou kunnen – om mensen zo lang alleen met toestemming hun huis uit te laten komen – dan nog kan het virus meteen weer de kop opsteken als de maatregelen worden ingetrokken. Nederland is een open land en zolang er geen vaccin is, zal het coronavirus als een golf door de wereld blijven gaan en ons land niet overslaan.

Alle adviezen tot nu toe, alle maatregelen die eerder zijn afgekondigd zijn op het eerste scenario van ‘maximaal controleren’ gericht. Van de relatief eenvoudige richtlijnen om geen handen te geven, vaker handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden tot ingrijpende maatregelen als het verbieden van grotere bijeenkomsten en sluiting van de horeca. En we houden uiteraard per dag de vinger aan de pols. Hoe lang de maatregelen nodig zijn en of er meer nodig is, hangt dus af van de manier waarop het virus zich de komende weken en maanden gaat gedragen. En van eventuele nieuwe wetenschappelijke inzichten, want het onderzoek staat niet stil. Het kan zijn dat enkele maatregelen versoepeld kunnen worden, maar dat we soms ook weer een extra stap moeten zetten om te voorkomen dat het virus ongeremd om zich heen grijpt.

Het blijft passen en meten de komende maanden. Het blijft zoeken naar de balans tussen maatregelen nemen die nodig zijn en het gewone leven zoveel mogelijk door laten gaan. Als we zo de verspreiding van het virus kunnen sturen, zijn de gevolgen voor de volksgezondheid uiteindelijk het meest beheersbaar.

Tegelijkertijd kunnen en zullen we onze ogen niet sluiten voor de economische gevolgen van deze crisis. Veel mensen maken zich zorgen over hun baan. Want voor heel veel bedrijven, groot en klein, is dit een extreem moeilijke periode. Heel veel ondernemers staan ineens met hun rug tegen de muur. De mevrouw van het koffietentje op de hoek, de bloemenkweker, de transportondernemer, de ZZP’er, maar het geldt ook voor nationale iconen als de KLM. Mijn boodschap aan de ondernemers van Nederland en hun werknemers is deze: het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen door wat er nu gebeurt en dat mensen hun baan niet verliezen. Het zal hoe dan ook een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek.

Tot slot wil ik iedereen in Nederland bedanken voor de manier waarop de aanwijzingen en maatregelen tot nu toe zijn opgevolgd en voor alle hartverwarmende voorbeelden van onderlinge hulp en solidariteit. Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaarstaan als de nood aan de man is. Blijf dat doen. Blijf alert en volg de aanwijzingen op, ook als u sterk en gezond bent, in het belang van mensen die kwetsbaarder zijn. Dat is echt belangrijk. Blijf uw gezond verstand gebruiken en luister naar de deskundigen. Blijf elkaar helpen waar dat kan.

Dit is een tijd waarin we elkaar moeten vinden, over meningsverschillen en tegenstellingen heen. Een tijd om het gezamenlijke belang boven het eigen belang te stellen. En een tijd om ruimte en vertrouwen te geven aan al die mensen die onder hectische omstandigheden dag en nacht bezig zijn anderen te helpen en het virus onder controle te houden. Schoonmakers, verpleegkundigen en artsen in de ziekenhuizen en de ouderenzorg, huisartsen en GGD-medewerkers, politieagenten, ambulancepersoneel en alle andere hulpverleners. Tegen hen, en tegen al die mensen die op hun post blijven in scholen, kinderopvang, openbaar vervoer, supermarkten en waar dan ook, wil ik zeggen: u doet fantastisch werk – heel, heel veel dank daarvoor.

Ik wil eindigen met deze oproep: bij alle onzekerheden die er zijn, is één ding volstrekt duidelijk: de opgave waar we voor staan is heel groot en we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen.

Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u.

Dank u wel.

Bron:
www.rijksoverheid.nl

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Integrale tekst tv-toespraak van minister-president Mark Rutte (16-03-2020)

 1. flo zegt:

  Time to go rutte and fast.

  Geliked door 3 people

 2. Monalisa zegt:

  Duitsland gaat volledig op slot Ook kerk en moskee en synagoge zijn verboden, waar komt deze troep vandaan, ik moest even denken aan de film van James Bond Goldfinger denken gif strooien met sportvliegtuigjes maar dat zal wel een droom zijn.

  Geliked door 2 people

 3. hans-e-pans zegt:

  Lulletje lampe katoen.

  Like

 4. bobzelf zegt:

  zoals altijd weer ; bla ,, bla ,, bla ,,,, bla ,,,,,,

  veel geblaat en weinig wol ,,,,,,,,,,

  hij weet het dus ook niet , ,,,

  dus grenzen al dicht ??
  worden de grieken al geholpen aan de ,,,ATTILA de HUN GRENZEN ??
  al hulp gestuurd naar italie ??

  hang him high, dit stuk vuil , laten we daar eens mee beginnen

  ome bob

  Geliked door 2 people

 5. Lekke Fietsband zegt:

  Heel duidelijk nu, men volgt de herd immunity tactiek, zie bruine lijn. Deze geeft op de middellange termijn in principe het beste economische resultaat, maar kost wel een hoop mensenlevens.
  Het aantal doden is in principe te berekenen door de oppervlakte vanaf de X-as te bepalen tot aan iedere gekleurde lijn over de bepaalde periode. Dit is dus het dilemma waar de overheid mee zit.
  De zwarte lijn is geen optie en de blauwe schuift de ellende voor zich uit naar de komende winter.

  Like

  • Marijke zegt:

   Alleen jammer dat een virologe van het weekend zei dat het helemaal niet zeker is dat je immuun bent als je al een keer van Corona bent genezen. Hoe kan Rutte dit dan voorstellen?! Of het RIVM.

   Like

  • Johan zegt:

   Dus als je de drie opties vergelijkt, dan blijft in elk scenario het aantal doden hoe dan ook hoog. Alleen in het geval van de geelbruine lijn wordt dit aantal uitgesmeerd over een langere looptijd.
   Dit is dus het scenario, waar het kabinet nu voor kiest. De andere twee opties vallen namelijk af . Dat waren respectievelijk : Laat het virus begaan en doe niks (zwarte lijn) ofwel : zet het hele land op slot (blauwe lijn).
   Laten we nu eens aannemen dat uiteindelijk 70 procent van de Nederlanders besmet raakt. Dat is dus 12 miljoen. Hoe ernstig is dat ?

   Wanneer het sterftecijfer 2 procent blijft, dan resulteert dat in 240 duizend doden. Over welke tijdsperiode hebben we het dan ? Is dat één jaar of 2 jaar ? Dat is niet geheel duidelijk, maar de tijd zal het leren. Waar het kabinet op hoopt, is dat er groepsresistentie optreedt. Dan zou het sterftecijfer in de loop der tijd namelijk flink omlaag gaan.Dan krijgen we dus geen 240 duizend doden , maar een veel lager aantal.
   Dan zijn een hoop mensen weliswaar besmet, maar slechts een beetje ziek en niet echt ernstig.

   Iedereen kan nu het rekensommetje zelf maken. Je kunt het sterftecijfer laten variëren van 2 tot 6 procent. Zes procent is wat nu in Italië gebeurt. 3 procent is het nu actuele uit China. Bij gewone griep ligt het op 0,5 procent. Komen we daar uiteindelijk op uit ?

   Als het zo doorgaat zoals nu, moet er dus serieus rekening gehouden worden met een kwart miljoen doden in het ergste geval.
   Maar hoe zit dat dan in China ? Daar zou het virus ondertussen onder controle zijn en min of meer uitgedoofd. Met slechts enkele duizenden doden. Hoe kan dat dan ?
   Of worden we door de Chinese autoriteiten belazerd ?
   Is het Chinese scenario van uitdoving ook in Nederland mogelijk ? Dat zou betekenen dat er relatief snel groepsresistentie opgebouwd werd.
   Laten we hopen dat dit ook in Nederland snel kan plaatsvinden.
   Want een reddend medicijn of vaccin laat nog lang op zich wachten.

   Geliked door 1 persoon

 6. andre zegt:

  Rutte liegt. China is al over zn hoogtepunt heen en is er in April vanaf. De rest van de wereld kan dit ook en dan is het Juni. Mocht het anders gaan dan is het de schuld van Rutte. Maar deze glibberige gluiperd is al bezig met Rutte 4.

  Like

 7. klaas zegt:

  Like

 8. Tistochwat zegt:

  Zet je dank eens om naar flinke belastingverlagingen, hypocriete klootzak!

  Like

  • Gienekehado zegt:

   Ik denk eerder dat de kans bestaat dat er gesneden moet/gaat worden in de uitkeringen, PENSIOENEN (!) etc. Als er veel minder belastinggeld, premies oid. binnenkomen, zal er gekort moeten worden op ‘van alles en nog wat’. Al jaren horen wij dat het werkloosheidscijfer “heel laag” is. Vette leugen, er is nog veel stille werkloosheid, 600.000 mensen zijn afhankelijk van uitkeringen. 10.000en statushouders kosten op jaarbasis 50.000 of zo iets. Als de economie als een kaartenhuis inzakt, zijn de miljarden niet aan te slepen! Als Corona ook nog de komende winter woekert, of opnieuw toeslaat, is de VerzorgingsMy verleden tijd! Ruttelandje ingestort, met alle gevolgen!

   Like

 9. Marc zegt:

  Ik denk dat Rutte hier niet zijn eigen verhaal houdt. Hij is volkomen geïnformeerd door virologen met kennis van zaken. Feitelijk zegt hij dat het afgelopen is met het leven zoals we het kennen. Ja, ik weet het: alle filmclichés lijken waar gemaakt te worden. Maar ik vermoed dat het ook zo zal gaan.

  Als dat virus zo besmettelijk is dat iedereen minimaal 1,5 meter afstand tot de ander moet houden, dan heeft dat tal van gevolgen, op de eerste plaats op de sociale omgang. Hoe moeten twee verliefden elkaar nu benaderen? Dat is geen geintje, maar letterlijk dodelijke ernst, met grote gevolgen voor het verdere reilen en zeilen van de samenleving.

  Ik sluit niet uit dat alles schurend en piepend tot stilstand komt. Geen toiletpapier, geen huizenbouw, zelfs geen nageslacht.

  En dan is het gewoon afgelopen met de pret.

  Geliked door 3 people

 10. Tijl Uylenspiegel zegt:

  De hele gang van zaken tot nu overziend denk ik dat hij een verstandige beslissing heeft genomen.
  Nee dat zal me hier niet populair maken !
  Maar hij heeft zich laten leiden door specialisten, mensen met verstand van zaken.
  Zeker, ik vond tot nu toe dat hij te laks was met maatregelen maar om de waarheid te zeggen; ik wist ook niet zo goed wat er dan ondernomen kon of moest worden.
  Het is in de moderne geschiedenis niet eerder voorgekomen dat een dergelijk virus uitbrak.
  We moeten er noodgedwongen het beste van maken en als leek denk ik dat hij nu de best denkbare maatregelen heeft genomen, misschien had hij het eerder kunnen doen maar dat is koffiedik kijken.
  We gaan het meemaken.

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   ja over hersenloosheid gesproken en hersendood !!

   GROEPS IMMUNITEIT ??? leuk woord om te scrabbelen

   maar wat is dat , nieuw woord ,, nieuwe kansen ,,,

   en jij als lafaard , die het achter zijn ellebogen heeft ,

   weet dus niet dat er niemand is die immumm is voor het griep virus ???

   je kunt wel ingeent worden , ieder jaar weer , net als mijn vriend de buschauffeur .het was zelfs verplicht
   EN IEDER JAAR HETZELFDE,,,,,,,

   WIE KREEG DE GRIEP , MIJN VRIEND RONNIE DE BUSCHAUFFEUR

   JE WORDT DAN INGEENT TEGEN 4 GRIEP SOORTEN

   ER ZIJN ER DUS 96 ,

   WAT VRESELIJK HE ?? EEN NIEUW DODELIJK VIRUS

   AL 24 DODEN IN AL DIE WEKEN , WHAHAHAHAHAHAHA

   GEMIDDELDE LEEFTIJD , JA ER ZITTEN NU OOK JONGEREN
   TUSSEN 79 JAAR, , JA DIE HADDEN NET DE KLEUTERSCHOOL
   AFGEMAAKT . WHAHAHA

   IN DE HELE WERELD STERVEN ER IEDER JAAR 600.000

   IK HERHAAL 600.000 , DUS PANIEK , ZET HEM OP !!!

   AL EERDER DE WERELD DICHT GEDAAN ??

   JE WERD ALTIJD AL GEADVISEERD OM THUIS TE BLIJVEN EN
   UIT TE ZIEKEN

   EN DAN ZIE IK DAT WATERHOOFD ZITTEN,
   ONS LAND VERRADEN
   ONS LAND WEGGEGEVEN
   ONS LAND NAAR DE AFGROND GEBRACHT
   DE ZORG NAAR GOD GEHOLPEN

   EN THYS VINDT HET WEL EEN GOEIE GOSERT ???

   ik durf het bijna niet te vragen , maar ben jij echt op een betontegel geflikkerd vroeger toen je inde speeltuin uit het klimrek bent gevallen ??

   IK ZOU HAAST DENKEN DAT JE UIT BELGIE KWAM

   ik begrijp dat fatsoenlijk antwoorden , niet in uw woordenboek voor komt ???

   dus je bent gewoon een gigantische droeftoeter ,

   dropveter

   gegroet ,dus blijf je stommiteiten plaatsen he ??

   kom ik je afzagen , iedere keer weer , held op sokken

   ome bob

   Like

  • Tistochwat zegt:

   Tijl Uylenspiegel 16 maart 2020 om 22:46

   Intussen gaat smeerlap Rutte gewoon door met de kwaadaardige linkse klimaatgekte, die ons al ons geld kost.
   Het virus komt hem uitstekend van pas.
   De VVD zal wel weer heel veel stemmen krijgen.

   Heb je nu écht niet door dat slappe zak, leugenaar Rutte weer de ‘daadkrachtige’ uithangt?

   Like

 11. Zijlstra zegt:

  Vorige week las ik in de Duitse pers van een Japanse vrouw die het virus had, daarna genezen was verklaard en het daarna weer opgelopen had. Het lichaam kan geen antistoffen aanmaken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s