De Spaanse griep in Nederland…

Screenshot_89

(Door: “Driek”)

Vanaf het voorjaar van 1918 wordt de wereld bezocht door het Spaanse griepvirus. Als de storm is uitgeraasd, kan de trieste balans worden opgemaakt: 20 tot 40 miljoen doden en een veelvoud hiervan aan zieken. De slachtoffers sterven een gruwelijke dood, hun longen raken gevuld met bloederig vocht waardoor ze stikken. Gezinnen worden verwoest, gemeenschappen vernietigd. Het einde der tijden lijkt nabij.  

Bijna 30.000 Nederlanders overlijden, wat overeenkomt met de toenmalige bevolking van steden als Breda of Amersfoort. Het was een zeer sombere periode. In geschiedenisboeken is nauwelijks iets terug te vinden over deze ongekende ramp. De gebeurtenissen zijn ondergesneeuwd geraakt door het einde van de Grote Oorlog en de daarop volgende demobilisatie, revolutionaire bewegingen en vredesbesprekingen.

In het boek “In veel huizen wordt gerouwd” beschrijft Reinold Vugs de impact die het virus op de Nederlandse samenleving heeft. Hoe reageren de autoriteiten? Wat doen medici om het leed van hun patiënten te verzachten? Welke gebieden en bevolkingsgroepen worden het zwaarst getroffen? Wie verdienen er geld aan de ellende van anderen? Wanneer kunnen we een nieuwe pandemie verwachten en wat zijn dan de gevolgen voor Nederland?

“In veel huizen wordt gerouwd” is het meeslepende verslag van een speurtocht naar een vrijwel vergeten drama uit de moderne geschiedenis. Veel feiten, ooggetuigenverslagen en andere wetenswaardigheden worden hier gepubliceerd. Hiermee is het boek onmisbaar voor iedereen die geboeid is door plagen die de mensheid telkens weer treffen.

 Door:
“Driek”
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op De Spaanse griep in Nederland…

 1. Wolf zegt:

  Leerzaam , dank u Driek .

  Like

 2. Rensk. zegt:

  Dank je wel voor de tip.

  Like

 3. Ja, de geschiedenis is snel vergeten…
  Een zin die je enorm ráákt is: Wie verdienen er geld aan de ellende van anderen?

  Geliked door 1 persoon

 4. Republikein zegt:

  Nog een interessant bericht, to whom it concerns.
  Bekijken op Medium.com

  Like

  • BigLJohn zegt:

   Die statistieken kloppen voor geen hout. Er word met de cijfers van dit soort statistieken behoorlijk gerommeld om te doen lijken dat het Corona virus het meest ziekelijke en dodelijke virus is wat er bestaat. Het Coronavirus kan zich nooit meten met een gewone griepepidemie. Die kent een sterftecijfer van wel 10 %. Corona hooguit 2 %. De griep van 2017 – 2018 kende in Nederland 11.500 dodelijke slachtoffers. Wereldwijd 600.000 slachtoffers. Maar er kwam geen lockdown. Anno nu proberen de E.U. en de overheden via een lockdown ons tot slaaf te maken. En wie herinnert zich nog de zeer dodelijke varkensgriep in 2008, om nog maar niet te spreken van de Spaanse Griep in 1918. Een derde van de toenmalige wereldbevolking van 1,5 miljard mensen waren besmet, en er vielen wereldwijd 40 tot 100.000.000 slachtoffers.

   Like

   • Republikein zegt:

    Beste John, ik heb ook niet beweerd dat ik achter dit artikel sta.
    Deze link gaf mijn zoon door omdat ik volgens hem een aanhanger zou zijn van complot_ en hoaxsites, ook Bron wordt hierin vermeld
    Jonge zielen moeten nog veel leren, misschien in een later leven.
    Ik loop altijd mijn eigen lul achterna, tot vaak groot ongenoegen, ook van eigen familie, daarom heb ik ook geen vrienden .
    Mvg

    Geliked door 2 people

  • Republikein zegt:

   Waarom verdween de link, mag het niet?
   Bekijken op Medium.com

   Like

 5. delamontagne zegt:

  Er zullen wel niet veel mensen meer zijn die van hun ouders verhalen daarover hebben gehoord.
  Ik herinner me van mijn moeder dat er in haar familie ook zulke sterfgevallen voorkwamen.
  Maar zij was van 1902 en m’n vader van 1898, lijkt lang geleden en dat is ’t ook.
  De oma van m’n vrouw is ook eraan gestorven, haar moeder was toen 7 jaar oud en haar vader hertrouwde.
  Heeft dus nooit echte moeder gekend.

  Geliked door 1 persoon

  • BigLJohn zegt:

   Bij mijn moeder haar thuis vielen in 1918 ook twee kleuters ten prooi aan de Spaanse griep. Ik heb nooit doorgevraagd aan mijn moeder (Ze (51) is overleden aan een zware vorm van Parkinson daags voor Kerstmis in 1965) of het nu ooms of tantes van mij waren.

   Geliked door 1 persoon

 6. Tijl Uylenspiegel zegt:

  Aan de ene kant laat het zien hoe snel het kan gaan, aan de andere kant moet je ook bedenken dat het in een wereld was die niet te vergelijken is met onze tijd.
  Met name Europeanen en Noord-Amerikanen reizen dat het een lieve lust is en naar de verste bestemmingen, dat maakt ons dus kwetsbaarder dan destijds.
  Tegelijkertijd is de hygiëne in genoemde landen vele malen beter dan destijds, tegenwoordig wordt zowat dagelijks gedoucht en dat was toen wel wat anders.

  Like

 7. Piet Snot zegt:

  Leuk om weer eens wat van Driek te lezen, hoewel Driek nooit met een leuk verhaal aankomt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s